Туристичне Яремче ризкує залишитися без зв’язку, без спілкування, без туристів…

 

 

Як розповідала раніше «Фіртка», міська рада Яремче ще на початку жовтня прийняла рішення про розірвання договорів з операторами мобільного зв’язку та припинення роботи базових станцій мобільного зв’язку, що розташовані на території міста поблизу лікарні.

 

Нагадаємо, таке рішення було прийняте під тиском ініціативної групи мешканців будинків, що знаходяться неподалік базових станцій. Мешканці скаржилися на нібито погане самопочуття, яке на їх думку було спричинене дією сигналу, що подають базові станції.

 

Санепідемстанція, провівши необхідні дослідження на місці розміщення базових станцій та прилеглій території, не виявила жодних порушень в їх роботі та негативного впливу на здоров’я населення, такий висновок контролюючого органу не задовольнив обурених мешканців. Результатом стало вже згадане рішення міської ради.

 

Це рішення могло б стати довгоочікуваною крапкою «мобільної епопеї» у Яремче, якби не той факт, що з припиненням роботи базових станцій мобільного сигналу курортна перлина Прикарпаття може залишитися без зв’язку.

 

Редакція «Фіртки» звернулася до мобільного оператора «Київстар», послугами якого користується близько 80% жителів Яремче та значна кількість туристів, щоб зрозуміти, що буде зі зв’язком у місті, якщо базові станції таки вимкнуть, нажаль, у компанії підтвердили наші найпесимістичніші прогнози.

 

«Яремче –  місто, що розташоване в гірській улоговині. Базова станція, яку місцева влада бачить як альтернативу центральній базовій станції, розміщення на горі Маковиця та не має технічної можливості забезпечувати сигнал у центральній частині міста. Для забезпечення мобільним зв’язком Яремче необхідно, щоб базова станція-ретранслятор знаходилася в межах цієї улоговини, тобто фактично в центрі міста, – розповіла спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та пресою компанії «Київстар» Анастасія Рибицька, - Вимкнення діючої базової станції призведе до повної  втрати сигналу, і як результат – відсутності зв’язку в центральній частині міста, поблизу залізничного вокзалу, сувенірного базару та основній автомагістралі. Люди в один момент втратять зв’язок зі світом та один з одним. «Київстар» не може залишити громаду Яремче без мобільного зв’язку, тому ми спільно плануємо шукати компромісне рішення щодо розміщення базової станції, яке відповідатиме інтересам яремчан. Одним із варіантів є надання міськрадою, альтернативного місця для перенесення діючої станції до моменту її вимкнення. Із цією метою міськрадою була створена робоча група, однак, наразі питання надання нового місця для базової станції так і не вирішено».

 

Фактично можна говорити про те, що у  випадку вимкнення діючої центральної базової станції та відсутності альтернативного місця для її перенесення, яке повинна запропонувати робоча група Яремчанської міської ради, жителі Яремче можуть залишити мобільні телефони вдома та повинні бути готовими до того, що не матимуть можливості зателефонувати дітям та рідним, поцікавитися станом здоров’я хворих, привітати зі святом близьких, прийняти замовлення від клієнтів, чи терміново зв’язатися з рятувальними службами, коли кожна секунда на вагу золота.

 

І навіть якщо з часом місцеві жителі якось почнуть зв’язуватися за допомогою стаціонарних телефонів чи таксофонів, то як бути туристам, більшість яких звикла бути завжди на зв’язку, коли приїхавши у Яремче на відпочинок будуть «поза зоною досяжності»? Та й готелі, турбази, зелені садиби, туристичні об’єкти ризикують втратити багатьох туристів, позаяк в довідниках та на сторінках в інтернеті подані саме мобільні телефони туристичних закладів…  

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Зв’язкова війна у Яремче триває. Мер шукає місце для перенесення станцій мобільного зв'язку


29.10.2013 685 22
Коментарі (22)

