Як поїхати до Мачу-Пікчу, або Перу очима франківчанки

 

Мачу-Пікчу — місто в Андах (Південна Америка), розташоване на висоті 2400 м над рівнем моря, за 80 км від м. Куско. Поселення, яке часто називають «втраченим містом інків», було символом їхньої імперії, сакральним гірським притулком.

 

Франківчанка Галина Лаврищук їздила до Мачу-Пікчу наприкінці вересня і ділиться з читачами «VERSAL» своїми враженнями, досвідом мандрівки і цінними порадами!

 

пейзажі перу

Дуже люблю подорожувати. Мандрувати для мене означає знайомитися з культурою і звичаями країни, до якої подорожуєш, а не просто відпочинок на пляжі і шопінг (вибачте за стереотипи). Надихнув мене на подорож коханий чоловік, який любить подорожувати не менше, ніж я. Щоправда, його ідею я підтримала не одразу. Справа в тім, що я ніколи не була в Південній Америці і хотіла розпочати знайомство з цим континентом з більш безпечних країн, наприклад, Аргентини чи Бразилії. Після переконань чоловіка та наведення його незліченних доказів про те, що це буде незабутньо, врешті погодилася. І не пошкодувала: Перу це не тільки загадкова культура інків, але й мальовнича й дивовижна краса природи!

 

10419525_10205152102311124_7808518007322664128_n

 

Не зважаючи на той факт, що тур включав Мачу-Пікчу і я дуже люблю пригоди, довго не зважувалася на сходження. З цього хотіла б і розпочати розповідь про Перу, оскільки підйом на Мачу-Пікчу можна вважати одним із найяскравіших моментів цієї подорожі. І розповім чому. До Мачу-Пікчу можна доїхати поїздом за півтори години. Півтори години — це з міста Ольянтайтамбо. Звідти йде туристичний поїзд, з музикою, кондиціонером і зручними шкіряними кріслами і кавою (і це в Перу!).

 

А можна пройти цілий похід слідами інків, котрий триває не повних 4 дні. Ми вибрали останній варіант і не пошкодували. 4 дні походу це екскурсії стародавніми пам’ятками інків, 3 доби ночівлі в палатках і що найтяжче. . .без душу і нормального туалету. Але це все нічого у порівнянні з тим, коли ти стоїш о 5 ранку і разом зі сходом сонця дивишся на Мачу-Пікчу з гори, а навколо ні душі. Ти запитуєш себе, як їм вдалося збудувати таке величне місто серед гір. Це неймовірне відчуття побачити місто інків переплітається з відчуттям того, що ти пройшов 44 км і стоїш на висоті 4215 м над рівнем моря, вдихаєш розріджене повітря, зійшов по сходах і чарування наших гідів в горах, і пиття чаю з листя коки (серйозно це дозволено і це не наркотик)… і все це разом з одною нав’язливою думкою КОЛИ Ж У ДУШ?

 

Мачу-Пікчу (2)

Вилітали з Брюсселю з пересадкою в Мадриді до столиці Перу Ліми. Тур включав 11 днів подорожі по Перу та 3 дні в Мачу-Пікчу. Тур коштував приблизно 1700 € з людини. Окремо вартість дороги 700-800 €. Звичайно, за їжу треба було платити також окремо (кілька ланчів були включені в тур, як і проживання у 3-4-зіркових готелях). Тур треба бронювати як мінімум за півроку, інакше білети будуть всі розкуплені. Плюс у тому, що українцям не потрібно відкривати візи.

 

по подорозі на мачу пікчу

Для перетину кордону з Болівією можуть запитати про вакцину від жовтої гарячки. Її слід зробити заздалегідь, як і деякі інші для профілактики. Обов’язково потрібно мати з собою сонячний крем (там можуть бути проблеми з його купівлею, оскільки місцевим жителям це не потрібно) і медикаменти (хоча ми тестували перуанські таблетки дієві).

 

У жодному разі не розчаровуйтесь, якщо йтиме дощ, бо в горах така погода буває часто (висота 2400 м над р. м.). Взяти з собою медикаменти від головного болю (по прильоті, наприклад, до м. Куско може бути тяжко адаптуватися, там висота понад 3500 м над р. м.). Увечері не носіть з собою великих камер та дорогоцінних прикрас. Насолоджуйтеся Перу, там неймовірно красиво! (Стосовно того, що там дуже небезпечно це перебільшення. Звичайно, треба бути уважним і краще не ходити самому місцями, не призначених для туристів після 22:00) Якщо полюбляєте солодощі, везіть з України, воно в нас набагато смачніше. Плюс завжди зможете поділитися з дітьми, яких там багато, вони будуть дуже щасливі. На згадку про Перу або як подарунки близьким привезіть шарфи, светри, шапки з чудової вовни альпаки або лами.

 

Мачу-Пікчу

 Що цікаво під час 4 днів походу, у нашій групі з 13 чоловік було ще 25 носильники, які несли твої палатку і спальник, а також їжу, яку вони разом з шеф-кухарем готували. Тобто по приході на місце відпочинку їжа вже готова і твоя палатка встановлена. Ми познайомилися з цими носильниками, які на своїх плечах носять приблизно 21 кг ваги (більше забороняється і вага провіряється при вході). Це надзвичайно витривалі чоловіки різної вагової категорії, віком приблизно від 21 до 60. Вони не розмовляють іспанською, спілкувалися з ними через гіда, але на обличчях цих чоловіків не було жалю до себе чи ненависті до туристів. Їм справді тяжко, але вони не жаліються, а постійно усміхаються, розважаються і приємні у спілкуванні. Надзвичайні люди, на мою думку. Ви знаєте, часто ми жаліємося на те, що не маємо крутої сукні чи останньої моделі телефону, машини. Ці люди не мають нічого! Практично нічого, але вони щасливі, що можуть проходити цей священний для них шлях з часів їхніх предків. Щасливі, що здорові! Інколи в простих сандалях і шортах, коли ми, зіпсовані туристи, у спеціальних чоботах, протидощовому спорядженні і з легеньким рюкзаком. Вони не нарікають і люблять свою справу. Чого і я всім бажаю брати з них приклад і бути щасливими!

 

Версаль


24.11.2014 4312 1
Коментарі (1)

Мері 2018.08.30, 13:02

Дякую Вам за круту статтю! Дуже корисна! А чи не підказали б Ви, де саме замовляли такий тур? Я шукаю подібний зі Львова. 

Дякую наперед! 

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1966
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1865
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1861
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5517 48
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2156 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1514

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

748

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

802

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1004

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1007
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1774
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3686
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10261
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26152
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10190 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7718
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

903
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

212
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

267
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

386
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1280
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

887