Ексклюзив Фіртки: Боєць "Айдару" про ситуацію на сході, доцільність АТО, побут батальйону і думки військових

 

 

Боєць батальйону "Айдар" прикарпатець Андрій Грималюк повернувся в Івано-Франківськ. Щоправда на декілька днів - для того, щоб зібрати кошти на тепловізор для своїх товаришів.

 

У розмові з кореспондентом "Фіртки" Андрій розповів про службу, ситуацію на сході України і поділився думками щодо АТО.

 

Андрію, розкажи, як формувався батальйон "Айдар" і як ти потрапив саме в нього?

"Айдар"- це батальйон територіальної оборони Луганської області. Він сформований в основному із Самооборони Майдану, яка була в Києві. Ті, хто виявив бажання увійшли до нього. Я потрапив завдяки контактам через Самооборону. Приїхав, поступово підтягувався інший народ. Люди різні: є з військовим досвідом, є такі необстріляні, як я. Однак, проблем немає. Ті, хто знає більше, має навики, ділиться своїм досвідом. Є тактичні навчання.

 

З Прикарпаття окрім тебе, хто ще служить в Айдарі?

Є Петро Шкутяк. Був ще один чоловік з Яремче.

 

Що входить безпосередньо до обов'язків батальйону "Айдар"?

Розташовуємося ми в Старобільську - це не секрет. Несемо варту. Коли взяли Щастя, то зробили там блок-пости. Тепер наша база в Старобільську - уже рахується як у тилу. Зараз знаходимося вже за декілька кілометрів до Луганська. Маємо завдання і виконуємо його.

 

Що ж насправді відбувається у зоні АТО?

Є люди найманці з іншої країни, які воюють за гроші, а є місцеві. Місцеві постійно переживають, щоб не було зачистки. Вони думали раніше, що прийдуть війська і буде зачистка. Зараз ніби війська є, то тепер місцеве населення вже налаштовують різними листівками і газетами, у яких пишуть, що коли підуть війська, то прийде Правий Сектор.

 

Ви підтримуєте контакти з місцевим населенням, як воно спримає українських військових?

Звичайно, що підтримуємо. Ось коли стояли на бокпості в Щасті, то місцеві приїжджали, підвозили продукти, питну воду. У нас в батальйоні є місцеві також. Багато людей вже хочуть просто, щоб усе це якнайшвидше закінчилося.

 

Як ти загалом ставишся до АТО, і як бійці батальйону сприйняли звістку про призупинення перемир'я?

АТО - це щось таке мало б бути короткострокове. Є завдання і в короткі терміни треба вирішити їх. А це вже скільки часу тягнеться, що це вже не АТО, а війна. Особовий склад батальйону говорить про те, що у двох регіонах - Донецькій і Луганській областях потрібно вводити військовий стан. Як бійці сприйняли звістку про перемир'я не знаю, бо ще ні з ким не спілкувався.

 

Як організований побут батальйону?

Я з собою привіз броню і берци. Камуфляж видали уже на місці. Не знаю звідки надходять харчі і де є їхні запаси, наскільки їх вистачить. Командування батальйону саме контактує з волонтерами. Проблем із харчуванням у солдат немає. Мешканці, волонтери приходять, постійно підносять то броню, то каски.

 

Все ж таки, що нині потребує батальйон?

Я приїхав конкретно за тепловізорами. Чому саме за ними? От я півтора доби ніс варту, сидів у кущах. Ввечері, коли темно, у бійця огляд території до двох метрів і усе сприймається фактично на слух. Тепловізор бачить до кілометра.

 

За інформацією зі ЗМІ, 5 батальйон територіальної оборони Прикарпаття вже відбув на Схід. Наскільки зараз у зоні АТО потрібне це підсилення?

Все залежить від вказівок командування. Якщо будуть активні дії, чи наступ, то потрібно. Але я можу говорити тільки з точки зору рядового батальйону "Айдар", а яка там географія гарячих точок, мені важко судити.

 

Зараз багато говорять про те, що в середовищі наших військових дуже велкиий витік інформації, через що операції просто не дають результату...

20 років наша армія не воювала. Між військовими нашими і російськими встановлювалися контакти. І як у такій ситуації воювати...

 

Наскільки важко було звикнути до того, що ти опинився у місці, де, фактично, йде війна?

Колектив у нас хороший, дружелюбний. Я б навіть сказав - веселий. Якогось такого особливого процесу влиття в колектив не було, якось все вийшло само собою. Атмосфера хороша. Дух бойовий. Щоправда, трохи була неясність із тими чутками про начебто розпуск батальйону через те, що військові без погодження з командуванням пішли в атаку і тоді загинули наші хлопці.

Так є жертви, якби це не було цинічно сказано, але без жертв не буває. Тоді, коли сталися жертви, було зайнято певні позиції, а керівництво почало говорити про розпуск. Однак, ніхто не говорить, хто має відповідати за ті жертви, які сталися після вказівки сідати нашому ІЛ-76. Хто давав таку вказівку, про це ніхто не знає. Я не чув, щоб хтось за це відповів.

 

Кажуть, що людина, яка потрапляє у таку ситуацію, міняє погляди на багато речей. Що змінилося у тебе?

Там не відчуваєш. У студентські роки я їздив по таборах. І зараз ніби той самий табір, тільки трохи мілітаризований. Щоправда, час від часу приходить якесь таке осмислення, що це не табір і у будь-який момент тебе можуть прибрати. У різних людей різне відчуття страху. Так, страшно. Кожному страшно. Але чи це страх, чи хвилювання - у кожного по-різному.

 

 

Розмовляла Марія Лутчин


01.07.2014 1001 0
Коментарі (0)

19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1036
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2105
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1970
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1921
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5925
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

8606 1

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1140

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1871

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2630

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2571
23.09.2024

Зелений чай — найпопулярніший напій, попит на який щороку зростає у всьому світі. Його виготовляють з листочків чайного дерева Камелія, які готують на пару, або обсмажують, потім пресують і сушать.

323
20.09.2024

У серпні приріст споживчих цін до попереднього місяця на 0,2–1,2% зафіксували у всіх регіонах України.  

765
16.09.2024

Хоча вживання гострої їжі може допомогти зміцнити імунну систему, не варто на неї налягати, якщо маєте проблеми зі шлунком.  

843
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

14837
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2490
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

790
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2731
25.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

26231 1
24.09.2024

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору, пише Фіртка. Відповідну декларацію було схвалено у вівторок, 24 вересня, 123 голосами «за».

352
21.09.2024

"За" звернення проголосували 56 депутатів, один — утримався, семеро — не голосували.  

798
19.09.2024

Верховна Рада 19 вересня ухвалила постанову про перейменування понад 300 населених пунктів та районів.  

877
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

1105