Косівською РДА керують люди, які вкрали понад 150 мільйонів бюджетних коштів?


Два тижні тому на «Гарячу лінію» одного з місцевих інтернет-сайтів звернувся депутат Косівської районної ради Михайло Данилюк, який в такий спосіб вирішив публічно заявити про пряме порушення закону посадовими особами виконавчої влади на рівні районної державної адміністрації. Щоправда, пройшло вже чимало часу, але жодної реакції ні з боку відповідних органів, ні ЗМІ, чомусь, так і не було.

Це можна віднести до однієї із специфічних рис нашого рідного Прикарпаття: попри існування загостреної «жаги до правди і справедливості», про місцеву владу (особливо виконавчу) стараються говорити або щось добре, або взагалі нічого. Візьмемо, наприклад, сусідню до нас Львівську область.

Там чи не в кожному номері газет журналісти розміщують сенсаційні матеріали про місцевих владних мужів. Чого тільки варті серії статей про голову обласної державної адміністрації Михайла Костюка, які створили такий резонанс, що в результаті стали основою для порушенням прокуратурою відповідної кримінальної справи. На Івано-Франківщині ситуація дещо інша. У нас з владою та же незалежна преса намагається жити дружно.

Навіть якщо і з’являються якісь «незручні матеріали», як наприклад, вже згадана нами інформація депутата Косівської районної ради Михайла Данилюка, то на них стараються не акцентувати сильно уваги і чим швидше забути. Хоча, якщо вдуматись, то депутат із Косівщини порушив питання далеко не локального рівня, а мінімум – регіонального, а то і загальнодержавного. Адже мова йде про частину президентської вертикалі – тієї, що безпосередньо втілює волю Гаранта на місцях. А вона, якщо опиратися на слова народного обранця Михайла Данилюка, виявляється не зовсім то і легальна.

Тепер більш детально. За твердженням депутата Косівської районної ради Михайла Данилюка, сьогодні в Косівській районній державній адміністрації продовжує працювати людина, яку рішенням Косівського районного суду (суддя Гордій) ще минулого року було визнано винним у розкраданні бюджетних коштів. Цією людиною є один із заступників голови Косівської РДА Василь Склепович. За словами Михайла Данилюка не далеко від свого підлеглого втік і сам голова райдержадміністрації Ярослав Шинкарук, під керівництвом якого відбувалось розбазарювання сотень мільйонів гривень, які прийшли на Косівщину в 2008-2010 роках для подолання наслідків стихійного лиха (повені).

Але це твердження поки що перебуває в площині виключно припущень громадянина Данилюка, адже рішення суду з цього питання (мається на увазі щодо Ярослава Шинкарука) немає і навряд чи колись буде. Хоча, якщо вдуматись, то звісно мало віриться, що Василь Склепович «тирив» державні кошти без відома свого тодішнього-теперішнього шефа Ярослава Шинкарука.

Отож, щоб з’ясувати деталі цієї непростої і безсумнівно резонансної справи, Версії вирішивли поспілкуватися безпосередньо із Михайлом Данилюком.

Михайло Данилюк, депутат косівської районної ради, Івано-Франківськ

Інформаційна довідка: Данилюк Михайло Іванович, 02.04.1952 р.н., позапартійний, приватний підприємець, депутат двох скликань Івано-Франківської обласної  (з 1998 по 2006 роки) та трьох Косівської районної рад (1994-1998, 2006-2010, 2010 – по цей час), голова спілки підприємців «Косівщина».

- Михайле Івановичу, звинувачення, які лунають з вашого боку в сторону керівництва Косівської РДА досить серйозні. Але, як я розумію, справа щодо незаконного перебування Василя Склеповича на посаді заступника голови Косівської РДА, про що ви публічно заявили кілька тижнів тому, це просто відлуння набагато вагомішої справи, яка бере свій початок ще у 2008 році?

- Саме так. Пройшло всього-навсього кілька років з того часу, тому, думаю, Ви пам’ятаєте, що тоді спіткало Івано-Франківщину. Наш регіон сильно постраждав внаслідок повені. На ліквідацію наслідків стихії було виділено сотні мільйонів гривень, левова частка з яких прийшла на Косівський район. Нагадую, що тоді головою районної державної адміністрації був Ярослав Шинкарук, а його заступником – Василь Склепович. Саме під їх чітким та пильним керівництво 150 млн. гривень були розкрадені та закопані в землю без жодної користі. Підтвердженням цьому є численні акти КРУ та низка порушених кримінальних справ, по одній з яких (справа № 0910/924/2012) Косівський районний суд Івано-Франківської області 14.12.2012 року виніс вирок, яким заступника Косівської РДА Василя Склеповича визнано винним у вчиненні злочину за ст. 367 ч.1, 367 ч.2 КК України.

