Некультурне обличчя Івано-Франківська

Цінність Івано-Франківська як міста з оригінальною стародавньою архітектурою втрачається з кожним днем. І таке враження, що цей процес вже не зупинити. Будівлі, якими свого часу пишався Станиславів (історична назва Івано-Франківська), одна за одною йдуть у небуття. Натомість з’являються новобудови та торгові центри без жодного натяку на художній смак

Ляпас від ЮНЕСКО

 

Те, що історична спадщина Івано-Франківська не потрапить під охорону ЮНЕСКО, стало відомо у 2009 році. Міжнародна організація поставила хрест на рожевих мріях місцевих краєзнавців зберегти стародавню архітектуру. Причина банальна – недотримання елементарних норм і правил будівництва в історичній (вона ж центральна) частині міста. Адже принципи ЮНЕСКО базуються на тому, що місто має мати автентичну забудову, без жодних змін чи перебудов. Натомість в Івано-Франківську поряд із стародавніми церквами та будинками сучасні торгові центри зі скла, металу та пластику. Про якусь гармонію чи архітектурний ансамбль годі й говорити. У жодній європейській країні місцеві мешканці такого злочину б не дозволили. У нас же галас підняли лише краєзнавці. Саме тоді вони всерйоз заговорили про те, що державна служба охорони культурної спадщини Івано-Франківського Головного управління туризму і культури ОДА не виконує належним чином своїх функцій.

Чи поліпшились справи зараз? Судіть самі. Минулого місяця підприємець, який орендує квадратні метри у військовому готелі «Зірка» (збудований у 1904 році як перший спеціалізований готель у місті) прорізав двері на центральну вулицю. І це при тому, що готель є пам’яткою архітектури місцевого значення. Але найцікавіше, що коли почали з’ясовувати, чи мав він на це право, виявилось, що мав. Бо отримав дозвіл від того ж таки управління охорони культурної спадщини. І зовсім свіжий приклад – наприкінці березня обвалилася стіна солодового цеху пивзаводу, що є пам’яткою промислової архітектури XVIII століття національного значення. Це одна з найдавніших споруд у місті, яка була споруджена ще у 1767 році. Наразі споруда перебуває у власності будівельної компанії «Гаразд Україна», яка поряд будує черговий торговий центр. Власники ж компанії кажуть, що споруда була старою, тому і завалилась.

 

В усипальниці Потоцьких розтріскуються стіни

 

Теперішній Івано-Франківський обласний художній музей знаходиться у колишньому костелі-усипальниці (Костел Непорочного зачаття Діви Марії) засновників міста – панів Потоцьких. Суттєві тріщини на його стінах почали з’являтись близько двох років тому. І хоча споруда є найдавнішою архітектурною пам’яткою Івано-Франківська, з’ясувати, від чого вони утворюються, до цього часу не можуть. Бо грошей не дає ані Міністерство культури, якому неодноразово писали листи, ані обласна влада, яка лише обіцяє виділити гроші, а коли доходить до голосування за це питання, то воно навіть не піднімається на сесії, принаймні, так вчинило попереднє скликання Івано-Франківської облради.

А от чи достоїть музей до того часу, як гроші з’являться, сказати важко. Бо споруда усипальниці є особливою, і ця особливість стане зрозумілою, коли повернутися до історії її будівництва.

Історія свідчить, що проблеми у теперішнього Художнього музею, який свого часу був першою сакральною спорудою Івано-Франківська, почались майже одразу після його будівництва. За словами краєзнавців, причина у тому, що будувався костел не фаховим архітектором, а військовим інженером французом Каролем Беное, якого запросили засновники міста – Потоцькі. Певно, що його прорахунки далися взнаки, і на усипальниці, що була зведена у 1672-1703 роках, вже через тридцять років утворилась тріщина. І наступникам довелося добре попотіти, аби зберегти від руйнування Костел Непорочного зачаття Діви Марії.

