Злочин і кара: Директора КП "Міськсвітло" засудили за підроблення документів та заволодіння чужим майном

 

news-image: Злочин і кара: Директора КП

Протягом 2010-2011 років керівник івано-франківського комунального підприємства «Міськсвітло» Юрій Волошанський незаконно нараховував собі премію, маючи заборгованість з виплати заробітної плати на підприємстві.
Суд присудив йому дві тисячі гривень штрафу. При цьому, Волошанський і далі керує «Міськсвітлом». Керівництво міста, наголошує на здобутках підприємства під час керівництва Юрія Волошанського та обіцяє дати юридичну оцінку рішенню суду.

10 липня 2013 року Івано-Франківський міський суд визнав керівника івано-франківського Державного підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» Юрія Волошанського винним у вчиненні злочину передбачених ч.2 ст. 191 та ч.1 ст. 366 Кримінального кодексу України.

Згідно вироку суду, Юрій Волошанський вчинив заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем. Також Юрій Волошанський вчинив службове підроблення, тобто видачу службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

«Так, Волошанський Ю.В. працюючи на посаді директора Державного підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло», будучи службовою особою, зловживаючи службовим становищем, достовірно знаючи про наявну та допущену ним, як керівником підприємства, заборгованість з виплати заробітної плати перед працівниками підприємства, заволодів майном підприємства», - йдеться у вироку суду.

Тож шляхом службового підроблення документів, Волошанський нараховував собі премію і цим вчинив збитки підприємству на суму 11 тисяч 423 гривні. Крім цього, Волошанський, працюючи на посаді директора підприємства і знаючи про наявну заборгованість із виплати заробітної плати, з метою отримання премії, завірив своїм підписом керівника та печаткою підприємства і подавав в Управління ЖКГ Івано-Франківської міськради довідки «Про чисельність і фонд заробітної плати», які містили завідомо неправдиві відомості, що заборгованість з виплати зарплати відсутня.

Під час судового засідання керівник «Міськсвітла» Юрій Волошанський повністю визнав себе винним та щиро розкаявся у вчиненому, підтвердив усе зазначене вище.

Івано-Франківський міський суд кваліфікував його дії як зловживання службовою особою своїм службовим становищем та як службове підроблення, тобто видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

Суд засудив та призначив покарання керівнику КП «Міськсвітло» Юрію Волошанському у вигляді 2 тисяч гривень штрафу без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Такий вирок, судячи з усього, задовільнив прокуратуру міста Івано-Франківськ й самого підсудного, адже жодної апеляції у передбачений законом строк не було.

В результаті, керівник івано-франківського Державного підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» Юрій Волошанський відбувся штрафом у 2 тисячі гривень та продовжує обіймати займану посаду. Попри те, що згідно пункту 3.3 контракту від 15 липня 2011 року передбачено, що премія керівнику не нараховується при наявній заборгованості з виплати заробітної плати на підприємстві. Тобто, по-факту, присутнє порушення умов трудового договору.

Журналісту «Бліц-Інфо» вдалося зустрітися з Юрієм Волошанським в його робочому кабінеті у КП «Міськсвітло». Юрій Володимирович був на диво розгубленим після прохання прокоментувати його дії та вирок суду. Виглядало на те, що цю історію він перегорнув, як сторінку нудної книжки, сподіваючись що інформацію не піддадуть розголосу.

Зрештою, «комунальник» відмовився давати будь-які офіційні коментарі.

Зате не відмовився говорити перший заступник міського голови Івано-Франківська Зіновій Фітель. Наразі він виконує обов’язки Віктора Анушкевичуса, поки той на лікарняному.

