В Івано-Франківську псевдоофіцер виманював кошти у волонтерів

 

 

Збір коштів для потреб військових стає ширмою для шахраїв. Так звані "діти лейтенанта Шмідта" відчули, що на фронтовому волонтерстві можна непогано заробити.

 

Днями місцеві активісти Координаційної ради затримали псевдоволонтера – 27-річного Віталія Тацаковича, пише Галицький Кореспондент.

 

"Великий комбінатор" івано-франківським волонтерам представлявся капітаном Нацгвардії, хоча ним не був, а частина благодійної допомоги, яку він зобов’язувався передати в зону АТО, безслідно зникала. Але біда в тому, що навіть у невеликому Івано-Франківську такі, як він, останнім часом – не рідкість.

 

Віталій Тацакович носив військовий однострій. На формі мав шеврони Національної гвардії України, на погонах – чотири капітанських зірки. Він представлявся військовослужбовцем, просив у благодійників допомогу для армії, і люди йому вірили, передавали все, що потрібно.

 

Коли, врешті, в нього попросили посвідчення, то виявилось, що він не те, що не капітан, а навіть ніколи не був військовослужбовцем. Незаконне використання шевронів прикриває громадською організацією, якої не існує.

 

"Коли військовослужбовець Олег Віктюк повернувся на ротацію і сказав, що ця людина в них не служить і не працює, і багато з того, що давалося, до них не доходило, я не повірила, бо не хотіла пірнати у внутрішні розборки. Але зараз я би хотіла знати, що з того не дійшло до військових?" – запально запитує Леся Воробканич, підприємець та активна учасниця громадської ініціативи "Свій за свого".

 

Це неформальна організація, яка опікується забезпеченням військовослужбовців, добровольців та правоохоронців, що перебувають в зоні АТО. Українським захисникам волонтери передавали все необхідне: форму, намети, спальники, розвантажувальні жилети, бронежилети, медичні сумки, тактичні окуляри, медикаменти, а зараз передають термобілизну, дощовики та теплий одяг. Лише на благодійних розпродажах "Свій за свого" зібрали понад 200 тисяч гривень, а загалом армійцям, що на передовій, волонтери зібрали допомоги на суму понад 2 мільйони гривень.

 

За збір грошей для забезпечення армії Леся Воробканич взялася по-бойовому. Про ошуканство, в яке потрапила, журналісту "Галицького кореспондента" розповідає неохоче. Побоюється, що через негативний розголос волонтерський рух в місті втратить довіру. "Перший раз з таким зіткнулися, розумію, що про це людям треба знати, але такі факти ламають довіру, я сама дезорієнтована", – в розпачі зізнається волонтерка.

 

"Він з моїм чоловіком ходив у магазин вибирати ліхтарики. Замовили 40 штук по 210 гривень, я заплатила, і ліхтарики Віталік взяв. І медикаменти, які зібрала перша міська лікарня, на суму понад 5 тисяч гривень також забрав. І нічний приціл для снайперської рушниці СВД вартістю 26 тисяч гривень. І бензопилу", – згадує Леся Воробканич.

 

На планшеті вона зберігає фотографії переданих речей, окремо береже акти прийому-передачі військового спорядження, а в блокноті фіксує записи та видатки зібраних коштів. Пригадує, аби добути гроші на нічний приціл, 18 дітей у церквах співали. Принесли не мало не багато - 23 тисячі гривень, решту доклала з власних заощаджень. У  магазин принесла стоси дрібних купюр, шість чи вісім тисяч були номіналом по одній, дві, п’ять гривень.

 

"У ніч перед від’їздом на Схід, 18 серпня, Віталік передзвонив та попросив принести 15 пачок "Целоксу" – це кровоспинний препарат. Ці ліки закуплені коштом моєї матері, тому ними я могла вільно розпоряджатися. Вхопила препарат та ввечері принесла його під частину. Зранку знову дзвінок: мовляв, Юрій Романюк обіцяв гроші на заправку дати, а їх немає, тому їхати не можуть. Хапаю з дому 5 тисяч гривень і віддаю їх, знову ж таки, на КПП частини 1241", – розповідає Леся.

 

Згідно з її записами, через день за допомогою "Приват24" чоловік перераховує 3000 гривень на картку дружини Тацаковича, ще через день – 3800. На заправку вантажівки, що повезла волонтерську допомогу на передову, родина Воробканич віддала 11 800 гривень. А вже за кілька днів Лесі вперше сказали: "Це аферист, не працюйте з ним". Тоді вона промовчала, "бо Віталій був на Сході", але після почутого активісти "Свій за свого" особливих цінностей "капітану-волонтеру" вже не давали.

