Люстрацію відкладено у довгий ящик?

 

У вівторок Верховна Рада не змогла включити до порядку денного законопроект «Про очищення влади». У результаті поіменного голосування тільки 188 з 339 присутніх народних депутатів підтримали його розгляд за необхідних 226 голосів. Таким чином, обіцяна Майдану люстрація знову відкладається.

 

Китайське прокляття «Щоб ти жив в часи перемін», очевидно, матиме все ширше використання і в Україні. Бо переміни в нашій державі якщо й відбуваються, то без помітних зрушень у позитивний бік, без видимого поступу. Наші революції – Помаранчева та Гідності – відгриміли, а життя тупцює на місці, якщо не відкочується назад, як гармата після пострілу. І на війну, до слова мовити, тут не все спишеш. Перша перемога Майдану завершилася мирно, а до чищення авгієвих стаєнь української влади руки так і не дійшли. Ще важче буде здійснити цей процес у період, коли країна фактично перебуває в стані неоголошеної війни з Росією.

 

 

Несміливі кроки

 

Здається, другого Майдану могло не бути, якби після першого була проведена люстрація серед працівників важливих владних інституцій, фіскальних і правоохоронних органів, прокуратури та судів. Адже якщо якийсь чиновник, слідчий чи суддя вірою і правдою служив «злочинній владі», то навряд чи він міг легко переорієнтуватись на служіння людям, котрі цю владу скинули. Швидше, навпаки. За інерцією він робив усе для того, щоб і нова влада якнайскоріше уподібнилася до своєї попередниці. З поверненням до влади Януковича ці люди швидко згадали свій попередній досвід «слуг народу», і разом із «всенародно обраним президентом» мало не довели країну до рівня затюканої «бананової республіки».

 

Невипадково одним із найбільш вживаних учасниками Революції гідності слів стало слово «люстрація». Тлумачний словник пояснює його як «процедуру перевірки державних службовців на предмет їхньої співпраці зі злочинним чи окупаційним режимом після зміни влади». У процесі люстрації скомпрометовані особи усуваються з посад із забороною займати державні посади в майбутньому. Деяким службовцям, правда, може надаватися амністія в обмін на інформацію чи добровільну відставку.

 

 

Процес пішов і… зупинився

 

Ми так детально зупинилися на поясненні цього слова, тому що справа і цього разу зайшла не набагато дальше слів. Так, на вимогу Майдану був створений Люстраційний комітет при Кабінеті міністрів, який очолив у минулому відомий журналіст Єгор Соболєв, і навіть люстраційні комітети на місцях. Але революція перемогла ще в лютому, а люстрованих, по суті, катма й донині. Якщо не брати до уваги звільнення керівництва Вищої ради юстиції та деяких судів і зміщення на вимогу громадськості кількох керівників обласних УМВС.

 

В Івано-Франківську, до прикладу, в люстраційний комітет, крім відомих громадських активістів, увійшли авторитетні журналісти, які все про всіх знають. Проте діяльність місцевих люстраторів обмежилася кількома малорезультативними засіданнями та складанням списків тих, хто мав би підлягати процедурі люстрації. Чим наразі й обмежилися, оскільки закону про люстрацію немає і невідомо, як її проводити.

 

 

Три ідеї

 

У середині червня було оголошено про появу законопроекту із багатообіцяючою назвою «Про очищення влади», який розробили правники-волонтерами. Серед його основних ідей такі:

 

1) Усі – від президента до рядового міліціонера – мають пройти перевірку на детекторі брехні. Посадовців, які не можуть пояснити походження майна своїх родин, які словами чи діями підтримували зазіхання на територіальну цілісність країни, які під час Майдану були начальниками і не написали заяву про звільнення, які є вихідцями з КДБ або очолювали в часи СРСР компартійні та комсомольські організації, потрібно прибрати з посад терміном на 10 років.

 

2) Набирати нових суддів, прокурорів, міліціонерів, чиновників слід лише через відкриті конкурси.

 

3) Суди, прокуратура, СБУ, міліція та державна служба мають отримати законодавство за стандартами Євросоюзу. Чисельність цих структур має бути різко скорочена, а зарплати – збільшені.

