Звіт Ігора Маслова

 

ЗВІТ

представника Національної ради України

з питань телебачення і радіомовлення

в Івано-Франківській області

Маслова Ігоря Вадимовича

за 2012 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. 1.   Вступ

 

Звіт охоплює діяльність представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Івано-Франківській області за період з                1 січня по 31 грудня 2012 року.

Основними напрямками діяльності представника в 2012 році були: постійний нагляд за дотриманням телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги Івано-Франківської області вимог українського законодавства у галузі телерадіомовлення та умов діючих ліцензій; виконання ліцензіатами Івано-Франківської області рішень Національної ради; здійснення планових та позапланових перевірок компаній, добових та цільових моніторингів діяльності ТРО; виконання розпоряджень і доручень керівництва Національної ради та її апарату.

Одним із основних методів у діяльності представника була індивідуальна робота з керівниками ТРО: роз’яснення, надання консультацій, приписів та проведення нарад.

У своїй роботі представник керувався вимогами нормативно-правових  актів  України:  Конституцією України, Законами України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про телебачення і радіомовлення», «Про  рекламу», «Про авторське право та суміжні права», «Про інформацію», «Про телекомунікації», «Про радіочастотний ресурс України», іншими законами та нормативними документами.

          

1.1 Якісні зміни, що відбулися у телерадіопросторі Івано-Франківської області у 2012 році.

 

У телерадіопросторі Івано-Франківської області на підставі ліцензій  Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення працює 39 суб’єктів інформаційної діяльності (у 2011 році таких суб’єктів було 41). За звітній період були вилучені (у зв’язку із поданими заявами про анулювання ліцензій) з Державного реєстру ТРО України 3 компанії, що здійснювали діяльність в Івано-Франківській області: ТОВ «ТРК Ефір»                                      (м. Івано-Франківськ), ТОВ «Т-Плюс Калуш» (м. Калуш Івано-Франківської обл.), ТОВ «ТРК Карпати Медіа» (смт Делятин Івано-Франківської обл.); в листопаді 2012 року ліцензію отримала нова компанія ДП «Ютім Медіа»,            м. Івано-Франківськ).

У процесі ліцензування протягом 2012 року були задіяні 4 ТРО: 2 телерадіокомпанії, 2 провайдери програмної послуги. Зокрема, видано 4 нових ліцензії, з яких:

 

2 – на телевізійне мовлення (з них - 1 на багатоканальне телевізійне мовлення):

-         Івано-Франківське обласне телебачення «Галичина» (мовлення в багатоканальній телемережі МХ-5 у стандарті DVB-T2 (MPEG-4) ТОВ «Зеонбуд», м. Київ, адреси станцій мультиплексування та територія розповсюдження програм: с. Дебеславці, с. Микуличин (с. Рокита Велика) Івано-Франківської обл. (працюють в мережі); м. Бережани Тернопільської області, обсяг мовлення – 24 години на добу).

-         Комунальне підприємство «Державна студія «Калуське міське телебачення», м. Калуш Івано-Франківської обл. (мовлення у багатоканальних телемережах ТОВ ТРК «Діскавері», м. Івано-Франківськ та ФОП-підприємця Микитина В.В., м. Калуш Івано-Франківської обл., обсяг мовлення – 24 години на добу).

 

2 - провайдера програмної послуги:

     -  Дочірнє підприємство «ЮТІМ МЕДІА» м. Івано-Франківськ (діяльність в м. Івано-Франківськ). Стандарт розповсюдження - IPTV;

     - Приватне підприємство «Телекомпанія «РАІ», м. Бурштин Івано-Франківської обл. (діяльність в м. Бурштин).

 

Протягом 2012 року переоформлено і продовжено 16 ліцензій суб’єктів інформаційної діяльності:

а) телерадіокомпанії – 6 ліцензій:

     -    ПП «Телерадіокомпанія «НТК», м. Коломия Івано-Франківської обл.;

     -    Івано-Франківське обласне телебачення «Галичина»;

     - Івано-Франківська обласна державна телерадіокомпанія, м. Івано-Франківськ;

     -    ТОВ «Телерадіокомпанія «РАІ», м. Бурштин Івано-Франківської обл.;

     - ТОВ «Івано-Франківська телерадіокомпанія «Канал-402», м. Івано-Франківськ;

     - Комунальне підприємство «Державна студія «Калуське міське телебачення», м. Калуш Івано-Франківської обл.

 

б) ефірні радіостудії – 4 ліцензії:

     -    Товариство з обмеженою відповідальністю «Бойчук-студія», м. Івано-Франківськ;

     -      ПП «Радіостудія «Сяйво», м.Коломия Івано-Франківської обл.;

     -      ПП «Телекомпанія «РАІ», м.Бурштин Івано-Франківської обл.;

     -    Івано-Франківське міське комунальне підприємство Телерадіокомпанія «Вежа».

 

в) радіостудії проводового мовлення – 1 ліцензія:

-    Івано-Франківська обласна державна телерадіокомпанія, м. Івано-Франківськ;

 

г) провайдери програмної послуги – 5 ліцензій:

     -    ДП «Нетгруп-Телеком», м.Івано-Франківськ;

     -   Мале приватне підприємство «Квант-ІІ», м.Коломия Івано-Франківської обл.;

     -   Приватне підприємство «Ніка КТБ», м.Косів Івано-Франківської обл.;

     -   Фізична особа-підприємець Юрійчук В.І., м. Снятин Івано-Франківської обл.;

     -  Приватне підприємство «Телерадіокомпанія «РАІ», м. Бурштин Івано-Франківської обл.;

 

На території Івано-Франківської області протягом 2012 року зафіксовано 8 випадків безліцензійної діяльності: 7 випадків стосувались провайдерів програмної послуги (в м.Івано-Франківськ, м.Богородчани, смт.Брошнів, м.Калуш), 1 випадок - ефірного радіомовлення (м.Верховина). Завдяки вжитим представником заходам станом на кінець звітного періоду безліцензійна діяльність на території Івано-Франківської області відсутня. Одна із компаній, яка займалась діяльністю без відповідної ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення припинила своє існування: ТОВ «Сігма ТДС», м. Богородчани Івано-Франківської області. Щодо зафіксованої у 2011 році безліцензійної діяльності приватного підприємця Стефурака Івана Васильовича (працював як провайдер програмної послуги в м. Верховина Івано-Франківської обл.), то після рішення суду він припинив свою діяльність і в грудні 2012 року подав документи на отримання ліцензії провайдера програмної послуги.

27 листопада 2011 року завершився термін дії ліцензії Приватного підприємства «Телекомпанія «РАІ», м. Бурштин Івано-Франківської області. Протягом 2012 року компанія пройшла планову перевірку, оформила документи на отримання нової ліцензії і 11 грудня 2012 року Національна рада прийняла рішення про видачу нової ліцензії на здійснення діяльності провайдера програмної послуги в м. Бурштин Івано-Франківської області.

