Водоспади, гуцульська кухня та базар з етнічними сувенірами роблять Яремче незабутнім

 

На початку липня я провела тиждень у серці Карпат – місті Яремче. Такий відпочинок можу порекомендувати всім, хто хоче поєднати красу рідних гір з європейським рівнем комфорту. За комфорт доведеться й платити відповідно, але це того варте!

 «Велика ведмедиця» — готель європейського рівня

Добиратися до Яремче з Івано-Франківська, куди прибув з Києва наш потяг, вирішили автобусом. Зручно, тому що автовокзал знаходиться поряд із залізничним.

Проїзд коштує 23 гривні, квитки продаються лише в касах. Дорога триває близько двох годин, хоча відстань між населеними пунктами становить 64 кілометри. Основна причина повільного руху транспорту – поганий стан доріг, точніше, жахливий. Місцеві водії, яким доводиться їздити Україною, кажуть, що саме на Івано-Франківщині найгірші траси. Радіють, коли випадає рейс до столиці, бо там, за їх словами, можуть насолоджуватися їздою. До речі, таксисти беруть за проїзд до Яремче 400 гривень. Якщо хтось обурюється, що аж надто дорого, пояснюють: «Ви бачили наші дороги? Убивати автомобіль задарма не будемо».

Котедж готельного комплексу "Велика ведмедиця"

Котедж готельного комплексу “Велика ведмедиця”

Зупинилися ми в готельному комплексі «Велика ведмедиця». Оскільки їхали великою компанією, заздалегідь забронювали в ньому п’ять номерів. За двомісний номер півлюкс із джакузі на першому поверсі двоповерхового дерев’яного котеджу платили 450 гривень за добу. У новорічні свята його ціна зростає майже втричі. У номері – двоспальне ліжко, тумбочки, вішалка з наплічниками, столик, холодильник, плазмовий телевізор. Окремий санвузол із душовою кабінкою, туалетом, умивальником. Окрема кімната з джакузі. До послуг відпочивальників – електрочайник (чай та каву поновлювали щодня), посуд, фен. Вишуканий інтер’єр доповнюють живописні полотна на стінах. Рушники в номері змінювали щодня. Єдиний недолік проживання у дерев’яних будинках – дуже чутно сусідів. Тож краще вибирати невеликі котеджі.

У вартість проживання входили сніданки. Кухарі готували смачно, але порції невеликі. Столи за бажанням накривали в одній із альтанок у дворі або на літньому майданчику з плетеними  столиками й кріслами, який прикрашають квіти у вазонах. Між іншим, такого квітучого дворика ми не бачили біля жодного готелю Яремче. Ще однією перевагою «Великої ведмедиці» є басейн з підігрівом води та лежаками.

Персонал готелю та власниця пані Оксана виявилися дуже турботливими і доброзичливими. У перший день ми виявили поломку джакузі. Уже наступного дня його відремонтували, а за незручності власниця запропонувала нам безкоштовно відвідати сауну цього готельного комплексу та пройти три сеанси масажу. До слова, година сауни коштує 200 гривень, масаж – 80.

Гірські походи варто починати з Маковиці

Місцеві жителі зазначають, що цього року відпочивальників у Яремче побільшало. Табличок з написом “вільні місця” принаймні в центральній частині міста ми не бачили.

Краєвиди Буковелю

Краєвиди Буковелю

Розваг у Яремче досхочу. Якщо відпочивальники приїжджають сюди вперше, повсюди бачать вивіски із пропозиціями незабутньо провести час. Завадою може стати хіба що погода. Нам трохи не пощастило: на тижні було лише кілька ясних днів. Популярні кінні прогулянки (150 грн.), катання на квадроциклах (350 грн.), велосипедні екскурсії (прокат велосипедів – 20 гривень за годину). Пішохідні екскурсії містом та його околицями коштують у межах 200 гривень, походи в гори – близько ста. Ми самостійно піднялися на найближчу гору Маковицю (984 метри над рівнем моря). Цей підйом рекомендують обирати початківцям. На шляху є синьо-білі мітки, які не дають збитися з дороги. З її вершини, де встановлений залізний хрест, відкриваються чудові краєвиди. Хоча того дня дощило, гірську вершину на своїх мотоциклах підкорили троє киян. Дізнавшись, що ми з Київщини, влаштували для нас показові виступи: на швидкості спускалися і виїжджали на останній крутий підйом Маковиці. Розповіли, що в Яремче часто змагаються мотолюбителі-екстремали.

