Юрій Андрухович: «Велика Україна сьогодні просто надто велика»

Януковичу до Путіна далеко. Донбас визначив долю всієї України, в тому числі й Галичини, хоча насправді між окремими частинами держави мало спільного. Однак про поділ в Україні говорять неохоче, оскільки територіальна цілісність країни – священна корова, стверджує письменник Юрій Андрухович в інтерв‘ю німецькому виданню Frankfurter Rundschau. А Віктор Янукович, хоч як би він не намагався копіювати ідеї і методи Владіміра Путіна, є лише жалюгідною пародією на російського прем‘єра.

 

Український письменник Юрій Андрухович у розмові з Frankfurter Rundschau критикує наміри президента України Віктора Януковича вихолостити демократію та знову утвердити російсько-царистську історіографію.

 

Frankfurter Rundschau: Пане Андрухович, Ви народилися в західноукраїнському місті Івано-Франківську, колишньому Станіславі. Недалеко від нього розташований Дрогобич, де жив письменник Бруно Шульц (1892-1942). Що Вас поєднує з ним?

Юрій Андрухович: Я не можу порівнювати себе напряму з Бруно Шульцем. Шульц був дуже особливою особистістю, для якої вкрай важливим був її прихисток. Напевне, він ненавидів провінцію і водночас не міг без неї жити. Мій випадок – інший. Я весь час мандрую. Прихисток – це не для мене. Що нас сьогодні об‘єднує: я дав згоду зробити новий український переклад Бруно Шульца, який має з‘явитися в ювілейному 2012 році. Це стане для мене літературним викликом. Я спробую трохи бути Бруно Шульцем.

 

Коли і як ви відкрили для себе Шульца?

Серед львівських андеґраундних митців ім‘я Шульца завжди було присутнє. Мої вірші наприкінці 80-х років виникли під впливом легенди Шульца, якого я, однак, тоді ще не читав. Цей міф був для мене втіленням давньогалицького світу з гротескними фігурами, які з‘являються в моїх віршах. У моєму музичному проекті «Цинамон» та у співпраці з гуртом «Карбідо» знову проступає вплив Шульца. Адже його найбільш відомий твір називається «Цинамонові крамниці». Пісні, які базуються на моїх віршах, є також присвятою Шульцу.

 

Сучасна Галичина, на Вашу думку, позначена «пост-мультикультурністю». Однак єврейське населення під час Голокосту майже повністю було знищене, Бруно Шульц теж був убитий есесівцем у 1942 році. Історик Омер Бартов критикує, що в сучасній Україні Голокост та український колабораціонізм повністю замовчуються. Коли Ваше суспільство визнає, що поряд з мільйонами жертв були також і злочинці?

Бартов не бере до уваги те, що український колабораціонізм був значним елементом масивної радянської пропаганди з метою дискредитувати український – і тим самим критичний до радянської влади – націоналізм. Український націоналізм поставили в одну шеренгу з націонал-соціалізмом. Звісно, була певна історична ненависть багатьох українців до євреїв, а також до поляків. Мультикультурність Австро-Угорської імперії не була ідилією, а радше недружнім співіснуванням багатьох народів. Але Австро-Угорська імперія була стабілізуючою системою, яка в 1918-му зломилася. Відтоді тут біли тільки різанини.

 

У Станіславі в жовтні 1941-го лише одного дня було вбито понад 10 тисяч євреїв. Ви знали про це раніше?

На Голокост в Радянському Союзі було накладено табу. Але від своїх батьків я знав про місце, де було вбито євреїв. На цьому місці стояв радянський пам‘ятник жертвам фашизму. Про євреїв, звісно, не згадували. Лише згодом за підтримки Ізраїлю було зведено справжній пам‘ятний знак. Цього мало та все ж – це крок у правильному напрямку. Я свідомий того, що Україна є антисемітською країною. Але потрібно також згадувати українців, а їх немало, які під час Другої світової переховували і рятували євреїв.

 

Для багатьох в Західній Європі Україна є справжньою «терра інкоґніта». Як Ви визначаєте місцерозташування своєї країни?

З політичної точки зору, Україна сьогодні не є європейською країною. Ми знову десь у Євразії. Перспективи кепські. Урядовці повторюють мантру про єввроінтеграцію, але в реальності вони роблять цілком інше. ЄС не хоче руйнувати мости з Україною. Але він повинен використовувати риторику правлячої групи, щоб чинити тиск. Власне, ЄС повинен би поводитися з Україною так само, як з Білоруссю.

 

Чи є президент України українським Путіним (як Ви казали ще в 2003-му), який намагається «стабілізувати» Україну за російським зразком?

