Медицина Прикарпаття: чи будуть ставити «клізму»?

Тотальне кумівство та корупція роз’їдає галицьке суспільство. За 20 останніх років порочна система вже стала субкультурою, і ось тепер починає давати свої перші плоди. Найбільш відчутно це в системі охорони здоров’я, мабуть тому, що ця сфера найближча до рідного тіла. Наша місцева медицина роками трималася на галицьких євреях та талановитих «самородках». Однак євреї перевелися, а тутешні самовіддані «пирогови» та «амосови», (як от народний лікар Лідія Дмитрів) відходять у вічність. Натомість, їх місця впевнено займають діти скоробагатьків, високопоставлених чиновників та депутатів. Потроху вони перебрали на себе не тільки управління медичними справами та ресурсами, але й, власне, сам процес лікування.
 
З тим процесом (лікувальної справи) нещодавно стикнувся сам губернатор Прикарпаття Михайло Вишиванюк. Він мав необережність не тільки захворіти, але й звернутися до наших лікарів. З трибуни колегії Івано-Франківської ОДА він розповів про свій досвід спілкування з новітніми галицькими ескулапами. Виявляється, в Івано-Франківській обласній центральній лікарні йому не змогли поставити діагноз. Щодня його температура зростала на 0,3 градуса. І все, що наші дохтори запропонували губернатору: поставити свічку або натерти його оцтом. Довелося Вишиванюку «втікати драпака». Зміни відбулись тільки тоді, коли голова ОДА звернувся до закордонних лікарів.
 
«Якщо вже не змогли поставити діагноз губернатору, то що можна сказати про простого смертного?- голосно обурювався М.Вишиванюк перед чиновниками та журналістами.
 
Добре, що Михайло Васильович має можливість звернутися до лікарів за кордоном, зрештою, лікарів він має і в своїй сім’ї. А що ж робити простим галичанам, чи гуцулам на віддалених присілках в разі занедужання? Питання риторичне.
 
Корупція довела до того, що все працевлаштування в Галичині відбувається виключно корупційним або «кумівським» шляхом. Здається, тільки на одну спеціальність ще можна влаштуватися без хабара чи сприяння високого чиновника - рекламний агент. Навіть непрестижні в радянський час посади сьогодні вже не обходяться без хабара: хочеш нянею в дитсадочок – плати тисячу доларів, помічником муляра чи плиточника – відкат у формі кабального проценту, санітаркою – ще дорожче.
 
Відносно кваліфікації, досвіду роботи, чи будь-яких інших професійних навиків - вже не йдеться. Зрештою, ракет ми не будуємо (так само як і автомобілів, електронної техніки, чи побутових приладів), будівельні роботи високої складності у нас ведуть фахівці з-за кордону (навіть якісне укладання асфальту). Нам же залишається обслуговування на рівні облицювання, прибирання та вмикання потрібної кнопки. Не виняток в такому ланцюжку і медицина: всі медичні апарати та хороші ліки закуповуються за кордоном ( не секрет, що чиновники від медицини найбільше зацікавлені саме в таких закупках). Чого ще бракує - хіба тільки до кожного апарату виписувати німця чи японця?
 
Губернатор Прикарпаття по своєму бачить вирішення проблеми: треба замітити головного лікаря області Любомира Малофія. Зрештою кар’єра останнього карколомно склалася в процесі помаранчевих подій. З простого лікаря патологоанатома (символічно, що медицину в області доручили власне такому спеціалісту) він став спочатку головним лікарем міста Івано-Франківська, а відтак і області. Мабуть поштовх був шляхом родинної справи, оскільки пан Малофій є ріднісіньким братом екзальтованої депутатки Верховної ради пані Лілії Григорович. Зрештою, відзначився пан Малофій здається тільки одного разу, коли в 2007 році дістав по писку (в прямому розумінні цього слова) від дружини Івано-Франківського міського голови В.Анушкевичуса за свою депутатську діяльність в Івано-Франківській міській раді. До честі пана доктора – він проявив джентльменські якості і, на кілька відвертих публічних ляпасів пані Лідії Анушкевичус, не… дав здачі.
 
І ось тепер, після майже річного стажу служіння «злочинному режиму Януковича» в якості не замінимого чиновника обласної медицини, ще один ляпас з трибуни колегії ОДА від губернатора: "Є пропозиція зняти з роботи - ти ні хріна не вникав".
 
