В Івано-Франківську визначилися із критеріями люстрації

 

 

Активісти івано-франківського Євромайдану визначилися з критеріями, згідно з якими слід очистити органи влади від корупціонерів і некомпетентних управлінців. Своє бачення люстрації вони виклали в Декларації. 

 

Текст Декларації наводимо повністю:

 

Декларація

Про громадську люстрацію на Прикарпатті

Українське суспільство хоче захисту від повернення до диктатури, тому й потребує запровадження процедури люстрації. Люстрацію ми розуміємо як процедуру очищення влади, яка повинна проводитись за чіткими правилами і процедурами. Це необхідний етап для демократичного поступу нашої країни та початку проведення справжніх реформ. Для проведення люстрації необхідно прийняти спеціальний Закон, який повинен містити чіткі критерії і процедури. Однак відсутність закону не забороняє громадськості ініціювати процес громадської люстрації. Більше того, такий процес буде поштовхом до якнайшвидшого прийняття необхідного люстраційного законодавства. Громадська люстрація полягає у виявленні та моральному осуді конкретних осіб та організацій, що були причетні до побудови диктаторського режиму в Україні та порушень прав і свобод громадян.

Якщо громадянин у період із 2011 р. до 2013 р. підпадав під нижче перелічені критерії то він повинен бути негайно звільнений із займаної посади і немає морального права бути державним службовцем, службовцем органу місцевого самоврядування, балотуватись до органів місцевого самоврядування, бути членом виконавчого комітету міської ради, керівником державного підприємства, працівником міліції, балотуватись до Верховної ради України, бути суддею та працівником прокуратури, зокрема:

- Голови місцевих державних адміністрацій та їхні заступники.

- Керівники структурних підрозділів Обласної державної адміністрації, а саме директори департаментів та їхні заступники, начальники управлінь та їхні заступники.

- Керівники та їхні заступники територіальних відділень центральних органів виконавчої влади і територіальних відділень центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом.

- Голова та його заступники окружного адміністративного суду, місцевого господарського суду та апеляційного суду, голови та їхні заступники місцевих загальних судів.

- Області, районні, міськрайонні, міські прокурори та їхні заступники, керівники відділів і управлінь обласної прокуратури.

- Керівники територіальних відділень державних підприємств.

- Депутати місцевих рад члени депутатської фракції «Партії регіонів». Також щодо них сесія місцевої ради повинна розпочати процес їхнього відкликання згідно п.3 ч.1 ст.37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

- Члени політичної партії «Партія регіонів», Комуністична партія України, Комуністичної партії радянського союзу, ВМГО «Молоді регіони» та ВГО «Український вибір».

Ми вимагаємо від влади щоб призначення на керівні посади в місцеві державні адміністрації, територіальні відділення центральних органів виконавчої влади, територіальні відділень державних підприємств, органи внутрішніх справ та прокуратури відбувались лише шляхом публічного та прозорого конкурсу, проходження люстрації та на основі таких критеріїв:

  1. ПРОФЕСІЙНІСТЬ

Кандидати повинні мати закінчену профільну або суміжну вищу освіту, позитивні рекомендації та управлінський досвід не менше двох років;

  1. ДОБРОЧЕСНІСТЬ

Майбутні керівники не можуть мати корупційної історії, тобто щодо них не повинні існувати обгрунтовані підозри у причетності до корупційних правопорушень. Вони також не можуть бути причетними до порушень прав і свобод людини. При цьому йдеться не тільки про підозри, які висувалися державними органами, але насамперед про ті, які з’явилися внаслідок журналістських розслідувань засобів масової інформації та авторитетних громадських організацій.

  1. ПРОЗОРІСТЬ СТАТКІВ

Майбутні керівники повинні оприлюднити свою декларацію про майно, доходи і витрати до розгляду питання про призначення на посаду і оприлюднювати в подальшому щорічно відповідно до законодавства та високого суспільного запиту на прозорість. При цьому задеклароване майно і доходи повинні відповідати реальному стилю життя особи.

  1. ПІДЗВІТНІСТЬ

Нові керівники щонайменше протягом тижня з моменту призначення мають ознайомити суспільство зі стратегічними завданнями підрозділу та що два місяці звітувати перед суспільством про виконану роботу;

  1. НОВА ГЕНЕРАЦІЯ

Суспільство очікує побачити на держаній службі нові молоді обличчя з незаплямованою репутацією, авторитетом серед професійних кіл та журналістів, з новими ідеями та якісною освітою які раніше не були на державній службі та на службі в органах місцевого самоврядування.

