Аналітична група «Фіртка-Магус»: Вибори на 83-ому окрузі. Депутат для маніфестації чи для дії і стратегії?

 

 


Розуміння політичних процесів треба починати з простих питань. 25 травня Івано-Франківськ учергове обиратиме свого посла до Верховної Ради. У чому зміст цих виборів? Нардеп – не мер, не чиновник виконавчої влади. Що він значить для міста? Навіщо він здався нам, простим містянам? Відповідно, який тип політика (лідера) є найдоречнішим для такої посади? Багато хто з потенційних виборців не має чітких і притомних відповідей на такі, в цілому, прості питання.

 

В демократичній системі депутат за статусом не є фігурою позиційно самодостатньою. Він є таким собі «інструментом» державної машини, функціями якого є законотворчість та забезпечення регулярного та ефективного зв’язку поміж виборцями та роботою офісно-апаратних сегментів усіх трьох гілок влади.

 

Проте, у Франківську так склалось, що мешканці обласного центру обирають не стільки гідного посла скільки своєрідне «живе послання» столичному політичному бомонду. Вже перші демократичні вибори 1990 року вказали на цю тенденцію. Тоді від двох міських округів були обрані Левко Лук’яненко та призабутий вже міським електоратом Маркіян Чучук (якого, до речі, щойно звільнили з посади посла у благодатних та екзотичних "ананасових" Таїланді і М’янмі). Ці два персонажі обирались саме як люди-послання, люди-маніфести. Жителі Франківська сигналізували ними центральній владі (тоді ще комуністичній): столиця Прикарпаття за антикомуністів, за нових людей в політиці, за дисидентів і рухівців.

 

Напевне, тоді це мало сенс. Але минали роки, а франківці з непереборною впертістю продовжували слати до парламенту людей-маніфестів. Франківчани (як і більшість міст Західної України) посилали не компетентних оборонців європейського міського поступу, а тих, хто здавався їм гідним прапороносцем червоно-чорного прапора. Останнім у цьому «списку впертості» став «чистий політик» Олександр Сич, який переміг явно більш досвідченого й результативнішого (не в питаннях знання біографії Ленкавського, але в питаннях, які позначив батько всіх економістів Адам Сміт, - про те,  «як держава багатіє» - то без сумнівів) за себе «єврогосподарника» Олександра Шевченка. Головним аргументом на користь Сича стали не його досягнення на теренах відстоювання інтересів міської громади чи інвестиційного поступу, а приналежність до найрадикальнішої на той час націонал-патріотичної сили – ВО «Свободи».

 

Тепер Сич став віце-прем’єром з гуманітарних питань в «уряді камікадзе». Побажаємо (щиро, без дулі в кишені) йому успіхів на цій відповідальній посаді. Й повернемось до нових реалій нашого життя, які виникли після перемоги Майдану над клептократичним режимом символічних «шапкокрадів».

 

В Києві нова влада, яка вже не потребує від нашої міської громади «живих послань». Франківськ пройшов випробування радикалізмом, барикадами, мобілізаціями і виявився містом, свідомим свого європейського призначення. Місту потрібні лідери «заточені» не на бійки біля трибуни ВР, а на довгу конструктивну роботу по перетворенню базарно-вокзального пострадянського міста-гуртожитку на затишне східноєвропейське містечко, зручне і привабливе для туристів та інвестиційних проектів.

 

Люди відчувають тренди нових часів. Не дарма рейтинг результативного лідера і реального бізнесмена Петра Порошенка за буремні місяці Майдану виріс увосьмеро, що є безпрецедентним в сучасній історії нашої держави, а рейтинги таких мегапопулярних в минулому людей-маніфестів як Ю.В.Т., Тягнибок, Луценко і Кличко нагло здулись. Люди прагнуть не вічно запалених вождів, харизматів і трибунів, а тих, хто зможе тягнути на своїх плечах нудну й невдячну щоденну роботу, яка, зрештою, і є справжньою політикою. Як ми бачимо на прикладі нашого міста, махати прапором набагато легше, аніж відремонтувати паркову вулицю (це завдання, як виявилося, взагалі «місія нездійсненна»).