15 травня 2012 року згідно із поданими заявами (в зв’язку із припиненням діяльності) анульовано ліцензії 2-х провайдерів програмної послуги: ТОВ «ТРК Ефір» (м. Івано-Франківськ) та ТОВ «Т-Плюс Калуш» (м. Калуш Івано-Франківської обл.). Компанії були вилучені з Державного реєстру телерадіоорганізацій України. Одночасно з цим, нові ліцензії провайдера програмної послуги у вищевказаних містах отримало ТОВ «Ланет-Нетворк», м. Київ.

7 листопада 2012 року згідно із поданою заявою (в зв’язку із припиненням діяльності) анульовано ліцензію ТОВ «ТРК Карпати Медіа» (провайдер програмної послуги, діяльність в смт Делятин Івано-Франківської обл.).

17 жовтня 2012 року на засіданні Національної ради було прийняте рішення (№1753) про видачу ліцензії ДП «ЮТІМ МЕДІА»,                             м. Івано-Франківськ, провайдер програмної послуги,  стандарт розповсюдження – IPTV).

У січні 2012 року відбулась реєстрація ТОВ «Івано-Франківська телерадіокомпанія «Канал-402» як суб’єкта інформаційної діяльності.

 

1.2 Тенденції, проблеми.

 

Тенденції у розвитку телерадіоінформаційного простору Івано-Франківської області є підставою для таких узагальнень:

 

  1. Протягом 2012 року завершився процес отримання ліцензій на багатоканальне мовлення у MX-5 в Івано-Франківській області. Івано-Франківське ОТБ «Галичина» отримало перемогу в конкурсі на мовлення в с. Дебеславці та с. Микуличин (с. Рокита Велика) Івано-Франківської обл. (працюють в мережі). В результаті проведення конкурсу компанія також отримала право на мовлення в МХ-5                 в м. Бережани Тернопільської області і на даний час має найбільше в Івано-Франківській області покриття цифровим ефірним сигналом серед усіх компаній області, що працюють в МХ-5. Обсяг мовлення – 24 години на добу.
  2. Івано-Франківська обласна державна телерадіокомпанія, яка у вересні 2011 року отримала ліцензію на багатоканальне мовлення в МХ-5 (Івано-Франківська обл.) не вийшла в ефір протягом 2012 року.  Згідно із заявою компанії, початок телевізійного багатоканального мовлення  ІФОДТРК очікується на травень-червень 2013 року.
  3. Місцеві телерадіоорганізації протягом 2012 року значно покращили свою діяльність. Більшість з них виконують умови програмної концепції мовлення. Зафіксовано збільшення кількості власних програм за жанрово-тематичним наповненням. Постійний моніторинг і контроль за діяльністю ТРО та пов’язані з цим  листи – попередження щодо виявлених ознак порушень суттєво підвищили  відповідальність компаній за недобросовісне виконання ліцензійних умов. Практично усі ТРО привели свою діяльність до вимог українського законодавства та умов діючих ліцензії.
  4. Усі без винятку ТРО ведуть власне мовлення виключно українською мовою. Відповідно до прийнятого Закону України «Про засади державної мовної політики», 3 ефірні ТРО області подали заяви для здійснення змін до діючих ліцензій. Ефірні радіостудії  у власному програмному наповненні збільшили пісенний матеріал українською мовою та продукцію українських виконавців. В ефірі ТОВ ТРО „Дзвони” музичні твори транслюються виключно українською мовою.
  5. Провайдери програмної послуги Івано-Франківської області загалом дотримуються загальної концепції добору каналів для ретрансляції. Окремі компанії не дотримуються вимог рішення Національної ради № 1593 від 14.11.2007 року «Про порядок визначення каналів конвертації» (не для всіх каналів універсальної програмної послуги використовуються смуги частот на початку ресурсу багатоканальної телемережі). Більшість компаній виконали рішення Національної ради № 1260 від 29.08.2012р. «Про затвердження Правил формування програмної послуги в пакетах програм провайдера програмної послуги».
  6. Протягом 2013 року більшість провайдерів програмної послуги Івано-Франківської області планують подати заявки на отримання ліцензій з ресурсом багатоканальної телемережі із використанням цифрової технології.
  7. У зв’язку із активним розвитком у 2012 році новітніх медіа (в мережі Інтернет) та початком ефірного багатоканального мовлення і отриманням безкоштовних сет-топ-боксів, збільшується конкуренція на ринку послуг провайдерів програмної послуги. Більшість провайдерів програмної послуги розширили пакети програм (до 15%).
  8. Протягом 2012 року більшість ТРО області провели технічне переоснащення своїх студій. Рівень технічного та програмного забезпечення багатьох з них є на достатньому рівні, щоб проводити мовлення в сучасних технічних умовах. Компанії, які отримали ліцензії на багатоканальне (телевізійне) мовлення провели технічне переоснащення для організації мовлення в цифрових телевізійних мережах. ТОВ «Телерадіокомпанія «РАІ» збудувало новий офіс-студію у м.Івано-Франківськ.
  9. Відбулись зміни у ефірному радіомовленні: в травні 2012 року ТОВ «Радіо Тернопіль» змінило позивні мовлення на частоті 100,9 МГц і в ефірі з’явилась нова радіостанція – “Мелодія».
  10. У 2013 році в Івано-Франківській області очікується розширення мережі користувачів, які отримують телевізійний сигнал за допомогою IPTV-технології. Це пов’язано із розширенням території розповсюдження сигналу на весь м.Івано-Франківськ компанією ДП «Нетгруп-Телеком» (на даний час компанія володіє ліцензією на IPTV, територія розповсюдження – частина міста) і початком роботи нового  провайдера програмної послуги - ДП «Ютім Медіа».
  11.  У 2013 році буде розпочато мовлення Комунального підприємства «Державна студія «Калуське міське телебачення» (ефірне телебачення) в 5-ти кабельних мережах області (обсяг мовлення – 24 години на добу). Це перший приклад (в Івано-Франківській області) підготовки місцевих мовників до відключення наприкінці 2015 року ефірного аналогового телевізійного мовлення і фактичного припинення роботи багатьох районних ефірних студій телебачення, - при наявності ліцензій на мовлення в кабельних мережах районне телебачення залишається в ефірі та зберігає робочі місця.
  12.  Стає тенденцією розповсюдження програм ліцензіатів у режимі               on-line в мережі Інтернет. Таку діяльність проводять Івано-Франківське міське комунальне підприємство Телерадіокомпанія «Вежа», ТОВ «Телерадіокомпанія «Західний полюс»,                             Івано-Франківське обласне телебачення «Галичина», ТОВ «ТРК «Ефіком», ІФОДТРК.  
  13.  Скорочується мережа проводового радіомовлення в області. Кількість радіоточок зменшилась від 42631 одиниць (станом на 01.01.2012р.) до 34273 одиниць (станом 01.11.2012), тобто на 8 358 одиниць.

