Квіти мають очі…

 

/data/blog/63391/370f4e4178c62450eaa6b98170c4b962.jpg

 

В театрі кіно “Люмєр” відбувся 14-ий прем’єр показ української стрічки” Поводир” . Фільм присвячений другу режисера, журналісту Олегу Сєнцову, який зараз сидить в СІЗО на території Росії. Гроші, з продажу листівок з кадрами “Поводиря”, які можна було придбати на презентації разом з автографом режиссера, будуть використані для потреб Олега.

“Зйомки стрічки закінчились ще у вересні 2013р. - розказує Олесь Санін, режисер фільму – прокатне посвідчення отримали в січні, але в країні почалась війна, і не хотілось цим сюжетом ще більше розжарювати й без того напружену атмосферу в державі. Тепер, коли народ почав вільніше дихати і погляд його прояснився, ми презентуємо картину в міжнародному масштабі”.

Це картина про незрячих кобзарів, які все своє життя йшли за піснею, за правдою, за ідеєю, за своїми поводирями і несли в душі сонце, яке ніколи не бачили, але по-справжньому усвідомлювали його цінність. А цінність стрічки полягає щей у тому, що це перше українське кіно, де застосовується тіфлоперекрад для незрячих людей, коли окремо записана ще одна аудіодоріжка, що коментує візуальні елементи фільму.

Головну роль хлопчика-поводиря зіграв 9-річний пластун Антон Святослав Грін, американець українського походження, який вразив режисера своєю майстерністю перевтілення і вмінням за секунди, доки хлопає хлопавка, переноситись в далекі тридцяті. І режисер аж ніяк не шкодує, що тільки після прослуховування двох тисяч дітей на роль поводиря, Антон був останнім. Откровенням для режиссера стало й те, що Антон є правнуком Михайла Сороки, диссидента, якого більшовики засудили на 8 років ГУЛАГУ . І зараз хлопчик , нехай і сценічно, відображає світлу ідею свого прадіда, проживаючи її дуже реалістично і дуже вміло. Велику долю незрячого кобзаря зіграв Станіслав Боклан, який до кінця сумнівався і не зовсім уявляв себе в такому амплуа. “Довірся мені..!” – впевнено відкинув будь-які його сумніви режиссер , і зйомки почались (без проб). На знімальному майданчику працювало до двісті незрячих акторів : музиканти, спортсмени, журналісти і прості різноробочі …Незрячі ролі…Незрячі долі… Кобзарі відкривали людям очі на так звану правду ( коли газета називалась “Правда” , а слова правди там не було). Сліпі кобзарі були світочем правди, волі і незламності українського народу. Вони і уявити не могли, що їх смерть не буде безликою, як того хотіла “власть” ,що смерть їхня стане історією. Що український народ через роки пронесе їхнє ремесло і дух кобзарства не сконає ніколи, що через багато років той самий народ, прозрівши , заспіває козацьких пісень і піде захищати свою землю від новоспечених чекістів-сеператистів.” Козак помре, та не помре пісня “– а як не вмре пісня ,то й не вмре дух народу. І навіть на сплюндрованій землі, серед гризоти і страшного болю, люди, як квіти, повертаються туди де має зійти сонце, і вірять ,що настане світанок – світлий і мирний…

Ідея фільму народилася в Америці під час нічної розмови з американським актором українського походження Джеком Палансом (при народженні – Володимир Палагнюк ). Олесь розказав йому історію про світанок : як його незрячий вчитель, що грав на лірі, кожного ранку зустрічав сонце. І Джек сказав йому : «не вір у нагороди , у золотий оскарівський пил – то все фальшиве. Вір у наш народ, розкажи про його історію, про людей які не втратили свою душу” . Джек помер, в країні мінялись президенти, скорочувався державний бюджет, виділений на знімання стрічки, та не мінявся задум. І завдяки наполегливості режиссера, завдяки волонтерам, які допомагали з реквізитом, завдяки знімальній групі і акторам “вистражданий “ фільм запущено в прокат – в 150-ти кінотеатрах країни одночасно!!! “Хоча кіно перенасичене історіями – воно живе. Та неможливо втиснути в екран весь той біль, розпач і жах, які ми віднайшли на запилених архівних полицях “– з тривогою в голосі описує свої пережиття автор.

Це кіно про сліпу вірність і відкриту зраду, про закриті очі і відкрите серце. Тому « ця картина не для фестивальної публіки, а для таких глядачів у залі , як ви – пояснює Олесь – картина не для блогерів і трьох критиків, а для людей; це картина не лише для вузької діаспори – українське кіно має мати крила, має боротися і відвойовувати глядача, а не мати те, що має ; ця картина – заради вашої довіри, заради вашого контакту “. І на всі сто відсотків режиссеру вдалося знайти цей здавалось би ефемерний контакт з глядачем.

Люди змучились від “Голівуду”, вони зголодніли за українським кіном, і не тому що “підтримують власного виробника “ , а тому що щиро хочуть бути залюблені в українське кіно.

Наступний свій фільм Олесь обіцяв знімати на Прикарпатті, нашому пахучому гуцульському краї.., з нетерпінням чекатимемо… “Там , де тебе чекають, завжди добре пахне …”.

 

Оксана Федорак,

Школа професійної журналістики


17.11.2014 Оксана Федорак 483 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1934
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1844
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1842
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5435 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2138 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1496

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

720

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

781

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

976

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

992
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1754
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3661
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10237
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26124
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10167 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7698
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

879
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

161
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

239
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

366
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1261
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

863