Віктор Вінтоняк: Не бачу конкурентів

 

 

 

Приводом до цієї бесіди стали чутки, згідно з якими відомий івано-франківській меценат і фінансист Віктор Вінтоняк вирішив балотуватись кандидатом у народні депутати по одномандатному виборчому округу №83. Кореспондент «Фіртки» зустрівся з Віктором Вінтоняком біля його офісу й поцікавився, чи правдиві ці чутки. З цього запитання й почалось наведене нижче дещо «експромтне» інтерв’ю. В якому Віктор Вінтоняк, котрого, здавалось, ми добре знали, проявив себе дещо несподівано.

 

Пане Вікторе, це правда, ви дійсно вирішили скласти конкуренцію Василю Поповичу, меру і Олександрові Шевченкові?

Можна й так сказати. Хоча, правду кажучи, я не бачу конкурентів.

 

Не надто самовпевнена заява?

Жодної самовпевненості. Я по людськи поважаю моїх майбутніх опонентів, проте не збираюсь конкурувати з ними особисто. Я конкуруватиму з тими політичними і фінансовими силами, які за ними стоять. Вибори не повинні бути боєм з тінями. Скажемо образно: панове, не потрібно видавати себе за самостійних гравців: карти на стіл, спонсорів в студію.

 

Ваш мотив? Для чого вам це? Бо для багатьох вибори – це такий собі «вид спорту»?

В мене таке відчуття, що громаду міста ображено. Громада міста заслуговує на кращий вибір. Взагалі: заслуговує на вибір. Мотивацій моєї участі у вибрах дві.

Перша – під час власне передвиборчої кампанії реплікувати виборцям певну систему цінностей.

Друга – перемогти і продемонструвати нову якість в політиці. Я погоджуюся з Майданом в тому, що в політику повинні прийти нові незаангажовані люди та продемонструвати нову якість в політиці.

 

Ви говорите про те, що «громада міста заслуговує на вибір»… А хіба без вас вибору немає?

А хіба є? От я подивився на тих кандидатів, які вже вирішили йти у парламент. Один не виконавши жодного свого зобов’язання на своїй посаді, хоче пересісти у нове крісло. Другий просто керує чужими грошима. Третій – вірний солдат партії. Чию волю всі мої опоненти будуть виконувати в парламенті? Вони представлятимуть не громаду, а в кращому разі своїх однопартійців або свої «тусовки» різного роду. А в гіршому – купку партійних босів, яким не має діла до бід і проблем Франківська. Я питаю: де тут вибір? Де інтерес громади міста?

 

Ну є і інші кандидати… А ви, значить, будете виконувати волю громади?

Наді мною немає босів. Немає спонсорів. Ані партійних ані бізнесових. Я не чекаю, що хтось вручить мені, наче кота в мішку, видресирований політичними зайдами адмінресурс. Все моє життя пов’язане з містом, з його людьми. Я тут живу і тут буду жити. Люди мене знають.

 

Ви впевнені?

Знають. А хто ще не знає, то на те і виборча кампанія…

Люди знають  про вже традиційні фестивалі ковалів, які ми з колегами організували і проводимо. Вони вже стали візитівкою міста… Нажаль поодинокою в своєму роді.

Люди знають про веслувальний клуб «Альбатрос» на міському озері, який існує завдяки компанії «Декра» часто не «завдяки», а «всупереч» владі та обставинам. Маємо вже вихованців – чемпіонів України та Європи, призерів світу. А на змагання, що проходять на міському озері, приходить чи не все місто. А ще ми робили події, що прикрасили місто: фестиваль фантастики «Карпатська Мантикора», культурологічні проекти «Цинамонового Хруща».

 

І ви впевнені у перемозі?

Я впевнений, що після Майдану народ не здурити. Народ побачив чого варті «професійні політики». Я спираюсь на активістів, на людей, які прагнуть змін, люстрації. Ментівсько-суддівські клани та партійні, що їх «кришують», вже всіх дістали.

 

Бачу ціль, не бачу перешкод? Це якось дуже прямолінійно, вам не здається…

Я маю власну життєву філософію…

 

Навіть так?

Можете іронізувати, але ця філософія не диванного типу, вона випробувана життям, випробувана реалізацією як спосіб досягнення мети. Я називаю її «філософією ясності». Суть її така: для того, щоби здійснити великий суспільний проект, не потрібно накручувати ускладнення, будувати лабіринти, шукати чогось там на сметані. Все це, зазвичай, в нас роблять для того, щоби заробити на проекті ліві гроші. Насправді все є простим і прозорим. Якщо йти найкоротшим шляхом, не буде потім «розбору польотів», образ, затаєних ворогів і тому подібного.

 

Ви на когось конкретного натякаєте?

В нас хитрі лабіринти майже всі будують, хочуть «вичаклувати» собі додаткову вигоду. Натомість отримують проблеми з прокуратурою, або ж неповагу громади, друзів. Тому в нас так бояться люстрації. У багатьох «рило в пуху».

