Вибори вибрали...

 

Виборча кампанія закінчилася, мешканці Івано-Франківщини зітхнули з полегшенням, кандидати і штаби підбили підсумки і зробили висновки, а Центральна виборча комісія підрахувала виборчі протоколи.

 

Експерти, політологи та спостерігачі зійшлися в одному – це найбрудніша виборча кампанія з часів Помаранчевої революції. Кандидати і штаби продукували гори чорного піару – підроблені агітки, копроментуючі фотографії, зіпсовані рекламні площі.

 

Разом з цим, на Прикарпатті вибори пройшли доволі мляво. «Вибори пройшли доволі в'яло, хоч і без ексцесів. Були випадки, схожі на каруселі, фотографували бюлетені, члени ДВК забували ставити штампи «вибув», - каже Юрій Лисюк, голова Комітету виборців України в Івано-Франківській області. – Станом на завершення виборів ми зрозуміли, що чим більше чорного піару, тим більше він працював у зворотньому напрямку. Не було суто політичної боротьби, не було боротьби програм, не було дебатів. Зате було багато болота».

 

Вибори критикує і місія спостерігачів ОБСЄ. Про це заявила віце-президент ПА ОБСЄ Вальбурга Габсбурґ Дуглас. «У нашій спільній заяві ми можемо стверджувати, що вибори характеризувалися браком вільних умов для учасників виборів, зловживанням адмінресурсом, браком збалансованого висвітлення у ЗМІ», - зазначила вона. За її словами, «деякі аспекти передвиборчого періоду стали  кроком назад в порівнянні з останніми виборами».

 

Розглядаючи результати виборів на Івано-Фраківщині, можемо говорити про певну прогнозованість. Уже за місяць до кінця виборчої кампанії в одномандатних виборчих округах з’явилися свої лідери. А інформація з ЦВК з результатами голосування лише підтвердила прогнози. Одразу підкреслимо, що оприлюднені результати не ж кінцевими, адже ЦВК опрацювала майже 90% протоклів. Але дані зміняться лише на рівні десятих відсотка.

 

Так, в окрузі №83 до якого входить Івано-Франківськ основна боротьба велася між керівником гірськолижного курорту «Буковель», самовисуванцем Олександром Шевченком та головою Івано-Франківської обласної ради, головою місцевої «Свободи» Олександром Сичем. Згідно оприлюдненої інформації від ЦВК, впевнену перемогу отримує Олександр Сич – 55,49%. Його основний конкурент Олександр Шевченко набирає 30%. Кандидат від партії УДАР Володимир Чорноус отримав 9%.

 

В окрузі №84 з центром в місті Тисмениця основними конкурентами були діючий нардеп Микола Круць та кандидат від об’єднаної опозиції Володимир Купчак. Згідно результатів ЦВК, перемогу здобув «опозиціонер» Володимир Купчак – в нього повірило 47,36% виборців. Микола Круць більш ніж вдвоє відстає від конкурента – 19,56%. Третім на окрузі став кандидат від УДАРу Володимир Гергелюк, який набрав 8,8%.

 

 

В Калуському виборчому окрузі №85 попри те, що міський голова Калуша виступив у підтримку «регіонала» Валерія Келестина, перемогу здобув також кандидат від об’єднаної опозиції Ольга Сікора. «Опозиціонер» впевнено набрала 53,4%. Кандидат від партії «УДАР» Олег Нижник здобув друге місце - 16.4%. «Регіонал» Валерій Келестин став третім із результатом 15,43%.

 

 

В окрузі №86 з центром в місті Долина основними конкурентами були самовисуванець Володимир Грабовецький та кандидат від об’єднаної опозиції, голова Рожнятівської районної ради Анатолій Дирів. Єдиний і узгоджений кандидат від опозиції Анатолій Дирів здобув перемогу, взявши 29,6% голосів виборців. Несподіванкою стало, що друге місце в окрузі «вирвав» кандидат від УДАРу Тарас Парфан – 15%. Самовисунець Володимир Грабовецький зайняв треті місце з результатом 13,7%.

 

В Надвірнянському виборчому окрузі №87 результат виявився прогнозованим – перемогу здобуває самовисуванець Юрій Дерев’янко. Йому довірили мандат депутата 42,6% виборців. «Дихає в спину» переможцю кандидат від об’єднаної опозиції, головний лікар Солотвинської лікарні Манолій Піцуряк – 37%. Кандидат від УДАРу, міський голова Яремче отримує третє місце з результатом 11,13%.

