Ненависть як інструмент контролю

В суспільстві зростає градус політичного протистояння. Якщо раніше ця сумна констатація відносилась до дискусійних тез, то тепер політики і коментатори лише змагаються один з одним у спробах афористичного означення цієї ненависті. Так, скажімо, Геннадій Москаль згадав найгірші часи минулого століття і заявив: «Українці, як у сорок першому, по різні боки окопу».

Є підозра (яка близька до впевненості), що ця ситуація є технічною. Що ненависть культивують заради того, щоби зробити суспільство більш керованим. Технологія застосування ненависті як інструменту контролю відома з давніх часів. Її, зокрема, успішно використовували європейські колонізатори у країнах Азії і Африки. Вони навмисно розсварювали сусідні племена або клани з одного народу, для того, щоби потім виступити в якості арбітра і контролювати територію і ресурси ворогуючих кланів.

 

Як правило у цієї технології є кілька «рівнів»:

Перший із них стосується актуалізації історії та схованих в ній конфліктів. Історія є скринею Пандори. Для того, щоби тримати скриню напіввідкритою, технологи підтримують різноманітних істориків-аматорів, які подають матеріал однобічно, на догоду одній концепції, одному ракурсові бачення. «Історичний» тип мислення, коли людина мислить себе через минуле, через діяння своїх предків, є ідеальним грунтом для маніпуляцій з використанням «технологій ненависті».

Другий рівень – це так звані «техніки пробудження». Зазвичай пересічна людина на побутовому рівні не надає значення тим подіям, які відбуваються на «абстрактних» рівнях. Принаймні, не реагує на них так гостро і діяльно, як, припустимо, на невірність члена сім’ї  або на хворобу своєї дитини. Треба «розбудити» пересічну людину, вказати на когось, як на актуального ворога. Й не просто на ворога, а на такого ворога, який щохвилинно загрожує життю і спокоєві, не дає дихати, готовий прийти і відібрати майно, принизити і вбити.

Третій рівень – це техніки обєднання проти ворога. Тут політичні технологи пропонують фігуру «лідера» - захисника від ворога, та певну організацію, яка має протистояти актуалізованій загрозі. Цю організацію пропонується любити. Саме любити, а не просто підтримувати. Організація має викликати підсвідому прихильність і симпатію. Вона має бути «своєю» або на родинно-кланову рівні, або на рівні інстинктивного пошуку «зграї» для самозахисту.

 

Коли три рівні «відбуті», штучно актуалізована ненависть починає діяти як технологія здобуття влади та, відповідно, як інструмент контролю.

В Україні ці технології вперше застосували більшовики у 1917-1920 роках, під час громадянської війни. Потім, за часів Сталіна їх було введено до регулярних практик державного життя. Згадаймо, для прикладу, радянський винахід - «страшний» «український буржуазний націоналізм».

А в наші дні елементи цих технологій використовували спочатку влада у 1999 році, потім «помаранчеві» у 2000-2005-их, а вже потім всі, кому не лінь.

Поступово технічно актуалізована ненависть стала невід’ємною частиною сучасного українського політико-ментального поля. Вона нашарувалась на залишки тих страхів і протистоянь, які дістались нам у спадок від минулих століть, посилилась через з’єднаність із суспільно шанованими міфами та ужитковою некрогероїкою.

 

Ненависть стала «інтегрованою», багатовекторною, й дуже зручною для політичних маніпуляцій. Скажімо, для швидкої мобілізації електорату.

Це було продемонстровано неодноразово. Варто лише згадати як надання старою владою Степану Бандері звання Героя України якраз між двома турами президентських виборів, так і намагання нової влади позбавити Бандеру цього звання після президентських виборів. У політичному підтексті позбавлення звання Героя сумніватися не приходиться, враховуючи, що з більш ніж двадцяти присвоєнь цього звання посмертно нова влада вибрала саме Бандеру.

Думається, що дуже підозрілі події останніх днів (поява БУНТу, явно списаного з чекістських розробок 20-их років типу «Синдикату» та підрив пам’ятника Сталіну, який за припущенням «Свободи» в провокативних цілях «само-підірвали» комуністи) є першими кроками до нових проектів з використанням «технології ненависті».

 

Аналітична група «Фіртка Магус»


Коментарі (3)

колодавоці 2011.01.06, 17:12
криза, породжена спекулянтами, призвела до безробіття, безгрішшя і, як наслідок, до ненависті до спекулянтів (читай: можновладців, бізнесменів, аналітичних груп, тощо), які спихають все на г.москалів:)
! 2011.01.06, 17:27
Кожен народ заслуговує на своїх правителів. Якщо він їсть те г..., яке йому підсовують, значить так йому і треба.
Raptor 2011.01.08, 18:14
ненависть дуже легко розповсюдити серед бідних людей бо їм немає чого втирачати. а серед тих хто має хати, авто, свинку і тету в райдержадміністрації яка може бути ненависть. потриндять про москалів і підуть горілку пити
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

671
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1940 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

555
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11398 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

338

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1084

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

69
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

286
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2951
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

74
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

325
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

354
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666