Хто залишив Прикарпаття без риби або Про "подвиги" рибоохорони

 

/data/blog/42401/240ddb9739e47b1898de7aa2969f1a78.jpg

фото: vkurse.ua

 

 

Минулого тижня під час засідання колегії Івано-Франківської обласної державної адміністрації присутні мали заслухати звіт начальника управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в області щодо розвитку рибного господарства та забезпечення населення живою рибою Володимира Викалюка.

 

Проте, сам начальник на колегію не з’явився, оскільки перебуває у відпустці. Натомість, підсумки роботи управління підбив заступник голови ОДА Василь Брус.

 

За словами Василя Бруса рибне господарство на Прикарпатті не розвивається, а начальника управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства жодним чином не намагається вплинути на ситуацію та не виконує свої прямі обов’язки.

 

Неабиякий ажіотаж викликав виступ  голови ВО “Голос” Ростислав Гудзінський та громадського діяча, журналіста Руслана Коцаби, які наводили факти корупції у роботі рибінспекторів.

 

Зважаючи на такий стан речей, голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк заявив, що розгляне питання доцільності перебування на займаній посаді Володимира Викалюка.

 

«Фіртка» вирішила розібратися у ситуації та з’ясувати, що ж сьогодні відбувається у рибному господарстві Прикарпаття.

 

Як розповідає Ростислав Гудзінський, після призначення новим начальником Управління охорони, використання, відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Івано-Франківській області Володимира Викалюка було проведено конкурс на заміщення вакантних посад рибінспекторів. Згідно з його результатами, деякі працівники були незаконно скорочені. Крім того, ряд інспекторів написати заяви на звільнення через тиск з боку керівництва.

 

Як результат, кваліфіковані працівники сьогодні стоять на обліку біржі праці. А Івано-Франківськдержрибоохорона укомплектувалась людьми, які не володіють теоретичними знаннями і практичними навиками необхідними інспекторам рибоохорони

 

"Під керівництвом начальника даної структури, державного службовця 9-го рангу Викалюка В.Б. 19.12.2012 р і 12.04.2013р. проводились іспити кандидатів на заміщення вакантних посад службовців з метою залучення на державну службу висококваліфікованих спеціалістів. В результаті проведення конкурсу - попередній начальник Стефурак І.Я. та інспектори рибоохорони: Талько В.М., Колодрибський В.І., Почерева М.М., Лопацький Н.Л. були незаконно скорочені.

 

Після проведеного "іспиту",  на ряд інспекторів,  які успішно пройшли конкурс, новим начальником Викалюком В.Б. та його заступником Жовніровичем В.М., був вчинений морально-психологічний тиск, методом шантажу, який змусив рибінспекторів Сердюка А. Л., Думича М.С.,Бірюкова О.Ю., та водія Бірюкова Ю.М. написати заяви на звільнення за згодою сторін. 20-го травня по тій же причині був звільнений, уже призначений на посаду рибінспектора, Клід В.В.

 

Всі вище названі працівники на даний час перебувають на обліку біржі праці, і їм виплачується з державного бюджету допомога як безробітним. Хоча кожний із звільнених має вищу освіту і багаторічний стаж роботи в органах рибоохорони.       

 

Натомість, на відбірний конкурс, були допущені громадяни по принципу кумівства та протекції, по особистій вказівці начальника Викалюка. Дані особи не відповідають вимогам, які висувались до посад: без відповідної освіти (юридичного або біологічного напрямку з кваліфікацією магістра або спеціаліста), без стажу роботи в природоохоронних органах (не менше 3-х років). Іспит проводився формально:конкурсанти переписували готові відповіді", - констатує  Ростислав Гудзінський.   

 

Згідно з інформацією, яку надав  "Фіртці" пан  Гудзінський, ситуація з поширенням браконьєрства набуває загрозливих масштабів під час  періоду нересту риби.

 

Зокрема, браконьєри масово ринули на водойми із забороненими знаряддями лову, а з басейну річок незаконно вивозять гравій.

 

«Такі факти спостерігаються в білий день на річці Бистриця в м. Івано-Франківську в районі "дванадцятиетажки", в районі сіл Вовчинці і Ямниця, в районі злиття двох річок Бистриць;  Бурштинському водосховищі: на скидних каналах в районі с. Дем’янів та на самому водосховищі.

 

Також, в руслах річок Бистриця-Надвірнянська та Бистриця-Солотвинська в районі сіл : Черніів та Клузів проводиться несанкціоновані господарські роботи: вибірка піщано - гравійної суміші, що призводить до знищення нерестовищ. На що за словами Реакція рибоохорони відсутня", - каже громадський активіст.

