Франківськ?! А що там цікавого?

Мета даних роздумів - спонукати небайдужих людей до формування Івано-Франківська як туристичного міста.

 

Що таке туризм та турист для Івано-Франківська? І що таке Франківськ для туриста? Наразі ці двоє перетинаються мало, а якщо й зустрічаються – то ненадовго та не залишаючи помітного сліду один для одного (місто не тратить багато часу та грошей для принади зайд; турист, відповідно, не тратить своїх грошей та часу).

Ключовим у цій проблемі постає питання: що знає житель Тернополя, Львова, Любліна чи Жешува (не беручи вже дальні міста та краї) про Івано-Франківськ? Відповідь ви знаєте – мало що або й нічого.

А хто ж тоді несе відповідальність за донесення знань про місто (іншими словами, промоцію)? Класична відповідь – міська влада. Безперечно, її роль при цьому є провідною. Але не тільки вона, а й підприємництво та активне громадянське середовище. Це теж вагомі, і, на мою думку, визначальні складові. Чому? Бо в умовах браку коштів, людських ресурсів, часу, а подекуди й бажання, з традиційним поглядом на туризм, Івано-Франківська мерія не в змозі зараз самотужки опанувати роботу з промоцією міста. Мало того, і не повинна! Адже в «розкрутці» міста напряму зацікавлені і підприємці – власники готелів, кнайп та ресторанів, сувенірних і мистецьких крамниць, галерей. А також продавці та екскурсоводи, турагенства й музеї тощо. А за ними рекламісти і медійники, будівельники й дизайнери – всі вище перелічені отримують пряму вигоду від збільшення потоку відвідувачів міста. Не забуваймо про активне громадське середовище – молодіжні, мистецькі, освітні, краєзнавчі, туристичні організації – всім цікаво мешкати в місті, де вирує творче життя, відбуваються перфоменси й атракції тощо.

Як от, приміром, наш сусіда – Львів, - де найвідвідуванішими туристичними атракціями стали відкриті протягом останніх 3-ох років заклади, про які ви теж чули, - Криївка, Гасова Лямпа, Дім Легенд, оглядовий майданчик Ратуші, Чудо-поїзд. Кожен везе додому фото з Мазохом, смакоголики з Львівської шоколадні, магнітики з Вернісажу… Чудовий приклад креативного підприємництва. Вирує багате мистецьке та культурне життя, яке дійсно насичене завдяки мистецьким і культурним спілкам, особистостям. А влада промотує Львів через місцеві та всеукраїнські ЗМІ, інтернет, виставки, використовуючи всі можливості. До створення культурно-туристичного середовища залучена активна громада, влада, бізнес, експертні організації з-за кордону, іноземні партнери та фонди. Наслідок – кількість відвідувачів виросла втричі за останніх п’ять років! Туризм – пріоритетна галузь міста. Обличчя центру змінилось – оновились заклади, що тепер працюють на культуру та на туриста. Львів визнано найбільш жаданим містом для відвідування в Україні.

 

Отже, успішним є співпраця міської влади, підприємців та громадських активістів, де мерія створює сприяння, громадянське середовище – креативні ідеї, а підприємці втілюють їх в життя, платячи податки першій та працевлаштовуючи других. Слід зазначити, що певна співпраця ведеться, але вона має швидше ситуативний, випадковий характер. І саме тому ми - громада та бізнес - повинні бути проактивними.

Як же ж посилити цей діалог та співпрацю? Давайте поміркуємо: мерія має певне бачення розвитку туристичного Івано-Франківська (як приклад - mvk.if.ua/news/7552). Але це бачення є, на мою думку, традиційним та загальним. Відсутні родзинки в атракціях Станіславова, які відрізняють місто з поміж інших та про які туристи переповідають один одному (як ото ві Львові)).  Саме тут і потрібна громадська та бізнесова ініціатива. Спочатку - для обговорення образу міста (про це детальніше в наступній статті), який доноситиметься потенційним відвідувачам, на штальтах ЗМІ, пізніше – на круглих столах, ініціативних зустрічах, моделюючих іграх (наприклад - creativecities.org.ua/uk/project). Результатом буде концепція промоції Івано-Франківська, яка включатиме також – а що саме і який саме Франківськ просуватиметься на туристичному ринку. Наступний крок – спільне насичення даної концепції творчими закладами й формами, визначними місцями, несподіваними атракціями тощо. Тут вже простір для підприємництва. А громадські організації та громада долучаться до спільного з владою відновлення пам’ятних закутків, прибирання території, очистки підземельних ходів тощо.