 

Майдан перевірив і спростував багато міфів. Скільки підозр на попередніх виборах було щодо Юрія Дерев’янка. Благодійність – «купляє виборців», бізнесмен – «продасться і буде вирішувати свої бізнесові питання». А він виявився де факто і патріотом набагато «щирішим» за «професійних щирих» і грамотним політиком, автором майже всіх ключових законів. На відміну, скажімо, від «людини-маніфесту», хоча і не без харизми, Олеся Донія.

 

Отже, хто може претендувати на спорожніле місце нардепа-83?

 

До 24 квітня, дати, котру законодавець визначив як межову для реєстрації кандидатів, ще далеко. Повного списку претендентів на крісло «під куполом» наразі не маємо. Аналітики ж кажуть, що в похід зібрались і знані і свіжі «мальбруки».

 

В депутати зібрався міський голова обласного центру Віктор Анушкевичус. В рекламній «торбі» незмінно бадьорого та оптимістично налаштованого Андрюсовича чільне місце займають, напевно, проекти символічних майбутніх монументів, як опор на шляху. Мовляв, хто зна, можливо сентиментально-патріотичні франківці знову поведуться на звичну «замануху». Адже, як стверджують опитування, містяни позитивно сприймають навіть такі потворні «прикраси міста» як нещодавно встановлений пам’ятник Руській Трійці. Ну й звісно: «старий кінь ріллю не псує».

 

Проте, й глибоко «не паше», каже народна мудрість. І якщо у сірі дореволюційні роки таке громаду влаштовувало, то в буремні часи реформ та СТРУКТУРНИХ змін електорат прагне когось надійнішого. Когось компетентнішого.

 

Й це прагнення може фатально відбитись на депутатських амбіціях «свіжих» політиків типу безумовно симпатичного і перспективного громадського активіста Максима Кицюка. Адже консервативне франківське ґаздівство навряд чи довірить представництво в парламенті хоча й патріотичному і «битому», але «молодому хлопові». Газдівство думає вже не про мітинги, де всі весело скачуть, а про веселий настрій потенційних панів європейських інвесторів. Котрим, як відомо, до вподоби респектабельні чоловіки з відчутним діловим досвідом, знанням того як держава разом з її громадянами має «багатіти» за європейськими лекалами та знанням англійської.

 

Аналітики також радять не турбуватись знаним клоунам, фрікам та епатажним вуйкам-вуйнам. З кожним днем запит на романтику, політичне караоке, вила, граблі і хохми вужчає. Креатив, зрозуміло вітається, але без ляшкових вил і в пристойній єврообгортці. Це на замітку Ігорю Насалику, якщо захоче спробувати свою харизму на населеній території більш подібній на місто, аніж Калуш. (Цікаво, що цей пасаж був написаний ще за день до того, як Ляшко на Майдані вручив Насаликові радикальні вила для походу на Київ - Ф.-М.).

 

Подейкують, що більше, ніж в Анушкевичуса, шансів у партійного «спадкоємця» Сича Василя Поповича. Лідер усіх обласних майданних штабів та координаційних органів, він став своєрідною «візитівкою» революції на Прикарпатті. Ті з виборців, які оцінюватимуть кандидатів в депутати за критерієм задіяності у зимових подіях, щонайпевніше підтримають Василя Поповича. Зауважимо, що Попович за час цих подій значно і помітно «виріс». Що помітили і в партії, обравши його керівником облорганізації ВО «Свобода».

 

Проти Поповича працює кілька факторів. Серед них – значне зниження рейтингу політичної сили, до якої той належить. Є й інші, зокрема також є відомим епізод, коли Попович на запитання, куди звертатись для захисту від (здебішого уявних) мародерів, порадив громаді дзвонити на «102». Й це тоді, коли деморалізована міліція боялась не лише виїжджати на виклики, але й на вулицях з’являтись.

 

До речі, кількатижнева безпомічність всіх представників влади перед загрозою некерованих озброєних груп та замаскованого під революціонерів криміналу добре запам’яталась прикарпатцям. І в купі з самою причетністю до поваленого «режиму» не додає шансів на результат вищий за статистичну похибку нікому, хто сидів у владних кабінетах в лютому-березні. Громада прагне нових облич і відповідальних політиків. І з заздрістю дивиться на Львів, де при набагато складнішій ситуації «батьки міста» дали собі раду.