Зіновій Фітель вказав на те, що у вироку Івано-Франківського міського суду вказано, що Юрію Волошанському не заборонено й надалі обіймати займану посаду. При цьому Фітель повідомив, що знав про певні проблеми на підприємстві після перевірки фінінспекції, але не знав про судовий процес і вироку суду. Зіновій Фітель пообіцяв, що вирок суду обов’язково опрацюють юристи міськвиконкому. Щодо подальшої роботи Юрія Волошанського, Фітель наголосив, що не ознайомлений із контрактом з Юрієм Волошанським. Адже це є безпосереднім завданням міського голови Віктора Анушкевичуса.

У підсумку, перший заступник міського голови Зіновій Фітель звернув увагу на здобутках підприємства «Міськсвітло». «Ви поспілкуйтеся з Юрієм Волошанським. Що він зробив, коли він прийшов, яку він фірму застав. Яким чином зараз ця фірма працює, а після того як високоморальна і свідома людина зробите свої висновки, - говорить Зіновій Фітель. – Я можу сказати суб’єктивно, не об’єктивно. Свою думку. Коли ця людина прийшла сюди, я бачив в якому стані було це управління,  «Міськсвітло». І я бачу в якому стані воно є сьогодні. Якщо воно було збиткове, була не виплачена заробітня плата, то на сьогодні воно є прибуткове, заробітня плата виплачена. І якихось боргів до бюджету немає. Тому, з точки зору людини, яка пропрацювала у виробництві, а не у виконавчій структурі, я вважаю що він зробив дуже добру справу. Щодо вчиненого ним правопорушення, давайте ми розберемося. Не можна так сказати що він злочинець».

Як з’ясувалося пізніше, про вирок суду Івано-Франківський міський виконавчий комітет таки ніхто не повідомив.

Нещодавно на засіданні Івано-Франківського міського виконавчого комітету розглянуто питання про роботу Державного підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» за період 2011- І півріччя 2013 року. Офіційну інформацію, що надали до розгляду на засідання МВК, журналістам «Бліц-Інфо» надав керуючий справами міськвиконкому Андрій Лис.

Згідно інформації, підприємство таки прибуткове. За 2011 рік «Міськсвітло» отримало дохід у 5 мільйонів 154 тисячі гривень. Чистий прибуток склав 204 тисячі гривень. У 2012 році комунальне підприємство заробило 5 мільйонів 757 тисяч гривень, а прибуток склав 161 тисяч гривень. За перше півріччя 2013 року «Міськсвітло» отримало 2 мільйона 600 тисяч гривень прибутку і отримало чистий дохід у сумі 78 тисяч гривень.

Станом на 1 серпня 2013 року, згідно офіційної інформації, ДП «Міськсвітло» не має заборгованості перед Пенсійним  фондом, по податках та платежах до всіх рівнів  бюджетів та не протерміновує виплату зарплати працівникам підприємства. Лише механізми, які беруть безпосередню участь в обслуговуванні мереж зношені на 39%.

У підсумку, міський виконавчий комітет Івано-Франківської міськради визнав роботу комунального підприємства «Міськсвітло» задовільною.

Безперечно, не можна не взяти до уваги здобутки підприємства "Міськсвітло" протягом останніх років, коли його очолює Юрій Волошанський.

Проте, факт залишається фактом: Юрія Волошанського визнали винним у скоєнні кримінального правопорушення, що кваліфікується за двома статтями – підробка документів та заволодіння чужим майном. Разом з цим, Волошанський порушив один з пунктів трудового договору, що підписував міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.

 

ДОВІДКОВО.

Інформація

про роботу ДПЕМЗО «Міськсвітло» за 2011-І півріччя 2013р.

та  план діяльності підприємства на 2014-2015р.р.

І. ВСТУП

Інформаційна довідка про підприємство

Державне підприємство електричних мереж зовнішнього  освітлення «Міськсвітло», створене виконавчим комітетом Івано-Франківської міської Ради народних депутатів відповідно рішення Івано-Франківського облвиконкому від 24.06.1963 № 385 на базі підприємства електромереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло».

