Прокуратура дала відповідь журналісту Коцабі щодо нашумілої «шкіряної справи»

 

/data/blog/41249/f011d4c985ecc179dc7326c4f565c714.jpg

Вчора у прикарпатських інтернет-виданнях опубліковано відкритий інформаційний запит від жрнаіста Руслана Коцаби щодо нашумілої «шкіряної справи».

 

Щойно прокуратура області надійслала офіційну відповідь

 

"Прокуратура Івано-Франківської області приймає участь в апеляційному розгляді кримінальної справи про обвинувачення двох осіб, які підробивши та використавши сфальсифіковані документи вчинили замах та заволоділи в особливо великих розмірах майном приватного підприємства. В ході досудового слідства один з обвинувачених з метою добровільного відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок його злочинних дій, добровільно у встановленому законом порядку перерахував 589 тисяч гривень на рахунок Головного управління Державного казначейства в Івано-Франківській області. Рішенням суду першої інстанції вказані кошти повернуто приватному підприємству. Після вступу судових рішень у законну силу вони будуть перевірені прокуратурою області на предмет їх законності та обґрунтованості. Відповідно після цього буде вирішуватись питання про необхідність їх касаційного оскарження", - йдеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, текст звернення:

Прокуророві Івано-Франкіської області
п.Олександру Каліфіцькому
журналіста телеканалу ZIK у області
Руслана Коцаби, +380503386798
електрон. скринька kotsaba@gmail.com


ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЗАПИТ

Вельмишановний Олександре Анатолійовичу!



Минулого тижня, 19-го вересня, мені довелося бути присутнім (без права здійснювати відеозйомку) на судовому засіданні по апеляції підприємця Юрія Марченка. Як принциповому прокуророві, який не так давно бореться із корупціонерами Прикарпаття, надам додаткову інформацію: Юрій Марченко - це якраз той підприємець, власник потужньої колись шкірфірми "Маррос", котрий не побоявся "наїзду" бандитів у міліцейських погонах, які займалися звичними для своїх посад в УБОЗі оборудками з метою відібрати бізнес у потерпілого Марченка, принагідно "запакувавши" бідолагу в тюрму.

Після того, як пограбований Юрій Марченко написав заяву у відповідні органи (про злочинні дії міліцейських високопосадовців), було заарештовано декілька осіб, серед яких навіть перший заступник керівника УБОЗ МВС в області, підполковник Сергій Гунда. Той самий Гунда, який вже після арешту якимсь чином обдурив "фахівців" спецпідрозділу "Альфа" і втік з-під їхньої варти. Розшукується Інтерполом також і його колишній підлеглий, який допомагав у скоюванні злочину, старший оперуповноважений УБОЗу Олександр Строїч - до речі, син "славнозвісного" псевдополковника Василя Строїча, скандально відомого депутата-регіонала з Косівщини, колишнього керівника внутрішньої безпеки податкової міліції області, якого прокуратура так і не притягнула до кримінальної відповідальності за вчинені ним злочини. 

Під вартою, в івано-франківському СІЗО, вже два роки і майже десять місяців утримуються двоє осіб по цій резонансній колись справі - львів'янин Валерій Короліхін, який "замовив" убозівців для знищення свого колишнього бізнес-партнера, а також Василь Федосюк, пенсіонер МВС, який безуспішно намагався за дорученням Короліхіна викрасти у підприємця Марченка на майже мільйон гривень шкірсировини кондиції "вет-блю". Справу названих мною вище міліціонерів-перевертнів Гунди і Строїча було виокремлено у окреме судове провадження. 

Частину вартості вкрадених у держави шкір-речових доказів, - а це понад шістсот тисяч гривень, засуджений Короліхін перевів на спецрахунок обласної прокуратури. Сума буде повернена потерпілому Марченку після того, як вступить в законну силу ухвала апеляційного суду.

І тепер переходимо до головного: судова колегія під головуванням судді Богдана Кукурудза, у складі суддів Стефурака і Хруняка, розглядає апеляційну скаргу Юрія Марченка, у якій той оскаржує підозріло занижені вироки. Згідно вироку суду першої інстанції (суддя Лазарів О.Б.) аферисти Короліхін і Федосюк отримали лише по два з половиною роки ув'язнення. І якщо відносно Василя Федосюка, як простого виконавця, що робив тільки замах на скоєння злочину, присуд у два роки позбавлення волі особливих заперечень не викликає, то стосовно учасника злочинної мєнтовсько-бізнесової групи Валерія Короліхіна є питання.

Перше, що дивує - це нижче нижчої межі термін покарання. Адже згідно санкцій статті, за якою судили викрадачів чужого майна (на суму майже мільйон гривень!), нижча межа - це від семи років позбавлення волі. Тобто мав би отримати від семи до дванадцяти років ув'язнення, а натомість "наш самий гуманний суд в мірє" присудив тільки два з половиною роки! І це без жодного слова розкаювання з боку підсудного чи наявності якихось інших пом'якшуючих обставин.
Друге, що насторожує - це цілковита відсутність апеляції з боку прокуратури. Адже вкрадене майно потерпілого Ю.Марченка, поки того "пресували" бандити-убозівці - зберігалося як речовий доказ, а отже, - належало на той час державі. А крадіжка у держави і зникнення згодом за допомогою злочинних дій В.Короліхіна майна на 980 тисяч гривень хіба не вимагала участі прокурора у апеляційному оскарженні такого кумедного вироку? Про який державний захист підприємців може йтися перед Вільнюським Самітом, що відбудеться 29 жовтня - де керівник держави буде звітувати про готовність правоохоронних органів переходити на європейські загальноприйняті принципи роботи?

