Вдивляючись у кришталеву кулю

 

/data/blog/62335/f4d14136cf55612aaaf32db9b7e76b7f.jpg

 

Темніє рано, наближається Самхейн – похмурі сутінки дві тисячі чотирнадцятого року. Виборні феєрверки гаснуть, і сувора буденність заглядає в щойно утеплені вікна галицьких пейзан. Навколо тихо бурчить невдоволене суще, що складається з невдоволених людей.

 

Але поки картонні декорації не розібрані, поки клоуни не змили гриму, а політтехнологи не протверезіли у барлогах своїх наложниць, я фіксую черговий надлам епохи. Чергові розбиті коліна архаїчного суспільства, що вперто не впізнає свого відображення у наглянцьованих чоботях новітнього пана.

 

Зліва від мене – кришталева куля. В її надрах клубочиться сірий туман. Крізь нього проглядають контури держави, що вступила на шлях системного переформатування. Злі язики підказують: не на шлях, а на граблі. Я, між тим, намагаюсь не впадати у песимізм. Все одно від змін нікуди не подітись. Двадцять три роки соціальної шизофренії вичерпали всі можливі варіанти "стабільності". Останній варіант під назвою "повний стабілізець" врізав дуба під час 134-ї трансляції рекламного кліпу з Тігіпком.

 

При тому великою неправдою буде стверджувати, що переформатування чекає на мільйони "маленьких українців". Не чекає. Вони так само, як і сьогодні, дивитимуться у зомбоящик, так само поливатимуть сметаною вареники з картоплею, одягатимуться на секондах, питимуть хімічну горілку, порошкове пиво й пліткуватимуть про сусідів. Й змерзнути остаточно їм також не дадуть. Так само, як не дадуть розбагатіти і поїхати у майбутнє на пристойній автівці.

 

Переформатування чекає на частину з тих тридцяти тисяч родин і кланів, які володіють 93% національного багатства України, які мають усю повноту влади в центрі і в провінції і яким реально є що втрачати. Власне ці тридцять тисяч родин і є "Україною" для світових владних еліт. Саме з цими тридцятьма тисячами розмовляють речники міжнародних фондів, саме для них формують меседжі керманичі поточного світопорядку. Решта населення сприймає політичну реальність крізь фільтри політтехнологій. Й сприйматиме надалі.

 

Чому я кажу – "на частину родин і кланів". Тому що в певних анклавах взагалі нічого не змінитьсяй після десятків гіперреформ з мегалюстраціями. Скажімо, легендарний клан Балоги невразливий навіть для світового фінансово-політичного апокаліпсису. Зрештою, що нам несе цей апокаліпсис? Суспільство, в якому феодальна організація роздрібненого соціуму переплететься з постіндустріальними технологіями контролю і комунікації. Спроектуйте цю перспективу на теперішнє Закарпаття і можете сміятись.

 

Але більшості правлячих кланів доведеться трошки змінити конфігурацію своєї "прибуткової платформи". Прийдеться більше ділитись, працювати у відкритішому режимі й більше поважати оточуюче середовище. Можливо, фіскальна сфера набуде більшої раціональності і сплата податків перетвориться з "лохівської турботи" на соціальну регулярність.

 

В Івано-Франківську у найближчі півтора року відбудеться новий (проте, щонайпевніше, не остаточний) переділ міських фінансових потоків поміж вужчою, аніж сьогодні, групою кланів. Звуження правлячої групи відбудеться з наступних причин:

  1. Зменшиться кількість погано контрольованих грошей, які можна вульгарно й без прикладання інтелекту "дерибанити";
  2. Cтрогішими й конкурентнішими стануть тендери;
  3. Населення стане біднішим, що, в першу чергу, відіб’ється на кланах, які живуть з дрібного бізнесу, негенералізованої забудови, оренд та послуг;
  4. До Франківська зайдуть гроші олігархів з сильним менеджментом, які витіснять значну частину кланово-родинних бізнесів з найбільш прибуткових тем;
  5. В "тіньовій сфері" збільшиться доля немісцевого кримінального бізнесу, що зробить низку прибуткових тем критично небезпечними для тих кланів, які не готові витрачати гроші на силове прикриття;
  6. Відбудеться "битва за базари", після якої право розподілу базарних грошових потоків, радше за все, перейде до центрів впливу поза межами міста;
  7. Аграрні і туристичні монополії не розглядатимуть Івано-Франківськ як пріоритетну для себе локацію;
  8. Впаде рівень компетентності та кваліфікації міської професійної молоді.

 

В цих умовах для міської громади є два шляхи. Перший умовно можна назвати "львівським". Його популярність є одним із джерел електорального успіху "Самопомочі" в Івано-Франківську. Його сутність полягає у перетворенні Франківська у "сухопутний порто-франко". Це шлях межової відкритості для світу, розвитку туризму, свободи моралі. Цей шлях йде врозріз із сільською архаїкою, яка закоренилась у місті в останні два десятиліття. Щоправда, у згаданої архаїки немає жодних грошей і сил для системного спротиву комерційній потребі. Архаїка в нас, як відомо, захланна й продається за кілька долярів усякому охочому.

 

Другий шлях (більш приємний для місцевих кланів) – дорога до феодальної автаркії та перетворення Франківська на велике і закрите для світових вітрів село, де півсотні знаних родин правитимуть під благословення попів і патріархальні святкові співи. Адепти другого шляху галасливі і велемовні, але (дякувати Богові!) не можуть оформити свої рустикальні мрії у системний проект. В них для цього просто відсутні певні мозкові функції.

 

Політичні партії, які змогли б стати основою для автаркічного шляху, на виборах не досягли успіху. Радше за все, Франківськ (під плачі любителів села) піде першим шляхом.

 

Тому місцевий формат надламу призведе до кланового перетасування. Вже в найближчі місяці запрацюють соціальні ліфти для молодих кар’єристів. А інтелект зросте в ціні.

 

На цій мажорній ноті моя кришталева куля меркне. А щось розумне шепоче мені: не будь таким наївним. І я відкладаю письмо заради менш ризикованої практики читання.

 

Володимир Єшкілєв, Курс


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

654
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1899 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

549
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6900 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11385 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

330

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1067

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1110

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1103
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

272
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1075
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

844
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

741
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2945
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4437
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18436
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

311
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

347
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

659
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

765