В один із погожих днів ми їздили до Буковелю (близько 30 кілометрів від Яремче). У дорозі були майже годину, траса навіть на під’їзді до нього розбита. Хоча Буковель вважається лижним курортом, влітку тут теж цікаво. Найперше туристи поспішають піднятися на підйомнику в гори та помилуватися звідти захоплюючими карпатськими краєвидами. Коштує таке задоволення 35 гривень в обидва боки. Нагорі туристи фотографуються та смакують стравами у колибі. Чавунчик вареників з капустою, грибами та печінкою, за який віддали 90 гривень, ми ледве втрьох осилили.

У заповіднику годують оленів з рук

Відвідувачі заповідника годуть диких кабанів

Відвідувачі заповідника годуть диких кабанів

Відоме Яремче своїм водоспадом Пробій. Це каскадний водоспад на річці Прут, який має висоту близько 8 метрів. Над ним перекинутий пішохідний міст заввишки 20 метрів, так що велич бурхливого Пробія можна споглядати з висоти. Сміливці спускаються поближче до річки й фотографуються на її прибережному камінні. «Тут втонула дівчинка. Посковзнулася на камені і впала у воду», – час від часу відпочивальники переповідають сумну історію, яка сталася минулого року. Місцевих сміливців, готових за гроші поміряти глибину річки, пригнувши з мосту, ми не застали. Популярною розвагою є канатна переправа через каньйон річки поблизу Пробія. Коштує забава 60 гривень.

Водоспад Жіночі сльози

Водоспад Жіночі сльози

На одній із приток Прута – річці Жонка – у семи кілометрах від центру міста знаходиться ще один водоспад – Жіночі сльози. Дорогою до нього можна відвідати вольєрне господарство Карпатського національного заповідника з дикими тваринами. Вхід коштує 10 гривень, а насолода неймовірна. Тут можна прямо з рук погодувати оленів (їх шестеро) та поспостерігати за дикими кабанами. До вольєрів є непогана асфальтована дорога, далі – ґрунтова. Мандрівка до водоспаду займе близько двох годин. Він зовсім невеликий. Вода грайливо спадає приблизно з метрової висоти. Одразу біля водоспаду утворюється неглибоке плесо. Побродити у прохолодній гірській воді наважуються переважно жінки, адже за повір’ям, це допоможе їм знайти другу половину.

На подарунок – вироби гуцульських майстрів

Вироби карпатських майстрів

Вироби карпатських майстрів

Туристи облюбували базари Яремче. На продуктовому ринку недалеко від центру міста можна придбати популярні карпатські сири: бринзу, копчений будз та вурду. Усі вони готуються з овечого молока, але технологія приготування різна. Кілограм бринзи коштує 50 гривень, везти її можна хоч і добу – не зіпсується. Ми потрапили у Яремче в сезон збирання чорниці. Але ягід цього року мало, кажуть місцеві. На базарі за літрову банку чорниць просили 40, зрідка 35 гривень. Складно не спокуситися на покупку ароматних сушених білих грибів із карпатських лісів (100 грамів коштує 30 гривень). Продавці кажуть, що висушують їх у печі, саме тому вони мають такий аромат. Із сушеного білого гриба готується популярна у цих краях грибна юшка з домашньою лапшею.

Яремче вважається центром гуцульських ремесел. На території міста поблизу водоспаду Пробій знаходиться великий сувенірний ринок, де можна придбати різноманітні вишиванки, вироби зі шкіри та овечої вовни, металеві, дерев’яні та шкіряні прикраси, рушники, ковдри, глиняний посуд та багато іншого. Практично всі сувеніри виготовлені гуцульськими майстрами, у яких, як кажуть, золоті руки. Придбали шкарпетки з овечої шерсті (60 грн.), шкіряні рукавиці (70 грн.), мило ручної роботи (від 15 грн.), дерев’яні намиста (10 грн.) та сережки (від 25 грн.), магнітики (від 10 грн.). На сувеніри кожен витратив щонайменше 200 гривень. Також на ринках продають мед (50 гривень за півлітра), трав’яний чай (10-20 грн. за пакет).

Відзначу й смачну карпатську кухню. Її основними стравами є банош, бринза, вареники з вурдою, мазурки, куліш зі шкварками. Ми облюбували кафе «Над Прутом», назва якого говорить сама за себе. Запам’ятався банош (грубо кажучи, каша з кукурудзяної муки) з бринзою та грибами (25-32 грн. за порцію), грибна юшка ( від 28 грн.) та форель у сметані (30 гривень за 100 грамів).

Проблема з відпочинком у Яремче може виникнути у вечірній час. Близько 22 години закриваються місцеві колиби та ресторани, а нічних закладів у місті практично немає. Тож якщо ви хочете «тусовок», вам не сюди.

 

Юлія Строчинська,visnik-press.com.ua


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1927 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11394 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1081

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

60
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1083
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

753
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4441
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

59
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

322
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663