 

2. Оцінка стану дотримання телерадіоорганізаціями умов ліцензії та норм чинного законодавства 

 

Упродовж звітного періоду представник Національної ради виконував законодавчо визначені функції нагляду за дотриманням ліцензійних вимог чинного законодавства, умов ліцензій місцевими телерадіоорганізаціями і провайдерами програмної послуги.

При здійсненні наглядових та регуляторних повноважень керувався положеннями статті 11 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» та «Інструкцією про порядок здійснення перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги України».

 

2.1. Планові та позапланові перевірки телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги Івано-Франківської області

 

         Відповідно до Плану проведення перевірок на 2012 рік представником та секретаріатом представника в Івано-Франківській області здійснено 23 перевірки ліцензіатів, з них 10 планових та 13 позапланових перевірок.

 

Статистика перевірок телерадіокомпаній та провайдерів програмної послуги Івано-Франківської області за 2012р.

 

Назва ТРО / ППП

Вид

мовлення

Дата проведення

Прийняте рішення

Акт перевірки

(вид, №, дата)

1

ТОВ «ТРК Карпати Медіа», м. Надвірна; ліцензія НР № 0488-м від 04.04.2008р.

ППП

27-28.02.12

Рішенням НР № 470 від 28.03.2012 р. -  оголосити попередження.

Позапланова АКТ № ПП/Ів./ПС/12-1 від 27-28 лютого 2012 р.

2

ПП «Ніка КТБ», м. Косів;

ліцензія НР № 0786-п від 27.11.2009р.

ППП

06-07.03.12

Рішенням НР № 557 від 11.04.2012 р. - оголосити попередження.

 

Позапланова АКТ № ПП/Ів./ПС/12-2 від 06-07 березня 2012 р.

3

МПП «Квант-ІІ», м. Коломия;

ліцензія НР № 0515-п від 28.11.2003р.

ППП

23.03.12

Рішенням НР № 600 від 18.04.2012 р. - скасувати санкцію «оголошення попередження».

Позапланова АКТ № ПП/Ів./П/12-3 від 23 березня 2012 р.

4

ПП «ТК «РАІ»,

м. Бурштин;

ліцензія НР № 0356-п від 27.11.2002р.

ППП

10.04.12

Рішенням НР № 644 від 15.05.2012 р. - взяти до відома.

Планова АКТ № 53/І/Ів./ПС/4-12 від 10 квітня 2012 р.

5

ТОВ «ТРК Еліпс»,

м. Надвірна;

ліцензія НР № 0309-п від 30.06.2004 р.

ППП

07.06.12

Рішенням НР № 985 від 11.07.2012 р. -  взяти до відома.

 

Позапланова АКТ № ПП/Ів./ПС/12-5 від 07 червня 2012 р.

6

Івано-Франківське міське комунальне підприємство ТРК «Вежа»,

м. Івано-Франківськ; ліцензія НР № 1230-м від 01.06.2011 р.

ТМ

кабельне

13.06.12

Рішенням НР № 2079 від 14.11.2012 р. -  оголосити попередження.

 

Планова АКТ № 111/І/Ів./ПС/6-12 від 13 червня 2012 р.

7

ТОВ «ТРК «Галстрім»,

м. Івано-Франківськ; ліцензії НР № 0905-п від 17.06.2011р.,

НР № 0914-п від 24.06.2011 р.

ППП

05-06.07.12

Рішенням НР № 1106 від 14.08.2012 р. -  взяти до відома.

 

Планова АКТ № 112/І/Ів./ПС/7-12 від 05-06 липня 2012 р.

8

Фізична особо-підприємець Юрійчук В.І, м. Снятин; ліцензія НР № 0305-п від 04.07.2007 р.

ППП

09.07.12

Рішенням НР № 1110 від 14.08.2012 р. -  взяти до відома.

 

Позапланова АКТ № ПП/Ів./П/12-8 від 09 липня 2012 р.

9

Радіостудія «Горицвіт»,

смт Рожнятів;

ліцензія НР № 0778 від 09.04.2003 р.

РМ проводо-ве

11.07.12

Рішенням НР № 1116 від 14.08.2012 р. -  взяти до відома.

 

Планова АКТ № 41/ІІ/Ів./ПС/9-12 від 11 липня 2012 р.

10

ТОВ «Радіостудія Роксолана»,

м. Рогатин;

ліцензія НР № 0873 від 14.05.2003 р.

РМ

проводо-ве

13.07.12

Рішенням НР № 2332 від 11.12.2012 р. -  оголосити попередження.

 

Планова АКТ № 41/ІІ/Ів./ПС/9-12 від 13 липня 2012 р.

11

ТОВ «ТРК Карпати Медіа»,

м. Надвірна;

ліцензія НР № 0488-п від 04.04.2008 р.

ППП

18.07.12

Рішенням НР № 1960 від 07.11.2012 р. -  оголосити попередження.

Рішенням НР № 1961 від 07.11.2012 р. -  анулювати ліцензію.

Позапланова АКТ № ПП/Ів./П/12-11 від 18 липня 2012 р.

12

ПП ТРК «Діана»,

м. Рогатин;

ліцензія НР № 0541-п від 18.06.2008 р.

ППП

26.07.12

Рішенням НР № 2078 від 14.11.2012 р. -  оголосити попередження.

Позапланова АКТ № ПП/Ів./ПС/12-12 від 26 липня 2012 р.

13

Івано-Франківське ОТБ «Галичина»,

м. Івано-Франківськ; ліцензія НР № 1456-м від 19.09.2011 р.

ТМ

МХ-5

01-02.11.12

Не розглянута

Планова АКТ № 58/ІІ/Ів./ПС/13-12 від 02 листопада 2012 р.

14

ТОВ «ТРК РАІ»,

м. Бурштин;

ліцензія НР № 1408-м від 15.09.2011 р.

ТМ

МХ-5

15-16.11.2012

Не розглянута

Планова АКТ № 57/ІІ/Ів./ПС/14-12 від 11 листопада 2012 р.

15

ТОВ «ТРК «ЕфіКом», м. Долина;

 ліцензія НР № 0982-м від 06.08.2009 р.

РМ

ефірне

26-27.11.12

Не розглянута

Позапланова АКТ № ПП/Ів./ПС/12-15 від 27 листопада 2012 р.

16

Івано-Франківська обласна державна ТРК,

м. Івано-Франківськ; ліцензія НР № 1393-м від 07.09.2011 р.

ТМ

МХ-5

29-30.11.12

Не розглянута

Планова АКТ № 56/ІІ/Ів./ПС/16-12 від 30 листопада 2012 р.

17

ТОВ «ТРК «Галстрім»,

м. Івано-Франківськ; ліцензія НР № 1003-п від 15.11.2012 р.

ППП

03-04.12.12

Не розглянута

Планова АКТ № 198/ІІ/Ів./ПС/17-12 від 04 грудня 2012 р.