Мирон 2013.10.29, 13:22
Ну і хто їм винен... !
Дримбограй 2013.10.29, 13:06
Ачо... прикольно - назад, к камяний вік!!!!
Енштейн 2013.10.29, 15:30
Народ просто не вчить в школі фізики. Система мобільного зв’язку побудована так, щоб максимально знизити потужність телефону, який постійно «вимірює» силу сигналу від базової станції і, якщо мобільна вишка знаходиться поруч , тобто потужність сигналу хороша, то телефон під час виклику автоматично знижує випромінювання свого передавача до мінімального рівня. Якщо ж станція знаходиться далеко, то телефон вмикає передавач на максимальну потужність, і тоді його випромінювання може сягнути 200 мкВт/кв.см – тобто в 80 разів вище за санітарну норму.
мобілка 2013.10.29, 16:49
"Анастасія Рибицька, - Вимкнення діючої базової станції призведе до повної втрати сигналу" - НАПРАВДУ ЦЬОЦЮ ? А як тоді ваш київстар працював в яремчі коли ще не було вишки коло лікарні, а тільки на маковиці ? Такі "компетентні спеціалісти" тільки псують репутацію компанії, тому люди їм і не вірять.
Вуйко Йван 2013.10.29, 17:30
А як кумові зодзенькати.... По трембіті
доктор 2013.10.29, 19:34
Станції моб. звязку та мобільні телефони крайнє негативно впливають на здоровя людини;в 3 рази збільшились лухлини головного мозку,слюних залоз,35% молодих сімей бездітні,бо вплив на репродуктивну функцію людини, вплив на психіку тощо.Молодці яремчанці.
докторови 2013.10.29, 19:49
станції впливають меньше як телефон біля вуха. от телефон своїм випромінюванням мозги гріє конкретно. починати тре з власного телефону коло вуха.
фацет з гальорки 2013.10.30, 08:54
хточь знає де в Яремче є таксофони???
санітарка 2013.10.30, 06:45
Справа навіть не в тому, що вишка київстару розташована на тереторії лікарні, а в тому, як вона там розташована. Просто жах! Проектанта даної вишки на мило! Окремі антени дивляться прямо у вікна! верхніх поверхів лікарні! Персоналу лікарні, за ці роки, вже мають очі світитися по ночах. Лікарі, або переносіть ті вишки, або переносіть лікарню, бо ті вишки переносять вас на цвинтер по одному!
Ігор 2013.10.30, 13:38
Ну та, вже, ви що хочете,щоб наше Яремче і далі залишалось селом, де щоб подзвонити комусь треба ловити мережу?? та то взагалі...я підтримую ідею,щоб ставили вишку, бо інакше за шо ми Київстару гроші платимо!!! хай будують, підвищують якість.....
touristos 2013.10.30, 14:06
Яремче - очень красивый город. Отдыхал в нем. Но вот у меня вопрос как будет позвонить домой, или встретится друзьями? Если без связи так туда будет меньше людей ехать, если есть другие города с хорошой связью. А это ущерб бизнесу.
Олена 2013.10.30, 14:04
Дуже хочу побачити як місцеві жителі віднесуться до того,що після відсутності мобільного зв"язку в іхніх краях зникнуть і всі туристи!Тоді вони будуть просити повернути їм мобільне покриття!
Соломка 2013.10.30, 14:07
А як же екстренні випадки, коли стаціонарного телефона немає під рукою, а потрібно викликати швидку чи МНС???!! Про цю небезпеку Яремчанська міської рада не подумала !
Анастасія 2013.10.30, 14:20
Я думаю мало людей захочуть відпочивати у місті, у якому немає можливості подзвонити рідним, друзям, зв'язатись з міліцією, швидкою чи МНС. Я б не наважилась на такий відпочинок, з відривом від цивілізації. Є безліч інших місць відпочинку, де дбають про туристів і створюють їм комфортні умови проживання, що беззаперечно включає в себе якісний мобільний зв'язок.
Наталя 2013.10.30, 16:39
Вітаємо, Яремче!!!Тепер будемо зв"язуватися за допомогою листів або стаціонарних телефонів,в кращому випадку!Перед тим, як демонтовувати станцію, треба було придумати, куди її перенести... а зараз шановна громадо Яремче, яка так боролася за демонтаж станції, міська радо, дуже сподіваємося, що вас, як нікого, торкнеться проблема із зв"язком, особливо, коли ви захочете поспілкуватися з рідними!
Татті 2013.10.30, 17:10
Я в шоці, неможливо нікуди подзвонити? Хто був проти??? тут живу і вперше чую. Це жах, стільки всього втрачено і по роботі і особисті зв"язки!!! Поверніть!!!!
Турист 2013.10.30, 18:06
Луди добрі схаменіться, туристи їхали та будуть їхати не піддавайтесь на провокації компаній об'єднайтесь і доведіть свою незалежність, або впротивному разі прийдуть до хати і все будуть забирати і погрожувати відключенням зв'язку.
Сидір Ковпак 2013.10.30, 22:16
Файно, файно. Зв'язок зовсім не зникне, але шукати гірку для передачі смски таки треба буде. Туристам це точно не сподобається. А МНС можна буде викликати старим способом - в рейку :) Але, може, місто й оператори схаменуться?
Ігорко 2013.10.31, 01:18
нашо нам туристи?... здоров'я ініціативної групи перш за все... нах телефон звоним в рельсу. PS коли вже повиздихують ідіоти?
Баба Параска 2013.10.31, 08:08
Фсьо приіхали, ніц не дзенькає. То фсьо той рагуль меценас Ільчук Любомир http://www.unba.org.ua/erau/42325/?print=Y голова ініціативноі групи. Мудило вухате. Із-за него всі теперка в дупі. Курвий син в самого стацірнарний телефон є, а всі гінші мають трембітати
Наталя 2013.10.31, 15:16
По-перше, звертаюсь до "Туриста", а скажіть, будьте добрі, а туристів ми будемо на вокзалі, чи на автовокзалі ловити??? їм як з нами зв"язуватися??? По-друге, до міського голови і всієї цієї ""РАДИ"", як можна було відрізати зв"язок, не маючи альтернативного рішення??? ЦЕ ви так дбаєте про своє місто??? Просто сором!!! Такого ніде в світі нема... а далі що? інтернет відключите всьому місту??
Турист 2013.11.01, 22:10
Альтернатива знайшлась лайф і туристи будуть не ганяйте вітер. На рахунок захворювань не жартуйте тому що вони приходять зненацька.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

763
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

589
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1658
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2969
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2440
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2423

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

469

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

584

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1443

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1514
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

547
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

406
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

783
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

169
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

277
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26910
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

741
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

300
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

302
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

626
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

984 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

827