На Прикарпатті почалася травля журналіста, який показав іншу правду війни

 

/data/blog/55419/e5368062e4de275d161804db0e84b4fa.jpg

 

На Прикарпатті почалася травля журналіста Руслана Коцаби, який показав іншу правду війни. Мовляв, зрадник, запроданець. Помірковані говорять, що просто не на часі його правда. Нехай переможемо, а вже тоді…

НА ВІСТРІ НЕПРАВД…

Герої Володимира Винниченка шукали можливості жити у світі ста рівноцінних правд. В результаті „зашпортувалися“ на першому банальному викликові, як правило, се був „любовний трикутник“, й на тому їхні пошуки безславно закінчувалися. Сей побутово-інтимний трикутник „зʼїдав“ їхні надії, їхні сподівання, їхні романтичні поривання…

Степан Процюк свою першу поетичну книгу назвав „На вістрі двох правд“. Його ліричному героєві було дуже непросто вийти із цієї світоглядно-етичної дилеми переможцем, тому він напівсвідомо плекав у собі віру (не релігійно-християнську, а людяно-ідеалістичну). У результаті він (ліричний герой) зупинився на півдорозі, виправдовуючи свій страх іти далі то напівпатріотичною, то напівхристиянською риторикою, уявляючи себе феллінівським Білим Хлопчиком, до якого не пристануть бруд і брехні сего світу…

Ми живемо, як можемо. У світі неправд, напівправд, сімейних скандалів, світоглядних компромісів, державницько-національного ренесансу, де правду національної віри „вколочують“ із цинічним антиукраїнством і „правильними“ словами на провладному рівні. Справа навіть не в новому-старому Президенті. Справа у системі, яка не бажає змін.

Ця система не зупинилася навіть перед війною, аби тільки себе зберегти. Я вже не кажу про те, що донецько-луганська війна є дивною. Мені стверджують, що війна потрібна, аби утвердити у народі потребу національної держави. Але ж, погоджуючись, що війна не тільки необхідний, але й чи не єдиний лік, аби українська держава відбулася, я з жахом думаю про людину, за яку усі забули.

Коли в новинах подають щоденну статистику загиблих на війні, а це як правило троє-п’ятеро людей (за винятком тих трагедій, коли через зраду загинули військові із Західної України чи десантники із Дніпропетровщини), а поряд подають статистику загиблих в автомобільних аваріях (як правило це 10-15 людей щодня), то, розумію, що таким ненав’язливим порівнянням нам хочуть доказати, що нічого страшного не відбувається. А ще коли при цьому вказують, що терористів гине щодня від 50 до 200 чоловік, і ми всі полегшено зітхаємо: таки їх вибивають, і ми мало не аплодуємо. І навіть тих півтора тисячі трупів між Словʼянськом і Краматорськом, які швидше за все є російськими найманцями, теж не викликають у нас нічого, окрім затаєної втіхи: „дали тим сукам-москалям, чого лізли“.

Ми забули, хто розпочав війну. А війну розпочали не від нині, її розпочали ще 24 серпня 1991 року Кравчуки-Плющі-Морози-Симоненки. Депутати Верховної Ради останнього скликання всі є винними у цій війні. Дивно, але жодного із депутатів не заарештовано. Царьов, як „гавкав“ на Україну, так і „гавкає“. „Догавкався“ до того, що вже й москалі його луплять. Бондаренчиха не побоялася перебити виступ Президента, звинувачуючи українську армію в погромах і вбивствах „мирного“ населення Донбасу. Нічого, окрім окрику Президента і гримання кулаком об стіл. Олійник, той який Володимир, приходить у Верховну Раду і чогось там висиджує, а на запитання журналістів твердить, що спокутує свою провину Перед ким? Провина спокутується на фронті. І змивається кровʼю. Єфремов, ця комсомольско-комуністична личина, із мертвим обличчям говорить про свою невинність. В інтернеті проходить інформація, що родина Тимошенчихи інвестує анексований москалями Крим. В штабі армії більше половина людей сидить з часів Януковича. Міліціонери Донбасу масово підтримують терористів. Екс-прокурор Мохницький нарешті зібрав копійки на будиночок в Лондоні (і коляди ще не було)…

