Невицький замок — володіння Поганої діви на березі річки Уж (фото)

 

Невицький замок — одна із найстаріших споруд Закарпаття. Насправді це архітектурна пам’ятка міжнародного значення. Щороку сюди з’їжджаються не лише туристи з багатьох країн світу, а й волонтери.
Довкола замку ще зберігся старий «Сад Вагнера», закладений тут аж 1879 року. (Ім’я парк отримав на честь угорського садовода Карла Вагнера). А сама фортеця стоїть на 125-метровій горі вулканічного походження.

Звідси відкривається неймовірний краєвид. Знизу видніється річка Уж. А пророслі поміж старовинних арок багряні листочки кущів створюють живописну картину особливого стилю. Поміж сірим камінням проростає зелений мох, окреслюючи яскравим струмком напіввидимі силуети кам’яних скульптур.

Від земляного городища до визначної пам’ятки фортифікації

Часом заснування замку називають ХІІІ, а то й ХІІ століття. Його будівництв було пов’язане з активною проруською політикою угорських правителів, зростанням ролі гірських шляхів, які вели через Карпати у бік Галича та Києва. Тоді замок був земляним городищем невеликих розмірів, оточеним валами і ровами. І, як більшість замків, мав кілька ліній оборони (а саме три).

Розповідають, що у ті далекі часи, аби потрапити всередину Невицького замку, можна було лише пройти через один єдиний вузький прохід. Інакших шляхів не існувало. Стіни були височезними, а з башт у випадку ворожого наступу вівся обстріл. Для цього прямо у стінах були пророблені спеціальні отвори, через які найзручніше було стріляти з вогнепальної зброї. Та влучити у таке місце практично не реально. Ці специфічної форми щілини ще й зараз чудово видніються на стінах залишків оборонних веж з висоти кількох метрів.

У 1241 році Невицький замок сильно поруйнували татаро-монгольські війська. Та він вистояв і згодом був відновлений та навіть укріплений.

За довгі роки його не раз змінювали і добудовували. А остаточного вигляду фортеця набула у XVІІ столітті за періоду правління угорських магнатів Другетів. Відтоді вигляд Невицького замку неабияк змінився, його поруйнували люди, війни і сам час, якого минуло чимало.

Зараз замок справді є унікальною пам’яткою, яка не має аналогів ніде у світі. Від заснування минуло більше семи століть, а замок досі дивує відвідувачів своєю архітектурою, своєю історією та легендами. У XV столітті тут діяв високотехнологічний на той час водогін; всередині замку були унікальні елементи інтер’єру.

Погана діва та материнське молоко у каменях

У 1333 році замок стає кам’яним. Місцеві жителі пов’язують цей період в історії з моторошними легендами та, зокрема, Поганою дівою. Так називали жорстоку правительку, яка, задумавши збудувати міцну фортецю, не шкодувала ні сил, ні життів своїх підданих. Мовляв, при зведенні замкових стін вона наказувала додавати у будівельну суміш не тільки яйця, молоко, а й кров невинних дівчат та навіть материнське молоко. У таку жорстокість жінки важко повірити, та про додавання яєць, які зміцнювали будівельний розчин найкраще, відомо давно. Тож легенда не без правди.

Історія Невицького замку скрізь пронизана легендами, які вже давно не схожі на історичні факти, а плавно перетворюються у красиві місцеві казки.. Мабуть, кожен вхід і виступ кам’яних зведень має свою таку історію. Ось це, наймальовничіше місце — звідси униз кинулась вродлива дівчина, що не хотіла виходити заміж за старого герцога…Цією дорогою проїжджав відважний Іванко, наздоганяючи жорстоку правительку. А он за те дерево зачепилась косами Погана діва, навіки повиснувши над річкою Уж. Та найцікавіше, що нерідко у цих казкових персонажів є реальні прототипи. Зокрема люди розповідають, що у часи завершення будівництва Невицького замку ним справді правила одна жінка. І була вона графинею із роду Другетів. Може й через те, про що розповідається у легенді, вона заслужила неприязнь, або й ненависть тутешніх людей.

Ще одна легенда розповідає про часи татарських нападів на поселення. Коли саме у замку селянам доводилось ховати найцінніше — молодих дівчат, невіст. Звідси, відповідно, і походить назва Невицької фортеці.

Замок постане з руїн

Сьогодні Невицький замок із впевненістю та сумом можна назвати руїнами. Із зведених колись чотирьох блешень залишилась лише одна — донджон. (Таку назву мали найкраще укріплені вежі замків, які в разі небезпеки служили останнім рятівним пунктом). До речі, дерев’яна покрівля на ній, яку ще можуть бачити туристи, збереглась від днів будівництва замку. Залізні решітки на вікнах — із часів, коли тут розміщалась середньовічна кузня.
Практично із 1644 року Невицьким замком ніхто не займається. Ще у 20-х роках минулого століття ним опікувалось товариство чехословацьких туристів. Нині пам’ятка належить місцевій селищній раді. Про кошти, які могли б виділятись на реставрацію, годі й говорити, їх у нашій країні ніколи не було, і найближчим часом, мабуть, не буде.

Та перетворитися замку на гору каміння не дозволять небайдужі люди. Уже багато років на території фортеці працюють волонтери. Коштів на реставрацію поки немає. Та є ті. Хто готовий докласти свою працю до збереження пам’ятки, до її популяризації. Останнім часом говорять про ідею зйомки на території документального фільму. А також волонтери працюють над відтворенням початкового вигляду фортеці у 3D. Щоразу сюди приїжджають молоді люди із понад 30 країн для добровільної допомоги у реставрації. Лише ця цифра дає зрозуміти, що закарпатська пам’ятка відома і шанована у всьому світі. І це вселяє надію.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Закарпатська область, Ужгородський район, поблизу села Кам’яниця

GPS:
48° 40′ 51.67″ S, 22° 24′ 33.46″ V

Поради бувалого мандрівника:
Якщо прямуватимете до замку з міста Ужгорода, зможете доїхати маршруткою до Невицького. Та ближче буде потрапити до пам’ятки з села Кам’яниця. Цей маршрут буде пішохідним — через навісний міст, далі — стежкою. А до самого замку підніметесь вгору дерев’яними сходинами.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

nevickij_zamok

nevickij_zamok_razvaliny

0_ec13c_9505b0c_XXL

4

48709466

4a121e5c777423e4cb1245763510.98

634

64355_original

nevic_3

zamok

zamok nevucjkuj

краєвид з висоти замку


27.10.2014 3503 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

600
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1789 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1101 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

531
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6878 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11333 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

309

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1043

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1092

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

252
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1057
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

824
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

703
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2920
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4417
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18415
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

281
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

331
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

641
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

743