Божа втома

«Ви можете сто життів блукати цим світом, але вам не стомити Аллаха», — писав арабський поет на світанку Халіфату. Абсолют не відає про занепад сил і ніколи не втрачає бадьорості. Це варто пам’ятати тим, хто вперто просуває себе на чоло епохи. Перед величчю Творця всі людські потуги бути великими виглядають доволі смішно. Але такою вже є людська натура — будувати Вавилонські вежі з будь-чого. Навіть з піску.

 

Я вже тікаю з тих компаній, де збираються амбітні люди. З ними важко й некомфортно. Вони хворобливо реагують на чужий успіх, їхні розмови майже повністю складаються із заздрісних пліток. Їх ковбасить від усього, що не ставить їхню кохану персону у центр всесвіту. Проти такого впертого бажання стомити Бога не допомагає навіть іронія. «Ти геній, чоловіче!», — незлобиво підмахую я одного з амбітних. Він лише схвально киває головою. Він і без мене знає, що геній. Він не відступає від своїх ілюзій ані під дією алкоголю, ані під легкими наркотиками. Іноді здається, що його переконаність у власній геніальності ширша й глибша за нього самого. Що він сам лише частинка цієї безмежної переконаності.

 

Лікарі кажуть, що це психопатія. Проте я думаю, що це лише напружений спосіб утримати себе в межах життя. Що в мить, коли людину цього типу переконати у протилежному, вона просто зникне. Розвіється, як мара над пірамідами Сихему. Тільки персональний міф про власну велич тримає таких людей у стані цілісності, не дає перетворитися на купку розрізнених нежиттєздатних фрагментів. Власне, таких не треба чіпати. Не треба руйнувати їхні міфи, якими б кумедними вони нам не здавалися. Не треба брати гріха на душу. Нехай «геній» таким і залишиться. Інша справа — такі люди слугують дверима для проникнення в наш світ зла.

 

Адже, попри всі сподівання атеїстів і пофігістів, демони не сплять і навіть (якщо вірити святим отцям) не відпочивають. Святе Письмо нас про це попереджає. «Не кожному натхненному вислову вірте, а перевіряйте, чи від Бога він» (1 Івана 4:1). Це я про те, що згадані «люди з персональними міфами» страшенно натхненні.

 

Переконані у власній геніальності, вони можуть переконувати в цьому інших. Довірливих, малоосвічених і просто слабких духом. Вести за собою. Саме їм присвячена та карта з колоди Таро, яка називається «Блазень». На ній, у класичній версії Вайта, зображено самовпевненого добродія, який, задерши носа, крокує до прірви. Іноді, в житті, за добродієм йдуть широкі маси народу. В політиці така картина на кожному кроці. Та й не лише у політиці.

 

Свого часу в Україні такі «натхненні поводирі» наробили багато біди. Так чомусь стається, що зазвичай прагматичні та обережні українці у певні моменти ведуться на запалені очі та гучні слова самопальних «щирих провідників» і «пророків», які виходять з народу стомлювати Бога. Потім, щоправда, всі відводять очі, зачувши ім’я чергового колись обожнюваного месії, але шкоди від нього вже не виправити. Демони вже заскочили у наш світ і весело стрибають і в головах, і в телевізорах. Їм комфортно, тому що невідворотно наближаються їхні часи. Багато провидців попереджали про те, що саме 2011 рік стане першим роком «зрушення веж». Виглядає на те, що вони не помилялись.

 

…Тисячу років тому, з сумом дивлячись у безмежжя пустелі, поет запитав: «Нащо, о люди, вам наслідки Божої втоми, якщо навіть своєї подолати не можете?». Пройшли століття, але це рокове запитання так і залишилось без відповіді.

 

Володимир Єшкілєв

Репортер


Коментарі (4)

Кук 2011.04.18, 18:31
Пора на город, пане Єшкілєв. Трудотерапія від глибоких дум дуже помічна. Та й бульба дорожчає постійно, а так свою будете мати, коли Вежі впадуть разом з супермаркетами :)
* 2011.04.19, 08:57
мегакруто
copy+paste 2011.04.19, 19:37
Шарм малих міст — в баянах. Це коли геніальний режисер О. 15 років день в день розповідає про свій ролик, геніальний producer А. 20 років – про те, як він придумав бренд "станіславський феномен", крутий mediaekspert І. — зробив 3-ю студію (чому 3-я? А тому що після CNN i BBC) 20 років тому, геніальний дизайнер Д. (майже як Артемій) і популярний (майже як Татьянич) придумав ситодрук... Нестор би позаздрив. Це з іншої опери, але підходить і пвд вашу статтю
Adr 2011.04.19, 20:01
"Лікарі кажуть, що це психопатія." Лікарі вам не збрехали..
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1902
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1831
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1828
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5384 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2127 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1487

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

699

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

752

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

947

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

982
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1732
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3648
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10220
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26099
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10150 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7687
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

871
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1372
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

357
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1251
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

848
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1052