Рік з Вишиванюком

Рік тому, 26 березня, Михайло Вишиванюк повернувся на посаду голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації після п'ятирічної "помаранчевої" перерви. Як прожили рік з новим-старим головою прикарпатці?

 

Двічі в одну річку

 

Повернення Михайла Васильовича в губернаторське крісло, хоч і стало воно результатом тривалих політичних консультацій та домовленостей, несподіваним не назвеш.

 

Призначенню М. Вишиванюка сприяла низка факторів. По-перше, воно дало можливість президентській владі уникнути конфлікту з громадою й місцевою політичною елітою, як це могло б бути у випадку з ставлеником Партії регіонів чи взагалі «варягом» з іншої області. По-друге, досвід. Михайло Васильович вже очолював область з 1997 до 2005 року. Відповідно, знання Прикарпаття, його проблем і специфіки дозволяло розраховувати на швидке та відносно легке входження в роботу. Третій і не менш важливий чинник - авторитет. Не можна не визнати, що Вишиванюка поважають навіть у таборі опонентів. А особистий рейтинг Михайла Васильовича тримався високим навіть у роки поза владою і, як правило, перевищував показники чинних губернаторів. Усе це дозволило губернатору швидко знайти спільну мову як із бізнес-колами, так і з різними політичними силами.

 

«Весь склад обкому партії...»

 

Ці слова, хоча й були сказані М. Вишиванюком із легкою іронією на адресу членів Ради з питань соціально-економічного розвитку регіону під час її першого засідання, можна екстраполювати й на кадровий склад ОДА.

 

Команда М. Вишиванюка - в основному бійці «старої гвардії», відомі голові ОДА ще з часів попередньої каденції. Єдиний новачок - Руслан Гусак, для якого зміна політичної кон'юнктури обернулася можливістю швидкого кар'єрного зростання. В цілому ж, середній вік обласної владної команди включно з губернатором - 55,1 років.

 

А тому, попри всі переваги управлінського досвіду й політичної ваги, до членів цієї команди протягом років накопичилося й чимало претензій. І тому логічно спитати: а чи можуть люди, сформовані в інших умовах, втілити обіцяні нинішньою владою радикальні реформи? Втім, це питання не менше стосується всієї "вертикалі", яку так активно розбудовує президент.

 

Слід віддати належне губернатору: його кадрова політика не будувалася за критерієм належності претендента на посаду до керівної партії. М. Вишиванюк добре усвідомлює, що політична ситуація в області унеможливлює одноосібне домінування регіоналів. Тому губернатор вдався до кооптації представників різних, а нерідко й начебто несумісних політичних сил. Це особливо помітно на середніх і нижніх щаблях управлінської вертикалі, де фаховість окремого працівника бралася до уваги більше, ніж колір партійного шалика.

 

Це сприяло відносно спокійному правлінню Вишиванюка й перетворенню його кабінету на 3-му поверсі в ОДА на своєрідний інтеграційний центр і переговорний майданчик. Саме тому за рік, що минає, окрім критики з питань відверто політичних, які більше стосуються центральної влади, М. Вишиванюку вдалося уникнути будь-яких серйозних закидів на свою адресу.

 

Стиль ґазди

 

Одним із перших розпоряджень М. Вишиванюк демонтує турнікети на вході до адмінприміщення. Така дія мала засвідчити відкритість нової влади, налаштованість на діалог з громадськістю. Разом з тим для відвідувачів вводиться дрес-код: у короткій спідниці чи в шортах і сандалях на босу ногу в адміністрацію вже не зайдеш. Сувора дисципліна, напівавторитарний режим управління і повний контроль швидко стали нормою для чиновників. Хто не пристосувався - заяву на стіл. Недаремно своєрідним символом першого року Вишиванюка стала мітла, якою губернатор наводить лад в області.

 

«Мете» ж Вишиванюк із розмахом - практично жодна колегія ОДА не обходиться без звільнення особливо «успішних» чиновників. Траплялося навіть, що «вирок» лунав, не очікуючи завершення доповіді звітувача.

 

 

Міцний господарник

 

«Писанкове Прикарпаття» - улюблена метафора М. Вишиванюка, коли йдеться про розвиток області. Втім, до омріяної "писанковості" ще дуже далеко: головне завдання на сьогодні - бодай відновити місцеву економіку після кризи.

 

Варто зауважити, що Михайло Васильович протягом довгих років професійної діяльності здобув імідж сильного господарника, чому сприяв тривалий досвід роботи в сільськогосподарській сфері. Відповідно, якщо для колишнього губернатора Миколи Палійчука пріоритетним був саме розвиток туризму, то новий очільник ОДА сьогодні перевагу надає все-таки сільському господарству. При цьому саме Михайла Вишиванюка можна вважати ініціатором "зеленого туризму" в області десятиліття тому. Та й "Буковель" не в останню чергу завдячує йому своєю появою.

 

Щодо сільського господарства, в області вже збільшено кількість посівних площ і відновлено буряківництво (залучено потужного інвестора). Незабаром, за словами губернатора, на Прикарпаття завезуть 20 тисяч голів великої рогатої худоби з Австралії.

