Засновник Фестивалю ковальського мистецтва Віктор Вінтоняк: Треба сказати, що в Івано-Франківську фестивальний рух занедбаний

 


/data/blog/51949/a8aa8805dc4fde4ecb7c1db4270fc396.jpg

Віктор Вінтоняк відкриває Івано-Франківський Фестиваль ковальського мистецтва

 

 

Пане Вікторе, це вже 12 фестиваль ковальського мистецтва в Івано-Франківську. Як за ці роки змінилося обличчя фестивалю? Що нового?

- За весь час, який проводиться фестиваль, усе змінюється. Ми декілька років тому прийняли рішення приділяти більше уваги молодим і обдарованим ковалям, підтримувати студентів у їньому прагненні ковальства. Це нам вдається і з року в рік ці роботи стають все кращими і кращими з художньої точки зору.

Журі, яке оцінює роботи, свідчить про те, що молоді креативні хлопці з навчальних закладів Косова, Івано-Франіквська прагнуть вдосконалвати свою майстерність, стараються, і, головне, що у них виходить виконувати роботи на вискому рівні. Настане момент, коли вони підхоплять традиції відомих нині майстрів. Цей фестиваль дає можливість їм спілкуватися із відомими світовими ковалями, які до нас приїжджають, бачити їхню техніку, обмінятися досвідом. Це головне.

І незмінним є той позитив, та енергія, яка присутня на цьому фестивалі, коли усі разом роблять роботу і передають ці спільні роботи - скульптури для міста. Вони стають окрасою нашого міста.

 

Багато розмов цього року було, що деякі ковалі боялися їхати на фестиваль через складну ситуацію в країні. Чи це дійсно так?

- Я б не хотів говорити про те скільки не приїхало. Так, дехто не приїхав. Але, навпаки, ми дещо навіть сумнівалися чи проводити цей фествиаль. Бо ситуація зараз не до святкувань. Але, під тиском наших друзів і партнерів, які нас запевняли, що приїдуть і підтримають, що хочуть бути на фестивалі, ми вирішили проводити.

Шкодуємо, що не приїхав наш партнер Андрій Долішній з Криму, який проводив майстер-класи для дітей. Дехто інший не приїхав. Видно, у них були свої причини. Ми радіємо тому, хто є. Сподіваємося, що усім мешканцям і гостям міста все сподобається.

 

«Свято ковалів» за ці роки стало візитівкою Івано-Франківська. Чи не думали над тим, щоб збільшити кількість таких фестивалів або ж змінити формат цього дійства?

- Формат ми не хочемо міняти. Щодо кількості фестивалів, то двічі на рік сили не вистачить, заскладно тим, хто приїжджає до нас. Ми навпаки думали робити його раз на два роки. А у перерві між фестивалями робити симпозіуми або конференції ковалів, фотовиставки. Просто доставити роботи сюди дуже складно - і фінансово, і фізично. Це метал.

Кожного року ми робимо такі конференції, де через відеоматеірали і фото світові ковалі розповідають про нові тенденції. Це також цікаво. Але все-рівно ми збережемо цей формат, що є. Знову ж таки повертаюся до того, що спільна робота усіх над чимось заряжає усіх шаленою енергетикою, об’єднує.

 

Цьогоріч такою спільною роботою буде композиція «Єднання». Хто її автор, ідейний натхненник, що вона, зрештою, символізує?

- Автор ідеї Анатолій Рудік – наш коваль із Надвірної. Ми хотіли зробити щось монументальне у пам’ять тих хлопців, що віддали своє життя під час Революції. Але розуміємо, що з цим не можна квапитись. Потрібно усе виважено зробити, бо пам’ятник має бути досконалим. Суть цього пам’ятника – хрест як символ вічної пам’яті. Кожен коваль буде кувати скобу по кількості загиблих на Майдані. Ми будемо пам’ятати цих людей. Встановимо цю композицію наступного року на майдані біля нашої облдержадміністрації.

 

А чи не думали створити якусь таку символічну композицію від прикарпатських ковалів для монументального комплексу в Києві на Майдані незалежності?

- Зараз у творчих людей – скульпторів, художників, ковалів триває дискусія про те, що із виготовленням таких пам’ятників не потрібно поспішати.  Треба дійсно зробити їх дуже правильними. Зараз така ситуація дивна буває, що всі намагаються максимально швидко скористатися цією подією, щоб себе пропіарити. А, насправді, це дуже складна філософська річ.