18

ТОВ «ІТ Люкс»,

м. Калуш;

ліцензія НР № 1014-п від 07.12.2011 року

ППП

13-14.12.12

Не розглянута

Планова АКТ № 199/ІІ/Ів./ПС/18-12 від 14 грудня 2012 р.

19

Івано-Франківське міське комунальне підприємство ТРК «Вежа»,

м. Івано-Франківськ; ліцензія НР № 0645-м від 15.11.2001 р.,

ліцензія НР № 1230-м від 01.06.2011 р.

ТМ

кабельне

 

РМ

ефірне

21.12.12

Не розглянута

Позапланова

20

ТРК «Надвірна»,

м. Надвірна;

ліцензія НР № 1703 від 25.06.2004 р.

РМ

проводо-ве

24.12.12

Не розглянута

Позапланова

21

КП «ДС «Калуське міське телебачення»,

м. Калуш;

ліцензія НР № 1046-м від 09.12.2009 р.

ТМ ефірне

25.12.12

Не розглянута

Позапланова

22

ТРО «Тисмениця», м. Тисмениця;

ліцензія НР № 1136-м від 09.08.2004 р.

ТМ ефірне

26.12.12

Не розглянута

Позапланова

23

ІФ ОТБ  «Галичина», м. Івано-Франківськ;

ліцензія НР № 1095-м від 02.04.2010 р.

ТМ ефірне

27.12.12

Не розглянута

Позапланова

 

У зв’язку із анулюванням ліцензії на проводове радіомовлення Комунального підприємства «Державна студія «Калуське міське телебачення», м. Калуш, запланована на 2-ге півріччя 2012 р. планова перевірка компанії (210 днів до завершення дії ліцензії) не проводилась.

За результатами моніторингів, що були проведені секретаріатом представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Івано-Франківській області протягом звітного року, було ініційовано призначення 4 позапланових перевірок, з них 2 проведено. Як результат – до компаній застосовано санкцію «оголошення попередження».

Усі перевірки були проведені у визначені терміни. Результати перевірок вчасно надсилались до Національної ради.

В 2012 році представником та секретаріатом представника в Івано-Франківській області було проведено 153 моніторинги: 132 комплексних та 21 вибірковий (Дні пам'яті, виборча кампанія-2012). З них - 45 моніторингів радіомовників, 38 - моніторингів телемовників та 70 моніторингів провайдерів програмної послуги.

За результатами 76 моніторингів було зафіксовано ознаки порушення українського законодавства та умов ліцензії: з них - 23 моніторинги радіокомпанії, 23 – телекомпаній і 30 – провайдерів програмної послуги.

Основні ознаки порушень, що було зафіксовано під час моніторингів теле- і радіомовників стосуються недотримання компаніями програмної концепції мовлення та умов ліцензії: ч.7 ст.27, ч.8 ст.28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та ч.2,3 ст.9 Закону України «Про рекламу» (ідентифікація реклами, прихована реклама).

У 2012 році для надання інформації на засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення проведено 61 контрольний (комплексний) моніторинг ТРО Івано-Франківської області. 6 моніторингів було проведено на виконання доручення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Згідно з Планом основних заходів Національної ради на 2012 рік, в Івано-Франківській області за звітний період було проведено такі тематичні моніторинги:

-         на предмет дотримання ТРО умов ліцензії щодо частки  національного аудіовізуального продукту: здійснено моніторинги 17 телерадіоорганізацій, ознаки порушення зафіксовано в діяльності 1 компанії (керівнику компанії направлено лист із зверненням про необхідність усунення ознак порушень);

-         на предмет дотримання ТРО умов ліцензії щодо частки дитячих передач: здійснено моніторинги 8 телерадіоорганізацій, ознак порушень не зафіксовано;

-         на предмет дотримання ТРО  законодавства про захист суспільної моралі: здійснено моніторинги 15 ТРО, ознаки порушення зафіксовано в діяльності 1 компанії;

-         на предмет дотримання ТРО вимог рекламного законодавства: здійснено моніторинги 13 телерадіоорганізацій, ознаки порушення зафіксовано в діяльності 5 компаній (керівникам компаній направлено листи із зверненням про необхідність усунення ознак порушень);

-         на предмет дотримання ТРО  рішень Національної ради щодо використання  позначок класифікації відеопродукції: здійснено моніторинги 6 телерадіоорганізацій, ознаки порушення зафіксовано в діяльності 1 компанії (керівнику компанії направлено лист із зверненням про необхідність усунення ознак порушень);

-         на предмет дотримання провайдерами програмної послуги вимог законодавства та рішень Національної ради  щодо адаптації іноземних програм: здійснено моніторинги 21 компанії, ознаки порушення зафіксовано в діяльності 5 компаній (керівникам компаній направлено листи із зверненням про необхідність усунення ознак порушень), з них – для 2 компаній ініційовано проведення позапланових перевірок.

 

2.2. Моніторинги щодо наповнення ефіру дитячими передачами.

 

За даними моніторингів щодо наповнення ефіру дитячими передачами у 2012 році, в ефірах ТРО Івано-Франківської області спостерігалась наступна тенденція: а) поява дитячих передач із ведучими (у минулих роках більшість дитячих передач являли собою трансляцію мультфільмів); б) збільшення обсягу дитячих передач, більша відповідність фактичного обсягу дитячих передач ліцензійним умовам.

Як позитивний приклад можна привести Телерадіоорганізацію «Тисмениця» (м. Тисмениця Івано-Франківської обл., ліцензія НР № 1136-м від 09.08.2004 р., ефірне телебачення), яка має власну дитячу телевізійну студію - Дитяча інформаційна ліга «Сузір’я». На цій студії діти своїми силами готують передачі до ефіру. Дитяча програма Телерадіоорганізації „Тисмениця” - «Дитяча телевізійна служба новин» в номінації «Інформаційні телепередачі», професійні митці - є дипломантом 2009 та лауреатом 2010 року Міжнародного дитячого, молодіжного фестивалю аудіовізуальних мистецтв «Кришталеві джерела».

Івано-Франківська обласна державна телерадіокомпанія (м. Івано-Франківськ, ліцензія  НР № 1147-м від 12.11.2003 р.) в жовтні 2012 року отримала нагороду «Золоте курча» за кращу дитячу радіопрограму для дітей і юнацтва «Крок за кроком», яку підготувала журналістка компанії Мар’яна Стринаглюк. Вже 4 роки вона є автором цієї щотижневої дитячої радіопередачі, в яку запрошує обдарованих дітей Прикарпаття. Героєм конкурсної роботи, яка завоювала гран-прі фестивалю - статуетку «Золотого курчати», став 4-річний іванофранківець Тадей Чаплик, який знає напам’ять та майстерно розказує безліч дитячих віршиків. Вела програму  10-річна Інна Шешурак, юна співачка з Івано-Франківська, яка ось уже рік є постійною ведучою радіопрограми «Крок за кроком». Особливість цієї радіопрограми у тому, що її творцями є самі діти – десятеро школярів віком від 8 до 14 років, одні з яких є ведучими, інші розповідають вірші чи цікаві історії, розігрують в ролях повчальні оповідання чи казки, беруть інтерв’ю в гостей передачі.  Є у програмі пізнавальна рубрика «Чомучки» та рубрика «Сто талантів», у якій про себе розповідають юні таланти з різних міст і сіл Івано-Франківської області. 