Підприємство  здійснює свою діяльність на підставі Статуту затвердженого розпорядженням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради 08.06.1993 № 165-р та зареєстрованого у відділі державної реєстрації підприємництва міськвиконкому 30.04.1999 №1100, із внесеними змінами і доповненнями 04.09.2000 № 443-р.

Відповідно  до Статуту1 ДП «Міськсвітло» є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, круглу печатку та штамп із своїм найменуванням, володіє державною власністю, яка передана йому на баланс, в своїй виробничій і господарській діяльності керується Законом України «Про підприємництво»2 та Статутом.

ДП  «Міськсвітло» створене з метою експлуатації та проведення ремонту електричних мереж зовнішнього освітлення, які знаходяться на балансі підприємства, а також з метою здійснення інших видів підприємницької діяльності.

Підприємство  є юридичною особою, має самостійний  баланс.

Повне найменування

Державне підприємство електричних мереж зовнішнього  освітлення «Міськсвітло»

Ідентифікаційний  код

03346041

Керівник

Волошанський  Ю.В.

(телефон 78-94-43 )

Організаційно-правова  форма 

за КОПФГ

150 Комунальне підприємство

Місце знаходження 

76014 м.Івано-Франківськ, вул. Побутова,7

Види  діяльності за КВЕД 2010

35.13 – розприділення  електроенергії

71.12 – діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах

43.21 – електромонтажні  роботи

Інституційний сектор економіки за KICE

S.11001 Державні  нефінансові корпорації

Виконання ремонтно-будівельних робіт  ДП «Міськсвітло» здійснює на підставі ліцензії, виданої Управлінням містобудування і архітектури Івано-Франківської обласної державної адміністрації 07.12.2006, термін дії по 07.12.2011 та ліцензії, виданої інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області 19.12.2011 р., термін дії по 19.12.2016 р.

Фактичними видами діяльності Підприємства є :

- експлуатація та проведення ремонту електричних мереж зовнішнього освітлення;

- надання послуг населенню, підприємствам та організаціям;

- розробка проектно-кошторисної  документації, видача техумов;

    • монтаж і обслуговування святкової ілюмінації міста;
    • експлуатація світлофорів;
    • обслуговування державного прапора на Вічевому майдані;
    • обслуговування годинника на міській Ратуші;
    • будівництво МЗО і світлофорних об’єктів.

Матеріально-технічна база підприємства розташована за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Побутова, 7.

Підприємство має будівлі  та споруди: адмінвиробничий корпус, майстерню по ремонту автомашин, навіс для машин, площадку для  миття машин, гаражі на 13 авто, склад закритого зберігання.

Також на балансі підприємства знаходиться: 37 світлофорних об’єктів, 11484 шт. світлоточок (світильників розжарювання – 3604 шт., світильників натрієвих –7869 шт.,), - 122,438 км. кабельних ліній, 228,414 км. повітряних ліній, 37,067 км ліній самонесучого проводу СІП.

Облікова кількість  штатних працівників: за 2010 рік склала 38 осіб, за 2011 рік - 43 особи, за 2012 рік – 44 особи, за І півріччя 2013р. -  45 осіб.

ІІ. ФІНАНСОВО – ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

  1. ДОХІД

Підприємство  отримало дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг по роках відповідно: 2011р. – 5154,0 грн. , 2012 р. – 5757,0 грн.,

І півріччя 2013 р. - 2600,0 грн.

                                                                          Таблиця №1

звітний рік

Вартість послуг, виконаних робіт

Отримано за послуги, роботи

за звітний  місяць:

з початку року:

за звітний  місяць:

з початку року:

всього

в тому числі  основні

всього

в тому числі  основні

всього

в тому числі основні

всього

в тому числі  основні

2011

599.1

500.7

5154.0

4000.9

599.1

500.7

5154.0

4000.9

2012

782.1

556.2

5757.0

4372.2

782.1

556.2

5757.0

4372.2

I півр. 2013

1132.3

1121.6

2600.0

2216.7

1132.3

1121.6

2600.0

2216.7

 

Крім доходу по експлуатації МЗО та світлофорів підприємство  отримує доходи від :

    • надання послуг з святкування ілюмінації,
    • надання послуг по обслуговуванню та влаштуванні МЗО навколишніх с/р,
    • влаштування МЗО за кошти з бюджету розвитку, депутатського фонду та приватних осіб,
    • надання опор для розміщення реклами та прокладки кабелів,
    • будівництво світлофорних об’єктів,
    • проектування мереж електропостачання, МЗО та  інтернет,
    • транспортні послуги, інші.

