Небожа місія

 

Бізнес на релігії вже давно нікого не дивує. В Івано-Франківську орудує псевдопастор, якому вдалося «засвітитися» у кількох обласних центрах України. А на Прикарпатті “божий” обранець мав намір “замутити” чергову аферу.

 

Хочеш заробити мільйон, зареєструй церкву

Іван Іванович Сколеба, керівник релігійної громади, очолює благодійний фонд і займається гуманітарною допомогою. А ще хоче стати пастором релігійної громади  «Церква Христова».

“Іван Сколеба у нас не був та до нашої церкви не має відношення”, – офіційно заявляє Богдан Пацула, єдиний в Івано-Франківську пастор Євангельської Церкви Христової, яка існує в обласному центрі вже шість років. Євангеліст не проти того, щоб у місті реєструвалися нові громади Церкви Христової, але Сколебу не визнає істинним служителем віри. Адже існує заява, датована 4 липня 2007 року, в якій йдеться про те, що Іван Сколеба «за його постійний обман багатьох наших братів, його відмову від призначених духовних відповідальностей» керівником цієї церкви Ярославом Пінчуком був виключений з Шевченківської Церкви Христової (Київ) ще 18 лютого того ж таки року.

На підставі невизнання місцевими пастором та документа про минуле відлучення від Євангельської ЦерквиІванСколеба не має права проводити пасторську місію. Але підприємливого чоловіка у рясі це не зупинило. 16 вересня 2012 року він звернувся до тодішнього голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка з проханням зареєструвати власну релігійну громаду «Церква Христова». Та, отримавши відмову, натомість зареєстрував благодійну «Християнську місію».

У пошуковій системі на прізвище Сколеби зареєстровано компанію Благодійна організація «Християнська місія». Є кілька телефонів та адреса, де, як виявилося згодом, мешкає колишній партнер псевдопастора. Маємо ще одну зачіпку – церковна квартира на вул. Академіка Сахарова. З першим приходом двері ніхто не відчинив. Наступного разу пощастило більше – у квартирі, де громада Сколеби проводить побожне зібрання, мешкає його брат Петро. Він повідомив, що Івана немає в Україні.

 

Бізнес на вірі

До «чеснот» Сколеби без фанатизму ставляться не лише владні організації, а й колишні соратники. Ганна та Дмитро Сеніви з пасторськими «методами» знайомі ще з 2006 року.

Вони розповідають про таємничого американського підданого, банкіра Джона Кафельмана. В Україну він час від часу приїжджає з месійною роботою. Саме Кафельман – безпосередній спонсор Сколеби, запевняє Ганна Сенів. «Їм шахрайським методом вдалося продати переплановану в месійну 4-кімнатну квартиру в Донецьку. В Івано-Франківську Сколеба купив трикімнатну квартиру на вулиці Академіка Сахарова, а документи на церковну квартиру Сколеба оформив на другу за рахунком дружину», – жінка переконана, що такі дії поза законом. За її словами, Сколеба почав «полювання» на довірливих іванофранківців, але щоб розмахнутися на повну, йому треба створити власну церкву. «Згідно з чинним законодавством, аби зареєструвати релігійну громаду, треба мати мінімум десять прихожан із місцевою пропискою», – пояснює Ганна Сенів.

 

Іван Іванович змінює професію

Спершу, прикриваючись словом Божим, проповідник оперував гуманітарними штиблетами. Прихожани стали зауважувати, що взуття, яке приходить на потреби громади, зникає, а згодом опиняється на розкладках комісійних магазинів. «Церковне служіння починалось з гуманітарки і закінчувалось нею ж. Якщо колись я ще вірила в істинну віру пастора Сколеби, то коли нам роздали по парі взуття, а за якийсь час я таку ж побачила в магазині, в мене закрались сумніви», – пригадує Ганна Сенів.

«На контейнерах з гуманітарною допомогою був спеціальний штамп – «не для продажу», тому такі дії попахували криміналом», – додає Дмитро Сенів.

 

Культи в ціні

Для релігійних організацій законодавство надає особливо привабливі пільги – це позачергове отримання в оренду земельних ділянок на зведення культової споруди. Організація легко отримує не лише бажаний клаптик землі, а й суттєві пільги на споживання газу, світла тощо.

На розбудову церкви та просвітницьку роботу американські віряни зібрали 100 тисяч доларів. Але передати перший транш з-за океану могли лише на будівництво храму. Іван Сколеба у приміському селі Угорники на потреби розбудови місії отримав гектар землі. Клопотати про надання землі йому допомагав той же Дмитро Сенів.

«Від місії ми написали листа, давши сільському голові чесне слово, що згодом надамо документи про реєстрацію релігійної організації. Тоді жодних документів не було і церкви також не було, відповідно, земельна ділянка була виділена незаконно. На знак подяки Сколеба пообіцяв сільському голові передати устаткування на відділення сімейної медицини», – розповідає екс-соратник пастора. Тоді чоловік дав Сколебі півтори тисячі доларів, додатково три з половиною тисячі доларів Сколеба взяв у ділка, який хотів на виділеному клапті землі побудувати склади. Гроші мали піти на «домовленості» із владою.