На Прикарпатті почалася травля журналіста Руслана Коцаби, який показав іншу правду війни. Мовляв, зрадник, запроданець. Помірковані говорять, що просто не на часі його правда. Нехай переможемо, а вже тоді…

З таким підходом до подій і з таким розумінням важко твердити про перемогу. Перемогу чого і над чим? Попередній мій матеріял „Дивна війна“ якийсь чоловік прокоментував, що се „розумовий гербарій“, мовляв „Гіркін відпочиває“ . Мені ж ішлося не про патріотичну складову, а про людину, за яку ми завжди забуваємо, і в часі війни, і в часі так званого миру. Бо живемо не за правдою. Ні за Божою, ні за Людською. Живемо на вістрі неправд. Жили так вчора. Живемо нині. Про завтра не думаємо. Чекаємо перемоги над ворогом. Чи точно знаємо його в лице?

Євген БАРАН

 

 

Нагадаємо, Руслан став єдиним українським журналістом, який зміг акредитуватися у так званої Луганської народної республіки.

 

Саме відзняті матеріали у зоні ЛНР виявилися найскандальнішими, адже на відео Коцаба відкрито заявляє про помилки вітчизняних військових та мирні жертви через їх дії.

 

Це викликало чималий резонанс серед прикарпатців, особливо колег-журналістів.

 

Повідомлялося навіть і про напад на Руслана Коцабу в Івано-Франківську.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ексклюзивний фоторепортаж прикарпатського журналіста зі Слов'янська

«Прєдатєль» Руслан Коцаба розповів про своє перебування в зоні АТО на Луганщині: Наша «диванна сотня» – це просто «звіздєц»!

Назад в Середньовіччя? Олег Олексюк викликав Руслана Коцабу на дуель

Підсумки тижня від "Фіртки". Руслан Коцаба по мирних ополченців, про свою російську мову, "диванну сотню" і вулицю Шевечнка (відео)

Прикарпатський журналіст повернувся із Луганська і розповів, що там відбувається (відео)

Прикарпатський журналіст Руслан Коцаба знову поїхав в Луганськ (відеощоденник)

Інша реальність українського Сходу

Ексклюзив Фіртки: Прикарпатський журналіст розповів про своє перебування у зоні АТО


13.07.2014 562 8
Коментарі (8)

