П’ять років поступу

 

 

 

Майже чотири місяці минуло від того часу, як баскетбольний клуб «Говерла» востаннє виходив на майданчик на офіційний матч чемпіонату Суперліги сезону 2013-2014, втім, жодної інформації щодо майбутнього команди й досі не надходило. «ГК» першим довідався про подальшу долю «ведмедів».

 

Впродовж літнього міжсезоння БК «Говерла» перебував у такому собі режимі очікування, зрештою, як і більшість команд вітчизняної баскетбольної Суперліги. Причому мова йшла не так про наступний чемпіонат, проведення якого, зрозуміло, прямо пов’язане з ситуацією в країні, як про продовження фінансування з боку генеральних партнерів.

Зрештою, добрі новини таки надійшли з табору «Говерли». Як стало відомо «ГК», самобутня команда, що за п’ять років виступів у Суперлізі зарекомендувала себе як амбіційний і непоступливий колектив, таки продовжить свої виступи у найвищому баскетбольному дивізіоні України. Офіційно про це ще не було жодних заяв, та й невідомо, чи будуть вони до кінця міжсезоння. У будь-якому разі команда збереться наприкінці серпня й розпочне підготовку до нового сезону.

Якою буде «Говерла» зразка 2014-2015, достеменно невідомо. Втім, немає сумнівів у тому, що перед вболівальниками постане черговий оновлений колектив, який, незважаючи на щорічні ротації, буде боротися, як мінімум, за місце у плей-оф. Принаймні так було впродовж усіх п’яти сезонів, які «ведмеді» грають в Суперлізі. Давайте пригадаємо, яким за цей час запам’ятався баскетбольний клуб «Говерла», змагаючись з найкращими вітчизняними клубами України.

Стабільність – ознака часу
Вже у дебютному сезоні в Суперлізі «Говерла» постала далеко не новачком, а цілком боєздатним колективом, який з першої спроби пробився до плей-оф, де посів шосте підсумкове місце. Відчувши смак перемог, «ведмеді» замахнулися на ще вищий результат: за підсумками регулярного чемпіонату 2010-2011 команда Євгена Мурзіна поділяла третє-четверте місця з «Азовмашем», а у «бронзовій» серії плей-оф переграла запорізьке «Ферро-ЗНТУ» (3:1), здобувши почесні медалі Суперліги. Наступні два сезони були для «Говерли» не такими успішними, втім, команда стабільно виборювала місце у вісімці найкращих (чотири роки поспіль), а у матчах з вибуванням неодноразово давала бій визнаним фаворитам: «Будівельнику», «Азовмашу», «Донецьку». Разом із тим клуб успішно виступав у розіграші Кубка Суперліги, спершу ставши його фіналістом, а згодом – учасником «фіналу чотирьох».  

Тренерський хист Мурзіна
Кожен новий сезон у Суперлізі створював вболівальникам певну інтригу: яким буде склад «Говерли»? За п’ять років кольори клубу захищали майже 60 гравців, половина з яких – іноземці. Щорічні ротації здебільшого були вимушеними, адже незмінний головний тренер Євген Мурзін кожен новий сезон повинен починати, так би мовити, з чистого аркуша, враховуючи розмір бюджету. Власне тут і проявляється талант Мурзіна-менеджера, якому вдається підбирати в «Говерлу» цілком непоганих гравців за критерієм "ціна-якість". У цьому іванофранківці й переважають найближчих конкурентів, зокрема львівську «Галичину». Говорячи про Мурзіна-тренера, варто наголосити на тому, що «Говерла», насамперед, славиться командним баскетболом, який направлений на гру від захисту. Сам Євген Вікторович неодноразово наголошував, що «перемагати треба завдяки вдалим захисним діям». Загалом, за п’ять сезонів у Суперлізі «ведмеді» здобули 109 перемог у 211 матчах, а це більше 50 відсотків успішності.  

Шоу по-американськи
На перших роляху Суперлізі незмінні актори – легіонери. Власне, їх присутність у складах команд була зумовлена рівнем самого чемпіонату, який з кожним сезоном невпинно зростає. Щороку у «Говерлі» з’являються нові яскраві імена, які радують вболівальників своєю красивою грою. Більша частина приїжджих – американці, саме на них робить ставку Євген Мурзін, намагаючись підлаштувати їх під свої тренерські схеми. Причому кожного нового сезону у складі з’являються свої лідери: «солодка» пара Фрейзер-Спаркс, «бронзове» тріо Зіммерман-Шаппел-Колмен, колоритні й артистичні Тіггс та Грін, природжений снайпер Дайкс та універсал-капітан Пітерсон, молоді та амбіційні Пірсон та Мавунга. Цей список можна продовжувати. Кожен з іноземців, так чи інакше, творить історію «Говерли», роблячи свій вклад у результати клубу. Зростають у майстерності біля іноземних колег й українські гравці, особливо молодь.  

Дитячий напрямок
Окрім виступів основної команди «Говерли», клуб розвиває й дитячий баскетбол. За роки перебування у Суперлізі створено дитячу школу, секції якої плідно працюють в Івано-Франківську, Богородчанах та Надвірній. Команда з обласного центру (1999 р.н.) минулого сезону успішно дебютувала у Всеукраїнській юнацькій баскетбольній лізі, а також була переможцем численних турнірів, зокрема міжнародних змагань «Нові імена». Щороку «Говерла» проводить традиційне свято баскетболу «Новорічні старти», яке збирає найкращі юнацькі команди міста та області. Не можна не згадати й про домашню арену – манеж Коледжу фізичного виховання, який завдяки клубу перетворено на повноцінний ігровий зал з сучасним паркетним покриттям, двома інформаційними табло, розкладними трибунами для вболівальників. Останні, до слова, віддячують улюбленій команді аншлагами на поєдинках Суперліги, доводячи, що баскетбол за цей час став провідним ігровим видом спорту для Івано-Франківська. Залишається дочекатися нового ігрового сезону 2014-2015, який, традиційно, порадує поєдинками найвищого рівня.

                                                                                                                                                

Тим часом…
Контури нового сезону
У зв'язку з подіями в країні склад учасників баскетбольного чемпіонату України зазнає серйозних змін.
Вслід за маріупольським «Азовмашем» склад вітчизняної баскетбольної Суперліги в наступному сезоні можуть покинути БК «Донецьк» і СК «Кривбас» (Кривий Ріг). Сьогодні обидва клуби не розглядають можливість виступів у наступному сезоні, що озвучувалася на останніх зборах Суперліги ще минулого місяця. Суперліга буде очікувати рішення всіх чинних учасників чемпіонату стосовно участі в лізі до кінця серпня. Тоді й повинен визначитися остаточний список учасників наступного сезону. Разом із тим, в наступному сезоні до «еліти» додасться БК "Кіровоград", який став чемпіоном Вищої ліги і, за правилом ротації команд між дивізіонами, має можливість заявитися в елітний дивізіон. Існує також ймовірність входу в Суперлігу віце-чемпіона Вищої ліги київського «Авангарду».

 

Андрій МЕНІВ, gk-press.if.ua


25.07.2014 813 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

727
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2288
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2012
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2035
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6126 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2323 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

195

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1006

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1004

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1264
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

108
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

490
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1952
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26380
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

437
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10351 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7895
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

444
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

292
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

451
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

521
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1457