Індекс борщу вказує на бунт

Про що свідчить «індекс борщу» в українському суспільстві? Найнеобхідніші продукти, у тому числі – складові борщу, швидко дорожчають, а громадяни –біднішають. Наразі влада не зауважує цього, продовжуючи зміцнювати лише свої позиції. У суспільстві ж тимчасом наростають протестні настрої – пише Тетяна Івженко у російському виданні «Независимая газета».

Настрої суспільства і влади в Україні стрімко розходяться

Українці економлять на продуктах і запасаються іноземною валютою, у суспільстві панує тривожний настрій, повідомляють аналітичні центри. Влада обіцяє втримати ситуацію під контролем, але проблема в тому, що дані офіційної статистики і реалії вже зараз разюче відрізняються. Розвиваючись, ситуація може призвести до народного бунту на початку весни, припускають політологи.

Днями три великі українські аналітичні центри оприлюднили результати досліджень, які свідчать про тривожні тенденції. Спільний проект компанії GfK-Україна та Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) виявив обвал індексу споживчих настроїв: понад 60% українців украй негативно оцінюють своє матеріальне становище і роблять небувало песимістичні прогнози на майбутнє. Висновки аналітиків підтвердила Міжнародна організація праці (МОП), яка внесла Україну до списку країн з високим рівнем соціального неспокою.

Керівник програми «Соціальна економіка» МЦПД Максим Борода пояснив, що тривожні настрої в суспільстві викликані різким подорожчанням продуктів, які визначають значну частину витрат пересічних громадян. «Сумніви, що з'явилися, у здатності влади забезпечити підвищення добробуту пересічних громадян теж негативно позначаються на очікуваннях суспільства», – зазначив експерт. Про це непрямо свідчать і офіційні дані валютного ринку: у вересні українці почали скуповувати іноземну валюту. Обсяг купівлі становив майже 3 млрд. дол. проти 1,3 млрд. дол. обсягу продажу. У серпні ці параметри були приблизно рівні.

Зазвичай громадяни запасаються доларами і євро – поряд з крупами, сірниками, сіллю – в очікуванні на різке зростання цін, знецінення національної валюти, соціальних і економічних потрясінь, зазначають експерти.

Про те, наскільки погіршилося реальне становище українців, можна судити за «індексом борщу» – українським аналогом прийнятого на Заході «індексу Біґ-Мака». Щоправда, західні експерти таким неофіційним, але дієвим методом порівнюють паритет купівельної спроможності в різних країнах, а в Україну агентство «АПК-Інформ» досліджує динаміку цін на основні продуктів харчування, які є традиційними інгредієнтами національної страви. Ґрунтуючись на даних власного щоденного моніторингу, агентство днями повідомило, що середньостатистичний овочевий «борщовий набір» у вересні цього року коштує на 92% дорожче за торішні показники. За даними агентства, подорожчання призвело до зниження на 10-20% обсягів купівлі овочів і фруктів населенням.

За даними інших спеціалізованих дослідницьких центрів, м'ясо за цей період подорожчало в середньому на 10-20%, але до зими очікується стрімке зростання цін до 40% через подорожчання кормового зерна. Сало, яке прийнято жартома називати стратегічним продуктом Україні, на київських ринках продають вже по 5-7 дол. за кілограм, що більш ніж у два рази перевищує торішні ціни. Ціни на молочну продукцію зросли за останні пару місяців на 50-100%, так само стрімко дорожчають яйця, крупи, цукор. Днями в Києві приблизно на 10% зросли в ціні соціальні сорти хліба, що викликало паніку в суспільстві. Антимонопольний комітет зажадав від виробників обґрунтувати це підвищення ціни і пригрозив санкціями.

Водночас перший заступник міністра економіки Анатолій Максюта, намагаючись заспокоїти громадян, заявив, що подорожчання пояснюється спекулятивними тенденціями: «Ми бачимо зростання цін на продтовари і вживемо заходів щодо недопущення значного зростання». Одним із таких заходів має стати розширення імпорту продуктів в Україну, сказав чиновник. Проте його колеги не поділяють цієї думки, побоюючись, що імпорт завдасть нищівного удару по українських виробниках.

Галузеві експерти вважають, що влада зможе утримувати ситуацію під контролем адміністративними заходами максимум до призначених на 31 жовтня виборів до місцевих органів влади, а після голосування зростання цін неминуче відновиться. До речі, днями пропрезидентська більшість у Верховній Раді провалив голосування за розроблений опозицією законопроект, що забороняє подальше підвищення тарифів на газ, електроенергію, послуги ЖКГ для населення. Тому українці, ще не звиклі до 50-процентного подорожчання з 1 серпня найнеобхідніших послуг, готуються до нових етапів зростання цін.

Українська опозиція щосили використовує ці приводи для критики влади. Юлія Тимошенко звинуватила президента, уряд, Національний банк і держкомстат у змові заради приховування реальної інформації про економічну ситуацію. Вона заявила, що влада безконтрольно друкує гроші, щоб укластися в затверджені МВФ річні показники дефіциту держбюджету. А емісія коштів призводить до зростання інфляції, внаслідок якої «за три останніх місяці кожен громадянин України став втричі біднішим». За її словами, реальна інфляція в сегменті продуктів харчування становить зараз не менше ніж 54%, що аж ніяк не відповідає даним держкомстату про менше ніж 3% інфляції у вересні.

Цього тижня до опозиції приєднався і Національний форум профспілок України, який оголосив про проведення в жовтні соціального експерименту «Життя на прожитковий мінімум». П'ять добровольців у різних містах країни спробують вижити місяць на офіційно встановлений державою розмір прожиткового мінімуму – 907 гривень, що дорівнює майже 115,5 дол. Керівник організації Мирослав Якібчук повідомив, що всі охочі можуть у режимі реального часу спостерігати за учасниками експерименту – де живуть, що купують, яким транспортом користуються, оплачують комунальні послуги. Причому серед добровольців немає киян, оскільки в українській столиці неможливо не те що вижити, але навіть орендувати житло на зазначену суму. Автори ідеї сумніваються, що доведуть експеримент до кінця і в інших містах країни, оскільки, за їхніми підрахунками, реальний прожитковий мінімум в Україні становить на сьогодні у 2,5 рази більше, ніж офіційний показник. Якібчук пояснив, що мета акції в тому, щоб донести до влади просту думку: «На офіційно встановлений прожитковий мінімум в Україні вже неможливо забезпечити навіть біологічно достатній рівень харчування, не кажучи вже про елементарні соціальні й культурні потреби людини».

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, коментуючи ситуацію, зауважив, що нинішня українська влада поки що не звертає уваги на стан пересічних громадян, на показники «індексу борщу», займаючись в першу чергу посиленням своїх позицій. А суспільство, якому належить пережити небувало важку у фінансово-економічному сенсі зиму, поступово дозріває до бунту.

http://www.ng.ru/cis/2010-10-08/1_index.html…


10.10.2010 2783 1
Коментарі (1)

БунтБунт 2012.02.03, 22:57
Бунт пане Соскін треба було робити 20 років назад!Всі нормальні держави з виваженим,розсудливим народом давним,давно живуть в цивілізованому світі,які теж були в срср.А ми шукали серед свого народу ворогів..і знайшли...Знаєте хто?А ми самі і є вороги для самих себе.Один,одного не поважають.не довіряють не говорячи вже про те .що не люблять...Одні вороги між собою,а мудрі люди з того плоди збирають.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

670
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1938 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11397 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

337

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1083

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

68
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2950
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4445
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18443
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

73
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

324
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

665