«ВОЄНІЗАЦІЯ» ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ВЛАДИ

Загострення політичної ситуації завжди провокує владу поставити на перший план не політичну інтригу, а командну схему контролю за ситуацією. Якщо перемагає «чорно-біла» схема протистояння політичних сил, то більш системна з них (та, яка знаходиться у владній позиції) намагається здобути перевагу за рахунок:

 

- мобілізації фінонсових ресурсів;

- комплектації кадрів з особисто відданих людей, бажано організованих за мілітарним принципом плюс таких, що навчені субординації (тобто колишніх військовослужбовців, працівників силових структур тощо);

- збільшення компетенції за рахунок посилення структур безпеки, розвідки та аналітики;

- формування в середовищі опонетів «п’ятої колони» з професійних провокаторів, залежних від компромату або просто куплених осіб;

- розробка форс-мажорних сценаріїв, підготовка «запасних аеродромів» та законспірованих структур, спроможних пережити публічну поразку влади і готувати реванш.

 

В останні місяці Івано-Франківська облдержадміністрація опинилась в ситуації жорсткого протистояння з багатоешелонною опозицією, організованою як у класичні структури інституціонального та неінституціонального типів (партії, громадські організації, родинно-політичні корупційні клани, бізнес-спільноти), так і у мережеві структури сучасного типу (опозиційна інтернет-спільнота політизованих блогерів, гуртки інтелектуалів, спільноти соціальних мереж тощо).

 

Відповідно, влада почала діяти за мілітарними схемами. Очевидно, що такий розвиток подій ще рік тому передбачив голова ІФ ОДА Михайло Вишиванюк, коли у стрункі лави місцевого обласного чиновництва були введені колишні силовики (номінально другою особою в ІФ ОДА став генерал Плав’юк, вихідець з МВС). На чолі місцевої міліції опинилася організаційно сильна фігура – Варцаба.

 

Другою ознакою перспективної воєнизації влади на обласному рівні стало виділення (призначення?) зі всього «сірого фронту» опозиціонерів в якості показово-піарних «реперних опонентів» членів організації «Тризуб», тобто опозиціонерів найбільш відверто воєнізованого типу.

 

Цим підводилася певна мотивація власної мобілізованості: якщо, мовляв, нам протистоять «люди з рушницями», правдиві чи бутафорні – не важливо, які орендують приміщення на лініях аеродромних глісад, – то нам сам Бог велів організовуватися та діяти за армійським принципом.

 

Третя ознака – зняття з підлеглих цивільної недоторканості. Кажуть, що всі чиновники ОДА та райдержадміністрацій підписали заяви на звільнення. До них було доведено «мобілізуючу» інформацію про очікуване 30% скорочення посад в структурах вертикалі державної влади. Таким чином забезпечується армійський принцип негайного зняття з посади людини яка не виконує наказів. Тепер для політичної «фронди» у обласних бюрократів не лишилося жодного маневрового поля.

 

Четвертою ознакою стало призначення у січні-лютому на ключові посади ОДА двох колишніх офіцерів спецслужб, які мають досвід аналітичної роботи. Раніше команда Вишиванюка дозволяла собі обходитись без професійних аналітиків. Ті рідкісні аналітичні документи, які готувались апаратом ОДА раніше, не витримували жодної критики. Це були радше статистичні звіти, аніж справжні аналітичні документи.

 

Відсутність фахової аналітики в її сучасному розумінні успішно компенсувалася особистими вміннями самого голови ІФ ОДА чітко знаходити і ключові мотиви, і ключових фігур обласної політики. Але за останні роки відбулося стрибкоподібне ускладнення «ігрового поля» області. І «заточена» під агропром ОДА вже не встигає надійно «перекривати» усі ділянки та «дуги напруги» невидимого фронту. Навіть за допомогою апарату Партії регіонів, де з аналітикою трошки краще (щоправда, за рахунок київських ресурсів, а не місцевих).

 

Деяким проколам обласної адміністрації можна було без особливого напруження запобігти, якби діям влади передувала якісна аналітична прогнозистика, базована на тому типі інформації, який в пригодницьких книжках називають «агентурним». Як приклади можна привести публічну маніфестацію непокори Вишиванюкові, яку опозиція влаштувала 24 сепня минулого року в Облмуздрамтеатрі  та листопадове обрання О.Сича головою обласної ради.

