Революція на франківському базарі

 

Центральний продуктовий ринок Івано-Франківська, попри всю свою позірну прозаїчність, став одним з пунктів, де вповні реалізується теперішня революційна риторика. Фірма, що орендує прибуткову «точку» в громади, належить адептам Партії реґіонів (як то повелося останніми роками) й будить невдоволення торгівців базару не те щоб самим цим фактом, а радше звичкою обдирати місцевий люд.

Кажуть, що орендарі зміркували цілу схему для отримання хабарів та поборів з тих, хто працює на ринку. І от дохитрувалися до того, що підприємці з допомогою місцевої «самооборони» прилюдно поставили на коліна директора фірми-орендатора і змусили його зізнатися в організації корупційних схем. Вже після того було рішення міської ради, за яким Центральний ринок остаточно позбувся орендаря, і на головному базарі міста, будемо вірити, почалося нове життя…

 

Кадр відео, де на вимогу повсталого базарного люду Ігор Дутка став на коліна. Поруч дошка, на якій працівники його офісу записували, за що і скільки повинні сплачувати підприємці ринку

 

На цьому кадрі видно, як самооборона та торгівці вимагають від Ігоря Дутки допустити їх в офісне приміщення, щоб отримати речові докази хабарництва і поборів

  

Цікаво, що Центральний продуктовий ринок почав працювати рівно 25 років тому — на початку березня 1989 року, коли під супровід бравурних радянських репортажів у пресі оголосили про відкриття нового торговельного підприємства в Івано-Франківську. «Загальна площа торгових залів становить понад 7 тисяч квадратних метрів. Ринок розрахований на 1 010 торгових місць. За архітектурним і практичним вирішенням він один із найкращих в республіці», — звітувала 5 березня 1989 року газета «Прикарпатська правда».

 

 

У середині 1980-х років приміщення ринку довго стояло недобудованим. Кажуть, що причиною довгобуду була, власне, складність архітектурного вирішення. Архітектори Давидюк та Івасик спроектували складну конструкцію: дах над ринком без опор, з діаметром куполу 78 метрів. Як свідчить «Енциклопедичний словник Івано-Франківська», «критий ринок такої архітектурної складності будувався в Україні вперше».

 

Торгувати на ринку запрошували всіх колгоспників і власників садово-городніх ділянок. У тогочасній рекламі ринок називали обласним, сподіваючись, що сюди возитимуть аграрну продукцію продавці з усіх районів Івано-Франківщини — «колгоспи, кооперативи та особи, які займаються індивідуальною трудовою діяльністю» (так у час перед розпадом СРСР називали підприємців).

 

Але радянська торгівля на критому ринку процвітала недовго. Уже на початку 1990-х років, коли «стояти на базарі» стало для галичан одним з найзвичніших занять, Центральний продуктовий ринок почав перетворюватися на хаотичний базар, на якому, крім продуктів харчування, почали приторговувати усім, чим тільки можна, а подеколи й тим, чим не можна (зрештою, згодом довелося змінити статус цього ринку на продуктово-промисловий).

 

Відомо, що промислових базарів (за винятком хіба що сувенірних) у радянський час не було. Крім колгоспних (продуктових) ринків, єдиними живими клітинами вільної торгівлі в Радянському Союзі була «фарцовка» (спекуляція). Коли ж ці нелеґальні клітини розмножились, у всіх галицьких містах і містечках з'явилося велетенське тіло базару, яке в один момент, скориставшись суспільним безладом, вихлюпнулося на всі вулиці, взяло в облогу ратуші, храми, театри, посіявши в міському просторі хаос стихійної торгівлі. Вулиці між вокзалом і базаром заповнювали перекупники, цигани й азербайджанці, селяни з приміських сіл. В середовищі цього великого базару виникали новини, які стосувалися лише до базарного світу і поза цей світ не виходили.

 

 

Центральний ринок, як і кожен базар, неминуче обростав криміналом — традиційними для ринків кишеньковими крадіжками, шахрайством з «лохотронами» і безпрограшними лотерейками, рекетом, нав'язуванням «дахів» тощо. З роками базар робився цивілізованішим: на місце явних кримінальних покровителів прийшли леґальні бізнес-структури, серед засновників яких, щоправда, здебільшого були особи з темним минулим.

