Військові психологи: Наснагу українській армії надає те, що боронити доводиться рідну землю

 

 

23 жовтня відбувся брифінг на тему: “Психологічна підготовка та реабілітація військовослужбовців ЗС України, задіяних у проведенні антитерористичної операції”.

 

Начальник Соціально-психологічного центру Збройних Сил України полковник Сергій Грилюк під час брифінгу зазначив, що Генеральним штабом ЗС України і Головним управлінням з роботи з особовим складом проводиться робота щодо стоврення ефективної системи психологічного забезпечення війська. До цієї системи, крім представників Міністерства оборони і Збройних Сил України, включено багато волонтерських організацій. Це зокрема, психологи з «Асоціації фахівців подолання кризових станів», що має представників у 19 областях України.

 

«Нам, насамперед, не вистачало психологів-практиків, оскільки військові структури, які б мали цим займатися, неодноразово піддавалися реструктуризації. Цю роботу зараз спроможні виконувати офіцери структур по роботі з особовим складом», – зазначив полковник Сергій Грилюк.

 

«Зараз ми вживаємо заходів щодо створення психологічної служби Збройних Сил України. У нас є зв’язок з командирами підрозділів, і ми маємо повну інформацію про всі проблеми. У разі потреби туди одразу ж відправляють спеціалістів», – повідомив офіцер.

 

За його словами згідно з наказом Міністра борони України були створені позаштатні групи психологічного забезпечення з числа офіцерів, які мають відповідні знання і досвід. До цих груп також були включені представники від військових і цивільних навчальних закладів, наукових установ, а також психологи-волонтери. Робота груп у кожному підрозділі триває не менше 4-6 днів, за необхідності фахівців залишають для подальшої роботи.

 

«Сама система роботи є трирівневою. Перший рівень –  це робота безпосередньо на блокпостах. Другий рівень, найбільш ефективний – це робота з військовослужбовцями в базових таборах. Третій включає роботу з особовим складом в пунктах постійної дислокації, або на навчальних полігонах, де здійснюється відновлення бойової готовності військових частин», – повідомив начальник Соціально-психологічного центру Збройних Сил України.

 

Офіцер наголосив, що з військовослужбовцями психологи також працюють у госпіталях та центрах реабілітації. Окремо проводиться робота з сім’ями загиблих.

 

«На даний час начальником Генерального штабу прийнято відповідні рішення про створення психологічної служби у Збройних Силах. Щодня у нас працюють 11 – 12 груп психологів у різних регіонах України, дві з яких – безпосередньо в зоні АТО. Коли буде повністю створена психологічна служба, передбачається, що тільки власними силами ми зможемо створити до 24 груп, а з допомогою волонтерів – значно більше», – повідомив полковник Сергій Грилюк.

 

«Я не можу сказати, що в нас буде «афганський синдром», але в нас, швидше за все, буде «донбаський синдром». Нам доводиться фактично перебудовувати свідомість бійців, адже вони і уявити не могли, що доведеться боротися зі своїми ж сусідами. Але це сприйняття залишиться вже й у прийдешніх поколінь. Саме тому це і є «донбаський синдром», – наголосив начальник Соціально-психологічного центру Збройних Сил України.

 

«Але плюси у тому, що ми боронимо власну землю, і це дає наснагу для усіх нас. Жодна армія світу не змогла б чотири місяці вистояти в таких умовах. А українська – змогла! Ми вже маємо досвід, отриманий у цій «гібридній війні», і він уже вивчається спеціалістами інших держав, – додав офіцер. - Хочемо подякувати усім представникам волонтерських рухів за допомогу Міністерству оборони України та Генеральному штабу, і сподіваємося на подальшу співпрацю».


24.10.2014 484 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

671
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2272
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2000
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2024
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6072 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2308 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

183

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

995

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

995

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1253
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

476
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1937
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3834
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26366
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

427
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10340 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7885
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

435
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

277
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

432
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

514
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1448