 

«Нам би такого як Садовий!» - тяжко зітхали власники франківських домогосподарств і бізнесмени у напружені дні після втечі з країни Золотого Батона. Такі настрої, серед іншого, збільшують електоральні шанси «варягів» і серед них Олега Синютки, який успішно працює в команді львівського міського голови. Але це питання вже майбутніх виборів мера Івано-Франківська. Тоді громада також буде обирати між «людиною-маніфестацією» (самі маніфестуємо для себе) та людиною із знаннями, зв’язками, позитивним досвідом та розумінням того як окремо взяте місто може «багатіти» (зауважимо – у всіх сенсах, не лише в грошовому вимірі – а й комфорті, інвестпривабливості, стратегії розвитку…) швидше аніж вся країна загалом.

 

Втім, повернемось до Поповича. Для перемоги йому потрібно чітко окреслити свою «лобістську програму» для обласної господарки, яка б доповнила політичні гасла. Та й переконати виборців у тому, що на депутатській посаді у Києві він буде керуватись наказами громади, а не партійного апарату ВО «Свободи».

 

Остання проблема не торкається безпартійних кандидатів. Олександр Шевченко, вже знайомий містянам по передвиборній компанії 2012 року, напевно зробив висновки і просуватиме свій імідж в бік тієї респектабельної націонал-ліберальної консервативності, яка забезпечує симпатії освічених мешканців Івано-Франківська. З іншого боку, серед кандидатів він найбільш компетентний у сфері інвестицій. Вже за кілька місяців саме це питання стане архіактуальним для Івано-Франківська.

 

Нам потрібно нарешті перемикнути настрої виборців з намагань вразити столичну бюрократію національно-визвольною твердістю (та розмірами китиць на вишиванці) на потреби міста, якому рейтингові агентства присвоюють щоразу нижчі індекси інвестиційної привабливості. Інакше житимемо у місті-привиді.

 

Так чи інакше аналітики без сумнівів говорять, що вибір франківців щодо свого амбасадора в Верховній Раді відбуватиметься в рівнобедреному трикутнику Шевченко-Анушкевичус-Попович. Де на бедрах умовно:

 

1. Знову «людина-маніфест», патріот, але «без досвіду», людина ідеї Василь Попович та

 

2. «Нац-ліберал-консерватор» (нові часи – нові тренди!), людина стратегії,  дії –  Олександр Шевченко.

 

3. І між ними – Віктор Анушкевичус. Також наразі не без шансів. Проте, головною проблемою діючого мера є його абсолютна відомість та передбачуваність для виборців. Щодо нього складно плекати ілюзії, як це можливо у випадку його найреальніших опонентів…

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»


10.04.2014 990 20
Коментарі (20)