 

Одним із пріоритетів для адміністрації є залучення іноземних інвестицій. Недавно голова ОДА повідомив про домовленості щодо вливання в економіку області коштів на близько 1,5 млрд. у.о. Серйозні надії, попри скепсис опозиції, Вишиванюк пов'язує з анонсованою зимовою Олімпіадою в Карпатах у 2022 році. Однак, поки що вписати область у кошторис "Національних проектів" у розділ "Олімпійська надія 2022" не вдалося.

 

Схоже, в області не залишилося сфери, в якій губернатор не обіцяє змін. 2011 рік оголошено роком технічного переоснащення медицини. Анонсовано проекти з розвитку сільських населених пунктів, зокрема з ремонту доріг і будівництва мостів. Обіцяється створення нових робочих місць. Все це, як каже губернатор, задля перетворення Прикарпаття на "писанку" й виконання президентської програми Віктора Януковича "Україна для людей". Але що з обіцяного буде насправді виконано?

 

Народний депутат України, голова обласної організації Партії регіонів Василь Чуднов, якого вважали чи не головним конкурентом М. Вишиванюка за губернаторське крісло, так оцінив результати першого року влади: «Дуже часто барометром будь-якої оцінки є міський майдан. Чим більше відбувається таких майданів, тим більше це показує, що влада не на місці. У 2010 р., якщо не помиляюся, в області не відбулося жодного майдану, де люди б висловлювали невдоволення місцевою владою. Саме це і є свідченням того, що влада на своєму місці, що вона вчасно і правильно реагує на ті чи інші процеси, які відбуваються в країні й області. Відносно соціально-економічних показників, то, що б не говорили наші опоненти, Вишиванюк вже залишив свій слід у новітній історії Прикарпаття, будучи губернатором у першій каденції. Ніхто нікуди не забере об'єктів, збудованих під його керівництвом, зокрема і тих 300, які йому вдалося здати в експлуатацію протягом 2010 року. І коли хтось там переконує, що це заслуга попередньої влади, яка закладала дані об'єкти, а не М. Вишиванюка, стає зрозумілим, ці люди, мабуть, ще нічого в своєму житті самостійно не збудували. Михайло Васильович, на превеликий жаль, прийняв довгобуди, які вже давно мали б бути зданими в експлуатацію і, повірте, якщо б не ця команда, вони б будувалися ще не один рік. Однак саме його вміння зорганізувати роботу в кризових ситуаціях і дозволило зреалізувати їх вже тепер».

 

Лідер фракції БЮТ в обласній раді Юрій Романюк, який зайняв нішу головного опозиціонера в області, іншої думки. Втім, і він не заперечує певних здобутків. «Всі ці помпезні реляції ОДА стосовно здобутків, покращення, можливо, й спостерігаються місцями, однак насправді слід розуміти, що в 2010 р. ОДА проїдала успадковані від 2009 на 2010 рік кошти, які були заморожені на казначейських рахунках ще від попередньої помаранчевої влади у зв'язку з відсутністю Держбюджету. Вони проїли ці кошти. Безумовно, на цьому фоні вони мали хоча б якесь лице й могли щось показати. Сьогодні ж наступив 2011 рік і в області немає жодної підтвердженої урядом копійки. Що стосується самого губернатора, то, безумовно, в якихось господарських питаннях, у вирішенні добудов і так далі йому вдалося досягти певних позитивів. Хоча є й дуже багато чого провального. Чи буде наш край писанковим у 2011 році? Судячи з реалій сьогодення, картина вимальовується не надто оптимістична. Вона вимірюється тими коштами, які реально надійдуть в область на казначейські рахунки і будуть готові до розподілу. Лише тоді й можна буде вести мову про результати, яких варто очікувати».

 

За підсумками 2010 р., область у рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів опинилася на 5-му місці. І це непоганий результат. Однак у 2009 р. Івано-Франківщина в аналогічному рейтингу лідирувала.

 

Без сумніву, не можна не зважати на залежність ОДА від Кабінету міністрів, який здійснює розподіл бюджетних коштів, і обласної ради, яка розподіляє обласний бюджет на місці. А тому надзвичайно важливими є стосунки як з одними, так і з іншими.

 

 

Поміж двох вогнів

 

М. Вишиванюк засвідчує абсолютну відданість В. Януковичу, постійно захищає його ім'я від нападів політичних опонентів, величає «українським Черчіллем». Не слід забувати й про результат «Партії регіонів» на останніх виборах, внаслідок яких представники партії увійшли чи не в кожну місцеву раду. Дуже сумнівно, що без Вишиванюка під першим номером у виборчому списку такий результат був би можливим. Отже, в політичному сенсі центральна влада навряд чи має підстави для претензій до губернатора.

