Екологічні кошти, котрі отримав Калуш від держави, використовувалися неефективно

Кошти, які минулого року Калуш отримав на ліквідацію екологічно небезпечної ситуації, нещодавно перерахувала комісія із Рахункової палати України. Відтак, зробила висновок, що використали їх неефективно. Більша частина  389 мільйонів гривень, згідно з висновками експертів Рахункової палати, використана неефективно: проблема — залишилася, закуплене медичне обладнання — працює не повністю, а люди — продовжують хворіти.

 

Те, що у Калуш приїхала комісія із Рахункової палати, — ініціатива і результат роботи відомого у місті еколога, депутата міської ради п’ятого демократичного скликання, голови громадської організації "Зелений рух Карпати" Михайла Довбенчука. Місяці листування із найвищими органами влади таки зрушили досі "затемнену" справу щодо використання екологічних грошей із "мертвої точки": Михайло Довбенчук домігся приїзду до Калуша  аудиторів із Рахункової палати України. Після перевірки використання коштів вони зробили доволі невтішні висновки.

"Організаційне забезпечення виконання Закону України "Про затвердження Указу Президента України "Про оголошення  територій міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації" у 2010 році було незадовільним, оскільки не забезпечило на належному рівні захисту життя та здоров’я людей, не досягнуто нормалізації екологічного стану на території міста Калуша, а кошти резервного фонду державного бюджету у сумі 398 млн. гривень, виділені на вказану мету, використані неефективно та з порушеннями чинного законодавства. Внаслідок неефективних управлінських рішень посадових осіб щодо управління коштами державного бюджету, незважаючи на вжиті заходи, не забезпечено покращення екологічної ситуації", — йдеться у висновках Рахункової палати України за результатами перевірки аудиторами компаній використання коштів державного бюджету на подолання екологічної безпеки у Калуші.

Комісія знайшла порушення практично у всіх сферах, на які були витрачені кошти. Зокрема, надзвичайної уваги заслуговує полігон захоронення гексахлорбензолу. Згідно з висновками Рахункової палати, "Івано-Франківська облдержадміністрація не забезпечила контроль за використанням коштів із державного бюджету, виділених на утилізацію відходів гексахлорбензолу в зоні консервації Домбровського кар’єру, що дало змогу ДП "Національний центр поводження із небезпечними відходами" перерахувати закордонним фірмам за утилізацію гексахлорбензолу кошти у сумі 266 млн. гривень, що у два рази перевищує обсяги витрат, визначені Тимчасовим технологічним регламентом на виконання робіт із видалення відходів гексахлорбензолу, розміщених на полігоні твердих токсичних відходів, затвердженим Мінприроди і погодженим МНС. Проте очікуваного результату не досягнуто, видалення відходів гексахлорбензолу в повному обсязі не забезпечено, а їх залишки становлять близько 22,5 тис. тонн, для утилізації яких необхідно близько 1 млрд. гривень. Крім того, розсіювання токсичних речовин (підрядник неякісно обробив місця захоронення) становить небезпеку для здоров’я людей".

Загалом, серед порушень, на які вказують результати аудиту Рахункової палати України, є і неефективне використання 51 млн. гривень, витрачених на консервацію Домбровського кар’єру. Свідченням неефективного витрачання державних коштів також є стан використання унікального медичного обладнання, більш ніж половина якого з минулого року до теперішнього часу не введена в експлуатацію. 

— Багаторічна безкарність посадових осіб, які протягом десятка років не виконували рішень про ліквідацію надзвичайної екологічної ситуації, породила хронічну безвідповідальність, — відреагував на висновки Голова Рахункової палати Валентин Симоненко, повідомляє офіційний сайт Рахункової палати України. — Для кого ми оголошуємо ці надзвичайні ситуації? Для людей? Чи як спонукання до дій?! Було визначено, профінансовано цілий комплекс заходів. Результату не досягнуто. Немає системи організації ліквідації подібних катастроф. Відсутній комплексний підхід до вирішення проблем. Протягом року Кабмін не спромігся підготувати Загальнодержавну програму попередження та ліквідації негативних техногенних та екологічних ситуацій на території України до 2025 року. Це спричиняє проведення заходів разового, а не системного та повномасштабного характеру. Тому надзвичайна екологічна ситуація в Калуші й подібних місцях може набути масштабів стихійного лиха.

Отже, калуська екологія успішно поглинула величезні кошти, однак стан її — не поліпшився. Із чиєї вини кошти виділені неефективно, не береться судити ніхто.

Поки що із прокуратури міста Михайло Довбенчук отримував просто відписки. Тому — вирішив шукати правди і надалі. На черзі — Генпрокуратура. 

Однак, наразі Калушеві необхідна хоча б нормальна експертна оцінка, наголошує еколог, щоб зрозуміти, що накоїли у рамках ліквідації екологічної загрози і що робити далі. Із проханням про допомогу міжнародних екологічних організацій Михайло Довбенчук уже звернувся до народних депутатів України. Відтак, чи приїде у Калуш ще одна місія — ООН, ЄС чи іншої міжнародної організації, — залежить від Верховної Ради. Однак, навряд чи Калушеві ще раз вдасться отримати такі великі кошти на ліквідацію екологічної загрози. 

Юлія Баліцька, журналіст

газета "Вікна"


13.05.2011 Юлія Баліцька 1456 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1821
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1794
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1778
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5285 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2080 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1459

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

619

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

712

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

909

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

943
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1675
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3610
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10186
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26061
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10096 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7658
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

843
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1346
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

319
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1208
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

798
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1020