 

/data/blog/42401/fa2a63370fdbf640f54e31bbe043524f.jpg

 

Як переконує Ростислав Гудзінський, ним зафіксонвано ще факт, коли посвідчення громадських інспекторів рибоохорони особам, на яких в попередніх роках складались протоколи за грубе порушення правил рибальства (вилов риби сітко-снастевими знаряддями лову), і які являються діючими браконьєрами.

 

"Нам відомо два таких факти видачі посвідчень громадянам Гаврилишину В. жителю села Користовичі Галицького району і Скобелю І. жителю міста Галича. Дані офіційні документи, явно видавались начальником управління Викалюком В.Б. з ціллю укриття їхньої злочинної діяльності", - додає Ростислав Гудзінський.   

 

Більше того, в зв’язку з відсутністю у новоприйнятих інспекторів рибоохорони необхідних елементарних юридичних знань, не знання законодавчої бази, протоколи про порушення Правил рибальства оформлюються з грубим порушеннями КУпАП.

 

«У разі складання протоколу, інспектора в протоколі вписують дані порушника і застосовуючи морально-психологічний тиск, а в деяких випадках і фізичний, "пропонують" йому дати письмові пояснення під диктовку рибінспектора (на що, вказують стандартні "пояснення" порушників),після чого "пропонують" розписатися в незаповнених графах протоколу, акті вилучення, опис оцінці і оцінці завданих збитків,"пояснюючи" порушнику, що ця процедура займе "дуже багато часу". В зв’язку з своєю безграмотністю, ці протоколи дописуються на робочому місці під диктовку юриста. Копія протоколу порушнику який складений на нього  не видається. Копія одного такого протоколу, який випадково попав до нас додається.

 

/data/blog/42401/54207813f7b6e1bf48900abb6cb7cf45.jpg

 

/data/blog/42401/7b02d81c696213cc2c8c27460c726e12.jpg

Для того, щоб створити видимість роботи, інспектори складають ще й фіктивні протоколи.

 

"Рибінспектора рибоохорони для того, щоб складалось враження ефективності їхньої діяльності, входять з браконьєрами в злочинний зговір і по чергово, по домовленості, складають протоколи " на дому",на незначні порушення. Особливо ця практика поширена в період нересту форелі на гірських річках і в період заборони вилову риби на зимувальних ямах. Щоб не проводити рибоохоронну роботу на віддалених районах, затримують "постійних" порушників на скидному каналі Бурштинського водосховища ( як правило людей депресивних,без постійного місця роботи, які живуть за рахунок дрібного браконьєрства, штрафи вони не платять, хоча за рік на них складають по 5-7 протоколів), і по домовленості складають протоколи про нібито їх находження в зовсім другому місці(кілометрів за 100), і на порушення яке вони не скоювали. Нам відомо про два таких факти, в період нересту форелі на громадян Слюсара і Білоцького складені інспектором Чорненьким Р.С. Мають місце масові порушення чинного законодавства  під час виписки квитанцій про оплату штрафу на місці, виписуються постанови на оплату штрафу на своїх знайомих і самі за свій кошт оплачують їх», - зауважує пан Ростислав.

 

За його словами, дійшло вже до того, що рибінсектори  перепродують вилучене рибальське спорядження та свої списані човни. 

 

"Зі складу, де зберігаються вилучені знаряддя лову (електровудки, сітки, човни, предмети і обладнання які використовувались при порушенні Правил Рибальства), створений підпільний " магазин" для браконьєрів, де незаконно за гроші, або " могоричі",збуваються вилучені предмети, натомість підставляються знаряддя лову , особливо човни, які прийшли в негідність, із особистих запасів інспекторів", - каже Ростислав Гудзінський.

 

Всі ці факти громадський активіст надіслав у правоохоронні органи, проте досі жодної відповіді не отримав.

 

З приводу вищеперерахованих порушень кореспондент «Фіртки» поспілкувався також безпосередньо із  Володимиром Викалюком, який наразі залишається на своїй посаді.

 

Чиновник запевняє, що інформація яку надав Ростислава Гудзінського не відповідає дійсності і він з цього приводу подасть позовну заяву до суду.

 

 «Цього року інспекторський склад складає 6-7 чоловік, у минулому їх налічувалося 11. Проте за 9,5 місяців 2013 результати нашої роботи покращилися майже вдвічі. Це чудово видно у порівняльній таблиці.

