“Темна” справа або Хто полює на калуських активістів

 

/data/blog/47382/e42bf677a87e52607561a3e86884aa0e.jpg
 
 
Днями Калуш сколихнула новина: одну із громадських активісток міста викрали невідомі на “джипі”, погрожували, тягали за волосся, і, бризнувши в обличчя фарбою з балончика, виштовхали із авто у районі міського парку. Це вже третій випадок у Калуші за 2 місяці, у яких фігурують громадські активісти міста. Деталі наводять на роздуми. Міліція поки що говорить лише про “темну кішку у темній кімнаті”.

У суботу, 1 лютого, о 15.46, прозвучав дзвінок на мобільний телефон голови Калуської міської організації партії “УДАР”, депутата обласної ради Наталії Кость. Незнайома жінка схвильованим голосом повідомила: “У нас ваша дівчинка!”

Близько 14-ої години 15 хвилин Наталія Мацьків, за її словами, вийшла з дому на вул. Пушкіна, щоб викинути сміття. Біля міні-маркету “Росинка” до неї під’їхав позашляховик чорного кольору, з якого вистрибнули двоє невідомих молодиків міцної статури у чорних масках. За мить вони нібито заламали дівчині руки і затягли на заднє сидіння джипа.

За словами потерпілої, їй одягли маску, скрутили руки скотчем і кудись повезли.

— Ми їздили десь з півгодини, — згадує Наталя Мацьків. — Потім машина зупинилася, мене викинули у сніг. Трохи потягали по снігу, тримаючи мене за волосся, і знову затягли у салон. Вони спілкувалися російською без акценту. Увесь цей час я думала лише про одне: тільки б не вбили. Урешті, машина знову зупинилася. Мене знову викинули у сніг, потім підняли, скинули маску і випустили в обличчя струмінь чорної аерозольної фарби. Добре, що я встигла закрити очі. А далі один з нападників знову штовхнув мене у сніг і сказав: “Мы тебя предупредили, помни это..” Поки Наталя спиналася на ноги зі снігової кучугури, джип розвернувся і поїхав геть. Ще кілька хвилин дівчина, за її словами, намагалася зрозуміти, де вона перебуває. Дуже пекло обличчя від фарби і від морозу. Урешті, вона впізнала місцевість — в’їзд до міського парку з боку вулиці Коцюбинського. Наталія Мацьків пішла на голоси людей, які долинали з парку. Їй треба було подзвонити за допомогою. Жінка стверджує: ніхто з кількох калушан, які каталися зі своїми дітьми на санках, не захотів піти їй назустріч, незважаючи на те, що у дівчини були зв’язані руки.

— Я тоді вирішила піти до приватних будинків, — каже Наталя. — Мною просто трусило: і від холоду, і від стресу. Проте у подвір’ях бігали собаки. Потім я підійшла до будинку, де не було видно пса і зважилася зайти на обійстя. З літньої кухні вийшла господиня, розпитала, що трапилося, запросила до хати. Мене відігріли, напоїли гарячим чаєм і подзвонили на моє прохання Наталії Кость. Це золоті люди, і я їм надзвичайно вдячна.

— Я побачила, як у фіртку зайшла якась дивна жіночка, — розповіла господиня 73-річна п. Єлизавета. — Вона була вся виваляна у снігу, як їжак, і дуже трусилася. Лице чорне, як у сажі. Я спочатку подумала, що вона обгоріла.

На вулицю Кобиляка разом з Наталією Кость приїхали однопартійці, які і повідомили про ситуацію “Вікна”. Згодом приїхала оперативна група Калуського міськвідділу УМВС, а також голова Комітету опору диктатурі Петро Цюпа та помічник народного депутата Ігор Очкур.  Ще за кілька хвилин з потерпілою говорив сам начальник міськвідділу Василь Хомин. Опитавши Наталію і взявши шматок скотчу на експертизу, міліціонери поїхали оглядати місце події до міні-маркету “Росинка”.

Наталія Мацьків подала до міліції заяву про напад.

Полювання для активістів?

