Громадянське суспільство Христа

 

Дуже добре, що молоді ідеалісти все ще не полишають спроб протестувати проти закону про рускоязичество. Їм треба випити до дна чашу принижень, усвідомити безсенс мирного протесту, для того, щоб зробити наступний крок у чарівний світ саботажу та політичного насильства.

Проте, браття й сестри, киньте цю дурну звичку оголошувати голодування. Ви повністю девальвували цей вид протесту. Або не оголошуйте, або, якщо вже оголосили, то помирайте.

Краще живіть, бо мертві не стріляють.

Наші чудові хлопці і дівчата вже розчарувалися в політиках, але це лише половина просвітлення, адже на них очікує важче зусилля: розчарування в політиці. Це болісно бо багато хто з них сам мріє бути політиком, а не підпільником. І я їх розумію – теж колись хотів бути політиком і зовсім не прагну підпілля.

На зміну політичній ілюзії вже поспішає ілюзія т.зв. громадянського суспільства. Вважається, що громадянська активність стане тим чинником перетворень, яким так і не стали демократичні фракції Верховної Ради.

За останні двадцять років, «громадянське суспільство» не підросло на жоден сантиметр. «Голодування» молоді у 1990 році було незрівнянно масовішим за голодування 2012-го і викликало значно більше співчуття громадськості. Готовність брати участь у мітингах постійно зменьшується з початку дев’яностих і понині. Єдина флуктуація – майдан 2004 року, проте спонукався він парламентською демократичною опозицією (всі її член-державні службовці першого рангу) і готувався імпортованими громадськими структурами, отже став результатом активності не українського, але англосаксонського громадянського суспільства. По своєму завершенні «майдан» не залишив громадських структур, окрім т.зв. Комітету учасників помаранчевої революції чисельністю п’ять активістів (дуже симпатичні хлопці і дівчата, які, нажаль, ніколи не стануть депутатами).

На початку дев’яностих ми спостерігали страйкові комітети де-не-де на Донбасі й кілька спроб утворення вільних профспілок.

Все це не проросло і забулося. Тоді здавалося, що суспільну перспективу має розвиток кримінальних «бригад», але міліція перемогла їх у класовій боротьбі й перебрала їхні функції. Нині звичайна устійлива злочинна група – це кілька осіб, які не в стані опікуватися бізнесом, доїти та захищати його, отже не можуть вважатися елементами громадянського суспільства.

КПУ – єдина партія з реальною чисельністю, але рядові комуністи не здатні налагодити функціонування громадянського суспільства навіть у межах райкомів. Все, як завжди, вирішує партноменклатура.

Якщо 20 років спроб генерувати громадянське суспільство з боку активістів (як тих, що діють на власний розсуд так і тих, які сидять на грантах), виявилися марними, то варто було б пошукати причину.

Наші ідеалістичні юнаки, які обороняють старий Київ, голодують за мову, захищають зелені насадження підтримують акції спонтанного протесту льготників, мали б задатися питанням: а звідки громадянське суспільство взялося у Європі?

Відповідь невтішна: воно там завжди було. Принаймні з часів грецьких полісів, римської республіки та варварських племен. Феодальні замки, міські комуни з їхніми цехами, монастирі, суди феми – все це структури громадянського суспільства, яке ось вже 2,5 тисячі років не припинялося на жодну мить. З ХІІІ ст.. у Європі, окрім Іспанії (де це сталося трохи пізніше), зникають усі форми рабства. У ХІІ ст.. Король Англії підписує Велику Хартію Вольностей, а північно-італійські міста створюють ломбардську лігу, щоб протистояти Імператору.

Свобода, суспільна активність, самоврядування народилися одночасно з Європою.

Після стількох років панування Московії, імпортувати громадянське суспільство до нас можливо тільки разом з європейцями. Натомість ми імпортуємо лише азіатів (росіян за радянської влади, в’єтнамців, китайців, середньо азіатів – нині) та африканців. Це непогано – більше екзотики. Кажуть що в Харкові збудований найбільший ідол будди в Європі , скрізь в Україні найбільше число капищ московської патріархії. Є ще один позитивний момент.

Хоча ми не можемо скористатися європейським досвідом побудови громадянського суспільства, якщо не маємо в запасі двох-трьох тисяч років, проте, нам не обов’язково їхати до Азії, аби скористатися азіатським, адже азіати самі сюди приїздять.

Я трохи знайомий лише з двома східними досягненнями суспільного будівництва. Це громадянське суспільство Хізбала, та громадянське суспільство Талібан. За моїми спостереженнями, лише релігійні спільноти здатні неймовірно швидко нарощувати власні самоврядні, впливові структури, паралельно державним, або всупереч державі.

Не варто забувати й ту величезну роль, яку Костел зіграв у становленні польського спротиву сімдесятих-вісімдесятих років й у побудові нової Польщі.

Чи здатна на подібне Церква в Україні? Тільки в тому випадку, якщо повірить в Бога. Архієпископи своїми годинниками, маєтками і мерседесами переконують нас, що це не можливо, проте Біблія їм суперечить.

Коли Христос захотів назвати те що Він створює, він скористався терміном Еклезія (можливо, якщо в той момент, він говорив арамейською, то вжив аналог: «кенесе»).

Достеменне значення цього слова – народні збори «полісу», віче – по нашому.

Церква – сакральне віче – являє собою також і універсальну організацію. Вона сама є внутрішньо абсолютно вільною, безкомпромісною спільнотою і одночасно – знаряддям побудови вільної людини і резистентної здатності суспільства, бо протистоїть «князю Світу цього» - сатані і сатанятам – президентам, міністрам внутрішніх справ, суддям та іншим.

Ми не можемо збудувати громадянського суспільства, але можемо зібратися в Церкву і скористатися здатністю Всевишнього творити чудеса.

Амінь!

 

Дмитро Корчинський,

Спеціально для ТСН

 


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

681
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1955 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1139 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

561
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6908 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11405 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

343

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1091

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1119

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1114
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

80
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

291
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1091
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

762
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2956
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4453
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

84
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

328
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

359
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

669