 

Досі опозиція користувалася «старосвітським» (і, в цілому, «цивільним») стилем роботи керівництва ІФ ОДА. Цей стиль народжувався і шліфувався у 90-их роках і базувався на балансуванні між клановими інтересами. Питання вирішувалися «полюбовно», без надто жорстких засобів впливу, без спротиву опонентів. І вбивство Шкрібляка у 2002 році виглядає чи не єдиною темною плямою на сонячному небі «ери Вишиванюка».

 

До такої патріархальності всі звикли і, в принципі, прийняли правила гри. Зокрема, за нашими даними, опозиція на місцевому рівні в принципі не готова протистояти грамотній роботі владних структур, озброєних сучасними аналітичними і «розвідувальними» технологіями. В опозиційному середовищі поки що немає спеціалістів з цих питань. Але у випадку, якщо влада перейде на «напівмілітарні» методи роботи з опонентами (а це, очевидно, є вимогою часу), такі спеціалісти, без сумніву, знайдуться. За тим принципом, що на усе «хитре» рано чи пізно знайдеться щось з «гвинтом».

 

Тому ризикнемо передбачити, що у 2011 році відбудуться певні якісні зміни в ІФ ОДА, пов’язані зі стильовою та змістовою воєнизацією діяльності чиновницького апарата, який готуватимуть до очікуваних політичних (явних та закулісних) битв наступного року. На відміну від львівської ОДА, де за апаратом адміністрації відчувається ненав’язлива, але тверда присутність технологічного штабу Писарчука, ІФ ОДА не має такого технологічного тилу і, відповідно, повинна спиратись (немов за безсмертними завітами Мао Цзедуна) виключно на власні сили. Тому деякі населенці правого крила Білого Дому час від часу згадують ще одну фразу з цитатника Великого Кормчого: «Гвинтівка народжує владу».

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»


Коментарі (8)

Кук 2011.03.12, 13:31
LOL
Іван 2011.03.12, 14:08
Читав, читав та не втямив думки автора, чи то авторів...
Я 2011.03.12, 14:21
А Аналітична група «Фіртка-Магус» це шо? Чи Х Т О ?
Кака 2011.03.12, 14:59
Іване, не всім дано. Дивися улюблений серіал, або грай в комп'ютерні ігри. Нашо мозги загружати всякою аналітикою??
Іван 2011.03.12, 15:44
Кака Пора покакати бо крім загравання з владою і показати свою компетентність та потрібність місцевому політолімпі нічого нового ви не мовили. ДИВІТЬСЯ СЕРІАЛИ.
ПРАГМАТИК 2011.03.12, 16:09
Людині притаманно прихилятися до сильного. В тому плані мілітаризм завжди мав своїх прихильників. Показово інше. Вишиванюк завжди показував себе людям як такого собі вуйка-аграрія, вайлуватого, простого і хитрого обласного Татка. А тепер він почав міняти імідж. Отож бо. Що, опозиціонери хрінові, догралися? Догопалися-дотанцювалися? А що ще буде!
KOLOMYJA 2011.03.12, 16:26
ДО РЕДАКТОРІВ САЙТУ: бачите, шановні добродії, як важливо підкреслювати жирним головну думку в абзаці! А то "Іван", бідако, в суцільному тексі зашпортавсі і ніц не втямив. Надалі для невтямних іванів робіть виділення,підкреслення, головне пишіть великими літерами як у тій читанці яку івани прочитали передостанньою перед тим як читати "Машину для сексу" і ту жовту книжку, яку тета подарили на профсвято Дня гавновоза.
пыпец 2011.03.13, 16:55
На чолі області тра поставити генерала. Чому не зробили Француза? Тепер би сич не головував у облраді,а бігав би в прокураткру на допити. цивільні негодні керувати відстійником, де щури сруться за останні невкрадені гроші. Корупційники! треба покласти всіх на підлогу: лєжать бояться! Інакше діла не буде.
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6433 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10878 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12149 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5796
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3723
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2955

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

478

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

753

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1051
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

371
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4079
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11614
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6643
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1145
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18039
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

398
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

687
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

808
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

757