Основні типи дитячих передач в ефірі ТРО Івано-Франківської обл.:

-         анімаційні фільми;

-         ведуча(ий) розповідають казочку;

-         пізнавальні передачі (ведучі: діти);

-         вистави (театральні постановки);

-         музичні конкурси.

Дитяче мовлення в структурі загального обсягу мовлення ТРО: від 1% до 10% від загального обсягу мовлення (24 год./добу).

Характеристика структури дитячого мовлення (критерій виробництва):

з 22 ТРО Івано-Франківської області, в ефірі яких присутні дитячі програми:

-         14 ТРО – мають в ефірі виключно власні дитячі передачі;

-         5 ТРО – мають в ефірі власні і національні дитячі передачі;

-         1 ТРО – має в ефірі власні і іноземні передачі дитячі передачі;

-         2 ТРО – мають в ефірі власні, національні і іноземні дитячі передачі.

Жанровий аналіз дитячих передач в ефірі ТРО Івано-Франківської обл.: розважальні, музичні, просвітницькі, інформаційні, культурологічні передачі.

 

2.3. Моніторинги мовлення у дні трауру та жалоби.

 

Протягом звітного періоду в Івано-Франківській області було проведено такі моніторинги у Дні  трауру (скорботи, жалоби) та Дні пам'яті:

-          26 квітня 2012 р. - у зв’язку з 26-ми роковинами Чорнобильської катастрофи секретаріатом представника було проведено вибіркові моніторинги 4 радіокомпаній та 2 телерадіокомпаній на предмет ведення мовлення у Дні  трауру (скорботи, жалоби) та Дні пам'яті;

-         20 травня 2012 р. секретаріатом представника було проведено вибіркові моніторинги 6 радіокомпаній та 3 телерадіокомпаній на предмет відзначення Дня пам'яті жертв політичних репресій;

-         22 червня 2012 р. секретаріатом представника було проведено вибіркові моніторинги 6 радіокомпаній та 3 телерадіокомпаній  щодо відповідності мовлення у Дні  трауру (скорботи, жалоби) та Дні пам'яті;

-         24 листопада 2012 р. представником та секретаріатом представника у зв’язку з вшануванням пам’яті жертв Голодоморів було проведено вибіркові моніторинги ефіру 8 радіокомпаній та 4 телерадіокомпаній  щодо відповідності мовлення у Дні  трауру (скорботи, жалоби) та Дні пам'яті.

Під час вищевказаних моніторингів не було зафіксовано ознак порушень місцевими телерадіомовниками «Правил ведення мовлення у дні трауру (скорботи, жалоби)», Закону України «Про кінематографію» та Закону України «Про суспільну мораль».

 

2.4. Рекламна діяльність і спонсорство.

 

У 2012 році (як і протягом 2010, 2011 років) в ефірі телерадіоорганізацій Івано-Франківської області продовжується тенденція до зменшення загального обсягу реклами. Мова реклами - виключно українська.

Слід відзначити зменшення кількості порушень ТРО Івано-Франківської області законодавства, що стосується рекламної  діяльності та спонсорства.

Серед найбільш розповсюджених ознак порушень Закону України «Про рекламу», які були зафіксовані під час здійснення моніторингів ефіру місцевих телерадіомовників, слід відзначити такі:

-         ч.1 ст.5 (інформація рекламного характеру про спонсора);

-         ч.2,3,5 ст.9 (відбивка реклами, прихована реклама);

-         ч.6 ст.8 (гучність звуку реклами).

 

2.5. Частка вітчизняного продукту в програмах (передачах).

 

Протягом звітного періоду представником та секретаріатом представника здійснювався систематичний контроль за дотриманням телерадіоорганізаціями області вимог законодавства щодо частки вітчизняного продукту в програмах.

Так, частка вітчизняного продукту в програмах (передачах) місцевих мовників в середньому становить 99,3 %, , в т. ч:

- телебачення: 99,1%;

- радіомовлення: 99,5%.

Середньозважений показник частки музичних творів вітчизняних авторів чи виконавців в ефірі ТРО Івано-Франківської області складає 99,2%, в т. ч:

- телебачення: 98,8%;

- радіомовлення: 99,7%.

Протягом 2012 року 3 ТРО Івано-Франківської області подали заявки та отримали зміни до чинних ліцензій відповідно до норм Закону України «Про засади державної мовної політики».

 

2.6.  Моніторинги провайдерів програмної послуги на предмет дотримання ліцензійних умов.

 

У 2012 році моніторингами були охоплені всі діючі компанії Івано-Франківській області. Загалом протягом звітного періоду здійснено 70 моніторингів провайдерів програмної послуги, з них в 30 моніторингах зафіксовані ознаки порушення ліцензії та чинного законодавства.

Найчастіше при моніторингах провайдерів програмної послуги зустрічаються наступні ознаки порушення:

- ч. 5 ст. 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (ретрансляція телепрограм, які відсутні в ліцензії; відсутність ретрансляції програм, передбачених чинною ліцензією);

- недотримання Рішення Національної ради № 1593 від 14.11.2007 р. «Про порядок визначення каналів конвертації» (телеканали універсальної програмної послуги (УПП) ретранслюються не на початку ресурсу багатоканальної телемережі);

- часткове виконання Рішення Національної ради № 1260 від 29.08.2012р.,  щодо включення до пакету програм універсальної програмної послуги програм телерадіоорганізацій, які здійснюють телемовлення у стандарті DVB-T2.

 

2.7. Нагляд за дотриманням ліцензіатами визначеного законодавством порядку мовлення під час проведення виборчих кампаній.

 

Значну роботу здійснено представником Національної ради в Івано-Франківській області у тісній співпраці з секретаріатом щодо нагляду за дотриманням ліцензіатами визначеного законодавством порядку мовлення під час проведення виборчої кампанії народних депутатів України 2012 року.

Загалом можна констатувати, що порівняно з попередніми виборчими кампаніями ознак порушень виборчого законодавства, допущених ТРО, зафіксовано значно менше. Цьому посприяло проведення представником декількох практичних семінарів з керівниками ТРО на предмет нововведень у виборчому законодавстві України.

Протягом звітного періоду в діяльності ТРО Івано-Франківської області  зафіксовано 19 фактів, які мають ознаки порушень виборчого законодавства. Найбільш типові з них, які були зафіксовані під час вибіркових моніторингів: порушення оприлюднення даних опитування громадської думки; відсутність ідентифікації передвиборної агітації та політичної реклами; включення агітаційних матеріалів до інформаційних програм (випусків новин).