 

 

Коломийський виборчий округ став несподіванкою як і для виборців, так і для кандидатів. Перемогу на даному окрузі пророчили само висуванцю Богдану Гдичинському. Проте Гдичинський зайняв лише третє місце, здобувши 23%. Лідером голосування став таки Доній Доній – 43,8%. Друге місце взяв кандидат від опозиції Олександр Левицький – 27%.

 

 

 

 

На Снятинському виборчому окрузі №89 впевнену перемогу здобув заступник голови обласної ради, кандидат від об’єднаної опозиції Василь Гладій – 47,5%. Екс-губернатор Івано-Франківщини, висуванець від УДАРу Микола Палійчук набрав 24,8% голосів. Голова Івано-Франківського обласного осередку Партії регіонів, який ішов шляхом самовисування Василь Чуднов взяв третє місце з результатом 15,9%.

 

 

Щодо голосування за партійні списки, то лідером симпатій мешканців Івано-Франківщини стало об’єднання опозиції «За Батьківщину», яке отримало майже 40% довіри виборців. В парламент ввійдуть Дмитро Шлемко і Володимир Шкварилюк, відповідно лідери обласних «Батьківщини» і «Фронту змін».

 

Другою за кількістю голосів стало ВО «Свобода» - 33%. До парламенту ввійде секретар Івано-Франківської міськради Руслан Марцінків. «УДАР» на Прикарпатті отримує третє місце – 15% голосів виборців і проводить до ВРУ голову обласного осередку партії Романа Чернегу.

 

«Партія регіонів» на Івано-Франківщині» за рівнем симпатії виборців обійшла «Нашу Україну» - 5,24% проти 3,1% відповідно.


30.10.2012 941 4
Коментарі (4)

учень 2012.10.31, 20:44
Кость Бондаренко політолог Якщо раніше за «Свободу» голосували, головним чином, малоосвічені і люди з низьким рівнем достатку, то зараз за неї голосувало чимало людей, які належать до середнього класу. ВИХОДИТЬ ЗІ СЛІВ ЦЬОГО КОСТЯ ПРИНАЙМИ 25% НА ПРИКАРПАТТІ МАЛОСВІЧЕНІ (ТОБТО ПО КИЇВСЬКИХ МІРКАХ "ТУПІ СЕЛЮКИ") А СЕРЕДНІЙ КЛАС ЗА СЛОВАМИ ТИГІПКА ЦЕ ЛЮДИ З ДОХОДОМ СІМ"Ї НЕ МЕНШЕ 6000грн. НА МІСЯЦЬ А ТЕПЕР ПОРАХУТЕ СВОЇ ДОХОДИ І ВЗНАЄТЕ ДО КОГО ВИ НАЛЕЖИТЕ.
Petro 2012.11.01, 09:33
швидко ж забули про нещодавній корупційний скандал у Франківську. Голову даю на відсіч, що голодранці із "Свободи", попри голосні патріотичні заяви, і надалі використовуватимуть здобуту перевагу в місцевих органах влади, радах різних рівнів для гарячкового «хапання» де тільки можна. Побачите
мешканка 2012.11.01, 13:46
за свободу проголосували як за силу,що може протидіяти злочинній владі на місцях і в Украіні.Наше завдання,не допускати зловживання окремими іі представниками,викривати і карати тих ,хто поліз в депутати для власного збагачення і зрадив виборців.Так,свободівці далеко не святі,але кримінальні діі сьогодняшніх можновладців і іх оточення,беспрецедентна корупція чиновників і правоохоронців на місцях,вимагає від нас певних протидій цьому свавіллю.
Анничка з Коломиї 2012.11.03, 19:01
В Коломиї не дали проголосувати пенсіонерам, яких записали на голосування вдома, через відсутність медичних довідок, про які люди похилого віку, які не здатні пересуватись через високий тиск чи болі суглобів, не були попереджені. Вважаю, що це задумана акція, тому що старші люди не можуть вижити на пенсію, крім того вони є найсвідомішою частиною виборців, бо пережили страшне життя при всіх режимах, і знали за кого голосувати. Це легко перевірити за відсутністю їх підписів у списках або підкинутими бюлетенями та підробленими підписами.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1185
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2510
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2106
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2159
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6527 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2448 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

331

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1140

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1272

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1392
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

271
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

581
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2057
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26506
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

548
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10455 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8005
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

530
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

398
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

541
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

619
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1577