Як релігійна споруда з перервами костел проіснував аж до 1957 року. Пізніше тут відкрили музей мінералогії інституту нафти і газу. А вже з 1980 року до сьогодні костел закріплений за Художнім музеєм. І хоча у ньому зберігаються одна з найбагатших в Україні колекцій сакрального мистецтва, грошей на його утримання виділяють вкрай мало. «Для нормальної роботи нам потрібно на рік хоча б 1 мільйон 600 тисяч гривень, а виділяють у п’ять разів менше», – каже директор музею Михайло Дейнега. Про який ремонт музею у такій ситуації можна говорити. А він вкрай необхідний. Приблизно два роки тому на тильній стіні (вівтарна частина костелу), починаючи від підлоги і до самої стелі, утворилась тріщина. Працівники музею кажуть, що чітко видно, як стіна відділяється, хоча починалося все з маленьких тріщин. А на сьогодні розтріскування помітне практично на кожній стіні. За попередніми підрахунками, для того, аби зняти шар штукатурки та подивитись, наскільки відходить цегла, потрібно 300 тисяч гривень. Скільки коштуватиме ремонт, бояться навіть рахувати.

 

 

Щодо можливих причин руйнування, то чиновники називають повінь 2008 року, мовляв, тоді відбулось значне підняття ґрунтових вод, навіть мають висновок місцевих науковців. Але при цьому не хочуть бачити, що по обидва боки Художнього музею дарма, що це історичний центр міста, відбувається інтенсивне будівництво, риються котловани і забиваються сваї, хіба ж встоїть у таких умовах 300-річна будівля?

 

 

Від палацу Потоцьких залишаться лише ворота

 

Не краща ситуація і з іншою спорудою, що теж стосується Потоцьких – яку досі називають палацом. На сьогодні від історичних споруд залишились ворота і декілька будівель, які назвати палацом язик не повертається. Може б не все так сумно виглядало, аби у цього об’єкту був власник. Бо наразі, хто ним розпоряджається, зрозуміти важко, але ясно одне – за роки бездоглядності «палац» практично втратили. За словами голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка, єдине, що ще можна довести до ладу – ворота, все інше потрібно зносити.

 

 

Взагалі, якщо говорити про цей палацовий комплекс, то яскравіший приклад недбальства в Івано-Франківську треба ще пошукати. І не в останню чергу тут винні місцеві посадовці.

Історія така. В часи тотальної приватизації у власність Карпатської нафтової компанії якимось дивом потрапила пам’ятка архітектури XVII століття – Палац Потоцьких, в якому свого часу розміщувався військовий госпіталь. Але тривало це недовго. Шість років тому Генеральна прокуратура порушила кримінальні справи проти чиновників Міністерства оборони за перевищення повноважень під час приватизації 7 військових містечок в Івано-Франківській області. В результаті було вирішено, Палац повернути. Але у чию власність, так і не визначили. Спочатку у 2006 році прийняти Палац Потоцьких у комунальну власність погодилась обласна рада. А через рік таке ж бажання висловила й Івано-Франківська міська рада. Прикро, але досі через різні юридичні нюанси остаточно не оформлене право власності ані обласною, ані міською радою. Тому доки триває визначення господаря, будівлі тріскаються та заростають чагарниками.

Але це не забороняє місцевій владі декларувати свої плани щодо реставрації Палацу. За словами міського голови Віктора Анушкевичуса, на цьому місці має бути культурно-історично-туристичний Галицький центр. Навіть більше того, у міському бюджеті передбачено 150 тисяч гривень на реставрацію старовинних воріт. Готовий Івано-Франківськ профінансувати і розробку проектно-кошторисної документації для реставрації Палацу Потоцьких; на це виділять 1,5 млн грн, а от на самі роботи проситимуть гроші у держави. За попередніми підрахунками, потрібно щонайменше 30 мільйонів гривень.

 

Федір Маляренко,
спеціально для ЗІКу


08.04.2011 2006 12
Коментарі (12)

