Прикарпатські герої АТО: Боєць батальйону "Айдар" Олег Сухарєв

 

/data/blog/58208/fb51e1201e774a7fccf4b2091a39882b.jpg?itok=_pw1_Bsa

 

22-річний командир відділення развідвзвода Олег Сухарєв з Івано-Франківська був поранений в бою під Лутугине. В нього влучило дев'ятнадцять осколків. З десяти побратимів в живих залишився тільки він. Бійці, які приїхали за ним на поле бою, сказали лише: "Ого! Ми його не довезём". Він вижив, хоча вмирав двічі.

 

Три курсу я провчився на істфаці Прикарпатського університету. Спочатку на бюджеті, потім перейшов на платне. Не зміг платити сім тисяч гривень за семестр, і пішов в армію. У 2012 році служив у морській піхоті.



Я доброволець. У зоні АТО був чотири місяці і тринадцять днів. Коли приїхали, сім днів тихо сиділи в лісі в Луганській області, десь недалеко від російського кордону. Без зброї. Жили в наметах. 300 осіб із Західною Україною, і всі без зброї. Якби нас знайшли сепаратисти, це був би для них "смачний пиріг". Потім дали зброю. 


Біда в тому, що тільки у третини бійців батальйону була зброя. Звичайнісіньке, стрілецька. У нас зброя дуже старе. У мене був автомат 1974 року народження, патрони - 50-го і 52-го років. 

 

/data/blog/58208/61fe43383b89e2139fa1a58d2a5250d8.jpg


Під Старобільському є місто Щастя. Ми повинні були зайняти його. Жартували: "За щастя взяти Щастя". 


В день виборів президента, 25 травня, ми в Новоайдарі взяли банду з чотирнадцяти чоловік. Вони їздили по виборчих дільницях, розстрілювали людей і забирали бюлетені. Серед них кримський прокурор, російські козаки і священик з автоматом. Ми їх взяли, надягли зелені мішки на голови і відправили на вертольоті до Києва. 


Я навчився не тікати від ворога. Коли в нас летіла одна обойма, ми віддавали дві, три. Є такий військовий закон. Якщо ти почув, як куля просвистіла повз вуха, вона вже не твоя. Свою кулю ти ніколи не почуєш


В мене попало дев'ятнадцять осколків. Друг закрив собою. Він загинув. Йому було дев'ятнадцять років. Звали його Міша, родом із села Південне. Це був його перший бій. З десяти чоловік вижив тільки я


Я лежав на полі і дивився на мертвих хлопців. Мій друг Шостак, який пройшов кілька воєн, поруч лежав. Його стільки куль обійшло ... Потім заплющив очі і став чекати кінця. Страшно і боляче не було. Тільки пити хотілося. 


Закрив очі і думав: хто про мене заплаче? Отець. Він вип'є горілки, буде пишатися. Мама? Немає у мене мами. А потім подумав, що є у мене Мар'янка, з якою я прожив три роки і яка мене чекає. І так сильно мені до неї захотілося, що я відкрив очі і почав повзти. Знайшов посічену осколками рацію, повідомив своїм, де перебуваю і що мені потрібна допомога. За мною прийшли. Коли побачили, перше, що сказали: "Ого! Ми його не довезём". Генерал Воронченко прислав вертоліт. Перший раз за війну вертоліт прислали прямо на "передок" (так бійці називають передову. - Фокус). Я втратив дуже багато крові, але та, що залишилася, кисень ганяла нормально


На борту вертольота я вмирав два рази. Мене повертали до життя дефібрилятором. Два рази бачив Боженьку, можна сказати. Був непритомний. У Харкові мене з "важкого" ​​зробили "стабільно важким". Звідти переправили літаком в київський шпиталь - знову ж таки завдяки генералу Воронченко. Мені пощастило. 


Зараз я не вірю в Бога. Якби він був, він би допоміг моїм хлопцям.


Сім днів пролежав у реанімації. Ліворуч і праворуч від мене лежали хлопці, які кричали і стогнали. Переді мною була лампочка. Все. Ні телефону, нічогоПотім мене перевезли в палату


Коли дали телефон, я подзвонив Мар'янці, і наступного дня вона прилетіла. Я зробив їй пропозицію. Вона мені життя врятувала. Я зрозумів, що вона - моя жінка. Зараз вона чекає, коли мене в Івано-Франківськ випишуть - на інвалідному візку


Коли я був дитиною, майже не сидів удома. Наприклад, мені бабуся казала бути в дев'ять. Якщо я бачив, що спізнююся на п'ятнадцять хвилин, приходив вже о першій ночі. Яка різниця запізнився ти на п'ятнадцять хвилин або на 3:00, все одно запізнився вже.


Я дірявий весь. Треба залікувати рани, шкіру пересаджувати. Кістки перебиті осколками. Рукою не можу рухати. Якщо у мене будуть ускладнення, я не одружуся. Не хочу, щоб вона жила з інвалідом. Це негідно

 


Як Мар'яна мене на війну відпустила? Я не питав. Таке з жінкою не обговорюють. Її обов'язок чекати чоловіка з війни, народити дитину і виростити його. Так було і так буде. В XXII столітті теж якась жінка чекатиме свого чоловіка з війни. 


На війні зрозумів, що люди вмирають швидко, вбити людину просто. Я не про психологію, а про анатомію. Від однієї кулі можна загинути, а в магазині автомата їх тридцять


Ненавиджу людей, які придумали зброю. Цього Калашникова, який герой Радянського Союзу. Він придумав зброю масового ураження. І на цій війні, і на тій. І ще будуть вбивати. Це на його совісті. Я б не зміг з цим жити. 


Чого я хотів до війни, не пам'ятаю. Чого я хочу зараз? Миру.

 

У Олега множинні осколкові поранення. Вирвані м'язи плеча, розколота кістка. Потрібні операції, в тому числі і за кордоном, протезування та реабілітація. За попередніми оцінками загальна вартість операцій - $ 100 тис.



Для переказів у гривні

Карта ПриватБанку:

5168 7572 5606 9818

Одержувач - Сухарєв Олег Ігорович

Для переказів в доларах:

Карта ПриватБанку:

4731 2171 0277 1399

Одержувач - Сухарєв Олег Ігорович (SUKHAREV OLEH)

 

focus.ua


30.08.2014 2156 1
Коментарі (1)

Eugene Zaharchenko 2017.08.27, 12:04
Спробував перевести трохи, видало помилку Invalid card. Чи вірні карткові дані?
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

678
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1941 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

557
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11399 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

338

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1084

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

73
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

286
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2951
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

75
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

325
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

355
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666