Христос посеред вас

Церква є Церквою не тому, що вона виконує певні дії чи поводиться певним чином. Наприклад, прагне певних етичних досягнень. Церква є Церквою тому, що вона є Тілом Христовим, тобто завдяки нероздільній єдності з Христом і ствердженню Його присутності в історії.

Московською богословською школою в Україні впродовж багатьох років методично нав’язується стереотип про те, що невід’ємною властивістю Церкви є її канонічність. При цьому «забувається», що канонічність є властивістю, притаманною Церкві лише у певних її станах.

Наших братів з Півночі можна зрозуміти. Утворення Української Помісної Церкви становить загрозу імперським амбіціям Московської Патріархії, яка відразу ж перетвориться у другорядну, за своїм статусом, релігійну спільноту слов’янського етносу в самій же Росії. Тому нам у нашому прагненні мати власну Церкву в Україні пропонують іти «канонічним шляхом». Зрозуміло, що згідно тих канонів, на які вказує патріарх Московський.

Саме суперечка щодо «канонічності» чи «неканонічності» Церкви призвела до того, що в Україні й досі триває церковна смута.

Сутність же канонічного права полягає не в тлумаченні окремих цитат, вирваних з контексту, а в розумінні значення канонів для Церкви, як дисциплінарних правил, які ще не спасають наші грішні душі, а тільки створюють умови, за яких спасіння може бути досягнуте.

А чи всі канони сьогодні є юридично обов’язковими? Якщо, не всі, то хто відмінив одні, а інші використовує? Сьогодні кожна автокефальна Православна Церква має власний Статут, де застосовує канони щодо конкретних вимог життя.

Наприклад, 14 правило П’ятого-Шостого Вселенського Собору про вік священиків забороняє висвячувати людину у віці 30 років. І таке висвячення вважається недійсним. І це правило не відмінене. Тоді де ж критерій відбору?

Все це відбувається в нерозумінні істинної природи Церкви, яку московські богослови, згідно традицій Російської імперії та радянського періоду загнали в вузькі рамки юридичних категорій.

Перші християни, звершуючи Євхаристію чітко усвідомлювали, що для того, аби їхня спільнота могла стати Церквою, потрібно виявити в собі цілісність Тіла Христового і для цього необхідне сходження Святого Духа.

Тобто, самим своїм існуванням Церква завдячує дії Святого Духа, і нікому більше.

Принесенню Дарів і всієї спільноти до престолу Божого, реалізації єдності у Христі завжди передує призивання Духа Святого. Тому що неможливо, навіть символічно стати реальним знаком звершення всіх у Христі без Святого Духа.

Звичайно, є й такі, хто хоче, аби ми закликали дух Гундяєва чи Сабодана. Але ми молимось: «Пошли Духа Твого Святого на нас і на ці дари». І буде це до кінця віку цього.

Чи являє спільнота Церкву, залежить не від когось, і навіть не від неї самої, а від Господа нашого Ісуса Христа. Бо Церква перебуває тільки там, де є Христос.

Тільки Євхаристія реалізує в ході історії, через життя, смерть і воскресіння Господа, у «вигляді» хліба та вина ту неперервність, що пов’язує нас із першими апостольськими спільнотами та історичним Христом від дня Таємної Вечері. Все те, що було встановлене та передане. І перед цим меркнуть усілякі «традиції» чи то Московії, чи то Ватикану.

Всі чотири прикметника, які визначають Церкву в нашому Символі Віри (Єдина, Свята, Соборна, Апостольська) стосуються Божественної природи Церкви – присутності Христа та Духа Святого в цьому світі.

Для правовірного Церква ніколи не може бути об’єктизована – тобто бути темою відсторонених розумувань або спорів. Вона (Церква) завжди буде для нього тільки життєвим контекстом. І якщо хтось розуміє природу та буття Церкви по-іншому, він впадає в єресь, скільки б у нього не було панагій, чи якого кольору клобук він би не носив.

Святі Отці, запозичивши аристотелівське визначення «кафоліс» надали йому значення у вигляді однієї з якостей Церкви. Кафолічність (соборність) Церкви полягає у включенні «багатьох» нас в «одне» з Христом. Тут загальність проявляється в частковостях, які є конкретним увиразненням загальності.

Кожна спільнота, де здійснюється Євхаристія є παροικία (парохія) - «місцем перебування Церкви».

Тому кафолічність Церкви розкривається саме в євхаристійній спільноті, яка в історичному вимірі несе на собі апостольську спадкоємність, як безперервність життя Церкви в усій її повноті.

Наприкінці хочу звернути увагу на відмінність розуміння кафолічності Церкви між Сходом та Заходом.

Завдяки Оптату Мілевському та блж. Августину термін «кафолічний – католичний» на Заході став ототожнюватися з терміном «ойкуменічний» - вселенський.

В Православ’ї ж «вселенськість» є одним із елементів, що складають кафолічність Церкви, яка у своєму служінні долає час та простір.

Кожен православний в Україні має усвідомити, що Церква є даром Божим, а не нотаріально оформленим подарунком московського священства. І цей дар Божий не є річчю, яку треба зберігати чи користуватися, а щоденно здійснювати в мінливих умовах життя світу цього. Тоді ми зможемо впевнено та з відкритими серцями виголосити: «Христос посеред нас!»

Є і буде.

P.S. А що Москва? Українська Церква, як Церква-Матір завжди з любов’ю пам’ятатиме про свою непутящу дочку й молитиметься за неї.

Амінь.

 

Сергій Чаплигін

Братство


27.01.2011 Сергій Чаплигін 2158 2
Коментарі (2)

Вуйко 2011.01.29, 09:31
Треба йти шляхом відмови від матеріального і визнавати закони Божі, і не визнавати закони державні,тобто грішного світу цього.Тоді Київський патріархат стане на рівень вище від Московського.Нехай священники продадуть свої автомобілі і йдуть у народ, відмовляться від благ світу цього, стануть безсрібниками.
Християнин 2011.01.29, 10:59
Дуже цікава та потрібна стаття.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1970
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1868
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1862
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5531 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2158 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1515

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

750

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

803

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1006

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1008
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1775
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3687
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10263
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26154
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10191 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7719
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

906
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

214
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

268
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

387
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1286
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

891