 

/data/blog/42401/ff899f08a718084218bc5805b1fe8a4c.jpg

 

Що ж стосується виступу Ростислава Гудзінського, то ми подаватимемо позовну заяву проти цього чоловіка до суду. Нас цього року вже двічі перевіряла прокуратура і порушення вона виявила якраз у роботі працівників, які звільнилися», - наголошує начальник рибоохорони.

 

Він запевняє, що вивіз гравію у області контролюється, а вилучені незаконні знаряддя лову ніхто не перепродує, - їх знищують.

 

«Нам закидали, що ми не контролюємо незаконний вивіз гравійної суміші. Так, якщо у минулому році з цього приводу було проведено тільки 5 перевірок, то вже у поточному році ми провели їх 41 і дві справи передані у правоохоронні органи.

Що ж стосується заборонених знарядь лову, то ми їх реєструємо, потім вони знищуються у нас на складі в присутності податкової, виконавчої служби та екологічної інспекції. На даний момент у нас вилучено більше 3 тисяч метрів браконьєрських сіток", - розповідає Володимир Викалюк.

 

Далі йдемо до того, що пан Гудзінський заявляв, що інспектор Чорненький перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння загубив протокол.

 

«Я з впевненістю можу сказати, що цей інспектор не вживає алкоголю, більше того, він теж звернеться до суду з вимогою спростувати цю інформацію. Сам протокол був виданий ще при минулому начальнику управління 11 вересня 2012 року, ми всі протоколи обліковуємо у журналі, а 29 жовтня 2012 року – він знищений по відповідному акту. А я працюю з 2 листопада 2012 року», - роз’яснює цю ситуацію  пан Викалюк.

 

Що ж стосується питання зменшення ставків – це не компетенція рибоохорони. Право на оренду можуть забрати тільки місцеві органи влади. Проте, Володимиром Викалюком не заперечує, що стан ставків дуже запущений і у цій сфері останніх 10 років взагалі нічого не робилося.

 

«Органи рибоохорони згідно із законодавством України не беруть безпосередньої участі в процесі передачі в оренду та вилучення з оренди водойм. Зараз щоб привести став до нормального вигляду потрібно витратити 15-20 тисяч гривень. Люди понабирали великі об’єми, а чистити не мають за що. Крім того, вони не завжди використовують їх за призначенням та не займаються риборозведенням. Ми виявляємо порушення в орендарів і тоді передаємо інформацію про них у органи місцевого самоврядування», - пояснює начальник рибоохорони

 

Як розповів Володимир Викалюк з 1 липня 2013 року набув чинності закон «Про аквакультуру». Відповідно до цього закону, якщо орендар не виконуватиме показники щодо зарибнення та вилову, то у кінці року автоматично буде розриватися контракт з орендарем.

 

У підсумку розмови пан Викалюк наголосив, що браконьєри були у всі часи, але люди повинні самі розуміти до чого можуть привести їх дії.

 

«Сьогодні на місце одного браконьєра приходить інший. Люди втратили культуру рибальства, ними заволоділо наживи. Вони навіть не пробують уявити до яких наслідків можу привести такі дії. Ми проводимо активну роботу з населенням щодо правил рибальства і сподіваємося, що люди все зрозуміють».

 

Підбив підсумки ситуації, що склалася Руслан Коцаба, який свого часу очолював обласну держрибінспекцію. Він переконаний, що сьогодні основна загроза для риби не браконьєр, а корумпований чиновник.

 

«Я працював майже шість років і таких питань не виникало. Робота це невдячна, адже тобі кожного дня пропонують хабар і це дуже принижує. І коли я прийшов туди працювати, то для мене це був шок. У нас сьогодні немає проблеми з браконьєрством, бо немає риби. Ми впустили момент і сьогодні виросло ціле покоління, яке навіть не розуміє, що ловити сіткою заборонено. Треба сьогодні дуже багато людям пояснювати.

 

А масштаби браконьєрства того настільки великі тому, що :

А) є нелегальні канали збуту для риби

Б) немає серйозного покарання за заборонені знаряддя лову

В) незалежний контроль за забороненими для вилову риби місцями.

 

Браконьєрство існувало у всі часи, але була культура її лову і це все регулювалося якимось моральним кодексом. Тепер інакше – коли відсутній оперативний контроль за ринками області, будь-який браконьєр, який зловив центнер риби немає проблеми з її збутом. Це найбільше, що стимулює браконьєрство.  Те, що існує браконьєрство – це не основна біда для риби, основна біда – корумпований чиновник, який кришує, дозволяє та стимулює порушувати правила лову", - вважає Руслан Коцаба.