Виктор Супонин 2014.07.13, 10:42
Первые информационные трещины в гнилом фундаменте украинской государственности
Владимир Русин 2014.07.13, 09:33
Инакомыслие в нашей стране не приветствуется.Руслан молодец!
Вася Репин 2014.07.13, 11:23
Нужно начать с покаяния, пойти к ксендзу и сказать -прости нас батько, за тэ шо мы думали шо мы высшая раса, прости за бандеру, и тд и тп.а потом пойти к жителям донбаса и стать на колени и просит прощения за то шо во львове начали войну, которая идет на донбассе,
Evgen Sangushko 2014.07.13, 17:38
ЯК УКРАЇНИ ХОДИЛА ДО ЄВРОПИ, І ЩО З ЦЬОГО ВИЙШЛО ... Українa мала мету стати частиною Європи. Тієї частини світу, для якої базові стандарти - демократія, свобода слова, створення громадянського суспільства - пре вище за все. На жаль, і на цей раз перешкодою на шляху зближення з європейським співтовариством стали забаганки, а, можливо, і не розуміння керівниками-тимчасовими держави історичної необхідності спорідненості з країнами, в яких головними є не продовження комуністичних політресій а людські цінності. А не диктат волі одного компартійного вождя чи такої же правлячої верхівки. В результаті, то до чого готувалася Україна всі останні роки - можливість інтегруватися у світовий поділ праці - виявилося втраченим. Виявилося звичайної мильної булькою ... Як сказав мені сьогодні знайомий політик, "таке гидке відчуття, ніби ми опинилися на відірваній крижині. І нас понесло на глибину. А ми без весла, без хоча б палиці в руках, щоб відштовхнутися ..." Що таке підтримка цивілізованої Європи для окремо взятої республіці , видно на прикладі найближчої сусідки України – Руминії, Венгрії, Польщі. Ще зовсім недавно громадяни Польщі їздили в Україну за товарами. Скуповували із запилених полиць магазинів праски, пили, каструлі, інше начиння. Ми сміялися з усього цього. А через деякий час став членом європейської спільноти, наша сусідка різко взяла під гору. Нині її економіка значно багатніща української, хоча за чисельністю населення в Польщі громадян на пять мільйонів менше нашого. Як стверджують фахівці, добробут поляків зараз в пять раз вище українського. Це означає, що кожен українець щомісяця втрачає як мінімум пять своїх зарплат в порівнянні з поляком ... Отже, цей розрив постійно зростає. Який с цього робиться вивід : не треба Уряду України мріяти о Европі, дурачити в Україне людей а треба було будовати з 1992р. Европу в Україне. Наприклад: прийняти ВРУ закон о ЛЮСТРАЦІЇ, а ні займатися продовженням старих комуністичних політичних репресій як до громадян України так і до мене та моєї родини і малолітніх дітей . Це дійсно правда, Президент В.Януковіч та Голова Уряда М. Азаров продовжують НАГЛЄ , пряме втручання в мої судові справи з метою фальсифікування справи про підтвердження батьківства мого прадіда і діда і в свою корумповану користь . Також проти мене фальсіфикуе з МВС і корумпованою прокуратурою України по вказівки Рецідевіста В.Януковича і Керивника Комунізованого Уряду України нові корумповані крименальні справи…. 18.08.2012р. В.Князь Любарт-Сангушко Е.А. м.Харків Україна ПИСАВ ще два роки тому - НУ ЯК все ПІДТВЕРЖУЕТЬСЯ !!!
Ivan Ivanov 2014.07.13, 21:09
Он все время работал на кого-то, сейчас просто хозяин поменялся...ну и опять в тренде... Как говорила Раневская: Что-то давно меня не называли бл. дью - теряю былую популярность.
Oresta Mykhashula 2014.07.13, 21:44
Я уважно слухала інтервю цього журналіста ; за весь виступ він не сказав нічого суттєвого що іменно вимагають ці люди які воюють проти нашої влади,він ні разу не згадав про мирний план який висунув наш президент, а також він не пояснив вимоги цих людей відрізняються від вимог інших областей , сьогодні все області України хочуть мати місцеву владу і місцевий бюджет , так чим же вони відрізняються від всіх ? Цей журналіст досить не професійно зробив піар цих людей і свій , але не сказав ні слова про головне !Зей журналіст є позором нашої западенщини !
Елена Соловьева 2014.07.14, 07:07
я бы очень хотела чтобы простые люди с той части где нет войны поехали и пожили туда где идет война думаю их такой ярый патриотизм улетел бы быстро когда пару раз самолет выстрелил на их жилище и потом сказали что ошибка пилота новости там и у вас оьличаются у вас они звучат так патриотично типа самолеты отработали по целям а о том что гибнут семьями простые люди разве вам говорят когда вы откроете глаза и поймете что вас дурЯт будет поздно махать кулаками петь гимн и вешать везде украинский флаг не значит любить украину
Елена Соловьева 2014.07.14, 07:07
я бы очень хотела чтобы простые люди с той части где нет войны поехали и пожили туда где идет война думаю их такой ярый патриотизм улетел бы быстро когда пару раз самолет выстрелил на их жилище и потом сказали что ошибка пилота новости там и у вас оьличаются у вас они звучат так патриотично типа самолеты отработали по целям а о том что гибнут семьями простые люди разве вам говорят когда вы откроете глаза и поймете что вас дурЯт будет поздно махать кулаками петь гимн и вешать везде украинский флаг не значит любить украину
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

1479
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1448
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1310
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2365
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3967
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2909

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

691

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1122

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1041

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

2038
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1118
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

925
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

738
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

337
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1562
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1197 3
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

712
05.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20046
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

353 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

442
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

783
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

714