Важливим також є громадський тиск на міську та обласну ради, їх адміністрації, по відновленню та використанню історичних пам’яток. Адже оглядовий майданчик на ратуші не можуть відкрити досі, бо будівля ратуші – то власність області, і не вирішено, хто виділить кошти і як їх провести через казначейство. Відкритим залишається питання реконструкції Палацу Потоцьких – дивними та варварськими видаються думки зрівняти один з найстаріших комплексів міста та побудувати черговий базар. Адже туризм та культура дадуть для міста більше, в тому числі і грошей. Саме тому потрібна наша активна позиція та громадський тиск на обрану нами ж владу через обговорення та акцентацію уваги на важливі для міста речі.

 

Отже, небайдужим:

-         Активно висловлюймо свої ідеї щодо бачення Івано-Франківська туристичного;

-         Продукуймо думки по наповненню творчого життя Івано-Франківська;

-         Обговорюймо їх в ЗМІ.

 

Наступним нашим кроком буде діалог з владою та бізнесом. І дасть Бог, створимо місто, в першу чергу для себе, куди хочеться повернутись!

 

Далі буде…


Коментарі (29)

Правдолюбе 2011.03.09, 10:30
Всі вперлися у туристичне майбутнє Франківська. Чому туристичне? Франківськ занадто далеко від Карпат, щоби бути туристичною базою рекреаційного туризму. А власного потенціалу цікавинок місто не має. Де туристичний потенціал?
турист 2011.03.09, 10:57
А навіщо порівнювати Львів з Івано-Франківськом, адже ці міста мають різні можливості? Стосовно творчого потенціалу, що притаманний Станіславову, то требе змінювати концепцію туризму. Не думаю, що це завдання міської влади
правдо_пох 2011.03.09, 11:47
Туристичний потенціал в голові, в приватній ініціативі, до якої владу допускати не можна (бо все зіпсує). Львівську "фішку" зробили кілька осіб, що мали вдаду в носі )))
правдо_пох 2011.03.09, 12:02
ось вам приклад "підтримки" влади: Львів може втратити фестиваль "Форум видавців" Щорічний весняний Львівський міжнародний дитячий фестиваль читання опинився під загрозою зриву через недофінансування з боку Львівської міськради
Автор 2011.03.09, 12:40
Якщо нема історичної та архітектурної спадщини, то потрібно зробити родзинкої щось інше! Для прикладу, місто в глубинці США - Луївіль, Кентуккі, яке відвідував по програмі "Відкритий Світ", де знайомився з місцевим самоуправлінням і в т.ч. як там працюють з туристами та інвесторами. Так от, місто без довгої історії, без визначної архітектури, значно програє Франківську в історичній та культурній спадщині (а між іншим, мільйон жителів) - але тут народився Мохамед Алі. То прошу - Центр слави боксу і Алі. Є фабрика по виробництву бейсбольних біт - на центральній вулиці створена алея бронзових биток-копій, якими грали видатні бейсболісти. І так з найменшою дрібницею, що є потенційно цікаваю для гостя. А візьмемо той же Львів (наводжу як приклад, бо поряд, в нашій же країні, в такому ж політичному та економічному середовищі, як і Франківськ). Тут працює середовище креативних людей, що творять творчий образ міста. І
Автор 2011.03.09, 12:44
(продовження) І тіж Криївка, Мазох... - то справа таких людей. І відвідувачі там весь час - бо цікаво, бо такого ніде нема, бо є біля чого пофотографуватись. А поряд звичайні, акуратні, чисті кафе, але туристів там менше - бо нема родзинки.
Квітка 2011.03.09, 13:01
Люди добрі, до прикладу крамниця Оле-Тур. Захоплює подих, коли проходиш повз це місце, ніби ступаєш ногою у дивовижну казку і стаєш героєм цієї феєрії. А скількома такими крамничками може похвастатись Франківськ? Га? А давайте не зупинятись у прагненні зробити привабливим наше місто, а давайте вдихнемо в нього трохи казки, щоб хотілось приїхати сюди й знову це все пережити...
правдо_пох 2011.03.09, 13:15