 

Ось так, поки одні звинувачують один одного та шукають виправданння, з водойм Прикарпаття браконьєри продовжують виловлюють рибу сотнями кілограм. Можливо, і справді варто нарешті кожному почати з себе...

 

Лілія Горковенко


01.11.2013 Лілія Горковенко 1699 26
Коментарі (26)

Atlz 2014.03.13, 22:05
Ростік, ти забув як сам брав хабарі будучи на керівних посадах в УМ МВС. Всі ви діючі та ще ті хабарники. Просто кожен під себе гребе, і ставить тих хто буде жопу тому чи іншому лизати. А ти тут уже мудрий зробився, і ніби зараз хабарів не береш, навіть не повірю.
Ростислав Гудзінський 2013.11.01, 15:37
Цікаво буде зустрітися з п.Володимиром Викалюком в суді, можливо хоч там зацікавляться його діяльністю та порушать кримінальну справу. Представники ВО "Голос" фахово підходять до проведення журналістських розслідувань і без документальних підтверджень нічого не публікуємо. А в суд цей чиновник як би мав підстави міг подати ще в червні, коли ми вперше оприлюднили дані про корупцію в структурі рибохорони в ЗМІ зокрема у газеті "Голос народу Івано -Франківщини" та інформ. порталі Голос-інфо. Але тоді він цього робити не став, тепер же під загрозою його посада, от і почав шукати шляхи як уникнути відповідальності.
сашко 2013.11.01, 17:50
Жах! Це написав сам Гудзинський? А людською мовою можна було? Цю х...ню осилить лише напряму причетний до теми читач - аби поплюватись.
макс 2013.11.01, 23:11
Все ясно,"вінуваті попереднікі".
штріх 2013.11.01, 23:34
Як рибінспектор і не п"є? Поідьте в Бурштин на канал,там п"яний в драбадан,рибінспектор "Серега"вимагає 50грн з рибаків за право порибачити.Портрет рибінспектора:неохайне,небрите,п"яне чмо.
петро 2013.11.02, 11:02
Інтересно а звідки взявся цей начальник,при якому так різко виросли показники,часом не з Донецька?
сашко 2013.11.02, 20:11
Ура,ура товариші!!! В рибінспекціі відбулося "покращення" в два,нє в три рази!Слава начальнику!
гість 2013.11.02, 21:43
може після Викалюка знову Руслана на посаду начальника призначать, йому ж так образливо брати хабарі.....
Руслан Коцаба 2013.11.02, 22:34
Я не планую повертатися до роботи у облдержрибінспекцію. Крапка. Хоч дуже ціную той 5-тирічний досвід, коли її очолював і часто з приємністю згадую ту команду фахівців, яких я тоді зібрав і навчив, - старався навчити того, що знав і вмів сам! І від них багато навчився. Повірте, то невдячна і нервова робота - недоспані ночі, - бо на рейдах, відсутність вихідних і спілкування з родиною, - бо на рейдах і вічно в болоті камуфляжна форма - бо на рейдах... Я щодня штрафував порушників, оформляв і відправляв до районних судів області сотні матеріалів по криміналу на браконьєрів, ми щороку вилучали приблизно по два десятки електровудочок... Пролобіював і зробив пристойний ремонт офісу в центрі міста, знайшов можливість для закупівлі комп'ютерів, нових сучасних човнів та моторів. І при цьому я НІКОЛИ не брав хабар! Але ніхто того не оцінив, тому ще раз підтверджую, що двічі річка тим самим руслом не тече. Шукайте іншого такого придурка-ентузіаста...
рибак 2013.11.03, 08:05
Зразу видно,що цей начальник Викалюк,БРЕХУН!Хоче громадськості очі замилити якимись казковими показниками на папері, які виросли в два рази.А тим часом, куди не вийдеш на водойму- браконьєри,бракуші,браки,бракушня.Правильно говорять не стало в оласті рибінспекціі!Геть БРЕХУНІВ і АЛКАШІВ з рибінспекціі!!!!!!!!1
сашко 2013.11.03, 13:37
От непоганий ніби хлопець Руслан Коцаба. Ще трохи б скромності та міри, і був би просто молодець. А так виникає бажання замовити йому в ковалів медаль, кілограмів на 10 - за найвищі досягнення в усіх галузях)
Відеофакт 2013.11.03, 13:52
http://www.youtube.com/watch?v=iPctWPg94Go
Степан 2013.11.03, 23:52
Хто сказав, що Коцаба хабарі не брав??? Знаю не з чуток що він ще був той хабарник, і брав не мало.
1 2013.11.04, 00:06
Ростиславе Годзінський, може ви і дипломи попередніх інспекторів виставите в інтернет, а то дуже вже цікаво які такі ВИЩІ заклади закінчили Думич, Бірюков і Клід???
До Степана 2013.11.04, 08:04
Степане, є така Божа Заповідь - Не свідчи неправдиво. Якщо збрехав, то на пів-мінінгіта, або аденому простати вже заробив!))) шануйся!
