На Болехівщину у відпустку приїхав солдат

 

 

26-річний боєць АТО Роман Квецко із села Підбереж Болехівської міської ради, який у складі 95-ї Аеромобільної бригади перебував у зоні АТО, себе героєм не вважає. Він безпосередньо воював за Слов’янськ, перебуваючи без ротації в зоні АТО майже пів року.

Голові благодійного Фонду «Бойківська бартка» Василю Бартківу, під час перебування в зоні АТО, вдалося домовитися із керівництвом бригади про 10-денну відпустку для прикарпатця. Під час відпустки ми поспілкуватися з Романом про його службу, ситуацію на сході, власні переживання, переживання рідних і бандерівський дух.

 

Романе, як ви потрапили у зону АТО?

У зону АТО попав «миттєво». Працював на городі, коли за мною приїхали із воєнкомату і вручили повістку. На повістці було написано, щоб негайно з’явитися у воєнкомат. Мав 15 хвилин на збори і поїхав. У той же день пройшов медкомісію в Івано-Франківську і вночі нас 34 хлопців відправили у Житомир. У Житомирі потрапили у розположення 95-ї аеромобільної бригади. Це було 27 березня. А вже 8 або 9 квітня ми виїхали у Херсонську область, село Партизанське. Потім переїхали Добропільський район. Як правило через три тижні ми змінювали місце дислокації. Були і біля гори Карачун. А після вже у Слов’янську. Ось так. Якби не Василь Павлович Бартків, я й не знаю чи потрапив би у відпустку. Ротації у нас практично немає, усі постійно на службі.

 

Як рідні сприйняли вашу мобілізацію?

Звичайно, що переживали. Усе відбулося дуже спонтанно. Мене забрали лише одного із села. Також був ще один доброволець і усе...

 

Напевно маєте якусь особливу спеціальність, що мобілізували саме вас?

Ні, за той рік, що служив свого часу в армії, то яка там може бути спеціальність. Служив я у Львові. Був водієм-гранатометником в інженерно-саперній роті в аеромобільних військах. Зараз я працюю на польовому вузлі зв’язку.

 

ЗМІ передають різнопланову інформацію із зони АТО. Що ж там насправді відбувається?

Після зачистки, людей практично не було. Де-не-де люди літнього віку. Зараз вже людей стає більше, вони вже із нами спілкуються.

 

Як до вас узагалі ставляться місцеві?

Спочатку нас боялися, боялися підходити, адже ми усі зі зброєю. А зараз уже ситуація покращується. З нами уже спілкуються. Розповідають про те, що населення повертається. У Слов'янську зараз так ніби війни і не було – спокійно. Звичайно, декуди ще лунають попереджувальні постріли. Є Нацгвардія. А місцеві чоловіки, які б мали захищати свої домівки, просто відпочивають, п’ють пиво...

Але агресії до нас немає. Підходять, вітаються. Напевно ,вони зрозуміли, що зробили помилку, коли пішли не за тими.

 

Хто вам там протистоїть: чеченці, росіяни, місцеве населення?

Більшість казали, що чеченці. Ті з місцевих, що кричали за Росію, зараз в Росії. Вони чекали допомоги звідти, але не дочекалися.

 

Як там наші солдати, офіцери, про що говорять? Яка атмосфера в бригаді?

Усі хочуть додому, але ніхто не відказується від виконання завдань. Ми для того там і є. До нас мало доходить інформації, але це, напевно, і добре. Всі ж телефони прослуховуються.

Ми всі люди прості. Атмосфера у нас дружня, дух бойовий. Якщо посилки приїжджають, то ділимося, бо незавжди усім передають.

 

Скільки у вашій частині є прикарпацтів? Якесь земляцтво між вами є?

Нас там 34, тобто ті, що нас разом відправили у Житомир тоді. Просто ми у різних підрозділах зараз. Зі мною є п'ятеро. Звичайно, що дружимо. Війна здружила усіх.

 

Можливо вас там вважають «окремою кастою»  бандерівців, з Західної України?. Якесь окреме ставлення до вас є?

Там усі одинакові. Зразу сміялися, жартували щодо «бандерівців». Звичайно, вони трохи більше російською розмовляють. Але ми українці усі і прекрасно розуміємо одні одних.

 

Вам доводилося стріляти в людей?

Ні. Зараз трохи інша війна, ніж в фільмах. Стріляють більше артилеристи, авіація, «гради», а ще – снайпери. А прямий контакт зараз рідко буває. Зараз «щось» прилетіти може зовсім неспордівано, навіть якщо здається, що ворог десь далеко. Я служу при штабі, але доводилося йти в розвідку, в секрети. Ночувати в секретах. Там бачили і ворога, танки поряд їздили, але наше завдання було - рзвідка, тобто себе проявляти не можна…

 

Як зараз у вас ситуація із матеріально-техінчним забезпеченням, харчуванням?

Коли їхали на схід, то було дуже складно. Машини не всі їхали, ремонтували. Люди по дорозі допомагали, давали гроші, викликали нам сервіс.

Зараз вже краще. Усі вже маємо бронежилети, кевларові каски, бо спочатку одягнули нас у старі рядянські каски.

Щодо харчування, то, наприклад, у Херсонській області багато допомагало місцеве населення: приносили картоплю ,закрутки. Дальше – чим раз, тим було гірше. Хоча можна і самих людей зрозуміти, вони зараз усе на армію віддають. Зараз привозять багато благодійники.

 

У вас є якась взаємодія із батальйьонами Нацгвардії?

Якщо вони недалеко, то звязуємося по рації.

 

Як провели відупстку?

Коли приїхав, то зібралися усі рідні, дружина, трирічна донечка. Донечка зараз від мене вже не відходить ні на крок. Їй зразу казали, що я на роботі. Зараз вона вже сама каже, що тата забрали «чужі вуйки», то ж я десь вихожу на вулицю – і вона за мною, боїться що тата знов заберуть…. Вона змалечку часто була зі мною, дружина їздила на сесії…

 

У вас закінчується відпустка, із яким настроєм повертаєтеся?

Повертатися потрібно. Варіантів інших немає. Звичайно, що побувавши вже вдома, важко залишити дружину, дитину, бо знаєш, куди йдеш. Але потрібно. Правда, трохи не справедливо , що західна і центральна Україна там воює, а місцевих дуже мало…

 


23.08.2014 1381 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1882
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1820
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1817
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5366 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2115 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1480

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

686

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

743

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

936

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

971
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1721
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3635
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10214
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26090
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10141 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7679
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

863
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1363
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

349
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1238
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

837
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1043