Знову тінь ленінсько-сталінської зірки над Прикарпаттям?

 

 

Минулого року показували документальний фільм про останні роки комуністичного режиму в Україні. Хоча час від часу бачила по телевізору кадри з комсомольських з’їздів вісімдесятих років, але може вперше тоді придивилась до облич делегатів-комсомольців, що співали: «Будут новиє пабєди, встанут новиє байци!»

 

Скажу вам: я була вражена якоюсь особливою однаковістю цих вгодованих й впевнених "лиць". Камера оператора вибирала найкрасивіші з них, але це також була особлива врода – «породна», чисто фізіологічна краса паркових скульптур, отих «дівчат-комсомолок з веслами», яких ще можна знайти у сквериках в прикарпатських райцентрах. Відчуття було трохи моторошним. Ніби після екскурсії до бройлерної фабрики.

 

Ми знаємо, що радянська імперія (як і кожна суспільна насильницька «машина зла») ретельно вирощувала на окупованих землях свою колоніальну еліту. Випадкових людей на комсомольських з’їздах, в комсомольських комітетах та бюро не траплялось. Старші люди розповідали мені про цілі місцеві «комсомольські династії», що починались у прокляті сорокові роки з бандикуватих карателів-«яструбків» продовжувались колгоспними начальниками й досягали кар’єрного «розквіту» десь за доби Андропова-Черненка.

 

Тоді онуки тих кривавих катів, що розстрілювали повстанців ОУН-УПА в акуратних костюмах, при краватках та з зачісками «під Тєрєшкову» сотнями сідали у владні крісла на Франківщині, щоби вірно служити Москві й не допускати ані найменшого прояву «українського буржуазного націоналізму».

 

Старші мешканці Івано-Франківська пам’ятають, як у 80-і роки комсомольські начальники цькували та ганьбили на своїх зборищах молодого прикарпатського дисидента Віктора Ідзя за те, що давав читати друзям патріотичний «самвидав», як у 1984 році виключили з педагогічного інституту групу студентів лише за те, що ті у гуртожитку слухали повстанські пісні. Як комсомольці-студенти доносили до КДБ на тих нечисленних франківських інтелігентів-викладачів, хто мав у книгозбірнях старі видання «націоналістів» Антоновича і Грушевського.

 

Ще не забулись промови колишніх чільних комсомольців (а  тепер, зрозуміло, суперпатріотичних політиків) на велелюдних зібраннях, присвячених радянським ювілеям, як то 40-річчю перемоги над Німеччиною, яку святкували у 1985 році. От би тепер підняти газети з їхніми виступами, у яких вони називають вояків УПА «скаженими звірами» та «лакеями фашистів».

 

Тепер вони претендують на депутатство, б’ють себе у прикрашені вишиванкою груди. А може під тією вишиванкою сховано талісмана – комсомольського квитка? Адже ж, кажуть, виявив журналіст Шеляженко комуністичну партійність у «полум’яної націоналістки» Фаріон. Чим гірші за неї місцеві «полум’яні»? А може вони сподіваються повторити успіх знаменитої «тушки» - нині діючого нардепа Купчака (на 84-ому окрузі), що на виборах 2012 року бив себе перед людьми в груди та клявся до скону не здати української справи, а через півроку продався регіоналам?

 

Вони також йдуть до влади продаватись. Вони ж завжди служили і Леніну і долару. Й у вісімдесятих вони ніколи не забували про власну кишеню, будуючи собі комунізм за життя. Саме для них існували «спецрозподільники» харчів і промтоварів, саме вони вселялись у «квартири покращеного планування». Вони були впевнені у своєму майбутньому, бо за ними стояла потуга цілої імперії.

 

І як вони розгубились, як забігали, коли та імперія почала валитись!

 

Багатьом у 90-их здавалось, що це бадилля вже ніколи не ростиме на незалежній українській ниві. Що людська пам'ять завадить онукам й правнукам катів пролізти до влади. Але то були ілюзії. «Комсомольські династії» (чи не завдяки грошам компартії, вкладеним в їхні бізнеси?) пережили падіння СРСР і вже мої ровесники побачили поряд із собою четверте покоління вгодованих нащадків «яструбків». Вже з синьо-жовтими депутатськими значками. Отже пісенька виявилась пророчою? Всталі новиє байци?

 

Коли ми вийшли на Майдан проти режиму донецького «батона», то це було не лише проти бандитів, але й проти повернення до владних кабінетів отої невмирущої комсючкової порості, корені якої грілись під променями кривавої ленінсько-сталінської зірки. Ми боролись за люстрацію як за перевірений сусідніми європейськими країнами спосіб позбутись комсомольської відрижки минулого.

