Руслан Марцінків про справу Гаркота: "Після апеляції я все скажу..."

 

Нагадаємо, що 9 жовтня 2012 року в Івано-Франківську співробітники прокуратури і Служби безпеки України затримали начальника департаменту архітектури та містобудування Олега Гаркота за хабар розмірі 30 тисяч доларів.

 

Чиновника затримали на вул. Січових Стрільців у центрі Івано-Франківська разом з депутатами міської ради: лідером фракції ВО «Свобода» Романом Онуфріївим та, як тоді говорили в Прокуратурі, "випадковим попутником", підприємцем Володимиром Балагурою. Тоді у місті всі прихильники та представники політичної сили «Свобода» мітингували під стінами обласної СБУ, запевняли, що всі ці події є  не ганебною провокацією та політичним «замовленням».

 

Під час прес-конференції, яку наступного дня скликали Роман Онуфріїв та  Руслан Марцінків, який тоді ще обіймав посаду секретаря Івано-Франківської міської ради (сьогодні народний депутат України) «свободівці» в один голос запевняли, що все це намагання режиму Януковича «задавити Свободу». Згадували і про "руку Москви", переконували в тому, що 30 тисяч доларів "підкинули" міліціонери та інше.

 

"Свобода розцінює такі події виключно, як метод політичного тиску перед майбутніми парламентськими виборами. Такий силовий сценарій має на меті залякати українців напередодні виборів...", - гучно заявляв тоді Роман Онуфріїв. І з цим можна було погодитися, щоправда маючи на увазі, що привід для таких дій влади дали самі підозрювані.

 

"Насамперед хочу сказати, що як вважав, так і вважаю, що сьогодні «Свобода» є кісткою в горлі режиму Януковича. Про це свідчать всі події, які відбуваються по всій Україні. На мою думку, це не перша і не остання така акція правоохоронних органів. Хтось хоче використати цей судовий процес для того, щоб очорнити в першу чергу Всеукраїнське об'єднання «Свобода» і десь прив’язати лідерів «Свободи» до цього процесу. Проте тут є і позитив. Якщо проти нас так борються, значить нас бояться і вважають реальною силою», - коментував рік тому події Руслан Марцінків.

 

І ось вчора закінчився суд над Олегом Гаркотом. Згідно з вироком підсудний, який визнав свою вину, отримав 5 з половиною років позбавлення волі із конфіскацією майна. Також суд позбавив його 9 рангу держпосадовця і права обіймати посади в органах державної влади і місцевого самоврядування впродовж трьох років. Стороні потерпілого Віктору Ломею він зобов'язаний відшкодувати 42 тисячі 362 грн. матеріальної шкоди і 550 тисяч грн. моральної шкоди.

 

Схоже, що сьогодні провідні «свободівці» вже не настільки багатослівні та впевнені у своїй правоті, адже як Руслан Марцінків, так і Роман Онуфріїй (до якого «Фіртка» вже два дні безрезультатно телефонує) відмовляються коментувати вирок суду.

 

«Я не хочу коментувати. Бо для нас це як шоу, а для когось конкретного – це доля людини. До апеляції я не буду коментувати, вже після неї я все скажу», - сказав кореспонденту «Фіртки» Руслан Марцінків.

 

Вирок Олегу Гаркоту прокоментував "Фіртці" і адвокат, який побажав залишитися неназваним: "Вирок не є несподіваним. Судова практика в Україні така, що доведений хабар в 30 тисяч доларів США не може тягнути покарання, що не пов'язане із позбавленням волі, хоча виключення саме за станом здоров'я можливі... Можу відмітити добру роботу адвоката обвинувачуваного в частині того, що йому вдалося "переконати" слідство, прокуратуру і суд в тому, що нібито Олег Гаркот є таким собі "хабарником-одинаком" і вивести з-під удару можливих інших фігурантів. Хоча екстрадиція іншого фігуранта подій - Володимира Колковського, про яку говорять останнім часом, може зламати поточно прийняту слідством та судом версію подій річної давності..."


