В пошуках втраченого. Прикарпаття

 

Свого часу, на зламі століть Івано-Франківщина була чи не найбільш представленим регіоном України в професійному футболі. Судіть самі: у тоді ще «вищці» грало «Прикарпаття», в першій лізі «Енергетик», а група «А» другої ліги була ледь не на половину складена з представників міст області. В обласному центрі було 2 клуба – «Чорногора» та «Факел», також в різний період мали свої команди в 2 лізі районні центри Коломия ( «Покуття»), Калуш ( команда носила назви «Хімік», «Лукор» та ФК «Калуш»), Долина ( «Нафтовик»), Тисмениця ( «Хутровик»), Рогатин ( «Техно-центр»). Якщо б в той час хтось сказав, що через 10 років область не буде представлена на карті професійного футболу України, то цю людину вочевидь прийняли б за божевільного…

Але пройшов час. Потихеньку зникли команди, що представляли районні центри в 2 лізі. Останнім із «могікан» був долинський «Нафтовик», який завершив свої виступи «на Україну» в 2010 році. Залишилося лише 2 клуба – «Прикарпаття» з обласного центру ( 7 сезонів у вищій лізі, 13 в першій та 1 сезон в другій) та бурштинський «Енергетик» ( 7 сезонів в другій лізі та 7 у першій). З горем пополам цим клубам вдавалося кілька сезонів підряд зберігати прописку в першому дивізіоні, балансуючи на межі вильоту. І тут настав 2012 рік. Рік, який обіцяв дати небувалий до того поштовх у розвитку професійного футболу на Івано-Франківщині, але став реквієм по ньому…

Історія двох мерців

«Прикарпаття». Як кажуть «добрими намірами вислана дорога до пекла». Ще в 2011 році Івано-Франківська міська рада, (голова якої Віктор Анушкевичус також обіймає посаду чільника місцевої федерації футболу) спільно з інвестором відомого гірськолижного курорту Буковель компанією «Скорзонера» (яка входить в так звану групу Приват) створили спільне підприємство. Сторони зобов’язалися передати до його статутного фонду Івано-Франківський стадіон «Рух» разом з земельною ділянкою навколо нього та грошові кошти відповідно. Керівник «Скорзонери» Олександр Шевченко обіцяв 5 років поспіль інвестувати лише у футбольну команду не менше 12 млн. гривень. Скільки ж було вкладено насправді, відомо мабуть лише самому екс-кандидату в народні депутати. Але факт залишається фактом – менш ніж за півтора року з клубу першої ліги «Прикарпаття» перетворилося на колектив, що втратив статус професіонала. Зі слів самого Шевченка Івано-Франківська Міська Рада не виконала свої зобов’язання по передачі на баланс підприємства земельної ділянки навколо стадіону «Рух». Муніципалітет у свою чергу стверджує, що це саме «Скорзонера» не виконувала своїх обіцянок. Футбол ж в цьому спорі адмінресурсу та капіталу став нікому не потрібним. В результаті клуб взагалі не був допущений до участі в чемпіонаті 2 ліги сезону 2012-2013 з дуже банальної причини. Просто не була пройдена атестація. Кажуть, що не пройшов він її тому, що номінальний керівник «Прикарпаття» одіозний Анатолій Ревуцький взагалі не приїхав до федерації футболу України на цю процедуру, яка була в кінці травня 2012 року. Вочевидь вже не було з чим їхати…

В пошуках втраченого. Прикарпаття - изображение 1

Замість футболу на Буковелі тепер організовують бої без правил

Анатолій Миколайович для Прикарпатського футболу взагалі знакова особистість. З одного боку саме він був президентом клубу за часів його виступів у вищій лізі і багато в чому саме завдяки Ревуцькому ( подейкують свого часу довіреній особі Г.М. Суркіса) «Прикарпаття» скільки років успішно грало в еліті. А з іншого боку місцеві вболівальники давно вже оголосили пана Анатолія головним винуватцем того, що зараз Івано-Франківськ залишився без професійного футболу. Буцімто Ревуцький, який свого часу орудував всієї трансферною політикою клубу захотів, щоб йому компенсували витрати, а пан Шевченко відмовився це робити. Насправді для пересічного івано-франківського вболівальника не суть важно хто винуватий – Анушкевичус, Шевченко, Ревуцький чи Папа Римський. Фактом є те, що славетна історія Прикарпатського футболу почила у бозі. І завдячувати цьому ми маємо саме вищеназваним особам ( Папа Римський не в рахунок).