 

Й закон про люстрацію прийнято. Прийнято після того, як тисячі поклали свої життя за кращу долю України. Нарешті в українців є дійовий інструмент очищення влади від червоної плісняви. Проте «вічно вчорашні» знайшли для себе нову шпарину у теперішній ситуації. Здоровенну таку шпарину.

 

Як відомо, щойно прийнятий Закон про очищення влади не стосується виборних посад. Зокрема й посад народних депутатів. Тепер колишні «вєрниє прадалжатєлі дєла Лєніна» лізуть до Верховної ради, як таргани до хлібу. Адже іншого способу жити, окрім як сидіти на шиї в людей, вони не знають і знати не хочуть.

 

І от вже ми бачимо як комсомольська «дискотівка вісімдесятих» починає розкручуватись на одномандатних округах Прикарпаття. Ми бачимо у списках мажоритарників і колишнього секретаря Івано-Франківського комітету комсомолу і колишню комсомольську  інструкторку, що нині є журналісткою. Комітетський ідеологічний вишкіл дається взнаки – ці «вчорашні бойци» тепер бадьоро і «професійно» розповідають своїм потенційним виборцям про патріотизм та українську ідею! І «вновь прадалжаєтся бой і сєрдцу трєвожна в груді»!

 

Я не уявляю собі, щоби в Прибалтиці або у Польщі люди, що служили насильницькій ідеології могли б отак нахабно, й без огляду на настрій громади лізти в провідники, пропонувати свої послуги в якості «слуг народу».

 

Як таке назвати? Ганьбою? Маразмом? Безпам’ятством? Втратою суспільного інстинкту самозбереження? Шукаю й не можу підібрати вірного означення.

 

Невже Небесна сотня загинула заради того, щоби від «українського П’ємонту» до парламенту поїхали ті, хто чверть століття тому приймав «лєнінські зачоти»? 

 

Я не вірю тим мудрагелям і «знавцям», що подейкують, буцім то галичани відзначаються якоюсь особливою любов’ю до перешиванців, що вони легко вибачають зрадникам. Народ все пам’ятає. Навіть, якщо й мовчить, то це грізне мовчання перед рішучим вибором.

 

Я впевнена, що все це мої краяни зупинять простим чином – просто не проголосують за «вічно вчорашніх». А без виборних депутатських посад вони відразу підпадуть під дію Закону про очищення влади.

 

Й відступить нарешті у минуле тінь червоної зірки.

 

А ви кажете "люстрація"....

 

Христина Майчак


30.09.2014 1001 5
Коментарі (5)

Natalija Zorij 2014.10.01, 08:22
головний месидж всього цього тексту : що все це мої краяни зупинять простим чином – просто не проголосують за «вічно вчорашніх». саме голосування і є механізмом реалізації люстрації :)
Orest Osadchuk 2014.10.01, 09:24
Стаття про все і про ніщо. Немає конкретики. Де "герої"?.
Bogdan Lesjuk 2014.10.02, 13:19
Мені видається,що стаття носить явно замовний характер. Думаю,автору б не завадило ознайомитись з повною біографією Квасневського,Меркель,Фюле і т.д. Як вони оминули хвилі люстрацій.А то виходить,що звинувачувати можна і поляків,німців,чехів …Невже ці політики не виправдали довіря своїх народів?Пора вже уяснити,що ядром пятої колони є "кгб-ешні" агенти,які присутні в "партіях" від крайньо лівого до крайньо правого напряму.
Oleg Golovenskyy 2014.10.03, 08:05
Розумію, Богдане, що ви як комсомольський активіст проти цієї статті і проти люстрації)) Але тут всім не догодиш. Ліс рубають - щепки летять. А як пропонуєте люструвати? За якими ознаками? І головне, де в Україні знайти відсторонених люстраторів? Тому для нас іншого варіанту як за чіткими об'єктивними ознаками - нічого не вийде, бо люстрація перетвориться в бізнес)) А так як виборчі посади не люструються, то це просто точка зору-застереження автора, на яку він має право)) та й по всьому...
Bogdan Lesjuk 2014.10.03, 10:44
Олеже! А хто вам сказав що я проти люстрації?Чи у вас є факти,щоб я колись ховав голову "в пісок"?Я якраз двома руками "ЗА",але корінь зла в моєму розумінні зовсім в іншому…До речі,я свою комсомольську діяльність почав зі створення з колегами культурно-наукового товариства "Рух" аж в 1987. Незабуту(а це 80-ті по автору)-розкопки Демянового лазу,створення товариства української мови ім.Т.Г.Шевченка(не того де ОК КПУ з Пушиком) . Доречі,я ніколи,на відмінну від нині "властьімущих" не скривав нічого в своїй біографії.А в нас виходить,що чуть не я один комсомолець.Та таких не менше 50% в нашому суспільстві.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1925
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1840
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1840
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5422 44
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1491

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

713

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

965

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1748
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10230
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26116
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10162 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

139
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

235
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1259
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

858