 

24 липня цей законопроект «Про очищення влади», в якому були погоджені позиції усіх авторів чотирьох законопроектів про люстрацію, розроблених раніше, був зареєстрований у ВР під №4359а. Це результат  спільних напрацювань робочої групи з представників Громадського люстраційного комітету, партій "ВОЛЯ", "УДАР", "Свобода", "Батьківщина", позафракційних депутатів, громадських експертів та правників. Ініціаторами подання законопроекту до ВР стали народні депутати Юрій Дерев’янко, Олег Тягнибок, Сергій Соболєв, Віктор Чумак, Леонід Ємець, Олег Бондарчук, Олег Осуховський, Юрій Сиротюк, Валерій Пацкан, Сергій Каплін, Ярослав Гінка, Роман Чернега та Павло Різаненко.

 

 

Система Януковича жива

 

Варто зауважити, що люстрація – це не просто помста переможців над переможеними та бажання зайняти їхні теплі крісла. Люстрація – це, до речі, і удар по корупції, яка, мов іржа, роз’їдає суспільство, і засіб для підвищення відповідальності влади перед людьми, яка у нас ще залишається вкрай низькою. Україна, на думку експертів, уже втратила два шанси провести очищення влади – після здобуття незалежності та "помаранчевого" Майдану – і це їй, зрозуміло, не пішло на користь. Без люстрації влади Україна і далі буксуватиме на цивілізаційному шляху. Ті з країн-наших сусідів, що своєчасно зуміли очистити владу через люстраційний процес, нині вже в Євросоюзі, а нам до нього – ще роки й роки, якщо не десятиліття… 

 

Правильно написав Єгор Соболєв у своєму блозі на сайті «Української правди» минулої п’ятниці: «Більшість з нас усвідомлює, щоб без люстрації нічого не вийде. Ми не очистимо Донбас від агентів Путіна, бандюків та корупціонерів, поки не очистимо від них Київ. І Львів. І Одесу. І Миколаїв. І Чернігів. І всі інші українські міста. Система Януковича, яка побудована з сотень тисяч міліціонерів, прокурорів, суддів, есбеушників, генералів Генштабу, посадовців міністерств, агенцій та служб – вона не втекла з ним у Ростов. Вона залишилася і домовляється з новими керівниками країни про збереження».

 

 

Ні числом, ні вмінням

 

Чи не тому не всі в українських політичних верхах поспішають із законодавчим забезпеченням люстрації. Вівторкове поіменне голосування за включення проекту люстраційного закону у порядок денний сесії ВР свідчить про те, що охочих очищувати владу у парламенті менше, ніж потрібно. А більше там тих, хто, напевно, хотів би законсервувати нинішню ситуацію на політичному Олімпі до кращих часів.

 

Скажімо, жодного голосу за включення люстраційного законопроекту на розгляд сесії не дала депутатська група «За мир та стабільність» і лише один голос – група «Економічний розвиток», що утворені колишніми членами фракцій КПУ та ПР. Як не дала, до речі, і сама фракція Партії регіонів, з 78 членів якої тільки один Валерій Писаренко підтримав цей законопроект. Позафракційні ж депутати, на яких мали надію ініціатори закону, сподівань не виправдали: 27 – за, 34 – не голосували і 33 депутати відсутні.

 

Голова ВР Олександр Турчинов у вівторок пообіцяв, що до четверга, 14 серпня, законопроекти про люстрацію пройдуть узгодження у профільному комітеті ВР і в четвер будуть винесені на розгляд парламенту. Але вся біда в тому, що фракції «Батьківщини», УДАРу та «Свободи» разом із депутатською групою «Суверенна європейська Україна», яка підтримує їхню позицію, можуть зібрати щонайбільше 197 мандатів. Без голосів позафракційних депутатів їм не обійтися.

 

До речі, у вівторок ВР підтримала включення до порядку денного законопроекту, який передбачає заборону всім нинішнім і колишнім нардепам брати участь у виборах. Цікаво, що за це відверто деструктивне дітище «регіонала» Сергія Матвієнка проголосували аж 338 депутатів. Депутат від «Батьківщини» Леонід Ємець написав у Facebook, що «цей закон не має шансів на прийняття в цілому, але Турчинов «причепив» до нього усі інші люстраційні закони як альтернативні! Браво!»

 

Спрацює хитрість спікера чи не спрацює – побачимо вже сьогодні. Якщо ж законодавчо забезпечити проведення люстрації найближчим часом парламенту не вдасться, то цілком ймовірно, що єдиним засобом очищення влади залишаться парламентські вибори, що плануються на осінь.

 

Тарас ТКАЧУК,

Галицький кореспондент


13.08.2014 Тарас Ткачук 1071 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1239
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2544
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2122
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2176
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6567 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2460 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

352

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1155

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1295

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1416
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

290
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

592
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2073
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26522
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

560
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10473 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8020
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

546
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

412
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

553
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

629
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1591