Свій останній, на даний момент, поєдинок на професійному рівні «Прикарпаття» провело 21 травня 2012 року перемігши на виїзді хмельницьке «Динамо» з рахунком 1-0. В підсумковій таблиці групи «А» другої ліги сезону 2011-2012 клуб став шостим.

«Енергетик». В Бурштині 2012 рік теж очікували з нетерпінням. На місцеву ТЕС прийшов новий інвестор – підконтрольна відомому футбольному меценату Рінату Ахметову компанія ДТЕК придбала контрольний пакет акцій власника та основного спонсора місцевого клубу Бурштинської станції «Західенерго». Всім добре відомо, що президент донецького «Шахтаря» любить футбол. І свого часу придбавши маріупольський ММК ім. Ілліча Ахметов взяв на своє утримання і місцевий футбольний клуб «Іллічівець». Але Маріуполь знаходиться за 100 км від Донецька, більшість футболістів команди на контракті в «Шахтарі», а сам клуб грає у Прем’єр Лізі та має можливість відбирати очки в конкурентів донеччан, віддаючи їх в «принципових» протистояннях з старшим братом. А Бурштин знаходиться на краю світу ( вочевидь керівники ДТЕКу так вирішили), а людям там можна і не ходити на футбол. А для чого – нехай більше працюють…

В пошуках втраченого. Прикарпаття - изображение 2

На фото: стадіон у Бурштині

І не важливо, що бюджет «Енергетика» за весь час їх виступів у 1 лізі менший ніж річний кошторис наприклад тої ж алчевської «Сталі», але сам факт. Свого часу автор цих рядків писав листа на ДТЕК з проханням не зупиняти фінансування «Енергетика», але керівництво холдингу навіть не змусило себе дати бодай-якусь відповідь. На весні минулого року деякі гарячі голови пропонували взагалі перекрити трасу Івано-Франківськ-Львів, що проходить через Бурштин, доки питання про фінансування футбольного клубу не буде вирішено позитивно. Але вочевидь, що жителі цього маленького міста просто змирилися з своєю долею та вирішили, що моя хату з краю… Шкода, адже такого виду, який відкривається з трибун стадіону в Бурштині не має в жодному місті України.

«Енергетик» не дограв минулий чемпіонат в першій лізі, знявшись з турніру за 2 тури до фінішу, в підсумку зайнявши передостаннє 17 місце. Свою останню гру команда провела 20 травня 2012 року, поступившиь на виїзді вінницькій «Ниві» з рахунком 1-4.

Перспективи

На початку цього року голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк заявив, що в області буде відновлений професійний футбольний клуб «Спартак» за підтримки інвестора, який поки-що залишається невідомим.

Також є перспективи виходу на професійний рівень минулорічного переможця Аматорського чемпіонату України команди «Карпати» (Коломия). Проте керівництво коломиян вирішило не форсувати події, а зайнятися в першу чергу розвитком інфраструктури клубу та місцевої ДЮСШ, щоб вже за кілька років гідно виступати у всеукраїнських змаганнях і в першу чергу своїми вихованцями. В цьому сезоні команда буде грати в Кубку України серед аматорів та чемпіонаті області.

 

Олександр Дем'янчук, UA-Футбол


Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

663
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2265
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1996
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2022
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6060 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2305 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

180

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

993

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

993

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1248
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

474
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1935
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3831
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26355
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

424
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10338 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7881
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

431
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

273
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

430
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

512
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1445