Але як бачите, наявність судимості – це сьогодні не перешкода, щоб займати державні посади. Людина визнана винною у розкраданні бюджетних коштів, але це не заважає їй і надалі працювати там де і працювала та займатися улюбленою справою – обкрадати народ України. І тепер скажіть, чи вдасться за таких умов нам викоренити корупцію та зловживання з державних органів?

Як на мене цей випадок яскраво демонструє реальну силу закону в нашій державі. Його зневажають та порушують навіть ті, які б мали безпосередньо дбати про його дотримання.

- Хто, на вашу думку, несе відповідальність за те, що Василь Склепович і досі перебуває на своїй посаді? 

При відповіді на це питання я не хочу опиратися на свою думку, для цього є відповідні закони, якими чітко все регламентовано. Отож, Василя Склеповича визнанно винним за ст. 367 ч.1, яка передбачає покарання у вигляді «штрафу від двохсот п'ятдесяти до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років». Отож, наводжу ще раз слова, які чітко прописані в Кримінальному кодексі «з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років». Тут обмежень чи вибору між «або-або» немає.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», перший заступник та заступники голови районної державної адміністрації призначаються на посаду та звільняються з посади головою районної державної адміністрації за погодженням з головою обласної державної адміністрації». Опираючись на вищевказані закони, керівник органу державної влади, тобто Ярослав Шинкарук, який призначав Василя Склеповича, мав би його і звільнити із займаної посади. Але він цього не зробив і не зробить, адже їм в тандемі не погано працюється за будь-яких умов.

Що Ви маєте на увазі, вживаючи словосполучення «за будь-яких умов»?

Зверніть увагу на той факт, що на відміну від всієї країни, пертурбації у виконавчій владі Косівщини відбувалися не так часто.

У травні 2008 року колишнім Президентом України Віктором Ющенком головою Косівської РДА було призначено Ярослава Шинкарука. Пройшло трохи часу, в країні  змінився президент - замість помаранчевого лідера майдану Віктора Ющенка прийшов регіонал Віктор Янукович, але як ми бачимо це аж ніяк не вплинуло на персональний склад керівництва Косівської райдержадміністрації. Головою як був, так і досі залишається шановний Ярослав Шинкарук із своїми побратимами, такими, як, зокрема, вже згаданий мною Василем Склеповичем.

Одним словом, для них, що за помаранчевих, що за біло-блакитних – все одно живеться добре.

Скажу більше. На сьогодні їм (Шинкаруку, Склеповичу) вдалось приручити навіть ВО «Свободу». Одвічний поборник за справедливість, ярий ненависник сьогоднішньої влади голова Косівської районної партії ВО Свобода, депутат Косівської районної ради (керівник фракції ВО «Свобода») Роман Матейчук систематично виголошує промови про злочинну владу на чолі із Януковичем, про ворогів народу регіоналів, але жодного слова про місцевого намісника – Шинкарука з його вуст так і не прозвучало. Трішки дивно, правда?

Скільки разів я персонально виступав на сесіях районної ради та із трибуни публічно наводив факти злочинних дій голови райдержадміністрації. Ви думаєте мене хоч хтось підтримав із депутатів? Мовчання представників ПАРТІЇ РЕГІОНІВ я розумію і, погодьтеся, розраховувати на їх допомогу з мого боку було б просто безглуздо, але ж свободівці. Вони чого мовчать, кого бояться?

Вам вдалось знайти відповідь на це запитання та з’ясували чим же «підкупили»  непідкупну Свободу?

Ви не повірите, але все досить банально і просто. Голова Косівської районної партії ВО Свобода, депутат Косівської районної ради Роман Матейчук працює спеціалістом відділу соціально-економічного розвитку Косівської РДА, головою якої є не хто інший як Ярослав Шинкарук. Будь-які неправильні висловлювання в сторону шефа можуть закінчиться звільненням з роботи. Отож, політика політикою, а їсти хочеться завжди. І для цього потрібна робота.

Таким чином і був знайдений компроміс між головним свободівцем району та керівником місцевої виконавчої влади. Перший поливає брудом всіх - Президента, уряд,  регіоналів, але не чіпає другого, натомість другий зберігає за першим  робоче місце.

Вибачте, що відходжу від теми нашого інтерв’ю, але все ж у мене напрошується  запитання? Ви сказали, що головний свободівець району поливає брудом всіх – Президента, уряд та кожного, хто носить партійний квиток ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Виходить, що Ярослав Шинкарук не є членом ПАРТІЇ РЕГІОНІВ? Тоді як же розцінювати слова голови обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка (за чиїм поданням і був призначений Ярослав Шинкарук), який, зокрема, свій особистий вступ до лав регіоналів в 2011 році аргументував тим, що «Це закономірний крок, тому що Партія регіонів при владі, Президент представляє Партію регіонів і несе відповідальність».