 

Галицький кореспондент


06.03.2014 508 20
Коментарі (20)

22-56-89 2014.03.06, 08:41
Сила!
Хтось 2014.03.06, 08:53
Вимоги щодо наявності управлінського досвіду і не займання управлінських посад за попередньої влади якось трохи суперечать одна одній. Нє?
іван 2014.03.06, 09:10
управлінський досвід може бути не тільки в держуправлінні а і у приватних структурах. молодці
Оксана 2014.03.06, 09:17
Твір на вільну тему.Про все і конкретно про нічого...
Хтось 2014.03.06, 09:44
Може бути управлінський досвід і в приватних структурах. І що, заповнити усі упр. посади представниками бізнесу? Підтримую Оксану. Просто виписали перелік управлінських посад, які змогли згадати. Де вимоги до професійних якостей, фінансового стану?
Патріотка 2014.03.06, 09:45
А як нарахунок вишів, чому про них усі забули, там що нема кого люструвати? А про пані Васільєву скажімо усі забули,котра хабарі на три життя в перед набрала! Чим вона краща від решти перелічених, коли умисно відраховує навіть дітей соціально незахищених категорій з держ замовлення аби ще й там якусь копійку підбрити.
українка 2014.03.06, 09:48
нічого ,нічого - все правильно,всіх перетрясти, бо прогнила вся система.
al-Kaddafi 2014.03.06, 10:08
Панове, ми забули туди вписати ще одну партію "регіонів" у нашій області- партію "Відродження". Ця партія була створена Вишиванюком для того, щоб задурити народ при балотуванні, адже члени Партії регіонів мали негативне сприйняття у електорату. У партію "Відродженя" понапихали усіх прислужників режиму -вічних провладних засидженців, які балотувались використовуючи весь адміністративний ресурс режиму Януковича. Після революції члени Відродження почали перефарбовуватися у опозицію, деякі з них займають високі посади...
Окскана 2014.03.06, 10:22
Чому ніхто не говорить про те що треба займатися роботою? Чому бються тільки за керівні посади? Чому до лікарні треба йти з великою кишенею і не стоять там хлопці в масках і не відбирають хабарі? А школи і садки? А виші?Що побачили в адміністрації - всі спеціалісти по 1218 грн.І хто їм дає взятки?
Патріот 2014.03.06, 10:46
Не провокуйте, не носіть, не давайте взяток! Треба почати з тих, хто дае і потім взятись за тих, хто бере! А то спочатку для вирішення якогось питання самі штовхаете когось на злочин, ставши злочинцем, пропонуючи взяту а, потім, забуваючи, кричить ,, ловіть злочинця'' ! Робити все слід чесно і в рамках закону! А ті , хто галсуе за люстрацію, подумають наскільки самі чесні і прозорі . А то на диво багато появилось люстраторів, яким ніхто права на це не давав ! Буде закон про люстрацію і він буде стосуватись Кожного !
іван 2014.03.06, 11:30
в онкодиспансері та і в любій іншій лікарні без грошей і не подивляться на тебе.Не даш-не виживеш, хоча даш -хто знає чи виживеш. а в аптеках? лікуватися може тільки багата людина
Петро Андрійович 2014.03.06, 11:35
Я працюю вже багато років, професіонал, пройшов всі щаблі і дослужився до начальника,Взяток в нашій системі немає.І хто це мене має люструвати? вибачте хтось в масці,який в своєму житті не керував не те що колективом професіоналів, а може тільки махати зброєю і лякати депутатів?
Службовець 2014.03.06, 11:38
А хто видає позитивні рекомендації і визначає професіоналізм?
Житель 2014.03.06, 11:42
Друкуйти списки "Активісти івано-франківського Євромайдану визначилися з критеріями, згідно з якими слід очистити органи влади від корупціонерів і некомпетентних управлінців", їхню професійність,доброчесність і прозорість статків.
Любий друг 2014.03.06, 11:44
Ура !!!Любі друзі вернулися! Друзям - все, ворогам закон(хоча який закон, закону і немає)
член громади 2014.03.06, 12:14
європейська демократія по франківські.Хто уповноважив цих невідомих осіб, тому що незрозуміло хто це,чи що це за орган/ організація виступати від імені громади? Наразі єдиний легітимний орган який представляє громаду це міська рада.
БУК 2014.03.06, 12:51
А що робити з тими обранцями, хто займався політичною корупцією? Як, наприклад, в Коломиї, коли риги в міськраді мали 5 запроданців і 27 голосами з 50 обрали секретарем міськради свого члена...
вова 2014.03.06, 19:44
дурдім з великоі дороги! а люстратори хто? вони підпадають під ці критеріі? де іх авторитет, у т. ч. серед журналістів. не є. і не буде. бо, ,нема закону про люстрацію ! а новоявленні " а судді хто? чинять самосуди. це вже було " новий генератор "р. ткач звільнив майже усіх і набирав випускників гарварду. де вони? у сраці.
неонілаа 2014.03.06, 19:46
а як на рахунок професійностікадрів і вашоі людяності???
люстра 2014.03.10, 21:49
і ні слова про доблесних воїнів СБУ
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

679
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11201 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1894
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1792
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2791
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4647

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

414

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1087

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1496

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1361
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1742
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1560
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1269
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

642
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

721
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1910
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2238 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20408
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

389
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

734 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

775
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1120