Після затвердження на засіданні Національної ради «Звіту про дотримання телерадіоорганізаціями визначеного законодавством порядку мовлення під час виборчої кампанії народних депутатів України 2012 року», були призначені, зокрема, позапланові перевірки 5 ТРО Івано-Франківської області.

 

2.8. Надання інформації для звітів щодо діяльності телерадіокомпаній.

 

Протягом 2012 року представником та секретаріатом представника у встановлені Національною радою терміни надавалась інформація:

-         щодо діяльності місцевих телерадіоорганізацій, які подали заяви на участь у конкурсі на отримання ліцензії  на мовлення на вільних  каналах мовлення багатоканальних телемереж  МХ-5;

-         до квартального звіту щодо загального обсягу мовлення телерадіоорганізацій;

-         щодо обсягу власних програм та обсягу ретрансляції інших мовників місцевими телекомпаніями;

-         щодо обсягу дитячих передач та аналізу дитячого мовлення в ефірі місцевих телерадіокомпаній.

 

З. Статистика та заходи реагування щодо надісланих повідомлень ліцензіатам про ознаки порушення ними законодавства та ліцензійних умов

 

Протягом 2012 року представником Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Івано-Франківській області місцевим ТРО та провайдерам програмної послуги було надіслано 33 повідомлення про порушення норм чинного законодавства та недотримання умов ліцензій. Підставою для надання повідомлення про наявність ознак порушень в діяльності компаній є результати моніторингів, здійснених працівниками секретаріату та безпосередньо представником.

 

Інформація щодо надісланих ліцензіатам  повідомлення про встановлені ознаки порушення, а також реагування ліцензіатів на них

(без подання до Національної ради)

 

№ з/п

Назва ТРО

 

Ліцензія

№ та дата припису

Реагування компанії

і стан усунення

Ознаки порушення

1

Фізична особа – підприємець Слободян В.М., м. Городенка.

НР № 0304-п від 04.07.2007 р.

Лист

№ 12/01/01 від 03.01.2012

Лист-відповідь № 1-3/12 від 31.01.2012

Порушення усунуті.

п. а),б) ч.1 ст.59, ч.7 ст.27, чч.2,5 ст.42, ч.1 ст.47, ч.4 ст.40 ЗУ «Про ТБ і РМ», рішення НР № 1593 від 14.11.2007р.                                                      

2

Фізична особа – підприємець Юрійчук В.І., м. Снятин.

НР № 0305-п від 04.07.2007 р.

Лист

№ 12/01/02 від 03.01.2012

Лист-відповідь № 1-3/13 від 30.01.2012 Порушення усунуті.

п. а),б) ч.1 ст.59, ч.7 ст.27, ..2,5 ст.42, ч.1 ст.47, ч.4 ст.40 ЗУ «Про ТБ і РМ», рішення НР № 1593 від 14.11.2007р.

3

ТОВ «ТРК Еліпс», м. Надвірна.

НР № 0309-п від 30.06.2004 р.

 

Лист

№ 12/01/03 від 10.01.2012

Лист-відповідь № 125 від 27.01.2012

Порушення усунуті.

 п. а) ч.1 ст.59, ч.7 ст.27, ч.2,5 ст.42, ч.1 ст.47 ЗУ «Про ТБ і РМ»

4

ІФ МКП ТРК «Вежа»,

м. Івано-Франківськ.

НР № 0645-м від 15.11.2001 р.

Лист № 12/01/04 від 31.01.2012

Лист-відповідь № 13 від 07.02.2012.

Порушення не усунуті.

ч.8 ст.28 ЗУ «Про ТБ і РМ»

 

5

ТОВ «Т-Плюс Калуш»,

 м. Калуш.

НР № 0810-п від 28.01.2010 р.

Лист № 12/03/03 від 16.03.2012

Лист-відповідь № 16/2 від 12.04.2012.

 

Ліцензія анульована. 

ч.7 ст.27, ч.2 ст.42, ч.4 ст.40, ч.1 ст.47, ч. 4 ст.35 ЗУ «Про ТБ і РМ», рішення НР № 1593 від 14.11.2007р.                                                                      

6

ПП  «ТРК Діана»,

 м. Рогатин.

НР № 0541-п від 18.06.2008р.

Лист № 12/04/01 від 05.03.2012

Відповідь відсутня.

 

Порушення не усунуті.

п. а),б) ч.1 ст.59, ч.7 ст.27, ..2,5 ст.42, ч.4 ст.40, ч.1 ст.47, ч. 4 ст.35 ЗУ «Про ТБ і РМ»                                                          

7

КП «ДС «Калуське міське телебачення», 

м. Калуш.

  НР № 1046-м від

  09.12.2009 р.

Лист № 12/04/02 від 17.04.2012

Лист-відповідь № 30 від 23.04.2012.

Порушення не усунуті.

ч.7 ст.28, ч.8 ст.28 ЗУ «Про ТБ і РМ»

 

8

ТОВ «ТРК Еліпс»,

м. Надвірна.

НР № 0309-п від 30.06.2004 р.

Лист № 12/04/03 від 17.04.2012

Лист-відповідь № 134 від 25.04.2012.

Порушення усунуті.

п. ґ) ч.1 ст.59,  ЗУ «Про ТБ і РМ», рішення НР № 1593 від 14.11.2007р.                                                                                                                                                                             

9

Комунальне підприємство «Калуська районна ТРО «Незалежність» Калуської районної ради”, м. Калуш.

НР № 0959-м від 27.11.2002 року.

Лист № 12/04/05 від 25.04.2012

Лист-відповідь від 04.05.2012.

Порушення не усунуті.

п. а) ч.1 ст.59, ч.7 ст.27, ч.8 ст.28, ч.4 ст.35 ЗУ «Про ТБ і РМ»                                                   ч.1 ст.9, чч.1,2 ст.13 ЗУ «Про рекламу»                                                      

 

10

ТОВ  «ТРК 3-Студія»,

м. Івано-Франківськ.

НР № 0903-м від 20.06.2002 р.

Лист № 12/04/06 від 25.04.2012

Лист-відповідь № 48/5 від 23.05.2012.

Порушення усунуті.

п. а), ґ) ч.1 ст.59, ч.7 ст.27, ч.8 ст.28 ЗУ «Про ТБ і РМ»                                                   абз.1 ст.6, ..2,3,5 ст.9, ..2,3 ст.13 ЗУ «Про рекламу»                                                

11

КП «ДС «Калуське міське телебачення»

м. Калуш.

  НР № 1046-м від

  09.12.2009 р.

Лист № 12/05/03 від 14.05.2012

Відповідь відсутня.

 

Порушення не усунуті.

ч.7 ст.27, п. ґ) ч.1 ст.59 ЗУ «Про ТБ і РМ»

 

12

ТОВ  ТРК «Захід», м. Рогатин.