Так, я добре пам’ятаю ці слова губернатора. Він ще навіть додав, що «як можна бути при владі, не будучи членом цієї команди? Це нонсенс. Виходить, що у на нонсенс, адже голова Косівської РДА Ярослав Шинкарук безпартійний. Представник команди Президента не просто цурається партії, яку той представляє, а сприяє і всіляко потурає систематичній дискредитації останньої. Тож, як бачимо, особисті інтереси вищі за Президента, Уряд і всю ПАРТІЮ РЕГІОНІВ, в іншому випадку Роман Матейчук вже давно би стояв на обліку в центрі зайнятості.

- Повертаючись до безпосереднього предмета нашої розмови - злочинів, вчинених посадовими особами виконавчої влади Косівського району, хочу поцікавитьсь у Вас,  яким же чином, на вашу думку, вдалось уникнути відповідальності самому голові Косівської райдержадміністрації Ярославу Шинкаруку?

Щоб зняти із себе відповідальність Косівська районна державна адміністрація створила комісію зі своїх заступників та актами прийому-передачі в примусовому порядку передала незавершені об’єкти на баланс сільських рад як завершені і таким чином уникла відповідальності. Саме тому сьогодні на Косівщині сотні незавершених об’єктів соціальної та транспортної інфраструктури, серед яких недобудовані мости, дороги, укріплення берегів річок і так далі. Не даром кажуть, що найкраще ховати гроші в землю. Повірте, ніхто ніколи не підрахує скільки тон цементу чи піску пішло на зведення фундаменту того чи іншого містка. А створені фіктивні фірми та фальшиві документи про обсяги виконаних робіт дозволять намалювати будь-яку цифру, хоч і 150 мільйонів.

Перевірки діяльності Косівської районної державної адміністрації, які все ж мали місце, завершувалися в ресторанах та на базах відпочинку. Ось вам те, що називається вседозволеністю чиновників такого рангу.

 

Валентина Якимів, спеціально для Версій


21.02.2013 3294 4
Коментарі (4)

Андрій 2013.02.21, 09:33
На фоні причетних явна спроба Данилюка полити брудом усіх)))). Як правило, на Косівщині за цим стоїть банальний поділ якихось бізнесінтересів. Напишіть, яким бізнесом займається сам Данилюк, і все стане ясно. А на рахунок Шинкарука - користувався повіагою і на попередній роботі, і зараз. Безпартійний - зараз провина?
Ігор 2013.02.21, 10:54
Ну видно Андрюха що ти "свій". Причом тут полити брудом - є рішення суду, яким встановлено факт розкрадання коштів з державного бюджету. Реально засуджено високопосадового чиновника який і надалі продовжує працювати, а точніше красти. Чи не нонсенс? Ось це проблема - і причому всіх нас, а те, що преса висвічує інформацію, таким як ти точно не вигідно. По-друге Данилюку вже 20 років підряд довіряють захищати інтереси громадян що є показником, а не державна посада на яку призначають. А щодо партійності то він член партії "Відродження", якою у свій час керував Вишиванюк і яка є партнером Партії Регіонів. Крім того чи вірить хтось в те, що можна працювати на посаді голови РДА не будучи під каблуком Партії Регіонів.
віллі 2013.02.21, 16:32
неозброеним оком проглядаеться банальна антипатія данилюка до керівництва району. не треба бути великим юристом щоб знати що визнати винним людину може тільки суд. рішення суду набувае законноі сили у визначений термін а саме після часу наданого на оскарження. зверніть увагу - рішення на яке посилаеться емоційний данилюк-це рішення суду першоі інстанціі.
Василь 2013.03.01, 19:01
Тоже мені опозиціонер знайшовся. Повністю підтримує і грає на руку ригіонала Клуба - представника правлячої партії. А перед виборами до районної ради "співав", що він найбільший опозиціонер в районі, але опозиційності вистачило до першого пленарного засідання. А зараз всі зібрання ригіонали проводять у ресторані "Синевір", яке належить Данилюку і в якому за енергоносії Данилюк платить по тарифах для населення, а не як приватний підприємець. А Шинкарук став на хвіст йому, може тому почав "вити"?
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1124
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2481
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2088
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2137
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6459 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2421 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

293

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1118

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1143

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1360
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

243
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

563
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2030
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26481
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

528
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10429 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7973
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

508
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

372
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

522
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

596
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1546