 

     
     

 

Об’єм наданих послуг та одержаних коштів за надані послуги 

ДП  “Міськсвітло”  в 2011 - I  півріччі 2013 року.

Таблиця 2

№ пп

Найменування статей

Надано послуг тис. грн.

2011 р.

Одержано коштів тис. грн.

2011 р.

Надано послуг тис. грн.

2012 р.

Одержано коштів тис. грн.

2012 р.

Надано послуг тис. грн. станом на 01.07.

2013 р.

Одержано коштів тис. грн. станом на 01.07.

2013 р.

1

Експлуатація МЗО

2941,9

2941,9

3258,8

3258,8

1620,4

1620,4

2

Обслуговування сільських  рад

500,8

500,8

278,5

278,5

107,3

107,3

3

Послуги надані УЖКГ

566,1

566,1

941,7

941,7

164,5

164,5

4

Послуги надані іншим організаціям

126,3

126,3

164,6

164,6

111,5

111,5

5

Електроенергія

1018,9

1018,9

1113,4

1113,4

596,3

596,3

РАЗОМ :

5154,0

5154,0

5757,0

5757,0

2600,0

2600,0

Впродовж 2011р., 2012р. та І півріччя 2013р.  підприємство працювало прибутково.

ДИНАМІКА ОСНОВНИХ ПОКАЗНИКІВ

фінансово-господарської  діяльності

Таблиця 3

№ п/п

Показники

2011 р.

2012 р.

I півр. 2013 р.

1

Доходи по нарахуванню, тис.грн.

5154,0

5757,0

2600,0

2

Доходи по оплаті, тис.грн.

5154,0

5757,0

2600,0

3

Витрати, тис.грн.

4883,6

5596,0

2522,0

4

Чистий прибуток (збиток), тис.грн.

204,0

161,0

78,0

  1. ВИТРАТИ

З року в рік зберігається стале співвідношення  між витратами підприємства.  (таблиця 4)

звітний рік

Всього витрат

В тому числі:

Рівень відшкодування 
витрат тарифами, %%

матеріальні

з них енергоносії

зарплата

податки

інші

нараховано

в тому числі  основні

нараховано

оплачено

нараховано

оплачено

нараховано

оплачено

нараховано

оплачено

нараховано

оплачено

2011

4883.6

3328.5

793.2

793.2

849.0

849.0

1267.6

1267.6

1854.8

1854.8

119.0

119.0

 

2012

5596.0

4142.2

929.2

929.2

927.8

927.8

1498.7

1498.7

2056.3

2056.3

184.0

184.0

 

I півр. 2013

2522.0

2106.7

279.1

279.1

496.9

496.9

739.2

739.2

932.8

932.8

74.0

74.0

 

 

Зміна співвідношення може бути обумовлене  збільшення мінімальної  заробітної плати  чи ростом цін на матеріали. В силу специфіки наданих послуг підприємство по експлуатації МЗО і світлофорних об’єктів і самим станом мереж  основними витратами по підприємству являється  заробітна плата, електроенергія, матеріали   та паливо.

  1. ДЕБІТОРСЬКА  ТА КРЕДИТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ

Станом  на 01.07.2013р. дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість на 289,6 тис. грн..