Jozef 2011.04.08, 16:24
Повінь 2008 у голові чиновників.Вона аж ніяк не могла вплинути на стіни старих будівель,що простояли по 150 та більше років. А чому б не зібрати і не розстріляти всіх мерів Івано-Франківська розпочинаючи з громадянина США Тайліха і закінчуючи гром.України Анушкевичусом,що підписує угоди з Арлінґтоном і не бачить проблем у себе під носом.А вкупі з ним пустити на дно Дністра всю дебільну архітектуру Івано- Франківська завдяки якій за останніх 25 літ обличчя міста змінилось до невпізнання.Де ви,паршивці, штибу Гаркота з його ущільненням, навчались?
Пес 2011.04.08, 17:15
Йоську ти хоч і кажеш місцєма правду, такой дебіл. То шо підписує угоди мер то добре. То ніяк не впливає на рунування будинків. Підписувати угоди треба, їздити треба, запрошувати гостей треба. А решта шо ти написав, то всьо правда.
Вася 2011.04.08, 17:53
Звісно, всі охоронники та архітектори козли, не спорю. Але ЮНЕСКО нам ніколи і не світило, попустіться. Тепер питання: що нового нам повідомив автор? Для чого витрачати час на читання цього опусу?
Кук 2011.04.09, 14:47
Носяться всі з "палацом потоцьких" так, що можна подумати, ніби той палац справді існує. Та нема ніякого палацу, при чому вже давним-давно. Ці споруди - навіть не памятка архітектури. Крім воріт там нічого цінного нема, просто руїни шпиталю. Знести і збудувати щось вартісне, або парк насадити, ото й увесь вихід. А що місто зіпсули... Місто - не тільки набір гарно викладених каменюк, а ще й ті, кому це потрібно. Зараз у Франківську таких майже нема. "Шановна громада" нинішня цілком задовольняється кількаповерховими стайнями. Ото й будує собі велику скотоферму.
Армані 2011.04.09, 18:30
Вася і Кук не зрозуміли суть статті, а шкода - живіть у кількаповерхових стайнях і так років за 20-30 показуйте їх своїм дітям і онукам, як зразок вцілілої архітектури ХХІ століття
Вася 2011.04.10, 12:52
Армані, ви раптом не автор статті? Якось неоковирно встали на захист. Я не хочу стаєнь, мені теж болить історичний Франківськ, я висловив думку про публікацію. Непрофесійно, без знання справи, нічого нового. Що знали, про те й дізналися. Якщо на ЗІКу це писалося для мешканців інших міст (може, вони й не в курсі), то на Фіртці воно виглядає смішно.
Василь І. 2011.04.10, 15:59
Критикувати автора, звісно, легше. Важче змусити владу ("голубу", "помаранчеву" чи інш.) системно підійти до цього. Маю на увазі через обговорення з громадою, ученими владі слід затвердити заходи, виділити кошти і поетапно, крок за кроком, привести до ладу нашу культурну спадщину. До речі, скільки в місті профільних громадських організацій, які відповідно до своїх правоустановчих документів беруть на себе обов"язок захищати історичну спадщину ?.. Я теж не чую їх. І останнє. Зверніть увагу на блогерів Фіртки, які були чи є владоможцями. Не пишуть вини на цю тему. Вона важка і небезпечна для власного іміджу. Ніхто з них не може похвалитися вагомими успіхами. Саме вони дозволяли (прямим чи опосередкованим чином) забудову центральної частини міста сучасними аржітектурними об"єктами, саме вони причетні до того, що власники будівель-об"єктів архітектурної спадщини не доглядають їх. Депутати - мовчать, виконавча влада - мовчить, прокуратуру - теж не чути, громада (в основній своїй масі) - мовчить. "На всіх язиках все мовчить, бо благоденствує". Ф.Маляренку дякую. Небайдужа людина. Пишіть ще на цю тему. Підтримую.
Фелікс 2011.04.10, 20:50
Все написане правда. Ми з кожним днем втрачаємо пам"ятки. Нині мав нагоду пройтися "стометрівкою", детально передивився кожен будинок на ній. Ті будинки, що належать до польської та австрійської архітектури жахливо і незграбно завішені рекламою - "до кольору і вибору" - яка жахливо псує їхній вигляд. А хтось давав дозволи на ту рекламу, вона не просто так з"явилася: вийшов і прибив собі. Як є відділ збереження пам"яток в області, то чому він закриває очі на то все?
S 2011.04.11, 09:14
Не вірю, що споруду комплексу Потоцьких не можна зберегти! Не вірю! Те, що праця і кошти потрібні фантастичні - повірю, а в те, що все зруйнувати - ні!!! Це голова ОДА намагається все таки надати Бахматюку цю землю. Якби Бахматюк мав совість, бо це найбільше з його хитромудрогсті така сьогодні ситуація - то доклав би своїх мільярдів у збереження палацу. Так мабуть вчинив би європейський і шляхетний мільйонер. Але... у нас не судилось.
ФДМ 2011.04.11, 19:24
