ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР

На п’ятий день після входу Господнього в Єрусалим, учні спитали, де приготувати Пасху. Господь послав Петра та Івана шукати людину з глеком води. Той покаже потрібну кімнату. Так і сталося.

 

Ввечері Христос із учнями прийшов у приготоване місце. Зняв із себе одежу, налив у миску води, і почав омивати ноги учням. Вони обурювалися та відмовлялися. Господь, закінчивши справу, сказав: «Ви називаєте Мене Учителем та Господом, правильно називаєте. Отож, якщо Я, Господь та Учитель ваш, помив вам ноги, то і ви так само маєте чинити поміж собою…» Смирення. Не вважати за приниження служити брату, навіть нижчому за себе.

 

Центральною подією вечора стало встановлення таїнства Святого Причастя. Тому і вечеря зветься «Таємною».

 

Після вечері, вітхозавітної єврейської Пасхи, Ісус Христос взяв хліб, благословив його, розділив на частини, і роздав учням зі словами: «Прийміть, споживайте, це є Тіло Моє, що за вас ламається на відпущення гріхів». Потім взяв чашу з виноградним вином, благословив, і теж дав учням: «Пийте з неї всі, це є Кров Моя Нового Заповіту, що за вас і за багатьох проливається на відпущення гріхів».

 

Тепер ці слова ми повторюємо на Літургії щонеділі. Вони означають, що під виглядом хліба та вина Господь дав нам те саме Тіло і ту саму Кров, які наступного дня віддав за наші гріхи. Як хліб і вино стали Тілом і Кров'ю Господа – таємниця, незбагненна навіть для ангелів. Тому і зветься таїнством. Христос наказав апостолам причащатися. Інакше неможливо мати життя вічне. Адже Господь єдиний, хто має Життя. Ми можемо до нього долучитися лише в тому випадку, якщо найтіснішим чином з"єднаємося із Христом. Що і відбувається у таїнстві Причастя.

 

На вечері Спаситель повідомив апостолам, що один із них зрадить Його. Всі зі страхом питали: чи не я? Спитав і Юда. Господь тихо сказав йому: “ти”. Але ніхто цього не чув. Іван, улюблений учень Христа, пошепки спитав, хто це буде. Ісус так само пошепки відповів: той, кому Я подам хліба. Посоливши хліб, подав його Юді. Зі словами: що маєш робити, роби швидше. Ніхто з учнів, можливо, крім Івана, не зрозумів значення цих слів. Юда тієї ж хвилини вийшов.

 

Продовжуючи розмовляти з учнями, Христос дав їм нову заповідь: любити один одного. Сказав, що немає любові більшої, ніж та, коли хтось віддасть життя своє за ближніх своїх. Сказав ще, що всі розбіжаться, полишать Його самого. Петро довго запевняв, що він-то точно не «розбіжиться». Спаситель відповів, що Петро це зробить тричі.

 

Його слова засмутили апостолів. Тоді Христос пообіцяв послати замість Себе Духа Святого. Який перебуватиме з ними постійно. Всьому навчить і нагадає все, про що говорив Він. Це стосується не лише апостолів, але й усіх, хто вірить у Христа.

 

А ще Він сказав, що за нашу віру нас переслідуватимуть. «У світі матимете скорботу. Але будьте мужніми. Бо Я світ переміг». Ми теж переможемо Світ. Якщо будемо вірити по-справжньому.

 

Бесіду Христос завершив молитвою за Своїх учнів, щоб ті завжди перебували в єдності. Разом із учнями Він залишив місце вечері, і пішов на Елеонську гору, в Гетсиманський сад. Там попросив усіх, окрім Петра, Якова та Івана, почекати біля входу. З цими трьома пішов у глибину саду. Сказав, що Йому дуже погано на душі. Попросив побути з Ним. Трохи відійшовши, став на коліна і молився. Про те, аби Його минули страждання. Якщо можливо.

 

Учні заснули. Тричі будив їх Ісус, і тричі вони засинали знову. Нарешті до саду прийшов Юда із загоном воїнів та служби первосвящеників. Останні в обличчя Христа не знали. Тому Юда повідомив, що поцілує Того, кого потрібно взяти. Що і зробив зі словами: «Радій, Учителю!» Христос вийшов до натовпу. Спитав, кого вони шукають. Ісуса Назорея? Це Я. Воїни та слуги, збентежені, відступили назад. Коли ж трохи оговтались, почали хапати учнів Христа. Спаситель знову спитав, кого вони шукають. Ісуса? Я сказав, що це Я. Залиште їх (учнів), нехай ідуть.

 

Воїни обступили Христа. Учні спробували захистити Його. Петро мечем вдарив слугу первосвященика. Але Христос не підтримав цього благого починання. Адже було необхідно, щоб Його взяли. Зцілив слугу. Воїни зв’язали Спасителя і повели на допит до ради первосвящеників. Апостоли, злякавшись, розбіглися. Лише двоє, Петро та Іван, пішли за Христом, тримаючись подалі…

 

Братство


21.04.2011 912 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

602
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1790 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1103 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

531
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6878 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11333 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

309

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1044

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1092

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

252
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1057
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

824
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

704
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2920
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4417
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18415
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

283
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

331
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

641
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

743