 

Відколи зупинилася промисловість, базари в Івано-Франківську стали найбільшими за кількістю працівників підприємствами. Базарники гонорово називають себе підприємцями. А насправді більшість з них належить до такого собі бізнесового люмпен-пролетаріату. Здебільшого це колишні безробітні, дуже часто люди з вищою освітою. Вони різного віку: є пенсіонери, є молоді люди — усіх їх на базар приводить переважно безвихідь. Багато хто приходить сюди тимчасово, сподіваючись із часом влаштуватися за фахом або (якщо поталанить) виїхати заробляти за кордоном. Проте багато з них залишаються на базарі на довгі роки. Бували й такі, що, прогорівши на невдало вкладених грошах, продавали квартиру за борги й опинялися на суспільному дні. Декому, навпаки, бізнес пішов так вдало, що тепер щасливці навіть не з'являються на базарі, бо мають для цього найманих продавців.

 

Серед підприємців, що торгують на базарі, виокремлюють так званий «базарний актив». Активісти утворюють щось на кшталт профспілки, покликаної представляти інтереси базарників перед адміністрацією ринку. Здебільшого перемови сторін закінчуються тим, що актив отримує вигідніші торгові місця. До числа привілейованої категорії підприємців належать також особи з оточення представників адміністрації, часто ті самі люди представляють той же таки базарний актив.

 

«Стояння на базарі» вже багато років не приносить таких добрих прибутків, як колись. Для базарників тепер це лише відчайдушний спосіб вижити. Але підприємство, яке орендує приміщення критого ринку і надає торгові місця, досі залишається таким прибутковим, що боротьба за цей бізнес часом закінчується трагічно.

 

 

Саме конкурентну боротьбу за Центральний ринок називали серед імовірних мотивів убивства 45-річного бізнесмена з Надвірни Володимира Олійника 17 лютого 2010 року. Торік вирок Івано-Франківського міського суду підтвердив таке припущення. За співучасть у вбивстві Олійника до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна був засуджений один з підприємців, який торгував на цьому ринку, 48-річний Віталій Войцеховський.

 

«Усвідомлюючи, що зі зміною власника ринку він, як наближена особа до керівництва ТзОВ "Торговий сервіс", втратить можливість займатися торгівельною діяльністю на території ринку та отримувати комерційний прибуток, умисно, з корисливих мотивів, переслідуючи як особисті, так і корпоративні комерційні інтереси товариства "Торговий сервіс", вступив у злочинну змову з невстановленими особами, які разом вирішили вчинити умисне вбивство…», — оголосив у судовому вердикті суддя Івано-Франківського міського суду Лев Кишакевич.

 

Причиною базарного конфлікту стало рішення міськвиконкому від 30 липня 2007 року, за яким приміщення критого ринку як власність територіальної громади міста переходило в оренду ТзОВ «ТД «Горгани», співзасновником якого був Володимир Олійник. Довідавшись про таке рішення, засновник тодішньої фірми-орендаря, депутат міськради Ігор Халаменда влаштував гучний скандал у кабінеті івано-франківського мера Віктора Анушкевичуса, пригрозивши міському голові вбивством. Після такої погрози в приймальній мера якийсь час постійно чергував міліціянт. Володимир Олійник також винайняв для себе приватну охорону і тримав при собі фотографії десятка осіб, які належали до близького оточення пана Халаменди й могли становити для нього загрозу.

 

Натомість представники ТзОВ «Торговий сервіс» (зокрема, директор фірми Ігор Дутка) звинуватили міську владу у сприянні фірмі, за засновниками якої нібито тягнеться «кривавий шлейф». При тому вони нагадали, що за три місяці перед рішенням про передання ринку ТД «Горгани» було скоєно замах на життя Ігоря Халаменди. 29 квітня 2007 року його автомобіль обстріляли з вогнепальної зброї в центрі Івано-Франківська, поруч з будівлею обласного УВС. У його тіло ввійшло 8 куль, дві з яких не вдалося витягти навіть хірургам ізраїльської клініки, де Халаменда відбував лікування. Стрільців дотепер не знайшли.

 

Після кримінального загострення спір щодо Центрального продуктового ринку перейшов у юридичну площину. Судова тяганина тривала понад два роки і завершилася рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 7 жовтня 2009 року. Ухвалено виселити ТзОВ «Торговий сервіс» з належних Івано-Франківській міській раді приміщень критого ринку й визнано недійсним договір оренди, укладений між СП «Івано-Франківський центральний ринок» та ТзОВ «Торговий сервіс». Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 23 грудня 2009 року це рішення залишили в силі. Представники ТзОВ «Торговий сервіс» звернулися до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою.

