Преса про війну з літниками, біженців, вступну кампанію та інформаційні війни

 

 

Огляд преси за період 12 - 19 червня 2014 року.

 

Коломийські ВІСТИ

У центрі Коломиї сектанти «зцілюють» душі

Ви шукаєте просвітлення, а вони шукають дурнів. Вже місяць як у Коломиї діє церква «Відродження», проповідники якої обіцяють вилікувати від всіх хвороб та прогнати диявола. 2002 року у Дніпропетровську проповідник Володимир Монтян провів перше богослужіння духовного центру «Відродження». А вже 9 травня цього року «відродженці» з’явилися й у Коломиї. Тричі на тиждень до них на службу приходять близько сотні людей з цілого району. Масові сеанси зцілення й вигнання диявола супроводжуються музикою і танцями. У центрі запевняють: ті, хто через силу пересувався на милицях, починають ходити, сліпі – бачити, а онкохворі зцілюються після кількох сеансів. Як проходять зустрічі у центрі «Відродження» – читайте у топ-темі номера «Коломийських ВІСТЕЙ».

 

Іван Витрикуш: На мене вплинути може лише керівництво та Бог

Новим Коломийським міжрайонним прокурором став Іван Витрикуш. Раніше він обіймав посаду заступника прокурора Івано-Франківської області по нагляду за прокурорським слідством, потім працював транспортним прокурором та прокурором Снятинського району. На останній посаді пропрацював лише п’ять місяців. 23 травня за наказом Генерального Прокурора України Олега Махніцького був призначений головним прокурором Коломийщини. На Коломийщині Іван Витрикуш працюватиме не вперше. «Для вашого району я не нова людина, – представляється Іван Витрикуш. – Тут відпрацював прокурором майже дев’ять з половиною років з 2001 по 2010 роки. Тож з проблемами району добре обізнаний». Про майданні події, корупціонерів та крадіїв гравію – новопризначений прокурор розповів кореспондентам газети «Коломийські ВІСТИ».

 

З середмістя забрали «жінку з ланцюгом»

Відтепер транспортним засобом буде складніше пересуватися центром Коломиї. Розвантажити середмістя від транспорту – така мета нині стоїть перед мерією. Тут кажуть, що хочуть перетворити центральну частину міста з парковки на туристичну зону. Першим та, напевно, відчутним для водіїв кроком буде збільшення платні за паркування автомобілів біля ратуші. Тепер за годину зупинки водієві легкового авто доведеться викласти з кишені 3 гривні, а мікроавтобуса – 5 гривень. Місячний абонемент сягатиме близько двохсот гривень. Біля ратуші вже облагородили територію та вирівняли дорогу. При в’їзді до центральної частини міста вже не сидітиме під парасолею «жінка з ланцюгом». Замість неї –  автоматичний шлагбаум, йдеться у статті в новому номері газети.

 

 

Галичина

Свято під рідними прапорами

25 років тому в Івано-Франківську відбувся перший масовий мітинг під синьо-жовтими прапорами. Мпогад В'ячеслава Чорновола про цю подію опублікувала українська газета "Свобода". Нью-Джерсі - Нью-Йорк, 4 серпня 1989 р. Яким був мітинг на сторінці 8 "Галичини".

 

Василь Гладій: Треба змінити правила гри парламентських виборів

Народний депутат України Василь Гладій в інтерв'ю газети "Галичина" наголосив, що новообраний глава держави має всі можливості, повноваження і достатньо влади для того, щоб виконати свої передвиборчі обіцянки, зверунв увагу, що перезавантаження українського парламенту необхідне, а в сучасних суспільно-політичних умовах найбільш відповідною є пропорційна система виборів з відкритими списками, а також пояснив, чому після падіння режиму Януковча відмовився очолити ОДА.

 

Особливі таланти особливих дітей

Кожна дитина з особливими потребами має талант і бажання щось творити. Саме цю істину ще раз підтвердив гала-концерт  огляду-конкурсу учнівської художньої самодіяльності серед інтернатних закладів обласного підпорядкування, який нещодавно відбувся в обласній філармонії. Захід приурочили до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Тому й не двино, що більшість концерних номерів і творчих робіт вихованців цих закладів увібрали в себе саме Шевченкове слово. Деталі - сторінка 14 видання.

 

 

Галицький кореспондент

Амністії три роки чекали

У квітні 2014 року вперше за останні три роки ВРУ прийняла закон про амністію. Із 2500 засуджених прикарпатців майже 400 підпадають під його дію. Половина з них засуджені за нетяжкі та середньої тяжкості злочини. Деталі у топ-темі ГК.