   НР № 0943-м від

   13.09.2002р.

Лист № 12/05/07  від 24.05.2012

Лист-відповідь № 15 від 06.06.2012.

Порушення усунуті.

п. а) ч.1 ст.59, ч.8 ст.28 ЗУ «Про ТБ і РМ»                                        абз.1,2 ч.1 ст.5, ..3,5 ст.9, абз.5 ч.5 ст.13 ЗУ «Про рекламу»                            

13

КП «ДС «Калуське міське телебачення»

м. Калуш.

НР № 1046-м від 09.12.2009 р.

Лист № 12/06/04 від 06.06.2012

Відповідь відсутня.

 

Порушення не усунуті.

п. а) ч.1 ст.59, ч.7 ст.27, ч.8 ст.28 ЗУ «Про ТБ і РМ»                                                   ч.4 ст.13 ЗУ «Про рекламу»                                   

14

ТРК «Надвірна», м. Надвірна.

   НР № 1033-м від

   05.02.2003 р.

Лист № 12/07/02 від 03.07.2012

Лист-відповідь № 32 від 14.07.2012

Порушення усунуті.

ст. 1, ч.8 ст.28 ЗУ «Про ТБ і РМ»                                                       ч.2 ст.9 ЗУ «Про рекламу»

15

Фізична особа – підприємець Слободян В.М., м. Городенка.

НР № 0304-п від 04.07.2007 р.

Лист № 12/07/03 від 04.07.2012

Лист-відповідь № 03/12/07 від 17.07.2012.

 

Порушення не усунуті.

ч.7 ст.27, ч.4 ст.39, ч.4 ст.40, ч.2 ст.42, ч.1 ст.47 ЗУ «Про ТБ і РМ»,

рішення НР № 1593 від 14.11.2007                                                          

16

ПП «Снятин» (студія телебачення), м. Снятин

   НР № 1043-м від

   05.03.2003 р.

Лист № 12/07/09 від 24.07.2012

Лист-відповідь № 50 від 09.08.2012

Порушення усунуті.

ч.8 ст.28, ч. 1,3 ст. 46, п. а) ч.1 ст. 59 ЗУ «Про ТБ і РМ»

17

ІФ МКП ТРК «Вежа»,

м. Івано-Франківськ.

  НР № 1230-м від

   01.06.2011 р.

Лист № 12/08/01 від 15.08.2012

Лист-відповідь № 43 від 03.12.2012

Порушення усунуті.

ч.8 ст.28, п. а) ч.1 ст. 59 ЗУ «Про ТБ і РМ»

18

ТОВ «ТРК «Калуш», м. Калуш

   НР № 0993 – м   

   від 31.08.2009 р.

Лист № 12/08/02 від 21.08.2012

Лист-відповідь № 76 від 07.09.2012.

Порушення усунуті.

ч.8 ст.28, абз. 1 ч.1 ст. 5 ЗУ «Про ТБ і РМ»

ч.4 ст.13 ЗУ «Про рекламу»

19

КП «ДС «Калуське міське телебачення»

м. Калуш.

   НР № 1046-м від

    09.12.2009 р.

Лист № 12/08/04 від 27.08.2012

Відповідь відсутня.

 

Порушення не усунуті.

ст.1, п. а) ч.1 ст.59, ч.7 ст.27, ч.8 ст.28 ЗУ «Про ТБ і РМ»                                                   ч.3,5 ст.9 ЗУ «Про рекламу».                                   

20

КП «ДС «Калуське міське телебачення»

м. Калуш.

   НР № 1046-м від

    09.12.2009 р.

Лист № 12/08/05 від 30.08.2012

Відповідь відсутня.

 

Порушення не усунуті.

п. а) ч.1 ст.59, ч.7 ст.27 ЗУ «Про ТБ і РМ»                                                  

21

ДП Радіостудія «Нова хвиля»,

м. Снятин.

   НР № 1044-м від

   24.09.2003 р.

Лист № 12/09/03 від 07.09.2012

Відповідь відсутня.

Порушення не усунуті.

ч.8 ст.28 ЗУ «Про ТБ і РМ»                                                                 

22

ПП «ТРК «ШАНС»,

м. Калуш.

   НР № 0838-м від

    03.02.2009 р.

Лист № 12/09/04 від 07.09.2012

Лист-відповідь № 44 від 06.11.2012.

Порушення усунуті.

ч.8 ст.28, ч.2 ст.46 ЗУ «Про ТБ і РМ»                                                                 

23

Приватне підприємство «ТРК «РАІ», м. Бурштин.

НР № 0222-м від 28.05.2002 р.

Лист № 12/09/07 від 21.09.2012

Відповідь відсутня.

 

ст. 1, ч.7 ст.27,  ч.8 ст.28, ч.1 ст.47, п.б) ч.1 ст.59 ЗУ «Про ТБ і РМ»                                                       ч.1 ст.5, ч.6 ст.8, ..3,5 ст.9  ЗУ «Про рекламу».

24

ТРК «Надвірна», м. Надвірна.

   НР 1703 від

   25.06.2004 р.

Лист № 12/09/08 від 27.09.2012

Лист-відповідь № 38 від 12.09.2012.

Порушення усунуті.

ст. 1, ч.7 ст.27,  ч.8 ст.28 ЗУ «Про ТБ і РМ»;                                                     ч.2 ст.9  ЗУ «Про рекламу»;

ч.16 ст.74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України».

25

Фізична особа – підприємець Слободян В.М., м. Городенка.

   НР № 0304-п від

   04.07.2007 р.

Лист № 12/10/03 від 18.10.2012

Відповідь відсутня.

Порушення не усунуті.

ч.4 ст.35; ч.4 ст.39; ч.2 ст.42 ЗУ "Про ТБ і РМ"                                      

26

ТОВ «Телерадіокомпанія Еліпс»,

м. Надвірна.

    НР № 0309-п від

     30.06.2004 р.

Лист № 12/10/04 від 18.10.2012

Лист-відповідь № 58 від 27.11.2012.

Порушення усунуті.

ч.4 ст.42, п. а), б) ч.1 ст.59 ЗУ «Про ТБ і РМ»;                                                   рішення НР № 1593 від 14.11.2007, № 1260 від 29.08.2012.                    

27

Комунальне підприємство «Калуська районна ТРО «Незалежність» Калуської районної ради”, м. Калуш.

НР № 0959-м від 27.11.2002 року.

Лист № 12/10/07 від 22.10.2012

Відповідь відсутня.

 

Порушення не усунуті.

п. ґ) ч.1 ст.59, ч.7 ст.27, ч.8 ст.28                         ЗУ "Про ТБ і РМ"                                                                      ч.6 ст.8, чч.3,5 ст.9 ЗУ "Про рекламу"          

28

КП «ДС «Калуське міське телебачення»

м. Калуш.

   НР № 1046-м від

    09.12.2009 р.