 

А ви люстрації не боїтесь?

Ні.

 

Отак категорично – «ні»?

Навіть не буду розвивати цю тему. Бо це нагадуватиме такі собі «авансові виправдання». Я цього не потребую. В мене все прозоро. Люди знають, хто я і як живу.

 

«Руки які нічого не крали»?

Але на відміну від кінцівок автора цього висловлювання, ці руки (показує свої долоні) ще й щось зробили.

 

Ще одне провокаційне запитання. Верховна Рада – це законодавчий, а не лобістський орган. А головна вимога до депутата – законотворча діяльність…

Розумію. Відповідь така. Я керую фінансовою інвестиційною компанією. Тому знань і розуміння того, що саме «не так» в Україні, регіоні, та й місті Івано-Франківську в плані інвестиційної привабливості – «я маю». Причому знань не теоретичних, а «найпрактичніших».

І при цьому всьому я переконаний, що головним в успішності кожного проекту є не гроші чи якісь плани та сухі схеми. Головними є воля, дух, мотивованість на служіння, а не на «отримання». Саме в такій системі координат я бачу і свою передвиборчу кампанію, і свою діяльність у Верховній Раді після перемоги на виборах.

 

/data/blog/50866/3493769d5d6db176b35715677e4d4b13.jpg

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

"Цинамоновий Хрущ" подарував Леонідові Кравчуку унікальний "Атляс України й сумежних країв" та запросив першого президента на Прикарпаття (фото)

Івано-Франківськ та Арлінгтон (США) стали побратимами (фото)

Національна Бібліотека Білорусі отримала в дарунок книгу від Прикарпаття

Конфлікт. Дрібні "жуліки" і негідники у владі vs юні спортсмени здатні на Вчинок (відео, документи)

Веслувальники везуть на Прикарпаття дві "бронзи" з Канади

Тринадцять нагород завоювали прикарпатські веслувальники на чемпіонаті України


16.04.2014 2240 28
Коментарі (28)