Таблиця 5

Дебіторська

 Кредиторська

всього

в т.ч. безнадійна

всього

в тому числі:

до пенсійного 
фонду

до бюджету

з оплати праці

за  електроенергію

за газ

за тепло

інша заборгованість

разом

в тому числі:

разом

в тому числі:

податок

в т.ч. штрафи, пеня

ПДВ

податок на прибуток

інші податки

штрафи, пеня

946.0

-

656.4

50.0

50.0

-

14.4

4.8

-

9.6

-

284.0

-

-

-

308.0

          

                            Розшифровка заборгованості 

Таблиця 6

п/п

Заборгованість

Заборгованість станом на 01.07.2013

Тривалість заборгованості

I).

ДЕБІТОРСЬКА заборгованість ВСЬОГО:

946,0

 

1

      В т.ч.  Безнадійна (більше 3-х років)

   

2

     Заборгованість від бюджету

   
 

            - В т.ч. Субсидії:

   
 

             -В т.ч. Пільги:

   

3

Інша дебіторська заборгованість (з розшифровкою) в т.ч.:

946,0

 
 

Департамент комун. г-ва, транспорту і зв’язку 

919,8

 
 

КПО “Спецкомбінат”

1,9

 
 

Тисмениця райавтодор

11,8

 
 

ПП “Скол”

6,0

 
 

ТОВ “Дикий Захід”

5,5

 
 

Парк культури і відпочинку ім. Т.Шевченка

1,0

 
       

II).

КРЕДИТОРСЬКА заборгованість     ВСЬОГО:   

656,4

 

1

Заборгованість до бюджету:

 в т.ч.:      

14,4

 

       - Податок  на прибуток з фіз. осіб     (ПДФО):

9,6

 

        -Податок на землю:        

   

        -ПДВ

4,8

 

        -Штраф:

   

        - Пеня:

   

2

Заборгованість  до Пенсійного фонду  в.т.ч.:      

50,0

 

       -Штраф: 

   

       - Пеня:

   

       -Єдиний  соціальний внесок:

50,0

 

3

Заборгованість  по заробітній платі:

284,9

 
 

       -в  т.ч. протермінована:

129,5

 

4

Заборгованість  за послуги:

   
 

      - за  тепло (ДМП «ІФТКЕ»)

   
 

      -водопостачання (Водоекотехпром)

   
 

       -за  електроенергію        («Прикарпаттяобленерго»)

   
 

    -Інша заборгованість  за послуги (з          розшифровкою)

   

5

Інша кредиторська заборгованість (з розшифровкою)

308,0

 
 

ТзОВ “Софіт-люкс”

21,9

 
 

Західна регіональна кабельна компанія

27,8

 
 

ТзОВ “Профелектромонтаж”

13,6

 
 

ПП “Маскон”

4,4

 
 

ТзОВ ОСП “Корпорація  Ватра”

32,8

 
 

ТзОВ “Електротехніка”

38,9

 
 

ТОВ “ЕСІ-Захід”

2,9

 
 

ТОВ “Румата”

18,0

 
 

СЕА “Електротехніка”

62,0

 
 

ТзОВ “Електрік-Груп”

5,0

 
 

ТзОВ “Ехнатон-Люкс”

5,0

 
 

ТзОВ “Формула”

3,0

 
 

ПП “МВМ-ІФ”

55,4

 
 

П-ць Шевчук В.І.

6,0

 
 

П-ць Федорчак Б.В.

9,6

 
 

Міський комітет профспілки

1,7

 

Станом  на 01.08.2013р. ДП «Міськсвітло»  не має  заборгованості  перед Пенсійним  фондом, по податках та платежах до всіх рівнів  бюджетів та не протерміновує виплату зарплати працівникам підприємства.

  1. ТРУДОВІ РЕСУРСИ   ТА ЗАРПЛАТА

Середньоспискова  чисельність штатних  працівників  на 01.07.2013р. складає 45 чол.,  при нормативній чисельності – 62 чол.,

Таблиця 7

Показник

На 01.01.     2012 р.

На 01.01.   2013 р.

