Михайло Ноняк: Ми маємо втілювати європейські стандарти у сфері податкових відносин

 

 

Багато хто, сьогодні запитує мене і про мій досвід і про те, як потрапив на цю посаду. Чи вистачить мені фаховості, знань, щоб змінити щось. Дійсно я людина не з системи, так званого, державного апарату. Проте досвіду з життя маю вдосталь.

 

Свого часу займався підприємницькою діяльністю і особисто на собі відчув всі моменти роботи податкових служб. І головне навіть не це! До сьогодні активно продовжую свою громадську діяльність. Саме спілкуючись з людьми, підприємцями дізнаюсь багато, що допомагає мені у роботі.

 

Я був делегований на цю посаду громадськістю, тими хто відстоював та виборював загальнонаціональну ідею – України як європейської процвітаючої держави. При цьому головними вимогами українських громадян були – звільнення влади від злочинців, держави від корупції і щоб курс розвитку України очолили нові і головне чесні люди.

 

Особисто, що стосується мене, то на цій посаді я не завдяки рішенню якогось окремо взятого політика чи волі якогось олігарха. Ні, я став одним із кандидатів з числа сотників під час обговорень, які тривали серед громадськості та між сотнями Майдану. Ми радилися з усіх питань, вирішували, як далі працюватиме держава: після повалення бандитської влади необхідно було, щоб на керівні посади прийшли люди, які могли б здолати вироблені роками корупційні схеми. Я мав співбесіду із Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком, а потім представляв себе і своє бачення роботи на засіданні Кабінету Міністрів України. Фактично я пройшов по квоті Майдану, а Уряд схвалив мою кандидатуру.

 

Сьогодні в країні заплановано проведення низки реформ, які покликані якісно змінити підходи в роботі органів державної влади. Це стосується і «Мінздоха», державного органу який працював на збагачення окремих людей, «кришував» корупцію.

 

У травні місяці Урядом було створено Державну фіскальну службу шляхом реорганізації Міністерства доходів і зборів та затверджено Положення новоствореного відомства.

 

Як відомо, свого часу попередня влада на базі митної та податкової служб, об’єднавши їх, створила Міністерство доходів і зборів. Проте процес реорганізації самої податкової служби все ж таки не був доведеним до кінця.

 

З цією метоюКабінетом Міністрів України 2 липня затверджено розпорядження № 613-р, відповідно до якого мене призначено головою Комісії з проведення реорганізації Державної податкової служби.

 

На сьогодні Президентом України та Урядом поставлені завдання керівництву Державної фіскальної служби вжити всіх заходів щодо знищення корупції та усунення її наслідків. Нова Служба має створити дієвусистему для забезпечення ефективного захисту процесу наповнення державного бюджету та ліквідації тіньових схем ухилення від сплати податків, до яких були залучені корумповані посадовців та підприємці.

 

НещодавноПрем’єр-міністр України Арсеній Яценюк поставив завдання Державній фіскальній службі розробити Кодекс економічного зростання, який би передбачав зменшення кількості податків, збільшення бази оподаткування і спрощення системи оподаткування.

 

В Україні потрібно змінити систему оподаткування і відношення до платника податку. На сьогодні нам також вкрай необхідно перейти на якісно нову форму перевірок - безвиїзні перевірки, із застосуванням комп’ютерних технологій, через бази даних, які є в ДФС.

 

Голова Уряду наголосив, що доручення мають бути виконані до вересня 2014 року.

 

Адже люди хочуть реальних дій, і не тільки бачити їх на папері або чути постійні «політиканські» декларації, а відчувати їх на собі, на своїх статках, на ведені свого бізнесу.

 

І багато в чому це залежить від ефективної командної роботи фіскалів та підприємців. При цьому прозорої та відкритої для кожного учасника податкових відносин.

 

Сподіваюся, що Державна фіскальна служба виконає поставлені задачі та виправдає надії людей – стане надійним помічником та партнером бізнесу.

 

Україні потрібні європейські стандарти у сфері податкових відносин, необхідно підвищувати рівень податкової культури і фінансової грамотності в суспільстві.

 

Проте будь-які зусилля держави в цьому напрямі не матимуть успіху, якщо вони будуть односторонніми, не спиратимуться на громадську підтримку. Наша спільна мета - побудувати прозорі необтяжливі механізми сплати податків, змінити ставлення людей до фіскальної служби і дати змогу чесним підприємцям розвивати та розширювати свій бізнес.

 

Систему сплати податків потрібно зробити соціально справедливою, підвищити взаємну транспарентність у стосунках громадян із державою.

 

Дійсно, такі важливі реформи не впроваджуються швидко, це тривалий процес. Але розпочинати його потрібно негайно. Головне - не боятися змін. Тільки зміни відкривають нові можливості і роблять нас сильнішими.

 

При цьому, вкрай важливо, щоб у новій команді Державної фіскальної служби не було місця корупції, зловживання владою, хабарництву.

 

Тому при переведенні людей або прийомі на роботу в ДФС України буде проведено багато кадрових змін. Буде «відсіяно» велику кількість працівників, які були причетні до корупційних дій та інших зловживань. Також планується кандидатів, які йдуть на керівні посади, перевіряти на поліграфі.

 

Команда Державної фіскальної служби має розуміти, що потрібні нові підходи у роботі. Щоб фіскали нової формації рівнялися на європейські підходи, брали приклади роботи фіскальних органів інших країн. При цьому грамотно враховували виклики часу та потреби бізнесу.

 

На сьогодні спільно – мною та моїми колегами, активно напрацьовується низка пропозицій з метою удосконалення та покращення роботи Державної фіскальної служби України, у тому числі й кадрової політики.Запропоноване бачення як ефективніше взаємодіяти та співпрацювати з підприємцями. На мою думку, потрібно створити єдині та зрозумілі правила ведення бізнесу, при цьому зменшити кількість податків і врешті-решт перестати державі втручатися в роботу бізнесу. Коли нічого не пропонуєш, а навпаки – з кожним разом намагаєшся отримати ще більше, то такого навантаження не витримає жодна економіка. Ми маємо дати бізнесу змогу розвиватися, має працювати збалансована система пільг для малого та середнього бізнесу. Ми маємо розуміти та допомагати один одному.

 

Спілкувався Всеволод Кисілевський


28.07.2014 298 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1925 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11394 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1077

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

49
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1082
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

753
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4440
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

48
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

321
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663