Прикарпатський волонетр розповів, як його в полон до терористів здала провідниця поїзда

 

/data/blog/60113/d386ea565b9accb636ef6bf38431d375.jpg

 

Минуло вже півтора місяця, як 19-річний прикарпатський волонтер, «майданівець» Ігор Лещишин повернувся із зони АТО. Хлопцеві вдалося звільнитися з полону терористів завдяки тому, що його та ще п’ятьох чоловіків обміняли на бойовиків, яких захопив батальйон «Айдар».

 

Але й після цього Ігор лише через тиждень виїхав із Луганська, бо мучителі ще й забрали у нього всі документи. Бузувіри під час катувань пошкодили хлопчині нирки, поламали ніс, вибили передні зуби.

 

Як пише газета "Галичина", в Івано-Франківську Лещишина обстежили й лікували медики, і він, як мовиться, потроху оклигав, зміг нарешті в спокійній обстановці сповна осмислити все те, що з ним сталося.

 

Тому лиш недавно почав давати інтерв’ю журналістам.

 

Уродженцеві с. Коршева на Коломийщині випала в житті нелегка доля — ріс круглим сиротою, інвалід третьої групи.



— Твої друзі, Ігоре, розповідають, що за натурою ти відчайдух і оптиміст, що ще під час подій на київському Майдані пережив перший полон, коли потрапив до рук «беркутівців». Тож у твоїй душі не поселився острах і після другого полону. Як так трапилося, що ти став заручником терористів у Луганську?

 

— Коли почалася війна на сході України, я почав допомагати нашим хлопцям-«майданівцям», котрі створили свій добровольчий батальйон «Айдар». Для них мої знайомі давали передачу, і я віз її на Луганщину. Попереднього разу все було добре — через довірених осіб передача потрапила в розташування батальйону. А цього разу було ось як. Зі столиці я не зміг виїхати на Луганськ, бо не йшли потяги в тому напрямку. Зрештою, щоб потрапити туди, вирішив зробити «коло». З Івано-Франківська потягом добрався до Одеси, а звідти вирушив до Луганська. Коли сідав у вагон, то на вимогу провідниці пред’явив паспорт. Жінка перегорнула його сторінки і чомусь зацікавилась мною як пасажиром. Спитала: «А що там у твоїх ящиках, пакетах?» Я відповів, що везу все це нашим українським бійцям. При цих моїх словах провідниця враз мовби змінилася в обличчі — стала якоюсь дивною, «не нашою». Потім інший провідник шепнув мені, що його колега вже повідомила телефоном бойовикам про мене і призначення мого багажу, й порадив мені, коли вже під’їжджали до Луганська, перейти в інший вагон.



Але це не допомогло: ще раніше почув, як та ж провідниця оголосила, щоби всі пасажири приготували паспорти для перевірки, яку проводитимуть чеченці. Ті справді піднялися у вагон і, тільки глянувши в мій паспорт, наказали мені: «Руки за голову! Сходь з поїзда!». Солдати в масках і з автоматами — у жовтих одностроях, на плечах — нашивки із зображенням російського прапора — повели мене до автівки. Двоє сіло поперед мене, третій — позаду. Мені надягли наручники, а на голову натягнули мішок. Один з них ударив мене в обличчя так, що я знепритомнів...



Прийшов до тями уже в якомусь темному підвалі — як виявилось, привезли мене до захопленої терористами будівлі обласного управління СБУ, яку вони між собою називали «ізбушка». Наступного дня повели на допит. Російські найманці і чеченці-«кадировці» запитували: «Ти звідки і навіщо сюди приїхав? Нас убивати?.. Так ти «майданівець»? «Майданутий», значить?..», — зареготали. Аби я був більш «балакучий» з ними, всіляко знущалися наді мною. Зав’язали мені на шиї пасок і так «на прив’язі» водили, мов собаку, змушували мене під дулом автомата чистити їхні туалети. Не давали пити, морили голодом, аж на шостий день принесли півсклянки гречаної каші з кавалком хліба.

 

Отак два тижні пробув я в тій сирій холодній камері, на голому бетоні. Майже не спав, а ходив уночі туди-сюди, щоб зігрітися, бо мав на собі лише футболку і штани. Мої мучителі час від часу відкривали підвал, щоб подивитися, чи я ще живий, і копали мене. Раз повезли мене на полігон: «Бачиш, як ми будемо з вами робити?». На моїх очах звеліли піти на заміноване поле двом хлопцям — зі Львова, як я почув, і тих бідолах розірвало вибухами. «Ми зробимо так і з тобою, бандерівцем», — погрожували бойовики. І прикладали до горла ніж, катували мене електричним струмом. Я думав, що вже не вийду звідти живим, молився: «Прости мені, Господи, гріхи мої...».



