Тимощук: В "Баварії" я став значно сильнішим

 

/data/blog/34399/0f1aa3d3a817643604802c98db6ca929.jpg?20130414121826
Гравець мюнхенської "Баварії" та національної збірної України Анатолій Тимощук розповів в інтерв’ю "Футболу 24" про жеребкування півфіналу Ліги чемпіонів, своє майбутнє та шанси "синьо-жовтих" пробитися на чемпіонат світу-2014.

- Що скажете про результати жеребу півфіналів Ліги чемпіонів?

- Наша пара, напевне, найсильніша, нам дісталася сильна команда, вважаю, що цього протистояння бажав весь футбольний світ. Це буде цікавий двобій, адже обидві команди демонструють атакувальний футбол цього сезону, і це протистояння продемонструє, хто є більш сильним.

- Чи є доречним тренерському штабу "Баварії" звернутися за консультацією до Гвардіоли, адже він, окрім того, що тренував протягом останніх років каталонський клуб, з липня має очолити мюнхенську "Баварію"?

- Це питання не до мене, а до тренерів, можливо звернуться, а можливо і ні. Ми ретельно вивчаємо кожного суперника, дуже ретельно аналізуємо його слабкі та сильні стороні. Багато гравців та представників тренерського штабу слідкують за футбольними матчами в Іспанії та Лізі чемпіонів, тому дуже добре знають, у який футбол грає "Барселона". В нас попереду багато роботи для підготовки до цього протистояння.

- Які думки з приводу іншої пари півфіналістів?

- Ці команди вже зустрічались в групі Ліги чемпіонів, те протистояння завершилося на користь "Борусії". У порівнянні з минулим роком, "Реал" додав в організації гри, почали грати більш впевнено, тому мадридський клуб прагне взяти реванш. Стосовно шансів "Борусії", то всі бачили гру з "Малагою", обидві гри складалися непросто, окрім футбольної майстерності та самовідданості, "Борусія" мала ще трохи удачі. Команда стояла за крок від вильоту, але сталося неймовірне, і вона вже в півфіналі.

- Наскільки сильно цього сезону відчувається "мессізалежність" у "Барселони"?

- Ми всі бачимо статистику, згідно з якою він забиває велику кількість голів за свій клуб. Всі знають, що минулого року йому вдалося перебільшити рекорд Герда Мюллера за голами протягом календарного року. Мати такого форварда – це величезний плюс для будь-якої команди. Але "Барселона" - це завжди "Барселона", у команди кваліфікований склад та велика кількість гравців найвищого рівня. Мессі – це важливий гравець у грі "Барселони", через нього будується тактика гри в атаці. Розраховувати на відсутність Мессі та іншу гру не варто, адже він уже виходив на поле у грі проти ПСЖ, напевне до часу півфіналів не буде відчувати дискомфорт у зв’язку з ушкодженням.

- Наскільки "Барселона" цього року відрізняється від команди попередніх років?

- Команда впевнено грає у першості Іспанії і має значну перевагу перед "Реалом", це не завадить команді підготуватися до ігор в Лізі чемпіонів, але цього сезону в багатьох іграх ми бачили, що суперники можуть грати на результат і здобувати його. В деяких іграх це показав "Реал", "Мілан" та ПСЖ, які вдало грали і продемонстрували як можна вдало протистояти каталонцям.

- Анатолій, у вас не так давно був день народження. У "Баварії" є якась традиція пов’язана із святкуванням таких подій?

- Якихось особливих традицій немає, вранці до тренування команда вітає того, хто святкує день народження. От і все.

- В день народження багато дзвінків отримуєте? Їхня кількість перевищує сотню? З яких країн телефонують?

- Так, дзвінків зазвичай буває достатньо багато. Цього разу в день народження була гра, але незважаючи на це, отримав багато дзвінків, всі телефонували упродовж дня. Мабуть, найбільш віддалений дзвінок отримав з США. Друзі із різних команд та збірної надсилали різні відео, співали пісні з вітаннями.

- Що найчастіше дарують?

- Цього разу подарунок був досить надзвичайним – команда перемогла 9-2, таке ще ніколи не траплялось. Після гри отримав подарунки від сім’ї: діти з дружиною приготували смачний сироїдницький торт, поставили свічки, потім привітали мене зі святом і подарували малюнки та рамочки, які зробили та розмалювали самі, наскільки це дозволяли фарби та інструменти. Потім повісив ці малюнки в гостинній на стіні.

- Зважаючи на результати збірної, мабуть у день народження настрій у вас не найгірший?

- Ми провели два надзвичайно важливих матчі і здобули дві дуже важливі перемоги. Дуже радий тій підтримці, що була в нашої команди під час цих ігор, вдячний всім вболівальникам, заради яких ми намагалися перемогти суперників, щоб продовжувати боротьбу за путівку на чемпіонат світу.

- Як змінилася збірна із приходом Михайла Фоменка?

- Під керівництвом кожного тренера команда змінюється відповідно до його вимог та його бачення футболу. Футболісти прагнули довести новому тренеру свій рівень майстерності, до того ж в нас не було права на помилку, це розуміє кожен. Певною мірою відбулися зміни в тренерському штабі, змінився тренувальний процес, підхід до тренування. Ще рано робити висновки про якісь зміни, адже головне – це результат. Всі налаштовані на те, щоб здобувати результат у вирішальних поєдинках, що будуть попереду.

- Як гадаєте, якби все-таки призначили тренером збірної іменитого тренера-іноземця, перемоги "синьо-жовтих" могли би бути ще переконливішими?