Лист № 12/10/08 від 22.10.2012

Відповідь відсутня.

 

Порушення не усунуті.

п. а) ч.1 ст.59, ч.7 ст.27 ЗУ "Про ТБ і РМ"; політ.реклама у неліцензійний час                                                                    

29

ІФ МКП ТРК «Вежа»,

м. Івано-Франківськ.

  НР № 1230-м від

   01.06.2011 р.

Лист № 12/10/11 від 26.10.2012

Лист-відповідь № 44 від 03.12.2012.

 

Порушення усунуті.

ст. 1, ч.7 ст.27, ч.8 ст.28 ЗУ "Про ТБ і РМ"                                                                      ч.6 ст.8, чч.3,5 ст.9 ЗУ "Про рекламу"                                                       

30

КП «ДС «Калуське міське телебачення»

м. Калуш.

   НР № 1046-м від

    09.12.2009 р.

Лист № 12/10/13 від 28.10.2012

Відповідь відсутня.

 

Порушення не усунуті.

п. а), ґ) ч.1 ст.59, ч.7 ст.27 ЗУ "Про ТБ і РМ"; ч.2 ст.9 ЗУ «Про рекламу»; ч.3 ст.70, ч.16 ст.74 ЗУ «Про вибори нар.деп.»

31

ТОВ «ТРК «Галстрім», м. Івано-Франківськ

(аналог)

   НР № 0914-п від

    24.06.2012 р.

Лист № 12/11/03 від 14.11.2012

Лист-відповідь № 48 від 13.12.2012.

 

Порушення усунуті.

ч.4 ст.39; п.2 рішення НР № 1593 від 14.11.2007р.,

- рішення НР № 1260 від 29.08.2012р.

32

ТОВ «ТРК «Галстрім», м. Івано-Франківськ

(цифра)

   НР № 0914-п від

    24.06.2012 р.

Лист № 12/11/04 від 19.11.2012

Лист-відповідь № 49 від 13.12.2012.

 

Порушення усунуті.

ч.4 ст.39, ч.2 ст.42; п.2 рішення НР № 1593 від 14.11.2007р.,

- рішення НР № 1260 від 29.08.2012р.

33

ІФ МКП ТРК «Вежа»,

м. Івано-Франківськ.

   НР № 0645-м від

   15.11.2001 р.

Лист № 12/11/10 від 27.11.2012

Лист-відповідь № 45 від 03.12.2012.

 

Порушення усунуті.

ч.5 ст.6, ч.8 ст.28 ЗУ "Про ТБ і РМ"                                                                     

 

Більшість телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги Івано-Франківської області адекватно відреагувало на надіслане представником Національної ради повідомлення про встановлені ознаки порушення норм чинного законодавства та умов ліцензії, рішень Національної ради. Виняток становлять окремі компанії (Комунальне підприємство «Державна студія «Калуське міське телебачення» (м. Калуш); Комунальне підприємство «Калуська районна ТРО «Незалежність» Калуської районної ради” (м. Калуш); ПП  «ТРК Діана» (м. Рогатин)), які, незважаючи на неодноразові повідомлення представника (письмові та усні), продовжують порушувати умови ліцензії та норми Законів України.

 

3.1. Виконання рішень Національної ради.

 

Протягом звітного періоду представник виконував рішення Національної ради України, розпорядження, накази голови Національної ради, його заступників та керівника апарату.

Планові перевірки телерадіоорганізацій Івано-Франківської області здійснювалися відповідно до плану проведення перевірок на перше та друге півріччя 2012 року.

Упродовж 2012 року за результатами виконаних рішень Національної ради, розпоряджень, доручень та інших важливих аспектів роботи до Національної ради відправлено 210 службових записок.

 

 

 

4. Висновки 
 
Робота представника Національної ради в Івано-Франківській області упродовж 2012 року здійснювалась системно та планово, з охопленням усіх посадових обов'язків, передбачених Законом України „Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” та Положенням про представника.
Протягом звітного періоду представником були виконані всі доручення керівництва та апарату Національної ради. У полі зору представника перебували всі, без винятку, місцеві та регіональні телерадіоорганізації області. 
Окрім нагляду за дотриманням ТРО та провайдерами програмної послуги вимог чинного законодавства та умов ліцензії, здійснювалася функція координації діяльності електронних ЗМІ області, надавалася консультативна допомога. Зокрема, протягом 2012 року було проведено 6 нарад з керівниками компаній.
За звітній період представником було надано консультації телерадіоорганізаціям з приводу переоформлення діючих ліцензій, проведено роз’яснювальну роботу серед провайдерів програмної послуги щодо необхідності надання доступу абонентам тільки до адаптованих в Україні телевізійних каналів та обов’язкового виконання рішення Національної ради №1260 від 29.08.2012р.  
Продовжено співпрацю з управліннями обласної державної адміністрації та обласної ради, міськими та районними радами, управлінням СБУ та УМВС України в Івано-Франківській області, державною податковою адміністрацією, прокуратурою області, Івано-Франківською філією Українського державного центру радіочастот, із Західним управлінням Державної інспекції зв’язку. Представник Національної ради входить до складу та бере участь у роботі Громадської колегії (регіональної комісії) з питань захисту суспільної моралі в Івано-Франківській області та Штабу служби оповіщення та зв’язку цивільної оборони та цивільного захисту в Івано-Франківській області. 

Приділялась увага роботі зі зверненнями громадян. До прикладу, отримано та надано відповідь на письмове звернення мешканця м.Івано-Франківськ з приводу роботи місцевих ефірних радіостанцій.

Протягом 2012 року представником активно висвітлювалися основні напрямки роботи Національної ради, а також актуальні питання розвитку телерадіопростору Івано-Франківської області в місцевих електронних ЗМІ (інтерв’ю в газетах «Галичина», «Репортер», «Західний кур'єр», «Галицький кореспондент», «Світ молоді», «Наша справа», інтернет-портал «Firtka.if.ua», в ефірі ІФ МКП ТРК «Вежа», ТОВ «ТРК «Західний полюс», ТОВ «ТРК «3-студія», ІФОТБ «Галичина», ТОВ «ТРК «РАІ», ПП «Телерадіокомпанія «НТК»).

У травні 2012 року представник взяв участь у роботі Всеукраїнської наради представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (м. Луцьк). У листопаді 2012 року представник взяв участь у роботі дискусійного круглого столу «Нові технології (нові медіа) та їх застосування в телебаченні та радіомовленні» (м. Львів).

  Стан розвитку телерадіоінформаційного простору Івано-Франківської області можна вважати задовільним.

 

Представник Національної ради України

з питань телебачення і радіомовлення

в Івано-Франківській області                                                          І.В. Маслов

 


21.01.2013 1135 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

774
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

597
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1672
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2986
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2451
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2430

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

580

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

593

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1450

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1521
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

554
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

414
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

790
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

181
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

283
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26920
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

747
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

309
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

307
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

634
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1011 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

833