 

Тим часом Тацакович купався у променях фронтової слави. Навіть до івано-франківських школярів приходив, про події на Сході та жахи на передовій переповідав. Нині запевняє Лесю: чеки на суму понад 11 000 гривень на заправку машини є, залишив їх вдома. Варто нагадати, що поїздка на Схід була ще два місяці тому. Він виправдовується тим, що їхати на блок-пост з папкою, аби все записувати, нереально. Пояснити, чому обманював волонтерів та представлявся військовим капітаном, також не може. Запевняє, що наразі працює над створенням громадської організації, вона на стадії оформлення, у статуті якої йдеться про збір допомоги, продуктів та військового однострою армійцям. Щойно в активістів виникає бажання отримати звіт про переданий дороговартісний "Целокс" чи інше бойове спорядження, як Віталій відповідає, що всі, хто отримував передачі, перебувають на Сході і з ними зв’язку немає.

 

Координатор "Свій за свого" Андрій Жукович "волонтерські" діяння Тацаковича пояснює так: "Він став прокладкою. До волонтерів приходив - казав, що з Нацгвардії. Йшов в частину - казав, що волонтер і буде їм приносити все, що потрібно. У нас взяв 100 курток, туди привіз 60. Вони кажуть - все отримали, а скільки було, навіть не знають. Він взяв 15 пачок "Целоксу" (вартість однієї упаковки 30 доларів), зараз каже, що роздав на блок-пості на Сході, а перевірити, кому та коли віддав, неможливо". Та найголовніше питання, яке виникло в Жуковича, - як стороння людина перебувала на режимному об’єкті і хто його там прикривав?

 

"Він не може за бензин відзвітувати, бронежилети на патрони міняв – питань до нього багато. Насправді, зараз це величезна проблема, бо ми щотижня по дві-три групи псевдоволонтерів виявляємо, куди йдуть зібрані нами гроші, вони правдоподібно пояснити не можуть", – визнає член Координаційної ради Олександр Гладій.

 

До складу Координаційної ради Майдану Івано-Франківської області входять Народна рада, Майдан, Самооборона, відставники при МВС, афганці. Гладій пригадує, що минулого тижня активісти Ради затримали волонтерів, які зі скриньками збирали допомогу на 5-й батальйон "Прикарпаття", який фактично реорганізували. Причому їхня громадська організація зареєстрована у Вінниці. І вона, буцімто, допомагає прикарпатському батальйону, який на той час знаходився на полігоні в Рівному.

 

"Ми підняли документацію стосовно цієї благодійної організації. За три місяці роботи вони на 5-й батальйон спромоглися зібрати аж 327 гривень, попри те, що скриньки стояли в багатьох міських магазинах та кафе. Дзвоню до знайомих в кафе, запитую: "Є у вас така скринька?", мені кажуть: "Так, збирають по тисячі-півтора на місяць", – так описує реалії заробітку на благодійності один із членів Координаційної ради. За його словами, ця волонтерська організація винаймала офіс у середмісті. У їхньому штаті був директор, заступник, два юристи і один волонтер.

 

"Законного шляху вплинути на них немає. То з ними домовилися, що вони не займаються волонтерством в області взагалі. Якщо хочуть, то приходять до нас в офіс і ми готові їм давати раз у місяць 300 гривень", – розповідає Гладій, додаючи, що після профілактичної бесіди вінницькі добродійники втекли.

 

Нині за контроль над грошовими пожертвами людей взялися і в мерії. Люди, які ходять Івано-Франківськом зі скриньками та займаються збором коштів для потреб АТО чи переселенців, повинні мати лист-дозвіл від міської ради або копію цього листа, завірену організацією, що має відповідний оригінал. Тим більше, що існує заборона місцевої міліції ходити по проїжджих частинах доріг зі скриньками.

 

"Я сама була свідком, коли молодь збирає гроші, а потім їх ховає до кишені. Виникали конфліктні ситуації. Тому ми вирішили, якщо працюємо чесно, то це робимо всюди і один одного контролюємо", – розповідає Наталя Чаплинська, яка також займається волонтерською місією. Вона вірить, що такий документ від міської влади значно зменшить кількість зловживань людською довірою.

 

У справі ж Віталія Тацаковича багато невідомих. На днях міліція має проінформувати членів Координаційної ради про перебіг розслідування та про те, чи відкрито кримінальне провадження. Нині волонтери звертаються до всіх, хто хоче долучитися до благодійної справи, і просять їх ретельно перевіряти, кому вони передають допомогу, обов’язково переглядати документи цих людей.


25.10.2014 501 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1166
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2497
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2095
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2149
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6489 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2434 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

319

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1127

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1162

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1376
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

256
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

572
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2045
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26492
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

537
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10442 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7991
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

519
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

380
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

530
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

604
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1556