Саме такими простими хлопськими словами оцінив працю помаранчевого чиновника пана Малофія в команді біло-блакитної братії.
 
«Нашу систему охорони здоров’я треба лікувати», — заявив губернатор Михайло Вишиванюк, і тут же провів чергову нараду з керівниками області, де зазвучали пропозиції про оптимізацію медичних закладів в області, організацію поїздок прикарпатських лікарів на стажування в найкращі європейські клініки, про виробництво в області зручних лікарняних меблів. А ще чиновники запропонували повернутися до практики пільгового прийому до медуніверситету юнаків і дівчат із сільської місцевості з тим, щоби після закінчення ВНЗ вони поверталися сюди працювати, й, традиційно, вимагали закордонної апаратури: комп’ютерних томографів, ендоскопічного, бронхоскопічного, лапароскопічного обладнання, і головне – автомобілів, реанімобілів і навіть, вертоліт для центру екстреної невідкладної медичної допомоги.
 
Всі ці пропозиції актуальні, однак справа «лікування обласної медицини» скоріш за все закінчиться зміною головного лікаря області і його заступників. Схоже, наша влада в реформуванні галузі також пропонує «поставити свічку» чи трохи «натерти оцтом». А може вже треба братися за «клізму»? Високу, очисну…

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»


28.12.2010 1883 10
Коментарі (10)

Кук 2010.12.28, 14:43
Якісь розтягнуті соплі і воплі, а не текст.
МАЙЯ 2010.12.28, 15:46
Текст класний. Цікаві факти. Цього не покажуть по ТБ-Галичина. Маладєц Хомяк-Микитин.
Я 2010.12.28, 16:33
Останній абзац - "в точку". Невже З. Митника, звільненого з міністра і не обраного головою нашої облради треба працевлаштувати на якийсь час? Видно, що комуністи вже не союзники регіоналам, вже не потрібні (а саме по їх квоті була віддана посада міністра охорони здоров*я п. Митнику). Скоро побачимо.
db oj 2010.12.28, 20:14
Ви що довбнаулись??? з міністра на головного лікарія області ніхто в житті не піде!!!
проктозан 2010.12.28, 22:50
Не треба бути закордонним лікарем аби поставити діагноз Вишиванюкові. І лікарем взагалі. А що його виснажений партією регіонів - тото його особисті проблеми.
Jozef 2010.12.29, 13:48
".... ти ні хріна не вникав".Оце якраз і є стиль Вишиванюка.Цей хамовито-компартсовковий стиль і тикання пана до хлопа.Хоча стаття,на мій погляд "в десятку". Але ж хотілось би побачити від шановного автора "кумівство" і "династії" не лише у медицині.Цим "хворіє" міліція, прокуратура.Так що, просили Вас пане Микитин-Хомяк Тато,мама і я Вас прошу.
Jozef 2011.01.05, 14:54
Ау,медіки-ескулапи.А чи ви язики в дупу засунули,скажіть людям слово. Як ото ви таткові не змогли поставити діагнози? Поясніт у чім причина? Шо сі діє?
whirlpool 2011.01.06, 08:10
Догляд за вишиванками - Звичайне прання у мильному розчині при температурі 30? С Не рекомендується тримати вологі речі спресованими, особливо після першого прання. - У центрифузі не викручувати, ретельно споліскувати. - Прасувати праскою на зворотню сторону, або між двома рушниками. - При полосканні для зміцнення кольору вишивки до води можна додати столову ложку столового оцту. - Для сушіння використовуйте вішак з плечиками, підчас просихання уникайте щоб шнурівки з горловини сорочки торкалися мокрого білого полотна сорочки , їх краще відділити звісивши на віщак. - Прасувати виріб з вишивкою рекомендується на м'якій поверхні з виворітного боку, через зволожену тканину.
Я 2011.01.18, 18:40
оце так кашу заварив Митник
дмитер 2011.01.19, 00:27
У світлі коментарів пана Михайла про подяку міліції за врятування життя Литвина і Януковича від тризубівців,точний діагноз йому мав би поставити я(інженер-механік за освітою): ПАРАНОЙЯ! Розраховую на благодійний внесок на рахунок лікарні ввіреної вам області,а не в приватні клініки якогось Баден-Бадена чи Карлових Вар
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1629
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1709
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1697
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5013 39
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2007 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1392

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

355

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

588

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

760

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

876
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3515
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10084
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

722
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25973
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7587
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

778
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

944
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

233
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1112
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

719
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

954