- Моя професія – футболіст, а не гадалка. Можна розмовляти багато з приводу того "а що було б, якщо…", але це не має сенсу. В збірній є головний тренер – Михайло Іванович Фоменко, тому всі інші питання не варто піднімати. Протягом всього часу українську збірну очолювали вітчизняні фахівці, якщо колись в збірній буде іноземний тренер, тоді і можна буде про це поговорити та оцінити результати його досягнення.

- Як оціните шанси збірної України потрапити на чемпіонат світу в Бразилії?

- Після прикрої втрати очок у двох матчах на старті, наші шанси зменшились, але залишалась теоретична можливість виправити становище, чим ми навесні і скористалися. Зараз все так само залежить від нас, якщо ми зможемо переграти збірну Чорногорії на виїзді, ми зробимо ще один крок на зустріч Бразилії.

- До завершення контракту із "Баварією" залишилося менше, чим півроку і зараз ви уже вправі підписати попередній контракт із іншим клубом. У цьому напрямку уже почали роботу? Це правда, що ви можете повернутися в "Зеніт"?

- Особисто я нічого не шукаю, я віддаюсь роботі під час тренувань та в тих іграх, в яких виходжу на поле. Існує зацікавленість кількох клубів, які контактують зі мною, та керівництвом "Баварії" і виявляють бажання запросити мене до себе. Але цей переговорний процес не впливає на моє відношення до виступів за "Баварію". На даний момент я гравець цього клубу і за місяць-другий всі дізнаються, який буде наступний етап моєї кар’єри.

- Не прикро, що не вдалося у повній мірі проявити себе у "Баварії"?

- Я жодним чином не шкодую про ті рішення, які я обдумано прийняв. За майже чотири роки в "Баварії" я вже двічі став чемпіоном країни, вигравав національний кубок та Суперкубок, двічі претендував на найкращий трофей – Кубок чемпіонів. В спортивному плані це крок вперед, адже це свідчить про зріст майстерності та певний прогрес. Це стосовно спортивних перемог, але є й ще життєві перемоги, не тільки футбольні. Мені довелося справлятися з такими життєвими ситуаціями, які раніше не траплялися, і попри все те, що відбувалося, я зіграв понад 125 ігор за "Баварію". Тому, можна сказати, що в психологічному плані я набув нового досвіду і став значно сильнішим. Час проведений в "Баварії" і результати та титули, які я здобув, говорять самі за себе.

- Анатолій, дуже мало українців грає у топових європейських чемпіонатах. Як гадаєте, чому немає попиту на наших футболістів?

- Попит на гравців високої майстерності завжди є серед європейських клубів. Сподіваюсь, що є інтерес до українських гравців, мені особисто доводилося чути про зацікавленість у послугах кількох гравців національної команди з боку європейських клубів. Я вважаю, що у нас достатньо гравців, які могли б грати в Європі, але для цього клуби повинні проявити своє зацікавлення, виконати фінансові вимоги того клуба, за який він грає та отримати зацікавлення гравця перейти в цей клуб. Європейським клубам дуже складно виконати фінансові вимоги українських клубів, тому все залежить від того, як будуть вирішені всі ці складові. На мою думку, участь українських гравців в провідних європейських чемпіонатах дозволила б їм підвищити власну майстерність, якість гравців зросла б, а разом з тим зросла б і популярність та рівень українського футболу.

- Кажуть, за кордоном ставлення до легіонерів відрізняється від того, яке практикується в Україні чи Росії. Відчули це на власному прикладі?

- Кардинально відрізняється. Якщо проаналізувати, то в Україні до легіонерів більш тепле ставлення іноді, ніж до українських гравців. В європейських чемпіонатах все навпаки, ставлення до гравців-співвітчизників набагато краще, ніж до легіонерів.

- В ЗМІ пишуть, що ви можете повернутися в "Зеніт" або перейти в київське "Динамо". Ця інформація - абсолютна вигадка чи ви б не хотіли зараз відповідати на це питання?

- Коментувати чутки – це марна справа, адже інформація про різні клуби з’являється постійно. За останні роки в пресі моє ім’я пов’язували майже зі всіма лідерами російської та української першості, а взагалі, мені фізично не вистачило б сил зіграти за всі ті клуби, куди мене відправляли протягом футбольної кар’єри.

- Взагалі, варіант із київським "Динамо" може вами розглядатися, зважаючи на те, що ви зробили собі футбольне ім’я в донецькому "Шахтареві"?

- Протягом професійної кар’єри в мене жодного разу не було пропозицій від київського "Динамо". Зважаючи на майже дев’ять років в Донецьку, я не бачу себе більше у футболці іншого українського клубу.

- Дехто із футбольних фахівців вважає, що ви близькі до завершення кар’єри. Що можете відповісти таким спеціалістам?

- Мене не цікавить подібна думка тих людей, про яких я нічого не знаю. Чому я маю до неї прислухатися, тим більше, що вона відірвана від реальності? В мене є багато сил, енергії, досвіду та психологічної впевненості для того, щоб подовжувати грати на високому рівні, що я і планую робити наступні 2-3 роки.

- Коли вирішите, що настав час завершити кар’єру, де буде ваше постійне місце проживання – в Луцьку, Донецьку, Санкт-Петербурзі, Мюнхені чи деінде.

- На даний момент в мене немає жодних думок про завершення кар’єри, тому я не ставлю перед собою такі питання. Що стосується помешкання, то в нас є особистий дім в Мюнхені, в який ми плануємо найближчим часом переїхати.

Розмовляв Гліб Ваколюк, Футбол 24


14.04.2013 460 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1900
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1830
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1827
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5382 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1486

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

698

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

751

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

945

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

981
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1730
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3647
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10219
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26098
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10149 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7685
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

870
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1371
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

354
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1250
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

847
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1051