Потім привели мене до їхнього командира — чоловіка старшого віку. Той запитав, чи справді я «майданівець», кому віз передачу, чи сам належу до якогось батальйону. Я відповів, що був на Майдані в Києві, а тепер як волонтер мав доставити передачу українським бійцям. Після цього командир бойовиків зателефонував переговірникові Володимирові Рубану, що вони мають заручника, тобто мене, якого разом з іншими можуть обміняти на своїх полонених вояків. І від терористів везли мене з натягнутим на голову мішком. Паспорт, банківську картку, гроші, два мобільні телефони, годинник, півтисячі гривень мені не віддали. Добре, що після повернення до Івано-Франківська друзі допомогли мені оформити новий паспорт.



Ігор Лещишин, звичайно, не міг знати, що на сході йому випаде безпосередньо зустрітися з «айдарівцями», до яких у нього особливий сентимент. У розташування цього добровольчого батальйону його привезли з луганської «ізбушки» знесиленого побоями і голодом, вкрай ослабленого, худого як скіпку. Та тримало на силі усвідомлення того, що страшні знущання над ним терористів уже позаду, він нарешті у своїх. Тиждень перебування в «Айдарі» Ігор згадує зворушено, а особливо ось цей епізод:
< — Ти, напевне, голодний? — запитала його жінка, чиє обличчя видалося хлопцеві знайомим, і тут же принесла йому на вечерю тарілку польової солдатської каші. 



— Так, але мені багато не можна...



Ігор намагався їсти повільно. Між третьою і четвертою ложками страви відповів на запитання «айдарівки», звідки він приїхав:

— Мене два тижні тримали заручником у Луганську..

З’їв хлопець зовсім небагато — більше не можна, щоб не зашкодило, адже голодував декілька днів поспіль. Тим часом жінка уважно вдивлялася в обличчя «гостя».

— Я на Майдані в 31-й сотні був — сказав Лещишин. і тут його співрозмовниця від радості аж сплеснула руками:

— Так ти ж «Саймон»! — вона згадала «позивний» ігоря, а хлопець, — що її звуть Валентина-«Віночок». — Пам’ятаєш, Ігорю, як ми познайомились на вулиці Грушевського, біля пам’ятника Лобановському при вході на стадіон «Динамо»? Ти любив співати, хоча слів пісень до кінця не знав, — не без жартівлих ноток у голосі сказала жінка — одна з добровольців батальйону. Вона теж, як і більшість «айдарівців», прийшла сюди з Майдану.



Цілком доречно було б тут побажати Ігореві, аби його пісня була завжди повнозвучною, сповненою високим змістом життєвих поривань і цілей. Та це ще не кінець нашої оповіді. Коли матеріал було підготовлено до друку, як я почув, Ігор Лещишин встиг здійснити ще одну поїздку на Донбас. Утім, добирався туди вже не потягом і не сам, а їхав автівкою з кількома тернопільськими волонтерами. Зібрав відповідно до списку, який йому дали «айдарівці», харчові продукти, розчинну каву, чай, картки поповнення рахунків мобільних телефонів, шкарпетки та інші речі. Найвагоміше ж із привезеного українським військовим, а побували волонтери в розташуванні і батальйону «Шахтар» та 79-ї окремої аеромобільної бригади, — то, звичайно, тепловізор, апарат штучного дихання, кевларові каски.



Допомогли їм закупити все це для військових і спорядити автівку в далеку поїздку підприємці, управління Національного банку України в Івано-Франківській області, департамент соціальної політики ОДА, благодійні фонди, з якими І. Лещишин підтримує зв’язки. Витратив він на добру справу і власні заощадження. Хлопець пояснює:



— Зрозумійте, я просто не можу не їхати на схід. Адже українські бійці так чекають, що ми привеземо цю необхідну їм допомогу, придбану за гроші доброчинців, звичайних наших співгромадян. Одна івано-франківська бабуся, дізнавшись із передачі по місцевому телебаченню про мою волонтерську діяльність, упізнала мене і прямо на вулиці передала 500 гривень зі словами: «Синку, віддаю в твої надійні руки ці гроші, які мені зовсім нелегко було скласти зі своєї невеликої пенсії. Купи за них, будь ласка, і відвези на Донбас нашим бійцям те, що їм найбільше сьогодні потрібно». Ну як я можу підвести таких людей?


30.09.2014 483 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1989
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1873
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1872
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5553 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2164 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1523

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

758

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

821

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1023

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1014
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1787
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3694
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10271
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26162
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10197 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7724
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

912
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

236
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

274
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

395
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1296
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

898