Знаю, що розробляється ціла архітектурна композиція на Майдані. Вона буде декілька поверховою і завершуватиметься скульптурою. Я вже бачив ескізи і це все буде дуже цікаво. Думаю, що Україна, маючи таких творчих людей, виготовить і встановить достойний пам’ятний знак для того, щоб ми усі пам’ятали про тих людей, які загинули за нашу свободу.

 

Кожного року ковальський фестиваль збирає багато майстрів як українських, так і закордонних. Чи відчувається якась різниця у технологіях, майстерності виконання робіт?

- Насправді, технології ідуть споконвіку і вони мало чим відрізняються, що у нас, що у Європі. Головне – це креатив та ідея, а техніка виконання роботи з металу вона практично усюди однакова. Це магія металу і вогню. Все залежить від людини, яка вкладає свою душу, енергію і реалізовує своє вміння у металі.

Дуже дивним було для мене довідатися, коли ми були у США, що ця країна не має традиції ковальства. Під час міграції людей, туди ковалі не переїхали і не переїхали традиції з Європи. Тому американці дуже дивуються тому, що роблять наші ковалі.

У світі, та й у нас, існує дуже багато «машинної» ковальської роботи. Але ніколи машинна робота не передасть енергію, зроблену людськими руками. Це фантастична річ. З роботою майстра-коваля нічого не зрівняється.

 

Зараз у нас тут фестивалі, День міста. На сході України у цей час тривають протистояння. Як оцінюєте загалом ситуацію в країні?

- Як для патріота і громадянина України для мене це усе тривожно. Сподіваюся, що вистачить усім, хто нам пробує нав’язати відносити з Росією, розуму. Але ніхто не повинен забувати, що Україна – це нація воїнів, лицарів духу. Згадаймо козаків, Січових Стрільців, вояків УПА...

 

Ви вирішили балотуватися до Верховної Ради України. Для чого це вам, - успішному бізнесмену, меценату, людині, яка себе реалізувала?

- Так, я йду в політику. Маючи свій досвід, знання, енергію, якою надихнув мене Майдан, хочу реалізувати свої плани щодо покращення життя в Україні загалом та на Івано-Франківщині зокрема.

Є багато ідей, які можна поширити на цілу Україну. Іду в політику з тими речами, які робив особисто – фестивальний рух, книговидання. Розуміюся на фінансах, на проблемах щодо інвестиційної привабливості України, області, Івано-Франківська.. Саме на цьому будую свою програму і знаю чим займатимуся далі. Є і багато ідей щодо фестивального руху як такого. Адже Фестивалі – це те, що не лише об’єднує людей, але й приносить значні додаткові доходи до місцевого бюджету.

 

Чи можемо зараз говорити про те, що в Івано-Франківську вже достатньо культурно-мистецьких закладів, проводиться достатньо заходів, які роблять місту промоцію, творять його обличчя?

- Треба сказати, що в Івано-Франківську фестивальний рух занедбаний. Наприклад, не до порівняння із Львовом…

Вважаю, що не те що недостатньо, а критично недостатньо і закладів, і заходів. Думаю, що усі ми, в тому числі політики і чиновники, мали б створити для молодих і креативних людей, сприятливе середовище для реалізації їхніх задумів та ідей.

Прикладом є згадуваний Львів, у якому майже щодня щось відбувається. Будь-яка дія чи подія, яка відбувається у нас, має бути промоцією міста, приваблювати туристів. Є багато світових прикладів, коли у місті проводять багатотисячні музичні фестивалі, люди збираються на декілька днів і потім їдуть із враженнями і розповідають про місто. У нас такого дуже мало, а нам є що показувати. У нас багато талановитих людей. У нас є феномен Станіслава, як культурного осередку. Нам є, що розказати гостям. Думаю, що це важливо і це треба розвивати.

 


/data/blog/51949/bde8e64d286b4f527308de3add8c6b52.jpg

 

/data/blog/51949/24946e5ea503372d14ffcecfb33a0ccc.jpg

 

/data/blog/51949/85fd35853016c3a953635e2dae7c303b.jpg

 

Читайте також:

На ковальський фестиваль до Івано-Франківська приїхали росіяни, «щоб підтримати друзів- українців»

В Івано-Франківську стартував XII Міжнародний ковальський фестиваль «Свято ковалів 2014» (фоторепортаж)

Віктор Вінтоняк: Не бачу конкурентів

Місто, в якому ми живемо, - теж наш дім

"Цинамоновий Хрущ" подарував Леонідові Кравчуку унікальний "Атляс України й сумежних країв" та запросив першого президента на Прикарпаття (фото)

Івано-Франківськ та Арлінгтон (США) стали побратимами (фото)

