Ірена Карпа: Так чи інакше, перемога буде

 

/data/blog/46648/ad339f622fd22ccfc46e096a4d33baca.jpg

 

"Українська правда. Життя" подає розшифровку розмови Ірини Славінської з письменницею Іреною Карпою з приводу останніх подій.

- Розкажи, що ти тут робиш? Вийшла подихати свіжим повітрям?

 - Косметичні процедури для лиця. Нє, прийшла подивитися обстановку, побути пікселем, побути разом з тими людьми, яким не байдуже. Бо я розумію, що боєць з мене, може, і ніякий, але все-таки, може, вдасться потім власним досвідом заманити сюди побільше хлопців, щоб вони приходили, бо з них краща оборонна сила, ніж з мене.

-  А розкажи, як ти ставишся до того, що з'явився ось такий фронт на вулиці Грушевського? Що взагалі відбулося, і чому ось це більш силове протистояння почалося 19 січня?

- Тому що люди втомилися від бездіяльності. І, насправді, будь-яка армія, яку довго тримати без бою, деградує і, якби ще трошечки взагалі не відбувалося нічого, то все би просто розійшлося саме по собі. Так, ніби розтанув сніг.

А тут якось вдарили морози, ця наша "тройка з бубєнцами" не змогла, як завжди, нічого путнього сказати, і коли сказали, що, окей, лідером протесту є народ, народ собі отримав карт-бланш і, напевно, в кожному з українців з самого початку завжди сиділа ця ідея кинути коктейль Молотова.

І в той же, наприклад, вечір я прийшла сюди подивитися, хто ж ці так звані провокатори. І написала про це відразу, що бачила абсолютно тих самих людей, які стояли перед тим на Майдані - тіточки в дублянках з Євангелієм, дівчата в колготах, медики. Це, знову ж таки, абсолютно той самий народ.

Я не знаю, з чого це все почалося, хто перший кинув у святого "Беркута" камінь, але, так чи інакше, - і це видно зараз, - настрій абсолютно спільний. Єдине - і це провина так званих лідерів чи їх відсутності - що, знову ж таки, не було якогось структурування, одного командування. Бо, наприклад, коли вибігає цей збочений "Беркут"  хапати людей з натовпу, як це було при розстрілі медпункту, то дуже чітко видно, що ніхто не кинувся йому напереріз.

І тут хочеться попросити всіх людей, які мають якусь військову підготовку, аби це, все таки, було дуже правильно сформовано. Тобто я зараз говорю про захист. Звичайно, я ж не можу до екстремізму закликати. Тому я зараз говорю про те, щоби не давали в обіду своїх. Але якщо ці скоти розстрілюють пресу прицільно, розстрілюють медиків і знущаються з людей, і це блюзнірство ще й виставляють... І при цьому ти не можеш поскаржитися в міліцію, ти не можеш піти в суд, поранених з лікарні забирають, добивають.

Ніколи не думала, що доведеться жити за таких умов і, в той же час, я думаю, що кожен з нас зараз по кілька разів на день плаче, коли нас ніхто не бачить, включно з чоловіками.

Особливо, до речі, страждають ті, хто зараз далеко. Наприклад, мій брат, який зараз живе в Німеччині. Люди не можуть опинитися тут за день і при цих от сльозах, співпереживанні, співчутті, треба триматися сильним, спокійним і оптимістичним.

Так чи інакше, перемога буде. Я це відчуваю дуже якось глибоко всередині. І дуже чудово насправді відчувати цю спільність. Ще б якби армію якось на нашу сторону переконати перейти - мені здається, за нами була б перемога. Бо армія зараз якась ні в сих, ні в тих. Тобто і проти народу не хочуть йти - незрозуміло, ким треба бути, щоб виконувати ці накази. Я дуже не хочу, щоб це стало громадянською війною, але, на жаль, зараз на вулиці дуже чітко видно, хто свій, а хто не свій.

- І останнє запитання: вчора, 23 січня, народ на Майдані Незалежності висловив бажання не продовжувати переговори. Але все одно мені абсолютно очевидно, що якийсь переговірний процес, нехай навіть в кулуарах, проводиться. Ти взагалі віриш, що майбутні переговори можуть допомогти? А, якщо ні, то що може допомогти?

-  "Жодних переговорів з терористами", - є такий вислів. Я, мабуть, цитуватиму Джина Шарпа: "З режимом переговорів вести не можна". Тому що, якщо ми бачимо, скільки порушується тут - то яка їм ще різниця, порушать вони ще якусь додаткову умову переговорів, чи нє?

Ці уроди зараз привладні - вони не бояться нікого - ні свого народу, ні влади, ні Бога. Тому шо їм здається, шо велика дупа Путіна буде їм гріти ясним сонцем. І тут потрібен якийсь хитріший план.

Переговори (можна вести – авт.) стосовно тільки того, чи можна їм з собою стілець взяти, коли вони будуть кабінети звільняти, чи, все таки, нехай залишиться, бо, може, на дрова десь піде. Я думаю, що переговори тільки про шось таке.

(текст записали Ганна Власюк і Мар'яна Мазурак)


27.01.2014 1036 4
Коментарі (4)

куку 2014.01.29, 14:06
Ах Ірена!!! Ти наща Руслана!!!
Навка 2014.01.30, 13:04
поки справжні чоловіки ризикують життям, "глядачі на красу" листають плейбой та іншу макулатуру. "рєспєкт", ганчір'яні хлопчики.
Є. Баран 2014.01.30, 15:29
Карпа , а то правда що ти така патріотка, що проміняла українського козака на американського мільйонера, а тепер нас вчиш як Україну любити. Чи як пан баран кажуть ми тобі заздримо?
глядач на красу 2014.01.28, 20:50
мені Карпа більше подобається в на знімках в журналі "плей бой" ніж в цій касці.))
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

633
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11147 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1872
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1769
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2766
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4624

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

379

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1068

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1475

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1342
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1724
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1539
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1248
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

617
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

696
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1887
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2180 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20386
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

365
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

715 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

751
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1100