Млять, я просто холодний з статті. Що нема в області кого спитати за то, що діється в обласному центрі. Блін, як є управління охорони пам"яток ОДА, то першими треба брати їх за шкірку і питати - що ти зробив, щоб зберегти центр? Нічого не зробив іди шукай іншу роботу!!!! Давидяк і його корумпований відділ шо мають ціле місто десь???? Шо нема ради на цих уродів??? Звільнити на х4й з вовчим білетом для державної роботи, хабарюги млять!!!
Роман 2011.04.11, 20:02
Ситуація з обвалом пивзаводу і коментарями влади має якісь непонятки. Пивзавод упав вже майже два тижні тому, а небайдужа громадськість не почула ніякого поважного коментаря. Почули ми що на апаратній нараді в міського голови нічого не говорили за обвал пивзаводу і то що Давидюк у всьому звинувачує недогляд Панчишина. Це називається з хворої голови на здорову. У нас немає ВІДПОВІДАЛЬНИХ людей за збереження памяток ні в області ні в місті бо інакше все б було по іншому. Якби люди дбали за памятки то одразу місто і область мали б виступити спільним фронтом, а так вони гризуться у пошуках винних між собою що свідчить шо вони далекі від справи, а тільки є бюрократами. Мали би бути якась спільна конференція де би були заступники з гуманітарної сфери і міста і області і обговорили цю справу, нема значення що памятка в приватних руках. Вона є НАЦІОНАЛЬНОГО значення, не можна щоб тепер це так зійшло з рук. Винні мають відповідати за законом: від найнижчого клєрка до найвищого. Чи хтось наївно вірить що пивзавод упав сам? Я не вірю і думаю, що Костю Бородайко казав робітникам потрохи витягати несучі конструкції, а поруч бив стовпи для свого торгового комплексу власник АРСу Рудніцкій, який мав на то дозвола від відділу збереження памяток архітектури області. Як легко отримати якісь дозвіл у місті самі можете спробувати – зайдіть і скажіть що хочете будувати коло памятки. Отримаєте або одразу відмову або як маєте знайомих тарифу і все буде добренько. Мої прогнози які можемо увидіти в найближчий час. Область захоче у всему зробити винним місто. Місто нічого справді не робить і все проковтне. Буде попсовано багато паперу. Власник пивзаводу вийде сухим з води за будь яких умов бо якби вони не були для нього сприятливими то він би не будувався. Ніхто не буде відновлювати пивзавод хоча в Європі це би зробили. Анушкевичус нічого не спитає з Панчишина а Вишиванюк з Давидюка. І за таких умов колись ще одна памятка рухне. Доки не минув термін давності треба зразу брати за я@ця Давидюка і Панчишина і єдиною наукою для всіх має стати їхній відхід від збереження архітектури міста а Бородайка треба зобовязати відбудувати пивзавод бо за охоронними умовами він мав дбати за його збереження. Пропоную щоб на всіх памятках всеукраїнського значення була таблиця ше з вказанням приватного власника – щоб населення бачило хто і як дбає за нашу культуру. Оце все написав і згадав собі сіті-морди з лічильником корупції Луценка. Треба таке саме нам зробити лиш щоб лічильник показував кількість памяток які втратили місто і область. Люде не мовчіть, бо скоро не буде на шо подивитися і будете ходити в камяних мішках, які зовсім заступлять сонце!!! Газети друкуйте матерыали про те шо роблять з нашою архітектурою!
Фелікс 2011.04.12, 16:45
Ромку, а питаннячко про Твої прогнози: як пам"ятка національного значення, то чому нема якоїсь реакції з Києва? Там же ж є якийсь урядовий комітет, що на всеукраїнському рівні слідкує за пам"ятками
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1881
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1818
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1815
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5358 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2113 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1479

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

684

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

740

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

933

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

969
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1719
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3633
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10213
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26088
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10139 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7678
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

860
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1361
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

348
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1236
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

833
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1041