Путін елегантний, хитрий, спортивний, сексуальний. Янукович ж є пародією на Путіна. Але він хоче скопіювати ідеї владної вертикалі і так званої суверенної демократії. Свобода слова, як і в Росії, існує тільки в Інтернеті. Правосуддя вже повністю пристосувалося до нового режиму.

 

Що змінилося з часу приходу «блакитних» до влади на початку 2010-го?

Часом у мене відчуття, ніби я – в іншій країні. Можливо, я параноїк, але моє місто Івано-Франківськ видається мені сумнішим і бруднішим, аніж рік тому. Я є свідком розпаду. Влада стає все більш цинічною і корумпованою. Тиск, що чинився у зв‘язку з місцевими виборами на тутешню виборчу комісію, був дуже грубим. Я побоююся, що Україна на шляху, аби стати «державою, що не відбулася», яка не зможе більше виконувати свої функції.

 

Вас здивувала швидкість реставрації режиму?

Так, я очікував режиму а-ля Кучма. Але вийшло гірше. Янукович і його соратники не мають жодного зв‘язку з Україною. Для них країна є лише інструментом, щоб стати ще багатшими та могутнішими. Мене також вразили грубі напади на українську культуру, мову та ідентичність. Тиск на місцеві органи чиниться колосальний, засоби при цьому – брутальні.

 

Але Януковича обрали президентом все-таки демократичним шляхом?

Справді небезпечним є, коли постаті, які приходять до влади демократичним шляхом, вихолощують демократію. Вони хочуть убезпечити свою владу назавжди, не допускаючи в майбутньому більше жодних вільних виборів. Один політичний аналітик сказав так: раніше при владі були крадії та шахраї, а тепер – кілери. Єдина надія – що для можновладців важливою залишається західна перспектива. Вони мають на Заході банківські рахунки і хочуть проводити відпустки на Сардинії. Саме тут треба тиснути.

 

Чи може радикальний крок, наприклад, приєднання Східної України до Росії, бути вирішенням теперішнього поділу країни?

Декілька місяців тому я висловився з цього приводу і був підданий масованій критиці. Але такими є реалії: без Донбасу і Криму Янукович отримав би 38 відсотків голосів, а Тимошенко – 55. Але територіальна цілісність України є священною коровою. Мої критики кажуть, що я нібито виступаю за незалежну Галичину, за якісь австро-угорські заповідники. Це абсурд. Галичина сама по собі не має сенсу. Вона належить до великої України. Але велика Україна сьогодні надто велика.

 

У 2007 році Ви передбачали, що невдовзі вся Україна буде переконана в тому, що «ніколи не було Майдану» – масових протестів на київському майдані Незалежності наприкінці 2004 року. Також Голодомор, масовий голод 1932-33 років, новий уряд тлумачить по-іншому. Чим закінчиться ця боротьба за історію?

 

У школах тенденція зводиться до того, що українська історична міфологія витісняється російською. Уряд збирається писати нові підручники разом з росіянами. Повертається царистсько-російська історіографія. Що вивчатиме моя онука через чотири, п‘ять років? І все це наслідки того, що в Донбасі переважна більшість проголосувала за Януковича. Але що в мене спільного з цими людьми? Я не відчуваю ненависті, але вони визначили долю моїх дітей та онуки.

 

Як Ваше особисте самопочуття? Ви боїтеся?

До цього часу я не отримував жодних погроз. Я вважаю, що можновладці достатньо розумні, аби не робити з мене мученика чи національного героя. Вони взяли на озброєння кращий метод і час від часу малюють з мене карикатуру емігранта, який більше не має жодного зв‘язку з Україною, який все життя жив на західні гроші і є багатим. Оскільки можновладці мають доступ до ЗМІ, а я ні, то цей метод, власне, працює досконало.

 

До особи:

Юрій Андрухович, 1960 року народження, вважається одним з найвизначніших сучасних українських письменників. У 2006-му отримав Лейпцизьку літературну премію «За європейське взаєморозуміння».

 

Сімон Ґайссбюлер, Frankfurter Rundschau (Німеччина)

ІноЗМІ


10.01.2011 1711 5
Коментарі (5)

Гугенот 2011.01.11, 12:22
молодець ,поважаю таких людей. Він правдивий. Респ Андрухович!Все вірно сказано.
Бас 2011.01.12, 13:45
Єврей у єврея взяв інтервю про ненависних українців
Басу 2011.01.12, 19:38
Розбираєтесь на євреях? чи жаба давить?
Андрій 2011.01.14, 02:46
Блін, шо за наглі жидівські питання?
***** 2011.01.14, 10:42
Вы ещё не слышали жидовских вопросов,Андрей. Не дай Боже вам их услышать. Дам талег!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1077
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2449
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2075
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2112
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6418 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2408 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

283

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1100

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1134

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1344
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

223
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

554
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2015
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26456
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

514
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10416 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7954
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

499
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

360
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

512
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

584
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1531