Рейтинг туристической конкурентоспособности: Украина опустилась до уровня Намибии korrespondent.net Украина существенно опустилась в рейтинге туристической конкурентоспособности, составленном Всемирным экономическим форумом.
Ігор 2011.03.09, 13:17
Оле-тур - то сила, місто має бути все в сувенірних, антикварних крамницях та художніх салонах
Кака 2011.03.09, 13:23
Проблема, що в Оле-турі все китайського і турецького виробництва, а місцевого - 0. Але все-рівно дуже позитивний заклад. От всю б таку стометрівку зробити з галерей, салонів, сувенірних магазинів. І щоб музика грала... жива.
Ігор 2011.03.09, 13:28
В місті треба поставити пам’ятники "Червоній руті", Параджанову та "Станіславському феномену"
Беня 2011.03.09, 13:29
І ще необхідний пам'ятник ХРУЩУ.
Ігор 2011.03.09, 13:34
а що, Хрущ - теж тема
Автор 2011.03.09, 13:39
Щодо влади. Її функція - створювати сприятливе середовище, координувати, покращувати інфраструктуру та промотувати. Все інше - неординарні пам"ятники, заклади, творчі прояви та фести - то справа бізнесу. А активне громадянство - то рушійна та креативна сила. То тепер треба донести бізнесу, що креатив - то їх конкурентна перевага та забезпечення прибутковості. І підстава для власної гордості.
до автора 2011.03.09, 15:14
влада б слідкувала за порядком, аби не обкрадали і не грабували туристів, слідкувала би за дорогами і сполученням між містами, а створювати сприятливе середовище, координувати, покращувати інфраструктуру та промотувати вона ніколи не буде, якщо візьметься за цю справу, перепрошую, похерить...
автору 2011.03.09, 22:07
В інтернеті інформації про культові споруди та музеї Прикарпаття ніц нема інформації, де влада, де держава, шо за фіґня?
правдa 2011.03.10, 08:17
Місцеві правдолюби кажуть, що власного потенціалу цікавинок місто не має, а тим часом львів’яни створили найкращу кав’ярню "Галку" і тепер майстерню шоколаду.
до автора 2011.03.10, 10:52
нема історичної та архітектурної спадщини? А Крилос Галич поруч, а монастирі та "місця сили"?
Шо? 2011.03.10, 11:41
Смердюча забігайлівка "Галка" - найкраща кавярня???? Ви шо там обкурилися, пацани? Та туди без протигаза зайти не можна.
шо?2 2011.03.10, 12:41
шо? фу*й чєрез плєчё... найгірше в інтернеті — франківські рогулі. Написав хтось добре слово про "Оле-тур", за хвилину з’явилася "кака" зі своїми проблемами, а я там купив пару ікон, що мають художеню цінність. Те ж про "Галку". Кава там якісна, а не польська кортрафакта, тютюновий дим мене не дратує. Треба робити музей франківськіх рогулів і водити туда туристів
Шо? 2011.03.10, 12:52
До ШО?2: Сам ти рогуліна, якщо тебе не дратує димний сморід у "галці". Рогулькам пох чим дихати, лише б сьорбати пийло і понтуватися. І відвідувачі там відповідні, такі ж як і ти. Свій до свого
шанов- 2011.03.10, 13:26
ний шо? Є в тебе 2 варіанти: Зробити кращю кав’ярню, де все-рівно треба бути робити зал для курців, бо нарід ходить покурити при каві. Або стати директором музею рогулізму. Є ще інший варіант — запхати роги в стирту і не базікати. PS. Коли дозволяє погода, я п’ю каву на літньому майданчику в ....., там теж кава супер
Автор 2011.03.10, 13:29
Питання в тому, щоб знайти щось своє, чого нема поряд, свій стиль, фішку. Та ж "Галка" - то є у Львові теж, та й звідти родом. От Оле-Тур - то є тілько тут, в ІФ - то гарний приклад. Стосовно Галича та Крилоса - так, можна розробити одноденний маршрут на кшталт Княжого кільця - тут вже слово краєзнавцям. До речі, Галицький центр туризму проводить чудові краєзновчо-туристичні одноденні маршрути навколо Галича з елементами історії, мистецтва, геології та чудового відпочинку. Рекомендую!
автору 2011.03.10, 13:33
Навколо Галича-Крилоса вже розроблені і детально описані 20 туристичних маршрутів
Johannan 2011.03.10, 14:19