Молодик 2013.11.04, 09:00
Ох, полетить голова Викалюка!!!
Василь 2013.11.04, 09:13
З якого часу Родзінський (бувший мєнт) це слово народу, що "тато"скаже, то він і крякає
ДО ВІДЕОФАКТ 2013.11.04, 16:35
ДО ВІДЕОФАКТ А "факт" де? Видно тільки, що одне слабе булькає, а інше гривою киває. А "мєнт" - вони бувшими не бувають, як у анекдоті: "У тебе донька - курва. Та нема у мене доньки. А ти доведи це тим сотням людей, кому я це розказав". Дали вказівку - ФАС, от воно і бреше.
GG 2013.11.05, 13:11
З Коцаби такий рибак як і журналіст а ще скоро буде у Саєва першим заступником УМВС в області там також треба мати маразматиків. От клоун.
Я 2013.11.06, 06:47
Як хто залишив нас без риби ВАСИЛЬ БРУС і ІВАН АНДРІЇШИН які зобов"язані в цій галузі тримати руку на пульсі а вони спирають один на одного тай маємо те що маємо.
ПІПА 2013.11.06, 06:55
Який Андріїшин та він ходить як тіло без душі він сам собі ради дати не може а ви хочете щоб він щось зробив у рибному господарстві. Йван лиш дивиться де можна випити сто грам щось файного зїсти тай собі так легонько походжує по ОДА. Зайдіть у кабінети сільського господарства подивіться і всьо вам стане ясно вуйки вуйками.А зам його від ранку до вечора бухий ходить як алкаш останній і розказує що йому пофіг бо він уже на пенсії.
біба 2013.11.07, 00:23
Н...уй гнати пердунів старих,собі раду дати не можуть!!!!Яке рибне господарство,про що мова??!!Пенсіонери повинні сидіти і бухати на пенсії,а не е....ти мозги своїм старческим маразмом людям які дійсно працюють!!!)))Іван Х..й від пальця відрізнити вже скоро не зможе,не те що коропа від карася, нафік, стосуеться всіх дорогу молодому поколінню!!!!
рибацюга 2013.11.08, 11:22
до речі,чому ні один з журналістів не проведе своє незалежне розслідування.а саме про риболовлю на каналі,що в бурштині.сюжет вийде просто на кшталт хорошого заряду динаміту.в сенсі "криштально чистих" рук рибінспекторів.мене наприклад дуже гніває той факт,що на каналі вже стільки поколінь ловить рибу,я маю на увазі любительську рибалку,про "косарів","сіткарів",мова не йде- це не рибалки,а як то кажуть віз і далі там.я не можу зрозуміти яку шкоду наношу я ,коли ловлю рибу однією вудочкою?і коли приходить рибінспеція і починає мене лякати штрафом і зводить все до банальних колись 20 грн а зараз 35 грн,хочеться деколи дати по пиці.загородіть той канал високим парканом і все.особливо мені подобаються дідусі років по 70,котрі чітко показують напрямок інспекторам.і взагалі в мене таке питання на яке не можу ніде знайти відповіді,яким чином обвідний канал відноситься до рибохорони ну і водосховище.на скільки мені відомо тец не державне підприємство.
Олег 2013.11.08, 13:39
Коцаба мабудь дуже хоче повернутися - не брати хабарів?
Ростислав Гудзінський 2013.12.05, 20:34
От і минув місяць, ні пан Викалюк ні п. Чорненький до суду не подали, думаю бояться, тому, що знають в суді вилізуть факти, які можуть підвести їх під кримінал.
федя 2014.03.13, 22:01
Ростік, ти забув як сам брав хабарі будучи на керівних посадах в УМ МВС. Всі ви діючі та ще ті хабарники. Просто кожен під себе гребе, і ставить тих хто буде жопу тому чи іншому лизати. А ти тут уже мудрий зробився, і ніби зараз хабарів не береш, навіть не повірю.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1925
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1840
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1840
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5422 44
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1491

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

713

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

965

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1748
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10230
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26116
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10162 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

140
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

235
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1259
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

858