На 01.07.   2013 р.

Відхи-лення, %

1. Середньоспискова  чисельність 
    штатних працівників, чоловік

43

44

45

 

2. Втрати робочого  часу, 
    людино-днів

       

3. Фонд оплати  праці, тис.грн.

1547.0

1829.0

902.0

 

4. Середньомісячна  заробітна  
    плата одного працівника, грн.

2998.0

3464.0

3340.0

 

5. Протермінована  заборгованість 
    з заробітної плати, тис.грн.

-

-

-

 

Весь  персонал має відповідну спеціальну освіту   та кваліфікацію. За встановленим графіком раз на рік проводиться перевірка знань з охорони праці працівників, які зайняті на  роботах з підвищеною небезпекою,

При  укладанні трудових договорів працівників  інформують  під  розписку про  умови праці, наявність  на робочому місці небезпечних і шкідливих факторів.

Організація оплати праці на підприємстві   здійснюється  відповідно до Закону країни «Про оплату праці», Кодексу  законів про працю,  нормативних  актів з питань оплати праці, Галузевої  угоди між міністерством з  питань житлово-комунального господарства України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово – комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства України на 2010-2012роки.

Нарахування зарплати працівникам проводиться  згідно вимог п. 1.13 розділу І Галузевої  угоди.

  1. СТАН МЕРЕЖ, ОСНОВНІ ФОНДИ ТА ЗАСОБИ.

Функціонування  мережі зовнішнього  освітлення та  світлофорних об’єктів залежить від:

    • Фінансового стану та матеріальної бази  підприємства, яке обслуговує мережі,
    • Стану мереж зовнішнього освітлення  та світлофорних об’єктів,
    • Фінансування

Основні засоби та фонди ДП “Міськсвітло”  станом на 01.07.2013р.

Таблиця 8

№ п/п

Назва основних засобів

Залишкова вартість ОЗ (грн.)

% зносу

  1.  

Автодороги, внутрішні  площадки

5371,99

86

  1.  

Адміністративно-побутовий  корпус

80277,95

55

  1.  

Вертикальне планування

1645,98

94

  1.  

Гаражі на 13 авто

16702,0

82

  1.  

Доріжки і площадки

100

  1.  

Зовнішні мережі водопроводу

100

  1.  

Зовнішні мережі каналізації

4124,8

78

  1.  

Зовнішні мережі телерадіо

100

  1.  

Зовнішні мережі теплосітки

100

  1.  

Кабелі внутрішніх мереж

100

  1.  

Кабелі зовнішніх  мереж

100

  1.  

Навіс для машин

4649,43

70

  1.  

Огорожа території

100

  1.  

Озеленення  території

44,08

92

  1.  

Освітлення  території

100

  1.  

Площадка для  миття машин

100

  1.  

Прохідна

3365,48

74

  1.  

Склади закритого  зберігання

6133,91

77

  1.  

Комп’ютер

2184,14

36

  1.  

Комп’ютер

3452,90

23

  1.  

Комп’ютер

742,42

76

  1.  

Комп’ютер

3527,04

20

  1.  

Комп’ютер

325,10

92

  1.  

Комп’ютер

2032,53

38

  1.  

Монітор Philips 19

698,25

5

  1.  

Монітор Philips 19

698,25

5

  1.  

Ноутбук з сумкою

3378,68

7

  1.  

Принтер

622,32

41

  1.  

Принтер

658,14

23

  1.  

Принтер

1121,01

49

  1.  

Принтер

90,77

84

  1.  

Принтер

681,32

7

  1.  

Системний блок

1916,71

5

  1.  

Системний блок

1668,72

7

  1.  

Спецмашина  “Москвич”

100

  1.  

Автомобіль  ОМЕ (лабораторія)

100

  1.  

Автокран КС-2561

36,41

99

  1.  

Автовишка ТВГ-15

100

  1.  

Автовишка ТВГ-15

100

  1.  