 

Чи не єдиний вагомий промах Вишиванюка - провал з обранням голови обласної ради. Однак це не так невдача особисто губернатора, як наслідок іміджу Партії регіонів і реакція національно-патріотичних сил на чергову «загрозу». У результаті Вишиванюк опинився в умовах протистояння зі «Свободою», «Батьківщиною», «Нашою Україною», які зуміли створити в облраді більшість і обрати головою ради "свободівця" Олександра Сича.

 

Відносини з О. Сичем губернатор намагається вибудувати на паритетних засадах. Власне, в питаннях господарського характеру і голова ОДА, і голова обласної ради демонструють взаєморозуміння. Водночас, у питаннях політичних обласна рада вже не така лояльна до позиції державної влади, як попередня. Сьогодні рада значно згуртованіша і категоричніша. Попри застороги М. Вишиванюка «не сваритися» з Києвом, бо собі дорожче буде, депутати ухвалили вже не одне звернення з нищівною оцінкою деяких дій влади.

 

Як зазначає Олександр Сич: «Михайло Вишиванюк сьогодні є компромісною фігурою як голова ОДА для Івано-Франківської області. Будучи хорошим управлінцем і одночасно мешканцем області, він розуміє політичний підтекст того, що робиться в області, відчуває світоглядні вподобання мешканців краю. Водночас, він змушений діяти в тій системі державної влади, яка створена після перемоги на президентських виборах В. Януковича, включаючи й світоглядні вподобання цієї влади. Наразі Михайло Васильович доволі гнучко виконує своє призначення... Таким чином, і сила, і слабкість М. Вишиванка полягає в його компромісності. Якщо він перейде межу компромісу й на вимогу Президента чи центральних органів влади дозволить собі якісь жорсткі позиції чи кроки, які суперечитимуть уподобанням мешканців Прикарпаття, він може отримати обструкцію на обласному рівні. І навпаки».

 

Більшості в облраді у Михайла Васильовича на сьогодні немає, хоча це не заважає йому впливати на значну частину депкорусу, а отже, і на рішення.

 

Отже, 2010 рік для Михайла Вишиванюка невдалим назвати не можна. Голова ОДА оптимізував владну вертикаль і започаткував низку перетворень в соціально-економічній сфері. Не випадково, що губернатор потрапив у п'ятірку найвпливовіших регіональних лідерів країни. ОДА намагається переконати громаду у конкретності своїх справ, ефективності та масштабності роботи в побудові «писанкового Прикарпаття». Однак бюджетних коштів не вистачає й прогнози повномасштабного фінансування не надто оптимістичні.

 

Водночас необхідно усвідомлювати й те, що Вишиванюк зразка 2010 року є далеко не тим Вишиванюком, якого ми бачили в період президентства Кучми, особистим другом якого був губернатор. Сьогодні інші реалії й, відповідно, інші можливості. Сьогодні значно важче досягати компромісу й балансувати на політичній розтяжці між Банковою і опозиційною більшістю в облраді. Але перший рік показує, що губернатору це вдається.

 

Ігор ДЕБЕНКО, політолог, ГК


24.03.2011 Ігор Дебенко 1828 10
Коментарі (10)

Хождєнія 2011.03.25, 09:38
місьові в берлогу
Андрій 2011.03.25, 09:48
За рік цей чиновник наобіцяв скільки, що не зможе виконати навіть одне покоління.
Вітер 2011.03.25, 11:17
У Вишиванюкові, коли дивишся на його фізію, стільки злості, що здається, що вона ось-ось лопне. Проявляється характер колишнього наглядача тбрми?!
Таня 2011.03.25, 11:20
Він не був наглядачем. А керував виробництвом - зе різні речі. І злості щось я не помітися, нормальний дядько.
Андрій 2011.03.25, 11:33
Ага, керував він виробництвом :))))))))))) яким???
Я 2011.03.25, 11:40
Андрійку, ти конкретний гавмнноїд.
Андрій 2011.03.25, 11:57
Так - так, а хто ж тоді ті хто вірить у всі ті обіцянки - цяцянки. Легше всього написати "гавноїд" коли сам це це гівно жуєш цілими днями, за роки "такої важкої праці"напевно привикається ;) чи не так???
Міша 2011.03.25, 12:56
Андрійку, ти конкретний гавмнноїд.
fff 2011.03.25, 16:05
Він не Андрійко, він Олежка. Але все йдно - гаммнноїд.
Jozef 2011.03.28, 15:41
Хлопці і дівчата не обзивайтесь гівноїдами бо це нічого не дасть крім погіршення настрою.Мова йде про Михайлика Васильовича,якого навіть на Фіртці деякі сраколизи намагаються відбілити від гівна.І вже такий він і сякий він,але дуже добрий господарник і ґазда.Б р е х н я, бо такого розвішувача лапші я ще не бачив.І ще я не бачив такого сраколиза.Бо лизав і кучмі і лиже януковичу.А останніми днями лиже і одному і другому.Бридко,"станіславський" та наш, мрійнику.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

619
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1805 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1106 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6881 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11336 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

312

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1048

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1094

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1089
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

257
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1061
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

826
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

716
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2922
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18417
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

289
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

333
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

642
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

745