 

Прикарпаття ховає втікачів

Івано-Франківщина готова приймати біженців, змушених полишати рідні домівки. Дл яцього в обалсті вже п'ять місяців діє Координаційна рада з надзвичайних ситуацій. Штаб ради раніше дбав про приїзд людей із Криму, а нині ледве встигає приймати втікачів з південного сходу. Загалом, до нас приїхало 58 родин з Луганська  іДонецька. Волонтери займаються їх розселенням, адаптацією, навчають жити без страху. Деталі - сторінка 6 видання.

 

Що читали у міжвоєнному Станиславові

У міжвоєнному Станиславові читали багато. І хоч українські родини не мали особливих статків, проте грошей на книжки не шкодували. В родинах правнкиів, лікарів, вчителів, урядників і навіть ремісників збиралися домашні бібліотеки, де можна було віднайти українську ат світову класику і твори тогочасних авторів. В сімэях було прийнято обговорювати прочитане, цікавитися, що читають діти. Сторінка 18.

 

 

Західний кур'єр

На старті нових перегонів

Локальні вибори в країні залишаються предметом політичних суперечок. Досі не ясно, коли виборців знову запросять стати в черги до урн: у 2015 чи все ж раніше? "ЗК" поцікавився у місцевих політиків їхню думку стосовно того, коли і як потрібно проовдити вибори до місцевих рад. Сторінка 3 видання.

 

Невідомий Сахро

Картини відомого художника, яких ніхто не бачив, виставили у Музеї мистецтв Прикарпаття.

 

Нова гра - правила ті ж

Гаряча пора вступних випробувань цього року розпочнеться 11 липня. Справжнім лототроном із багатьма принадами виявляється щороку для вступників вибір професії. Вузи пропонують на вибір усе, чого тільки прагне молода душа, от тільки не кожен може стати студентом такого бажаного для себе вузу. Як цьогоріч вступатимуть абітурієнти дізнавався ЗК.

 

Репортер

Війна у голові

Загибель солдатів на cході, розстріляні міста, зради у владній верхівці – моторошні новини потоком ллються з телевізорів, радіо, інтернету. Як в інформаційній війні відділити правду від провокацій і припинити паніку - у топ-темі номера.

 

Літники не подолати

У Франківську стоять понад тридцять незаконних літніх майданчиків. Проблема виникає щороку, та влада її ніяк не вирішить. Чому? Читайте у Репортері.

 

Раритетний транспортер переднього краю

Цей унікальний автомобіль служив і санітаром, і десантником, і при штабі. В Україні їх залишилися одиниці. Один недавно відновили у Підліссі. Деталі - на постійній автосторінці Репортера.

 

 

ВІКНА

Схід і Захід разом: наречений — із Калуша, наречена — зі Слов’янська

Випускники Львівського державного університету внутрішніх справ Микола Гінк та Олександра Діброва вирішили побратися на останньому курсі. Отримавши на руки дипломи у лютому цього року, вони твердо знали: улітку — весілля. Проте, війна внесла свої корективи. Про кохання Заходу і Сходу — у публікації Ігоря Мудрика у свіжому числі газети «Вікна».

 

На маршрутах з’явиться третина нових автобусів

Цього тижня у Калуші відбувся конкурс із перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах. Готуючись до нього, перевізники були змушені оновити автопарк та закупити хоча б по одному автобусу, який пристосований для перевезення інвалідів. У перспективі — встановлення GPS-навігаторів та системи оголошення зупинок. Подробиці та зміни — у свіжому числі газети «Вікна» від Оксани Пілянської.

 

У Калуші відмінять графік подачі води

Калуш перебуває на завершальній стадії впровадження проекту Світового банку. У результаті втілення проекту місто суттєво економитиме на електроенергії, зменшить пориви та питиме якіснішу воду. Через реконструкцію цього тижня у Калуші знову відключили водопостачання, однак, міська влада обіцяє: після цього графік подачі води — відмінять. Про реконструкцію та нові тарифи — у свіжому числі друкованих «Вікон».

 

АТО і гроші

Чоловікам, які нині захищають Україну від окупантів, держава обіцяє матеріальну і соціальну підтримку. Усіх учасників АТО Верховна Рада прирівняла до учасників бойових дій, на яких держава розповсюджує великий соціальний пакет. На папері. На ділі в Україні почали вголос говорити про те, що на державному рівні робиться все, щоб зекономити на соціальних гарантіях. А військових, за якими на час призову мало зберігатися робоче місце, звільняють із роботи. Окремі факти підтвердилися й у Калуші, ідеться у свіжому числі газети «Вікна».


19.06.2014 457 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

683
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1962 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1140 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

562
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6909 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11407 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

344

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1094

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1120

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1115
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

81
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

292
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1093
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

763
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2958
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4454
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18448
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

85
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

329
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

360
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670