30.10.2013 797 14
Коментарі (14)

українець 2013.10.30, 13:27
Як на мене вирок цілком справедливий. Чому службовець, який взяв 250 євро має відсидіти два роки, а. Олег Гаркот, який брав тисячами має отримати умовний термін. А каятись потрібно було швидше.
дружбан 2013.10.30, 13:16
правильно хлопці, треба скинутись і порішати. Бо як почне сердега вас здавати..... мало не покажеться
Остап 2013.10.30, 14:08
На національну революцію потрібні ресурси! Правильно зробив Роман, що організував відбір грошей з олігархіфв!
вася 2013.10.30, 14:09
нічого вони не скажуть, будуть сидіти тихо, як миші бо там ще одного "постраждалого" везуть і гаркоту чорну ікру і ломтіки лосося возити, щоб писка не розкрив.
На всіх наплювати 2013.10.30, 14:14
Ви як діти - думаєте щось змінилося,після того як архітектора посадили?Думаєте,хабарі перестануть брати і буде хтось проблемами міста перейматися? Лавочки в дворах будувати і піаритись про це легше ніж відповісти - а хто дозволив вирубати та викорчувати останніми днями дерева вздовж дамби міського озера з боку шкірфірми та готувати площадку до чергового будівництва? Думаєте ніхто хабара не отримав за те,що залишив івано франківців без чергового острівця заповідної природи? Їм на вас глибоко плювати,тому що ви всі достойні бути рогулями.
до Остапа 2013.10.30, 14:24
а національна революція - це відібрати у бідних і щоб багаті стали ще багатшими? Всі відкати, взятки, побори включені в ціну 1 кв. метра і платить простий хлоп, що на заробітках паше, чи жінка, що в Італії дупи старим підтирає. А ти - повний ідіот!
адвокат 2013.10.30, 14:30
А що тепер можуть сказати свободівські псевдопатріоти. А нічого. Хабарі брали-брали сам О. Гаркот це визнав. Суть навіть не в рішенні яке прийняв суд і скільки дав О. Гаркоту. Суть в тому що свободівські "патріоти" злодії і хабарники, які дорвалися до влади обманувши надії простих виборців. Як бачимо вони брали і крали не тільки в Івано-Франківську, але такаж ситуація у всіх областях Західної України де правлять свободівці. Уважно читайте львівські газети про Тягнибока як і чим він з подельниками торгував і травив українських дітей. А що скаже Марцінків після апеляції, а скаже те саме що і після рішення міського суду.Злодіям, хапугам і хабарникам від свободи немає що сказати в своє оправдання. За них усіх скаже суд. А це тільки питання часу. Привезуть Колковського і той розтавить все на свої місця.
Я 2013.10.30, 14:40
чого тільки вартують їх рішення по сланцевому газу, здали "патріотики" інтереси людей
Іван 2013.10.30, 14:52
Ой Боже! Що верзе то бідний непритомний чоловік. Його поведінка це суцільна клоунада. У депутата Верховної Ради України набагато більше засобів до отримання справедливого вирішення будівельних, соціальних, громадських питань а ніж з кувалдою в руках. Просто ганебна поведінка для вибранця народу. Враження таке, що там замість мозочку - КУВАЛДА. Така поведінка і такі коментарі Депутата Верховної Ради України мене як виборця – ображає. Я не ЛОХ!
гість 2013.10.30, 15:08
вони вже показали, як уміють робити революцію, коли кинули на визволення Гаркота з компанією і розгром спецназу пацанів-студентів. А самі стояли і білі рученьки потирали. Революціонери довбані
до всіх 2013.10.30, 18:05
Думаю всім вже зрозуміло що таке Свобода єдине що вони вміють це скандувати "українська" і носити вишиванки.
довбуш 2013.10.30, 18:30
ідем побратими когось попікетуємо, ломом якусь стіну розібємо. гаркота не шкода він своє справедливо отримав. не справедливо інше чому олежко має тагнути гріхи романа.
роман 2013.10.30, 20:02
ой руслана руслане та за тобою плаче буцигарня.прийде часі на тебе. ти не враз будеш недотрогою.бо грошиками твоя свободівська братія змушувала ділитися. совість треба мати якщо міри і мозгів нема. бог тебепокарає ой покарає ...
ПАТРІОТ 2013.10.31, 05:32
Працює правило: "як прийшло - так і пішло". Задумайтесь свободівці над цим. Прийшли голі-босі ПІОНЕРИ - то таким і залишайтесь. А то не встигли попрацювати два роки, а пузо роз'їли, як в старого ГАІшника... Дивіться, бо "народна революція" доведе вас до буцигарної дієти. І будете знов голі-босі, але вже ПЕНСІОНЕРИ... ДУМАЙТЕ, ЧИТАЙТЕ. І ЧУЖОГО НАУЧАЙТЕ...
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

951
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11580 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

2057
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1930
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2925
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4867

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

607

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1219

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1726

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1469
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1860
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1704
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8933
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

763
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

842
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

2028
21.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20523
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

505
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

556 2
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

855 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

894