Doing business in Georgia

"Робіть бізнес в Грузії" говорять грузини, звертаючись до інвесторів у своїх рекламно-інформаційних проспектах, що розповсюджується різними урядовими установами цієї країни.

І їм є що запропонувати, адже за даними Світового Банку ця країна знаходиться на 12 місці у світовому рейтингу країн з найбільш сприятливим інвестиційним кліматом.

Якщо говорити про Україну, то ми знаходимось десь у кінці другої сотні цього рейтингу, поруч з Нігерією та іншими малорозвиненими країнами Африки.

Після розпаду Радянського Союзу мало хто вірив у те, що грузини зможуть побудувати власну демократичну процвітаючу державу. За короткий період часу Грузія пережила декілька збройних конфліктів, значний економічний спад, затяжну соціально-політичну кризу, але грузини вистояли.

Мало того, сьогодні Грузія показує приклад іншим країнам, в тому числі і Україні, яка на момент розпаду СРСР мала значно кращі стартові можливості.

В той час як в Україні проходять масові акції протесту проти нового Податкового кодексу, багато підприємців припиняють свою діяльність, збільшується відтік інвестицій з реального сектору економіки, у Грузії спостерігається абсолютно протилежна картина.

Підвищенню ділової активності суб’єктів підприємницької діяльності у цій країні сприяє стабільна політична ситуація, прості і зрозумілі закони, відсутність корупції і низькі податкові ставки.

Далеко не останню роль у цьому процесі відіграє і податкова політика держави.

Проводячи податкову реформу, грузини, схоже, дотримувались рекомендацій американського економіста Артура Лафера, який стверджував, що зменшення податкового тиску на бізнес призведе до збільшення кількості господарюючих суб’єктів, що потягне за собою збільшення надходжень до державного бюджету.

Так і вийшло. І це дало можливість грузинам вкладати значно більші кошти у розвиток своєї країни.

Яскравим прикладом відродження грузинської економіки є Автономна республіка Аджарія. На сьогоднішній день в Батумі йде активне будівництво готельних комплексів, відновлюється туристична інфраструктура, відроджується аграрний сектор економіки, тощо.

Все це відбувається завдяки тому, що підприємці почуваються тут комфортно. Так, реєстрація юридичної особи відбувається протягом двох годин. Практично відсутня бюрократична тяганина, чиновники ведуть себе ввічливо і намагаються допомагати підприємцям реалізовувати свої проекти.

Тож не дивно, що в Батумі з’явилися п’ятизіркові готелі таких всесвітньо відомих брендів як Sheraton, Radisson, Kempinski, Hilton та інші. Це є яскравим свідченням того, що іноземні інвестори повірили грузинам і тому почали вкладати кошти в цю країну.

Інвестують в економіку Грузії і українці. На запитання "що вам подобається в цій країні?", коротко відповідають: "все".

Звичайно, що у порівнянні з Україною тут значно кращі умови для бізнесу. Також слід звернути увагу і на низький рівень злочинності та відсутність корупції в органах державної влади.

Автор цих рядків випадково став свідком розмови двох грузинів. Один з них досить довго перебував за межами своєї історичної батьківщини, а другий, його шкільний товариш, сьогодні обіймає посаду начальника поліції.

Грузин-іноземець, ознайомившись з місцевими умовами ведення бізнесу, вирішив розпочати власну справу на історичній батьківщині. Прогулюючись містом, він звернув увагу, що в Батумі немає магазинів, які продають засоби захисту автомобілів від викрадення. Саме з організації продажу таких засобів він і хотів розпочати свій бізнес.

Але начальник поліції сказав, що цей бізнес не має перспективи, мовляв, сьогодні в Грузії не крадуть автомобілі і тому автомобільні сигналізації ніхто не купуватиме.

Цей приклад є яскравим свідченням ефективності політики у боротьбі зі злочинністю. Правоохоронні органи Грузії ведуть системну роботу у цій сфері.

В Кримінальному кодексі Грузії навіть є норма, яка передбачає можливість ув’язнення особи лише за те, що вона визнає себе "злодієм в законі". Навіть після відбуття терміну покарання за вчинений злочин, якщо особа стверджує, що вона є "злодієм в законі", її повертають назад до в’язниці.

Вважається, що така людина не стала на шлях виправлення і після звільнення знову візьметься за старе.

Тепер щодо досвіду Грузії у сфері протидії корупції.

Викорінення корупції почалося з Міністерства внутрішніх справ. Грузини почали з тотальної заміни кадрів у цьому відомстві. На відповідні посади прийшли чесні люди, які отримали належне матеріально-технічне забезпечення та досить високу заробітну плату.

Їм створили всі умови для того, щоб вони могли ефективно виконувати покладені на них обов’язки. Разом з тим, було посилено відповідальність за вчинення посадових злочинів.

У Грузії за отримання хабара несе відповідальність не лише особа, яка вчинила злочин, а і його безпосереднє керівництво. Якщо керівник не може належним чином організувати контроль за діяльністю свої підлеглих, його звільняють.

Саме тому, що уряд хоче подолати організовану злочинність і корупцію, Грузія має реальні результати, які є очевидними для всіх громадян цієї країни.

Сьогодні можна впевнено рекомендувати співвітчизникам теплі і безпечні курорти Аджарії, українським підприємцям успіхів у реалізації бізнес-проектів у Грузії, а президенту України – не їхати переймати досвід у далекий Сінгапур.

Значно простіше і ефективніше зробити це у сусідній Грузії, тим більше, що у грузинів дуже тепле ставлення до українців і вони залюбки поділяться з нами власним досвідом.

Олег Березюк, голова "Українського юридичного товариства", для УП


07.04.2011 1548 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1978
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1871
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1865
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5542 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2160 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1520

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

752

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

805

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1010

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1010
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1778
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3689
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10268
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26160
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10195 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7721
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

909
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

226
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

272
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

392
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1290
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

893