Національна Бібліотека Білорусі отримала в дарунок книгу від Прикарпаття

Конфлікт. Дрібні "жуліки" і негідники у владі vs юні спортсмени здатні на Вчинок (відео, документи)

Веслувальники везуть на Прикарпаття дві "бронзи" з Канади

Тринадцять нагород завоювали прикарпатські веслувальники на чемпіонаті України


09.05.2014 1396 11
Коментарі (11)

оптиміст 2014.05.12, 13:30
А виграє вибори Анушкевичус!Бо таким як Шевченко, Вінтоняк, Соловей на долі написано бути вічними кандидатами, куди б вони не ішли. Ось панове, скажіть будь ласка, коли Ви чули, звичайно допоки не висунув своєї кандидатури в нардепи,про пана Вінтоняка і його звитяги для громади міста? Так сидів собі тихенько, робив свій бізнес нишком тишком, щось заробив, щось прихопив і так собі жив.
Марта 2014.05.12, 17:34
Анушкевичюс вже більше нічого не виграє, а його ще виграють. Це вже відпрацьований матеріал. А за такими як Шевченко і Вінтоняк - майбутнє. Це люди діла і слова.
до Марти 2014.05.13, 08:39
Відпрацьований матеріал це і є Шевченко і вінтоняк, так як на них відпрацьовують і відпрацьовують а результат нульовий. Що стосується Анушкевичуса то його ж на два терміни громада міста вибрала головою, а Шевченка який теж балотувався ні. І Анушкевичкс не робив підкупу виборців як це робив Шевченко возячи на Буковель пенсіонерів і дітей ніби то з благородних цілей. А фактично переслідував одну мету як стати мером м. Івано- Франківська або народним депутатом.Ці поїздки це скритий підкуп виборців. Зрештою Буковель то що його власність? Він нанятий працівник паном Коломойським. І він робить те і буде робити те що йому скаже господар пан Коломойський. А Анушкевичус від жодного пана не залежить. Він виконує волю жителів міста і буде виконувати волю виборців як стане народним депутатом. А що стосується Вінтоняка і його фінансової корпорації "Декра" то то є пральна машина яка відмиває кошти, такий собі конвертаційний центр.
виборець 2014.05.15, 16:03
установка дверей в СБУ для ВІНТОНЯКА ДУЖЕ символічна і про це є у матеріалах ануш просто боїться аудиту після свого усунення яке має бути ЗАРАЗ бо тоді СВОБОДІ гаплик про ШЕВЧ всі все розуміють марта яка пише про слово і діло правильно пише ТІЛЬКИ ПРО ЯКЕ ДІЛО ІДЕТЬСЯ а марта то це ЦАПОВИЧ ЯКОГОНАймають тільки для бруду
11 2014.05.21, 22:58
його бізнес-це ухилення від сплати податків на мільйони, це транзитні фірми і таке інше.це співпраця з галнафтогазом-фіктивне придбання палива і продаж його вже по завищених цінах.ось справжнє лице вінтоняка
ОР 2014.05.10, 19:07
Я мабуть буду голосувати за нього. Побудував свій бізнес сам. А деякі олігархів обчистили і стали великими меценатами.
оля 2014.05.10, 22:41
елітної аури і шляхетний чоловік!!!!!побільше б таких витончених і справжніх - мали б Україну Європейську давно!!!!!
Борман 2014.05.10, 23:55
файний чоловік, але це не його вибори) Шевченко.
О.... 2014.05.11, 07:09
Захотів Коломойський ще одну іграшку в ВР (Шевченка). І купляють людей Русланою, Буков… і так далі.. Треба за професіоналів голосувати, які мають досвід у роботі з фінансами цінними документами. Україну треба піднімати!!! А не красти з будівництва Буков…
Петя 2014.05.11, 07:47
Шевченко виграє (всіх)
Роман 2014.05.13, 18:01
анушкевичус виконує волю жителів міста....та вас писати жарти 95- му кварталу) а щодо декри як пральної машини чи якогось там конвертаційного центру....то ви і самому собі не можете от сформувати думку, а хочете комусь нав'язати, ви факти давайте....а не язиком меліть. Не чули там про когось, не бачили, ви читайте діла які людина робить, а не під вибори купляє плебісцит картинками і персоналіями, русланка, боксерчик і тд. Добрі діла не потребують реклами і галасу, на те вони і добрі...а не купівельні акції для бідних
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

550
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11054 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1848
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1751
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2748
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4604

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

349

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1048

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1460

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1332
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1709
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1520
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1234
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

604
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

679
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1874
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2116 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20375
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

350
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

702 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

738
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1082