Час спливав, а відповідний відділ управління ОДА вкотре відмовив Сколебі у реєстрації релігійної організації. Таємне виділення громадської землі на будівництво церкви стає явним.

«У 2012 році «Християнська місія» землю отримала під будівництво складів, де мала зберігатися гуманітарна допомога, з будівництвом у майбутньому культової споруди», – пояснює сьогодні сільський голова Угорників Любов Атаманюк. Каже, євангелістська місія надала селу суттєву допомогу, забезпечила місцеве відділення сімейної медицини, закупила для школи парти та навчальні дошки, а на потреби сільської ради передала стільці. «При нашому бюджеті, відсутності фінансування така допомога є дуже потрібною», – додає Атаманюк. І запевняє, що в березні наступного року Сколеба сам звернувся з ініціативою розірвання договору оренди земельної ділянки.

Прокуратура порушила справу. У рішенні Господарського суду від 12 березня 2013 р. справа №909/42/13-г йдеться про те, що в інтересах держави попереднє рішення Угорницької сільської ради про надання землі благодійній організації «Християнська місія» слід скасувати, а землі повернути громаді. Ймовірно, нині Сколеба знову в пошуках ласого земельного наділу.

 

Регулятор моралі

Аби реалізувати гроші, що за океаном, Сколебі вкрай необхідна релігійна організація як юридична особа. Тому він вкотре подає документи на її реєстрацію, однак у своєму статуті вказує, що діє сам від себе, нікому не підпорядкований і до жодної Церкви Христової не належить.

«Згідно з законодавством, зареєструвати такий статут ми не можемо, бо він не відповідає нормам закону про свободу совісті та релігійним організаціям. Крім того, під час оформлення статуту Сколеба допускає значні помилки. А тепер він нас шантажує, що область не буде отримувати гуманітарні вантажі, якщо ми не зареєструємо його церкву», – говорить начальник відділу у справах релігії та національностей управління культури ОДА Тетяна Лапка. Вона переконана, що релігійна організація – це вивчення Біблії, а гуманітарна допомога – це підтримка потребуючих. Невдоволений Сколеба на відповідний відділ ОДА подає в суд. Вважає, що регіональне управління релігій діяло незаконно, відмовляючи йому в реєстрації. В обласному управлінні культури запевняють, що діють згідно з законом.

18 березням 2014 року в ОДА прийняли розпорядження «Про відмову в реєстрації Статуту місцевої релігійної громади «Церкви Христової» в Івано-Франківську».

«В області діє Церква Христа з відповідними нормами закону, це структура з осередками. Лише Сколеба не підпадає під цю норму закону, чому? Тому що його бажання не сходиться із законодавством», – наголошує Тетяна Лапка. Вона переконана: «Якщо він реєструє релігійну організацію як юридичну особу, тоді йому йдуть вантажі, перераховуються гроші, і він спокійно формує бізнес на території Івано-Франківська».

 

Бог з нами

Релігійна мережа в Україні представлена 55 віросповідними напрямами. Прикарпаття традиційно багате на культи. В області діє 1394 релігійних організації, один центр та 10 управлінь, 1314 релігійних громад (справами церкви опікується 1179 священнослужителів), 35 монастирів (чернечий послух несуть 102 ченці), 17 місій, 7 братств, 10 духовних навчальних закладів (навчається 268 слухачів), 428 недільних шкіл. Таку статистику надають у відділі у справах релігії та національностей управління культури ОДА. Церкву Христа відносять до новітніх для України релігійних організацій.

В області, окрім «Християнської місії», є ще одна незареєстрована громада: у реєстрації відмовили Українській правовірній греко-католицькій церкві. У церковних колах ця нова релігійна організація більше відома як «секта Догнала». Реєструє церкви і центри лише Міністерство культури, «догналівцям» відмовили саме там, і до профільного обласного управління вони більше не зверталися.

Держава не втручається в канонічно визначені справи церкви, забезпечуючи свободу релігії, свободу соціально значущої діяльності церкви та сприятливі умови її просвітницької роботи, запевняють в ОДА. Відтак релігійні організації змушені діяти в правовому полі держави, натомість «пастор» Іван Сколеба в чинні рамки законодавства вписуватися не збирається. Зазвичай, такі люди вміють маніпулювати людською свідомістю, а це приносить чималі гроші.У нихчасто існує підміна понять – замість лікувати душу, вони її витрушують.

Журналіст «Галицького кореспондента» намагалася вийти на контакт з Іваном Івановичем Сколебою, щоб висвітити і його позицію, однак наразі безуспішно. Але якщо у героя нашого матеріалу з’явиться таке бажання, ми готові надати йому газетну площу для коментаря.

 

Ірина ТИМЧИШИН, «Галицький кореспондент»


05.07.2014 1956 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1274
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2567
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2134
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2198
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6598 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2476 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

370

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1183

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1307

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1441
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

306
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

174
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

602
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

75
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26535
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

569
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10486 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

77
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

105
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

424
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

571
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

641