Автовишка ТВГ-15

100

  1.  

Автовишка ТВГ-15

2297,06

93

  1.  

Автовишка АП-17

20661,16

86

  1.  

Автомашина  ВАЗ-21063

1909,87

91

  1.  

Автомобіль  ВАЗ-21070

16192,03

36

  1.  

ЗІЛ-130 бортовий

100

  1.  

Ямобур на базі МТЗ

100

  1.  

Причіп

100

  1.  

Бензопила

353,8

75

  1.  

Драбина

1081,43

16

  1.  

Електроперфоратор

929,5

23

  1.  

Зварювальний  пост

100

  1.  

Зварювальний  трансформатор

100

  1.  

Інвентор (зварювальний апарат)

2240,2

36

  1.  

Кутова шліфмашинка

353,09

72

  1.  

Мініелектростанція

2404,22

43

Як  бачимо із таблиці найслабшою ланкою із 100% зносом являються механізми, які  беруть безпосередню  участь в обслуговуванні мереж, а саме : автомобіль ОМЕС лабораторія – 100%, автокран  КС 2561 – 99%; автовишка ТВГ – 15, 3 шт. – 100 %; автовишка ТВГ -15 - 95 %; автомобіль ВАЗ 21063 – 91%; ЗІЛ -130 бортовий -100 %; ямобур на базі МТЗ – 100 %.

Згідно  акту інвентаризації основні засоби ЕМЗО та світлофорних об’єктів  станом на 01.08.2013р. первісна вартість  основних засобів  склала  12774,1 тис. грн.,  при зносі 4900,0 тис. грн., або  знос складає 39 відсотків, що  на даний момент  ще не потребує  великих  вливань для обслуговування  основних засобів. Хоча  поокремі об’єкти та елементи  цього уже вимагають, особливо світлофори,   шафи  управління  зовнішнім освітленням, опори, світильники, які проходять другий, а то й третій, термін роботоздатності

Інформація  із аудиторського звіту за результатами  державного фінансового аудиту  діяльності Державного підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» за період з 01.01.2010р. по 31.12.2012р.

ДП «Міськсвітло»  щорічно на підставі економічно обґрунтованих планових витрат, техніко-економічних розрахунків та кошторисів, ставок податків і зборів розробляє та направляє Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради розрахунок до проекту бюджету вартості робіт з експлуатації та поточного ремонту мережі зовнішнього освітлення м. Івано-Франківська (тариф на утримання однієї світлоточки зовнішнього освітлення не розроблявся та не затверджувався).

На підставі вищевказаних розрахунків в міському бюджеті передбачаються бюджетні призначення  Департаменту для оплати робіт з експлуатації та поточного ремонту мережі зовнішнього освітлення м. Івано-Франківська, як наслідок фінансування експлуатації мереж зовнішнього освітлення ДП «Міськсвітло» в досліджувальному періоді відбувалось на основі планових показників видатків кошторису управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету міської ради (Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради) та змін до них.

Проте, вищевказані  показники не відповідають повній потребі Підприємства для виконання покладених на нього завдань щодо забезпечення зовнішнього освітлення міста Івано-Франківська.

Зокрема, згідно розрахунку вартості робіт з експлуатації та поточного ремонту мережі зовнішнього  освітлення м. Івано-Франківська на 2010 рік потреба в коштах складала в сумі 3394,4 тис. грн., фактично було передбачено у кошторисі управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету міської ради на 2010 р. 2899,5 тис. грн., або 85,4 відсотка від потреби.

Аналогічно:

- в 2011 р.  при потребі в коштах на  проведення робіт з експлуатації та поточного ремонту мережі зовнішнього освітлення м. Івано-Франківська в сумі 3784,5 тис. грн. передбачено у кошторисі Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради кошти в сумі 2520,0 тис. грн., або 66,6 відсотка від потреби;

- в 2012 р.  при потребі в коштах на  проведення робіт з експлуатації та поточного ремонту мережі зовнішнього освітлення м. Івано-Франківська в сумі 5234,2 тис. грн. передбачено у кошторисі Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради кошти в сумі 3311,9 тис. грн., або 63,3 відсотка від потреби.