 

Оскаржив згадані судові рішення також підприємець Віталій Войцеховський, який торгував на критому ринку ще від початку 1990-х років, мав у суборенді 5 крамничок з торгівлі м’ясом птиці та був у приятельських і ділових стосунках із засновником «Торгового сервісу». Як свідчать матеріали судової справи, на той час, коли стало зрозуміло, що справу в судах чекає програш, він розпочав підготовку до фізичного усунення Володимира Олійника, придбавши у Львові для виконання злочину  непримітну «дев'ятку», на якій привіз до Надвірної кілера, два мобільні телефони й угорський стартовий пістолет, переобладнаний для стрільби бойовими набоями калібру 9 мм…

 

Але за чотири роки після вбивства, у лютому 2014 року, базарний люд на ЦПР збурився проти орендарів. З допомогою «самооборони» та в присутності працівників міліції базарники змусили директора ТзОВ «Торговий сервіс» прилюдно покаятися у поборах і хабарах, отриманих фірмою від підприємців. Через кілька днів рішенням сесії міської ради договір оренди з «Торговим сервісом» було розірвано.

 

Чиєю «вотчиною» стане тепер головний івано-франківський базар?..  

Богдан Скаврон,

Збруч


11.03.2014 Богдан Скаврон 2605 10
Коментарі (10)

А 2014.03.11, 10:21
Тією , чиєю й був! Нічого там не міняється!
Ваха 2014.03.11, 11:18
На ринку наразі нічого не змінилось ! Зараз люди Бури вже знову ходять по ринку і збирають гроші. А ті підприємці, що голосніше всіх кричали, зараз покірно платять. То що змінилось ??? Хлопці, Ви або дійсно щось міняйте, або не варто було це все починати.
А 2014.03.11, 11:34
А де правоохоронні органи? Хлопці збирають гроші, задокументуйте! Ви ж всіх іх знаєте! Люди , може, йплатять, бо залякані! Ніхто не вічуває захисту від міліцііі, сбу, прокуратури! Де держава!?хлопці розказують, що все вже нормалізувалося!
Підприємець ринку 2014.03.11, 22:31
Анус договір то розірвав, однак до цього часу не сказав, хто має платити за світло, воду, прибирання, вивіз сміття, охорону і інше. Отож за це все треба платити підприємцям, які там торгують, після яких там прибирають, вивозять сміття, охороняють продукцію, платять за світло, воду, тощо. За це все і платять підприємці. А Анус ......об вчерговий раз пропіарився. Чому ж він не сказав людям, що "Торговий Сервіс" щомісячно платить в казну міста 300 тисяч гривень оренди і на які потреби ці гроші йдуть з міського бюджету.
Тарас 2014.03.11, 22:42
все що змінилось-пора року.
вічний революціонер 2014.03.12, 07:31
ото дореволюціонувалися - якийсь бура - бандит залякав цілий базар - що бандерівці страшно очко жимає ? торгаші торгашами ,бариги завжди перелякані ,трохи голову підняли - а їх назад в лайно - і такі покірні стали - і де правий сектор ? напевне бура купив правий сектор з ногами і руками ...
удар 2014.03.12, 22:42
по розмовах людей. на ринку нічого не помінялося. помінялися тільки касири.значить є ще один варянт-або наводіть порядок вже .або буде так як в Одесі...
Don 2014.03.12, 23:54
буггагагагагага.. Правий Сєєєєктор в штани наклав побачившки Буріка... Правий Сєєєєктор ладен хіба що бабок пресувати... бугагагагагааааааааааааааа))))))))
Висновок 2014.03.15, 00:04
Ну і де тотой "херой-Хімік,Жовтень", шо вже засцяли, чи може долю з базару поділили? Де обіцяна допомога правого сектора, самооборони?все що могли- поставити Дутку на коліна- а далі шо, борці блін за честь і справедливість!
Караул український 2014.03.16, 01:26
Чому проблеми робляться на пустому місці.Організуйте раду базару і вирішуйте на ній свої проблеми,не шукайте собі нового пана, а гроші вносьте у сбербанк,квітанції підшивайте для звіту та перевірки контролюючому органу.Не ображайте селянок з їх дрібною продукцією.Призначте малий внесок за місце і дайте можливість вижити.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1899
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1830
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1827
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5381 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1486

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

697

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

751

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

945

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

981
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1730
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3647
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10219
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26096
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10149 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7685
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

870
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1371
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

354
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1249
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

847
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1050