У Франківську є декілька цікавинок, кращих за брудну "Галку" і попсово-гламурно-ніякий "Оле-тур". Ми маємо цікаву колекцію ікон і в Художньому музеї і в Катехитичному центрі біля Катедри. Є унікальна Ратуша, є сотка з кафешками. Туристам подобають "Десятка", яку вони сприймають за правдивий "європідвальчик" і два панорамних кафе - "Легенда" і "Хрущ". Але до цього треба додати креативну складову, яка є у Львові (де, на відміну від Франека, вміють обігрувати космополітичне минуле міста). Наші митці це переважно самозакохані бончуки і перекліти які окрім себе нікого не бачать і бачити не хочуть. Цікава колись "Химера" повністю втратила креативний потенціал, перетворившись у рогульську "Мармуляду", де неприємно навіть знаходитись. Не кажучи вже про страви з зіпсованим майонезом. Занепав і "Бункер", ставши пересічною забігайлівкою, чого не скажеш прольвівську "Криївку". Більше креативу, панове!
п.муму 2011.03.10, 18:11
У нашого міста є один суттєвий прокол. Це невпорядкований ринок секс-послуг. Туристи їдуть туди, де їх якісно обслуговують, а в нас в тому плані дикість. Працю пролституток не поважають, система пошуку дівчаток випадкова і пропонують страховиськ та ще й з ризиком підхопити якусь гидоту, яка прогризає гумку.
Руслан 2011.03.12, 16:37
Турист все враховує. І ціни і дівчаток і транспортну мережу і сервіс в отелях. В нас все заточено на дві категорії туристів: на польську молодь, якій все одно де драп курити і на руських пичків яким покуй де пити горілку. Перші тусують по дешевим точкам в горах, а другі кидають бабло на буковелях. Але це все ніяк не стосується Станіслава. Місто в прольоті, тому що брудне, незручне і нецікаве. Красивих дівок на вулицях повно, а зняти - зась! Бо вони жлобихи і виховані на суміші ханжества і жадібності. "Мамки" в саморобних борделях пропонують своїх "курочок" до 300 євро. Обгізєлі. В той час коли на Кримській трасі мінєтроблять за 100 гривень класні молоді дєвахи. Станіслав - отстой.
Марія 2011.03.13, 14:06
Найбільше мені сподобався термін-АКТИВНЕ ГРОМАДСЬКЕ СЕРЕДОВИЩЕ.Відчувається, що автор не просто побував в США, але зрозумів суть цієї країни. Те що піднімається тема привабливості міста саме в такому контексті -це вже прорив у свідомості.Треба довбати мізки нашим українцям доти, поки вони не зрозуміють, що ніяка влада нічого за них не зробить.Хочете жити добре - працюйте і шукайте креатив , а не чекайте , що тось вам все подасть на тарілці.
Марії 2011.03.13, 17:57
Так ми давно вже, перепрошую, забили на владу, бо вона лише псує або заважає
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

135
19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

78
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10889 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12171 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5806

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

505

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

761

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

749

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1063
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

434
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

460
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

543
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4102
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11627
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6651
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1153
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18053
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

307
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

406
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

695
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

816