 

- в 2013 р. за І півріччя при потребі в коштах на проведення робіт з експлуатації та поточного ремонту мережі зовнішнього освітлення м. Івано-Франківська в сумі 5508,5 тис. грн. передбачено у кошторисі Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради кошти в сумі 3257,4 тис. грн., або   60  відсотків від потреби.

Внаслідок цього реальний  відсоток  зносу  МЗО більший ніж  нормативний.

6.ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ПРОГРАМИ ЗОВНІШНЬОГО ОСВІТЛЕННЯ.

Сесія Івано-Франківської міської ради 27.12.2005р. затвердила Програму модернізації зовнішнього освітлення м. Івано-Франківська загальною вартістю 5.5. млн..  грн.. Завдяки    цій програмі було встановлено  6606  світильників  з енергозберігаючою натрієвою лампою, а також покращено стан мереж зовнішнього освітлення.

Станом  на 01.08.13р. в мережах працює:

    7880 енергозберігаючих світильників  та 3604 світильники з лампами розжарювання

   На підприємстві розроблені наступні програми:

  1. Програма модернізації зовнішнього освітлення із встановленням нових світлодіодних світильників м. Івано-Франківська (2594 шт.)
  2. Програма модернізації зовнішнього освітлення м. Івано-Франківська  (встановлення світильників з натрієвою лампою) ;
  3. Програма модернізації світлофорних об’єктів. (заміна  ламп розжарювання на світлодіодні лінзи).

На  даний   момент спільно з Управлінням  інтеграційного  розвитку і економіки  та  представником «НЕФКО»  планується розробка бізнес- плану на заміну  старих світильників з лампами розжарювання на світлодіодні світильники.

З Департаментом  житлово-комунального господарства розроблений  проект : « Запровадження нових  схем керування ЕМЗО з допомогою GSM – зв’язку».

7.ЗАХОДИ ЩОДО ПОКРАЩЕННЯ РОБОТИ  ПІДПРИЄМСТВА, ФУНКЦІОНУВАННЯ МЕРЕЖ ЗОВНІШНЬОГО ОСВІТЛЕННЯ ТА СВІТЛОФОРНИХ ОБЄКТІВ.

  1. Для оперативного виконання і планування  робіт на  поточний рік бажано:
  • прийняття міського бюджету  в  січні кожного поточного року.
  • доведення до підприємства інформації про виконання   робіт пооб’єктно впродовж року   розпорядниками коштів.
  1. Втілення однієї  з програм  енергозбереження в МЗО і світлофорних об’єктів для заміни  всіх джерел світла з лампами розжарювання.
  2. Додаткове фінансування  робіт по  капремонту МЗО  і світлофорних об’єктів та реконструкцію мереж. Зокрема, необхідно в рік міняти до п’яти світлофорних об’єктів.
  3. Придбання автопідйомників АП 18 – 2 шт., ямобура – 1 шт,  автокрана – 1 шт., вантажного автомобіля – 1 шт.
  4. Виготовлення і встановлення на диспетчерському пункті мнемосхеми (настінний електронний екран)  для візуалізації роботи мереж зовнішнього освітлення  та світлофорних об’єктів. Запровадження   диспетчеризації пооб’єктного процесу керування. Занесення на електронний носій каскадних схем.

 

Бліц-Інфо


26.09.2013 1748 2
Коментарі (2)

до всіх 2013.09.26, 17:02
Сміхота 2000 гривень штрафу та у нього зарплати 10000.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

879
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

681
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1801
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3124
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2504
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2488

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

145

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

674

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

642

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1515
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

270
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

613
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

570
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

272
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

337
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26977
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

796
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19627
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

369
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

356
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

684
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1187 1