Це — вже третій випадок у Калуші від початку Майдану, у яких фігурують громадські активісти. Уперше у Калуші почали погрожувати ще у грудні. Про це заявив активний учасник студентських зібрань Володимир Кушлик. Він — один із тих громадських активістів, яких міліція допитувала у справі спалення зображення Віктора Януковича під час сесії Калуської міської ради біля пам’ятника Роману Шухевичу. За словами хлопця, його перестрівали невідомі, які залякували великими проблемами. Також у поштову скриньку Володимира Кушлика хтось вкинув листи із погрозами, а на телефон надійшла sms, у якій також були погрози життю. Батько хлопця звернувся із заявою у міліцію. Як встановили пізніше у міліції, Володимира Кушлика не було на фотографіях, де активісти палили портрет. Але, як одразу заявив начальник Калуського МВ УМВС Василь Хомин, заяви студента про погрози — вигадки.

За інформацією “Вікон”, пізніше батько Володимира Кушлика забрав заяву.

Другий інцидент трапився минулого тижня: у місцевих та обласних ЗМІ з’явилася інформація про 16-річну калушанку, активну учасницю акцій спостереження біля військової частини, яку нібито викрали невідомі, вивезли на Домбровський кар’єр та погрожували їй. Ні Комітет опору диктатурі, ні міліція інформації не підтвердили. Зрештою, і сама дівчина потім зізналася: історію вигадала. Імовірно, дівчині, яка перебувала біля військової частини, захотілося гострих відчуттів. А батькам потрібно більше слідкувати за тим, де перебувають їхні діти, особливо — у нічний час.

Історія із громадською активісткою Наталію Мацьків також — дивна.

Наразі правоохоронці проводять перевірку. Відомості за цим фактом занесені до ЄРДР за ст.146 ч.2 (незаконне позбавлення волі). Правоохоронці розпочали слідчо-оперативні дії, у рамках яких проводять опитування свідків, батьків заявниці, її знайомих для встановлення осіб, причетних до цієї події.

У Комітету опору диктатурі також — не коментують. Хоча, за словами Ігоря Очкура, штаб триматиме розслідування справи на контролі.

— Ми активізували процес організації дружин Самооборони. Нещодавно якраз були збори першого структурованого загону, — каже Ігор Очкур.

Голова міської організації політичної партії “УДАР” Наталія Кость припускає, що Наталія Мацьків могла поплатитися за свою громадську позицію, адже серед жінок організації була найактивнішою: приходила на віче біля пам’ятника Романові Шухевичу, до військової частини і багато разів їздила до Києва.

— Ми чекаємо на висновки слідства, — повідомила Наталія Кость.

Наталія Мацьків перебуває у партії “УДАР” з 2012 року. Раніше вона була членом Народного Союзу “Наша Україна”, працювала у дільничних виборчих комісіях.

Про деталі

“Вікна” вже писали про Наталію Мацьків: за твердженням жінки, у 2007 році у неї влучила блискавка. Наталія Мацьків зателефонувала до редакції після того, як  було опублікувано повідомлення про мешканку Калущини, яка дивом вижила після того, як у неї влучила блискавка. Цього разу, за збігом обставин, Наталію Мацьків нібито викрали після повідомлення про 16-річну дівчину, яку викрали і вивезли на Домбровський кар’єр. Оскільки ці два інциденти, фактично, йшли один за одним, то місто “стояло” на вухах.

Але справа має кілька дивних неспівпадінь, які наводять на роздуми. Наприклад, в одному із будинків біля парку, де відбувся інцидент, встановлена камера відеоспостереження, однак, вона не зафіксувала ні самої активістки, ні джипа. Крім того, незрозуміло, чому жінка, яку виштовхали з автомобіля на вул. Коцюбинського, пішла не у напрямку головної вулиці чи людних місць, а — у напрямку міського парку, і при цьому телефонувала не рідним чи у міліцію, а — партійному керівнику, номер телефону якої згадала по пам’яті.

Також чорна фарба на обличчі потерпілої виглядає так, ніби її на обличчя спеціально наносили, а не нашвидкуруч бризкали з балончика.

— Дуже важко шукати чорну кішку у темній кімнаті, особливо, якщо її там немає, — сказав начальник Калуського МВ УМВС Василь Хомин.

Начальник міліції пообіцяв висновки слідства найближчим часом оприлюднити.

 

“Вікна”


10.02.2014 1158 2
Коментарі (2)

doc 2014.02.11, 09:11
Ясний перець, що це провокацiя бандерiвцiв !
txt 2014.02.11, 23:38
Аби твою доньку так "спровокували"! Хоча, певно закон природи тут спрацює і такі як ти множитиь не будуть!
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

670
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1938 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11396 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

337

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1083

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

68
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2950
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4445
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

72
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

324
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664