Декілька нюансів на шляху до ідеальної фігури

 

/data/blog/61444/08405b4162aebb9d4e38fa5a6193a614.jpg

 

Щомісяця зі шпальт різноманітних видань нам розповідають про те, як швидко і майже без особливих зусиль скинути зайву вагу та набути ідеальної форми тіла.

 

Ми все це читаємо, навіть намагаємося дотримуватися деяких порад, але... Через місяць надлюдських страждань, коли обідня перерва перетворюється на час танталових страждань нашого виснаженого та перегодованого морквинками організму, а терези вперто показують лише трикілограмове зменшення ваги, ми, розчаровано зітхнувши, констатуємо, що, мабуть, така у нас конструкція, яка дісталася від мами і бабусі і нічого з цим не поробиш.

 

Але справа не у спадковості (хоча вона, безумовно, теж дуже важлива), а в тому, що дотримуватися «дієти для всіх» можуть не всі. Дієта має враховувати індивідуальні особливості людини, для якої вона призначена, а також стан її здоров'я.
Але все ж є декілька універсальних правил, дотримання яких важливе для всіх і не потребує значних зусиль.

Обережно – вуглеводи!

По-перше, це контроль кількості спожитих вуглеводів. Головними їх джерелами є такі продукти як білий хліб, макарони, цукерки, ну і звичайно – солодкі газовані напої. Уявіть собі, що лише одна півлітрова кола містить 17 ложок цукру або 250 калорій, тобто, споживаючи лише одну пляшку щоденно, ви додаєте собі щорічно 10 кілограмів.
Але цілком відмовлятися від вуглеводів немає сенсу через те, що вони – найважливіше джерело енергії в організмі, необхідно лише контролювати обсяги їх споживання. По-перше, споживайте продукти з неочищеного зерна (висівковий хліб, нешліфований рис і т. д.). Варто обмежити себе у споживанні батонів та макарон – це зовсім не ті продукти, які необхідні вашому організму!
Споживати продукти, які містять велику кількість вуглеводів варто між 12 та 15 годинами й у жодному випадку не після шостої вечора!
Іноді відчуття голоду стає нестерпним і тоді нас наче магнітом тягне до холодильника. У цьому випадку не варто виявляти чудеса витримки – варто з'їсти те, що заповнить ваш шлунок, але принесе якнайменшу кількість калорій – потенційних кілограмів зайвої ваги. У цьому випадку корисним буде поєднання великої кількості низькокалорійних продуктів з маленькою – висококалорійних. Це можуть бути продукти, багаті на воду та волокна, такі як листя салату у поєднанні з висококалорійним бульйоном.
Також ідеальним поєднанням є овочі (вони на 80-95 % складаються з води) та пропарені цілні зерна.
Пропонуємо такі варіанти комбінацій: висококалорійний варіант: сир з крекерами (але пам'ятайте про обмеження кількості!) та низькокалорійний – 6 склянок попкорну, посипаних пармезаном; трохи кранчів із сухофруктами можна поєднати з великою кількістю свіжих фруктів, таких як суниці чи виноград та чвертю склянки горіхів.

 

Так – білкам!

Пам'ятайте, що організмові необхідно 4 години, щоб перетравити білки, тим часом, як перетравлювання вуглеводів триває лише 2 години. Тобто, з'ївши багату на білки їжу, ви залишаєтеся ситими протягом довшого часу й, відповідно, споживаєте менше калорій! У результаті проведених досліджень було встановлено, що люди, раціон яких складався на 30 % з білків, худнули швидще за тих, до раціону яких входило лише 18 % білкової їжі.
Особливо корисними будуть ненасичені жири, які містяться у сої та рибних стравах, але не зловживайте свининою!
Орієнтуйтеся в об'ємах споживаної їжі. 100 гр нежирного м'яса є об'єм колоди карт, тим часом як 100 гр риби за площею приблизно дорівнює паспорту, а товщина сиру буде приблизна рівною товщині вашого великого пальця.
Додайте протеїнів до вашого раціону, це може бути така комбінація: м'ясо індички чи креветок разом зі спагетті з соусом чи додайте 30 гр волоських горіхів у звичайну порцію вівсянки; намастіть житній хліб невеликою кількістю олії.

Шоколад – це добре!

Інді багато їжі можна замінити шоколадкою, але необхідно врахувати кількість спожитих калорій та зменшити калорійність обіду на таку ж їх кількість. Вирішивши перекусити шоколадкою, не забувайте про низькокалорійний салат, який також допомагає швидко подолати голод, обмежившись невеликою кількістю калорій.

Дієтичний» щоденник

Заведіть щоденник, до якого ви занотовуватимете усі спожиті вами продукти, а також описувати результати, яких досягли за допомогою дієти. Такий щоденник не лише дисциплінує під час вибору продуктів харчування, але й дарує упевненість у своїх силах.

Підводне каміння дієти

Ситний обід – те, що ви не вечеряєте, не означає, що під час обіду можна наїдатися до напівсмерті. Щоб утамувати відчуття голоду, зосередьтеся на низькокалорійних продуктах, таких як овочі, з'їдаючи їх перед калорійними стравами.
Фаст-фуд – якщо ви не впевнені в тому, що вдень у вас буде змога поїсти, захопіть із собою шоколадку чи яблуко, а також «дієтичний щоденник» щоб не виникало спокуси поїсти у фаст-фуді.
Перекуси – уникайте спокуси збити голод цукеркою або випічкою. Нехай поруч пудуть овочі або свіжі фрукти, також краще вживати хліб із висівками, а не бутерброд з батона.
Застілля – наповнюйте свою тарілку лише на три чверті і лише тими продуктами, які не зашкодять вашій дієті, а це можуть бути овочі та фрукти, а також риба і нежирне м'ясо.
Звички – якщо ви звикли щось жувати, переглядаючи телепрограми чи читаючи журнал, стежте, щоб це були малокалорійні продукти, наприклад, попкорн чи овочевий салат. І обов'язково запишіть їх у свій щоденник, надалі ви зможете оцінити, скільки калорій ви вживаєте «за звичкою».
Це лише декілька порад, але якщо їх дотримуватися, будь-яка дієта стане результативнішою, а дотримуватися її буде легше. Успішної вам боротьби із зайвими кілограмами – ви обов'язково переможете, варто лише вірити у себе і не розслаблятися, формуючи свій раціон.


20.10.2014 1239 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1591
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1694
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1681
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4963 38
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1983 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1382

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

240

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

571

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

732

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

862
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3495
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10058
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

710
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25942
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7569
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

764
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

940
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1266
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1092
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

708
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

942
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

815