Мартуся 2014.04.10, 16:24
Чорноус!!! Всіх колишніх - корзину!
Таня 2014.04.10, 17:09
я погоджуюся з авторами статті що містяни чомусь обирають ідейних, а теж жителька міста і хочу аби депетут підтримував місто і щось для нього робив вибивав гроші чи програми, дуже шкода що з запропонованих кандидатур я не можу підтримати жодного кандидата:((((((((( знаєте я навіть думала щоб поставити галочку у графі не підтримую жодного кандидата, але врешті я можливо підтримую або Чорноуса аба Шевченка на прелеликий жаль:(((((((
Таня знову 2014.04.10, 17:10
стаття цікава фіртко може ви зробите якесь опитування мені здається доволі актуальна тема
за Шевченка 2014.04.10, 17:11
ну якщо Шевченко - це «єврогосподарник»....то це да.... Аеропорт, стадіон...все по євростандартах...нічого не скажеш.
Іван 2014.04.10, 17:14
будувати Буковель за чужі гроші і зробити курорт дорожчим навіть за європейські, то це одне...а покращити інфраструктуру міста, той же аеропорт, то тут у фірми "Скорзонера" проблеми
Майбутнє 2014.04.10, 17:16
Я за Шевченка !!! Тільки він може сприяти розвитку міста і справді покладе край корупції. Він незалежний від партійних позицій.
Дримобграй 2014.04.10, 17:21
Я думаю, що проблема і стадіону, і аеропорту у владі. І обл. і міській - не меньше. Порівняйте з львом - там влада на своєму місці. Є просто інвестпривабливість , де вона є - там є рух, дже нема, то ніякий ідіот не вкладатиме гроші з додатковими владними ризиками. Тому хто завгодно, але не анушкевічюс))))))
53 2014.04.10, 18:30
Ніяких ділетантів!!!В тому числі Чорноусів!Тільки господарника і патріота з досвідом роботи,який працював би над правильною дорогою вперед до Європи
НИК 2014.04.10, 19:22
1. неправильний зачин, бо БРАТ У ВАРОТ! Тому ніякі інсестиції в державу не підут, і всяка влада у облозі має розподільчу соц-економіку,якщо не лібер-Дура, кредити бере лиш типу ленд-лізу, т.п. 2. ще фейк: після ідейного Левка був ...Сич! З 1992р.! на окрузі були Вася Костицкий, М.Круць, великі економісти на свою кишеню. Нагадати п.Романчукови яка молода команда в них була???! І олігархи Ющ, і Жуля в список теж не брали жодного нац-та, тільки господарників. Се й стало причинов протесту франківців проти окупації міста від сих бізнесюків на 20 років!!! і вибору-2012!! на нац., голови ОР! Сичє. Тому прогнозую перемогу Поповичє з 30% навіть без грошової кампанії. 3. нагадую кандидатам, в час облоги бути фарбованим лисом і грати кіна, тіпа Диріва і Насалика, Анч.і легіон, небезпечно, бо простий і народний трибунал на недоторканність на зважає. Не завидую і Василеви, бо він стане мішенню для ворогів. Зараз страшно, як у 1989р.-гниліки наперед не пхайтесі.
Вася 2014.04.10, 19:38
Пане, НИК! Ти шо грушки впав? Які нац-не-нац??? Ти десь видів в Прикарпатті "не-нац"? Може є.... Штук сім-вісім... Не треба тут змагатися в націоналізмі! Бо вже заграли тут битви за то хто більше професійний націоналіст. Не там шукаєте. Всі в нас тут є "НАЦ", але треба шукати серед них тих, хто знає і хто вміє, бо знов виберем за розмірами шевченківських (не про О.шевченка мова) вусів і ширини вишивки на грудях) Час людей, які в владі не були. І які щось зробили в своєму житті. Крапка.
Таня знову 2014.04.11, 13:03
а на моє питання так ніхто не відповів то хто з запропонованих кандидатів справді господарник?????????????????????????
дімон 2014.04.11, 14:18
попович господарник, гроші рахує.
Дімон 2014.04.11, 14:19
ой, і анускевичюс тут!!! цей канкретний господарник!)))
Таня знову 2014.04.11, 14:38
але аж образа за місто бере ну невже не знайдеться хоч одної достойної людини, хоча мабуть якраз навпаки достойних багато просто достойна людина не захоче пхатися у це кубло тобто ВР
Пофігіст 2014.04.13, 17:40
З Поповича такий нардеп,як з гівна куля. ШЕВЧЕНКО ЄДИНИЙ , ЯКИЙ НЕ ХОДИВ-Б З ОХОРОНОЮ ПІСЛЯ ПОГРОЗ БУРИ.Тут і до ворожки не ходи.СЛАВА УКРАЇНІ !!!
дринь 2014.04.14, 18:32
пігмейства в раду ше буде а буде) А з трійці Ану-Шева-Попо я виберу середину між Ану і Попо)
Сергій Чирва 2014.04.18, 05:38
Шевченко.
Пес 2014.04.12, 16:23
Синютка! Срочно вертайся в Франківск, бо тут повна *опа!
Тізер 2014.04.13, 13:42
Стаття цікава і правильна в головному. Хоч з оцінками деяких персонажів погодитися важко. Автор або надто оптимістичний, або непоінформований просто, або свідомо лояльний до певних прізвищ.І ще один дуже важливий момент - будуть ще кандидати, з великими шансами розбити трикутник:)
Дримбограй 2014.04.13, 14:13
НЕ знаю як до Верховної Ради, але на мера Франека я би вибирав між Шевченком і Синюткою. Але не в якому разі не за "стаорого коня" і не за реєстрових патріотів.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1012
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

819
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1939
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3309
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2582
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2573

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

289

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

762

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

721

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1659
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

402
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

762
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

646
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

385
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

416
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27072
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

870
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19708
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

469
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

426
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

760
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1423 4