Третє, що обурює - замість щирого каяття аферист Короліхін на судовому засіданні стверджує (я особисто це чув), що його ввели в оману працівники прокуратури, зокрема начальник слідства Володимир Вороняк, і що він змушений був вносити гроші на спецрахунок, як виразився злочинець - "купуючи свою свободу". І дивує поведінка прокурора, що підтримує обвинувачення на апеляційному процесі, - Ігора Грещука, який, замість того, щоби попросити у головуючого судді Богдана Кукурудза перерву для проведення службової перевірки стосовно керівника слідства п.В.Вороняка за фактами, які озвучив В.Короліхін, як ні в чому не бувало продовжив слухання. 

І насамкінець, четверте, про що хотілося би мені, як журналістові, який веде за вказівкою редакції телеканалу ZIK журналістське розслідування по цій резонансній справі, запитатися у шановного пана прокурора: якщо не було з боку прокуратури жодної апеляційної реакції після такого скандально-заниженого терміну засудженому Валерію Короліхіну, то чи варто очікувати на касацію до Вищого суду, якщо суддівська колегія залишить вирок без змін? Тобто, якщо "забули" за апеляцію, то чи "згадаєте" про касацію? 

Бо у нас, на Галичині, як кажуть старші люди, для "залагоджування" таких скандальних та резонансних справи спроможні навіть не гроші, і навіть не великі гроші, а хіба тільки теплі та близькородинні стосунки із суддею чи прокурором! А бажано і з тим, і з іншим!

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про прокуратуру» обов’язком прокурорського нагляду за дотриманням законів є захист від неправомірних дій, гарантованих Конституцією України, іншими законами України та міжнародно-правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав та свобод людини і громадянина.

Тому вибачте за таке розлоге трактування обставин цієї нашумілої свого часу кримінальної справи, але керуючись ст.3,4,5,19,20 Закону України "Про доступ до публічної інформації" прошу після перевірки наведених мною фактів надати детальну інформацію про причини відсутності апеляційного позову з боку прокуратури у справі потерпілого Ю.Марченка, а також про покарання винних посадових осіб у цьому службовому недбальстві. Додатково вимагаю перевірити наявність реакції чи бодай доповідної на Ваше ім'я з боку прокурора Ігоря Грещука, якому від підсудних на минулому судовому засіданні 19-го вересня стали відомі факти стосовно свого колеги Володимира Вороняка, що суттєво впливають на об'єктивне розслідування у цій справі. 

Відповідно до частини першої статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» розпорядник інформації має надати відповідь на запит про інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту. Стаття 14 Закону встановлює обов’язок Відповідача надавати достовірну, точну та повну інформацію. Але у зв'язку із терміновістю, яка визначається надто коротким терміном до наступного судового засідання, яке відбудеться 02 жовтня ц.р., а також для економії часу, прошу відповідь мені надати у скорочені терміни, але не поштовим зв'язком, а на вказану в запиті особисту електронну адресу. 



З повагою, 
власкор телеканалу ZIK у Івано-
Франківській області Руслан Коцаба


27.09.2013 1651 5
Коментарі (5)

ZZZ 2013.09.27, 16:58
Пане Каліфіцький! Може Ви не знаєте про існування у м.Івано-Франківську вулиці генерала Дудаєва? Якщо ні, то раджу Вам дати доручення працівникам прокуратури перевірити стан дорожнього полотка на відповідність встановлених норм безпеки з експлуатації автомобільних доріг і притягнути мера Анушкевичуса до кримінальної відповідальності за семирічну злочинну бездіяльність.
йок-шпок! 2013.09.27, 17:27
Сім років бездіяльності мера міста не карається тому,що невольно.У Галицькому районі є таке місто Древній Галич,де так само,повна бездіяльність і дороги для такого міста,яке знають ВСІ-Є ганьбою,але медаль"За заслуги перед Прикарпаттям було вручено-ЗА САМІ ХРЄНОВІ ДОРОГИ В ОБЛАСТІ.ХЛОПЦІ!!!!!!!!ЦЕ ГАЛИЧ,а не хаптазівка.ЩО скажуть наші королі як зустрінетеся на небі=АЛЕ будуть пі..............дити!
Підприємець 2013.09.27, 18:48
Яку можна повертати гроші за шкіри марченку якщо вона являється речовим доказом по кримінальній справі порушеній відносно марченка. то що завдані збитки у вигляді не сплати податків шахраєм марченком відшкодування не будуть? То що прокуратура спеціально створює умови не направляючи справу по марченку до суду щоб держава не отримала жодної копійки? Невже прокуратурі важливіше інтереси шахраї марченка чим держави? А апеляцію не писали бо суд засудив по безпридєлу кароліхина та федосюка які стали жертвою борьби з корупцією нашою шановною прокуратурою. Я думаю що касація напише виправдальний і хтось цією справою буде довго ригати.
Прокуро 2013.09.27, 20:27
Як може таке бути слідчий визнає шкіри речовини доказами в кримінальній справі, виносити постанову про передачу речовин доказів короліхіну, в результаті короліхін який втратив речові докази а потім повністю їх відшкодував сидить тюрмі, працівники убозу які виконали постанову слідчого про передачу речовин доказів в розшуку ,а слідчий який виніс такі постанови працює на роботі . Дуже чесний і справедливий журналісте коцаба розпутайте цей клубок шляхом справедливого журналісткого розслідування. Я вірю у вашу об'єктивність.
111 2013.09.28, 08:44
коцаБаба просто так нічого не робить, тільки за гроші або інший інтерес. От і тут відпрацьовує гроші спд/злочинця. Рагуль він справжній
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

600
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1787 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1101 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

531
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6878 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11332 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

309

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1043

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1092

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

252
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1057
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

824
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

703
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2920
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4417
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18415
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

281
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

331
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

641
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

743