ник 2014.04.16, 09:54
якщо ви причетні до культурологічні проекти «Цинамонового Хруща», то середовище мені ясне, а тому хоть і прогнозую Вам 5%, думаю що Вас розкручуют на вибори голови граду Ф. починаю збирати про вас інфу.
петро 2014.04.16, 10:18
Про цього Вінтоняка мало хто чув а він конкурентів не бачить то побачиш свій результат на виборах.
отак 2014.04.16, 10:21
Однозначно підтримую. Достойний кандидат!
Стан 2014.04.16, 10:46
Кожен успішний бізнесман в місті-вже конкурент Вінтоняку.НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ тим,що почав з критики інших і обіцянок ВСЕ вирішити,ВСЕ зробити правильно.Організація свята ковалів без підтримки тих,кого він критикує взагалі була би неможливою.Тому пане Вінтоняк ПОСТИДАЛИСЬ би-за чужі гроші і адмінресурс бути важливою персоною.Ми знаємо і про ваших мертвяків в шафі
Знаючий 2014.04.16, 10:55
ІНфа для ника і подібних йому саморобних гебістів: Вінтоняк зробив фестиваль "Свято ковалів" не завдяки владним пацанам, а всупереч. Йому лише заважають (і далі заважатимуть) чиновники які не мають від фестивалю розпилів відкатів і дерибанів. А ще влада хотіла відібрати в "Альбатроса" приміщення на озері бо вже пообіцяли берег озера під проект "Парус". якби не активісти та агромада, вже б на місці човнових причалів стромило чергова десятиповерхова "каструля". Тому бот на псевдо "Стан" (певно з лівого крила білої хати?) так спереживався.
Денис 2014.04.16, 10:59
Прикольная футболка у чувака. Тевтонский крест? Пахнеи правым сектором))))))))))))))))))))))))))
Денису 2014.04.16, 11:07
Ти москалю, з дуба впав. який тевтонський хрест? То християнська символіка та ще й під хрестом Ню-Йорк написано. ДЕНИС-ДЕБІЛ!!!!!
Геньо з Цуциліва 2014.04.16, 11:35
ТРА ГОЛОСУВАТИ ЗА АНУСА, БО НЕ ВИДКО ИНШОГО СПОСОБУ ЗВІЛЬНИТИ СТАНИСЛАВ ВІД ЦЬОГО ХРУНЯ. НАЙ ЇДЕ У КИЇВ ДАВИТИ КНОПКУ, ДАМО ЙОМУ У ПОЇЗД ДВА ЯЩИКИ ВІСКІ, А НА МЕРА ВИБЕРЕМО НЕПИТУЩОГО ХЛОПА.
07 2014.04.16, 12:41
Чому таки хороші кандидати в депутати, обіцяють золоте життя, а коли стають депутатами забувають все. Згадайте як всезнанна тройка обіцяла, якщо в нас буде більшість відмінемо Пенсійну реформу, і що відминили -ні, то довго ще чекати...
Орко 2014.04.16, 12:54
Вінтоняк не бачить конкурентів, а конкуренти не бачать Вінтоняка)))))
Дринь 2014.04.16, 13:01
З трійці Попо-Шева-Ану я точно не голосую за Попо і Ану (с)
Геню з ... 2014.04.16, 13:03
Ти хлопе хворий на жопу-то лікуйся.Мова про Вінтоняка.Ніхто в наших містах без підтримки спонсорів не може зробити міроприємство.Тому -знаючому-не звизди.Вінтоняк мав всебічну допомогу від місцевої влади
Стан-знаючому 2014.04.16, 13:10
До білої хати не маю відношення,але маю відношення до благодійності.Знаю людей в місті,пересікаємося з багатьма в різних коридорах і на міроприємствах.Тому бридка невдячність і популізм,хамство,тупість
ЧИ ЯК? 2014.04.16, 21:11
Вінтоняк-Бахматюк-Порох?
Тарас 2014.04.16, 21:16
Підтримую прагнення Віктора . В нього є позиція , і на це має право . Час та останні події показали на зміни спроможні люди з позицією та прагненням , одним словом не байдужі. Інтерв'ю частково розкрило його бачення на процеси , що відбуваються , і видно , що не заграє . Не бажає відлежатись на дивані , або сидячи біля компа підпільно когось тролити . Перемоги !
Василь Гуменюк 2014.04.16, 17:15
Влада - це та сама скрипка, якщо не вмієш грати на скрипці то не заграєш, так само і влада, якщо не вмієш керувати - не покеруєш. За 22 роки незалежності у владні крісла сідали неуки і бездари – управлінці позбавлені державницького мислення. Віктор Вінтоняк – фінансист, меценат, юрист, справу робить не язиком і балачками, а мудрою головою і мозолястими руками
ff 2014.04.16, 22:08
Не знаю хто цей пан і ніколи про нього не чув. Може і порядний, може і ні. Але нашо тих пустопорожніх галасливих заяв, шо вам ніхто не конкурент, якшо ви наберете на виборах свої 2-3% і тихенько здуєтесь? Які будете відмазки придумувати? Сподіваюсь, поразку вистачить мужності визнати.
ff 2014.04.16, 22:10
Останнє фото вбило наповал ;) граємо в гру- чия маківка?
Оля 2014.04.16, 22:18
Стиль сподобався. Лаконічно, але глибоко!
Дядя Вася 2014.04.17, 02:05
Я в шоці, очам не вірю!
світло 2014.04.17, 09:59
це гідна і світла людина! І направду - якщо цього кандидата не буде, то обирати нема з кого...
муамар 2014.04.17, 10:41
Вiнтоняку - успiху. Бо уже набридли цi кислоофiцiйнi та напiвмаргинальнi пики.
Красильникова Ел. 2014.04.17, 10:42
Кандидати, компромати, технології, а країну ділять. З київскою владою однієї жінки, яку чоловіки бояться любити, все зрозуміло. Думалося, що у рідному Франківську є порядні державні мужі. Та де там - того образили, той ображеним вродися, той хоче втекти з міста, заочник з "города русской славы" чомусь вирішив, що він новий тип політика(а продажність стара,як світ), благодійник вирішив, що поза конкуренцією. А мали би, враховуючи ситуацію і закликавши поважних людей, делегувати когось гідного у Раду!
Петя 2014.04.17, 14:30
Я дозрів вже щоб голосувати за таких як Вінтоняк. Бо сичі онуфрії ШЛЕМКИ - вже просто за..али.
Теперішній працівник 2014.04.17, 14:55
Ігорку Соловей, то ти пешеш коменти під ніком "Гість"?! Май хоча б гідність писати власне ім я під коментами! І ти як програміст повинен би TOR використовувати для анонімності (хоча "програміст" то задуже гучно для тебе :) )
vk 2014.04.17, 18:32
Віктор Михайлович - порядна людина і патріот свого міста, який досяг успіху завдяки розуму, здібностям та щоденній праці. Скільки можна перетасовувати стару колоду недолугих чиновників, які тільки годують обіцянками? Потрібні нові обличчя, люди, які працюють в реальній економіці і знають про її проблеми та шляхи їх вирішення. Віктор Михайлович, успіхів і перемоги!
Г В Л 2014.04.18, 09:17
Зваживши за і проти я гарантую 1000-1500 чоловік тих котрі голоси віддадуть за ВІКТОРА ВІНТОНЯКА.
Вітя 2014.04.19, 21:06
Вітя ці смердюки поповичі з свободи можуть тебе ухайдокати це ще ті фрукти та і Шевченко не спить, але він дуже навязується виборцям і грошима смітить які вкрав у тих самих виборців його не сприймають та і сілюк він на вигляд інтелегенція не підтримає.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1586
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1687
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1676
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4956 38
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1976 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1374

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

226

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

566

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

729

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

859
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3490
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10053
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

708
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25939
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7566
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

758
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

938
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1264
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1087
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

704
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

937
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

813